inmylivingroom.se

Här delar jag händelser och tankar i mitt liv som sångerska, högstadielärare, mamma och medmänniska. In my livingroom blandas tårar med skratt och jag hoppas du lämnar rummet full av livslust och framtidstro.Follow me in any language you want. Click on the English flag below.

Follow me in any language

Gluten - vän eller fiende?

Publicerad 2013-10-12 10:23:00 i Allmänt,

I dag vill jag berätta något som betyder massor för mig.
Vissa saker vill man undvika i livet för att må bra.
 
Förra veckan fyllde jag år och min tårta var en vacker skapelse med blått marsipantäcke, ett hjärta och en ros. Och jag måste erkänna - jag älskar tårtor i alla olika konstillationer. 
Men i år var och blev det annorlunda...
 
 
Under några år har jag haft problem med mina leder i händerna.
Jag älskar att fixa med ett och annat och är inte rädd att ta i när det behövs. Det ska grävas och planteras, brädor ska målas, stenar ska flyttas och möbler ska få ny placering. Allt detta har gjort att jag med åren fått problem med mina händer. Det som också kom var värk, främst i armarna men också emellanåt i hela kroppen. Det kändes som en inflamation som rörde på sig där inne. För att inte helt "bäcka ihop" har jag dagliga promenader och simmar ett par gånger i veckan.
Men...
För några veckor sedan när jag var hos en av mina vänner nämnde hon att det kanske berodde på gluten.
Va?? Kan gluten ge sådana konsekvenser? 
Som kemilärare brukar jag göra en elevlabb där de får vaska fram gluten ur en degklump. Slutprodukten är rena rama tuggummit! 
 
När jag kom hem från min väninna googlade jag på gluten och ledvärk. Mycket riktigt! Det var bara dags att börja testa.
 
I samma veva kontaktade jag husläkaren, som jag tidigare haft kontakt med, för att ta lite olika prover för att kolla upp varför jag hade dessa problem. 
Efter några dagar märker jag förändringen och efter ca. 10 dagar känner jag att "kolan" i lederna är borta - och jag känner mig som en ny människa med ny ork och kraft. 
Det kan inte bli bättre!!!!
 
Oh, så glad och lycklig jag känner mig. Visst blir det nya utmaningar och ett nytt sätt att tänka men nu vet jag vad jag slipper uppleva om jag petar i tårtan och bara tar grädden och marsipanen... ;) 
Till saken hör dock att jag fått svar från provtagningarna. Alla värden var bra! Det känns underbart MEN gluten är det ändå inte tal om att äta. Jag vet vad det ställer till med. Även om provtagningen inte visar något betyder det inte att jag påverkas negativt. Om du har liknande problem kan det verkligen vara värt ett försök.
 
Denna vecka har gluten tagits upp i olika media. Läs t.ex. vad DN skrev:
http://www.dn.se/nyheter/sverige/gluten-gor-fler-sjuka/ 
 
Är det inte så för oss i livet också?
Vi vill ha det som verkar så gott och bra. Något som "alla" gör. Snabba lösningar, följa oöverlagda ingivelser och känslor. Men så står vi där med "skägget i brevlådan" (ja, vi kvinnor gör väl inte sådana saker - skägget alltså ;) )
... och missar hela grejen. 
Det friska och äkta blev nerkladdat med så mycket "gluten" att värken, smärtan och orkeslösheten innfinner sig.
 
Sök upp din själs läkare och dina äkta vänner som vågar tala sanning i kärlek in i ditt liv (du vet vilka de är men du värjer dig för dom - men VÅGA! ). Du är värd att få leva det liv som du är ämnat till.
 
"Innan jag formade dig i moderlivet utvalde jag dig,
och innan du kom fram ur moderskötet helgade jag dig."
Jeremia 1:5
 
LOVE, LOVE, LOVE 
 
/Eleonora
 

Ps. Jag sitter nu på morgonen och läser i Jobs bok i min Bibel. Så märkligt. Flera tusen år skiljer sig mellan oss och så står det: "Jag avstår hellre än att äta sådant som gör mig sjuk" Job 6:7
Jag kan inte annat än le... :)  Ds.
 
 

Kommentarer

Postat av: Noomi Strågefors Henrysson

Publicerad 2013-10-12 12:54:48

Grattis Eleonora!
Jo, du... man kan gör fantastiska glutenfria tårtor och ingen kommer att märka skillnaden. :D
Kram Noomi

Svar: Det måste jag baka :). För två veckor sedan var vi på LO i Göteborg. De hade 12 års jubileum och fika efteråt med tårtor. Gissa att jag blev glad när det även fanns en glutenfri. Supergod!
Eleonora Lahti

Postat av: Noomi Strågefors Henrysson

Publicerad 2013-10-12 13:39:25

Jo, det blir vanligare och vanligare att de får upp ögonen. Och många restauranger har stenkoll och vet vad som är glutenfritt.. T.o.m hamburgerrestaurangerna har glutenfritt bröd i Sverige. Så det blir enklare och enklare. Ofta kan man fråga i kyrkorna och så har de ofta nåt i frysen att ta fram. Annars går ju alltid frukt, eller riskakor ner. Härligt när man hittar lösningen och ser att helandet har Herren liksom redan gett. :D

Postat av: Anna-Lena Östman

Publicerad 2013-10-12 21:39:44

Vad härligt att du hittade nålen i höstacken:))
Det finns jätte mycket goda glutenfria recept.
Jag lagade sådan mat i 5 år när jag hade extra barn hos oss.
Lycka till kram Anna-Lena


Svar: Ja, det är ju underbart att komma på när det var så "enkelt".
Eleonora Lahti

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Eleonora Lahti

Alla människor har ett gudomligt uppdrag att förverkliga, som kan se väldigt olika ut för oss alla. Resan kan vara tuff och krävande, men med himlens nycklar från Guds ord kan vi få utvecklas och bli det vi är ämnade till att vara. In My Living Room blandas tårar med skratt och jag hoppas du lämnar rummet full av livslust och framtidstro. Det finns så många drömmar som ska förverkligas... Hemsida: eleonoralahti.com Mailadress: info@eleonoralahti.com

Vardagsbetraktelser bloggar Jesussajten.se Follow me in any language Follow me in any languageFollow on Bloglovin
 
 
Här är min Instagram
 
Twingly Blog Search link:http://mylivingroom.blogg.se/ sort:published Most recent posts linking to Twingly Blog3

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela