inmylivingroom.se

Här delar jag händelser och tankar i mitt liv som sångerska, högstadielärare, mamma och medmänniska. In my livingroom blandas tårar med skratt och jag hoppas du lämnar rummet full av livslust och framtidstro.Follow me in any language you want. Click on the English flag below.

Follow me in any language

"Då sa jag: Jag är redo!"

Publicerad 2014-04-02 17:53:00 i Dagboksanteckningar - Israel, Israel - ett hem,

I dag kan jag inte låta bli att ta med Esters dagboksanteckning från sin Barbiebok: 
"Idag jik jag i sömnen när pappa kom hem. Då sa jag, jag är redo" 
Ester snart 8 år, och exakt tolv år sedan idag, som hon skrev detta.
 
Jag vet inte vad hon åsyftade i sitt sömniga tillstånd, men det var mycket tal om hur vi skulle hantera det spända läget i landet. Inte så att vi talade öppet med barnen om det, men det gick inte att undgå vad som rörde sig i samhället runt omkring oss.
Vi fick brev hem från skolan ( som jag fick gå till grannen för att få översatt ), där det bl.a. stod att vi på inga villkor fick komma och hämta våra barn i skolan, om larmet skulle gå. Lärarna skulle ta med barnen ner i bunkern, som låg under skolan, fick vi veta.
Ester och hennes klasskompisar tränade att gå längs väggar och under bord, för att ta sig ner till bunkern...
Fröken och 30 barn.
Ja, någonstans låg det väl i Esters undermedvetna att "vara redo".
För en stund sedan, satt jag och Ester i soffan här hemma, och skrattade åt texter och stavning från hennes Barbiedagbok.
Nu gråter jag när jag skriver...
Det var så mycket smärta, förvirring och okunskap om saker och ting, som blandades med övertygelsen och förvissningen, om att vi var på rätt plats i rätt tid.
 
Så lite bakgrund till det jag skriver:
 
Allt började med att min man, Curt blev ansvarig för Livets Ords resor till Israel. Året var 1987.
Enormt stora resor var han med och arrangerade årligen. Ibland upp till 1000 deltagare. Med åren blev han också ansvarig att dra igång "Operation Jabotinsky". Ett arbete att ta de ryska judarna till Israel.
Under flera år reste han ca. 120 dagar av året, i gamla Sovjetunionen och Israel.
 
Så en kväll i oktober 1999 ringer telefonen. Några av våra medarbetare var nere i Istael tillfälligt, och samtal om att ha någon stationär där nere, hade kommit på tal.
-"Skulle ni kunna tänka er att flytta ner till Israel?" var frågan.
Curt och jag tittade på varandra efter telefonsamtalet, och sa med en mun: "Ja det gör vi"!
Det var helt självklart att vi skulle sälja huset, ta med möbelemanget och börja ett nytt liv i ett annat land. Tanken hade aldrig slagit mig tidigare, men jag bara visste att vi skulle göra det.
Vi kunde inte berätta det för någon under en lång tid, men det var verkligen en stor hemlighet att bära på!
 
Så var det dags för skolkursen i november för oss lärare.
Det var vackert dukat på Kristallen, och jag tog en plats vid ett av borden. Vid varje tallrik låg ett litet hoprullat papper med ett fint band runtom.
När jag öppnade rullen och får se detta bibelord, gråter och skrattar jag. Jag blir helt överväldigad av Guds tilltal och omsorg!
Se jag skall sända en ängel framför dig,
som skall bevara dig på vägen
och föra dig till den plats som jag har utsett.
2 Mos. 23:20
 
Föga anade jag då hur mycket jag skulle behöva detta ord...
Den lappen slänger jag aldrig bort.
 
Fortsättning följer... ;)
 
Men du: Vad har du för tilltal, som bär eller har burit dig, på något speciellt sätt, i en speciell tid i livet? Du får gärna dela en kommentar här på min bloggsida t.ex.
 
/Eleonora
 
Ps. Gå gärna in på denna kategori "Israel - ett hem" och läs gårdagens text också. Du kan också alltid klicka på skrivstilstexten "mylivingroom.blogg.se" längst upp på sidan. Då kommer allt upp som jag tidigare har skrivit i ett och samma flöde.
Du kan följa min blogg via Bloglovin, här till höger på sidan, eller som "följare" på FB. Ds.
 

Kommentarer

Postat av: Anna Strömsvåg

Publicerad 2014-04-02 19:07:56

Så spännande att få följa er tid i Israel! Längtar redan till i morgon :)
Strax innan jul 2010 fick jag veta att jag väntade tvillingar vid ett tidigt ultraljud. I bilen på väg hem, upprymd, tackandes Gud för den fantastiska nyheten, kom ett ord till mig.
Liv och Övernog!
Gud ger inte ord att stå på om man inte behöver det.
Bad det ordet över tvillingarna varje dag.
En oerhört dramatisk förlossning följde, båda barnen var nära att stryka med, men båda klarade sig.
Den ena av tvillingarna blev snabbt väldigt svårt sjuk.
I 4år har vi levt våra liv in och ut på sjukhus. Det har varit kritiskt så många gånger. Länge visste vi inte alls hur det skulle gå. Långa perioder har vi fått leva med att ta några minuter i taget, ibland en dag i taget, nån vecka, några månader.
Alltid, hur mörkt det än har sett ut, har vi hållet fast vid ordet.
Liv och Övernog!
Även de dagar (som har varit flera) då läkare meddelar oss att "vi kan inte göra mer, hon har inte långt kvar nu" då har vi ändå håll fast vid det ord jag fick.
Vet du, det har hållit varenda gång!
Idag är det över 1år sedan vi sist var inlagda på sjukhuset.
Läkarna har alltid sagt att om hon klarar sig till hon fyller 3år så har hon 50% att överleva och bli frisk.
Om hon klarar sig till hon fyller 5år så har hon samma chans som vilket barn som helst.
Om 3 månader FIRAR vi Stellas 5års dag!
Liv och Övernog! 😄❤

Svar: Liv och övernog... har han gett till dig och mig..🎶💞🎶
Du behöver inte frukta... Säger Herren! 🎶

Fantastiskt härligt att höra!
Och du Anna: Jag tycker du ska starta en blogg. Skriv och berätta, gråt och skratta, uppmuntra och visa frustration. Allt detta är livets olika kryddor av sött och surt, salt och beskt. 😎😜😇
Eleonora Lahti

Postat av: Anonym

Publicerad 2014-04-02 20:10:00

Nu sitter jag här med tårfyllda ögon och läser både det du Eleonora och Anna Skrivit. Underbara kvinnor är vad ni är och Guds ögonstenar! Gud välsigne er med allt vad ni längtar efter!
Kram Ewa

Svar: Och det gäller dig också! 💃❤️💃
Vet du vad? Jag har plockat fram boken jag fick av er hösten 2002. "Judisk mat i svenska kök" Fantastiskt fin bok! 🍜🍞🍓🍅🍰🍇🍍🍴☕️
Eleonora Lahti

Postat av: KniktElin

Publicerad 2014-04-02 21:43:11

I januari stod det klart för mig att en svettig vår väntade med nytt krävande jobb, plugg, ansvarig för söndagsskola och nystartad ungdomsverksamhet i kyrkan (vi är endast tre ledare totalt), renovering av kök och är ensam hemma med barn och hus i veckorna då min man reser i jobbet. Efter att ha varit utbränd några år tidigare kände jag mig nervös och orolig inför våren men fick då bibelordet från fil 4:6-7 till mig där det står: "Oroa er inte för någonting, utan be till Gud och fråga honom om hjälp. Tala om för honom vad ni behöver och tacka honom ständigt. Då ska Gud ge er av sin frid, som är djupare än vi någonsin kan förstå..." Hittils har han tydligt hjälpt mig dag för dag och jag kan bildligt talat ta på hans omsorg, varje dag. Vilken underbar styrka vi har i Gud!

Svar: Så underbart att höra ❤️😊❤️ En lien sång till dig: Gud har omsorg om dig!
http://youtu.be/iaaJ4yhQjH4 /Bless you! 🎶🎶
Eleonora Lahti

Postat av: Sofia

Publicerad 2014-04-02 22:51:21

Oj, vilket liv du har levt! Vad spännande!
Även ni andra som delar, vilka vittnesbörd!

För ett par år sedan upplevde jag att jag behövde fokusera mer på vart jag var på väg i livet. I så många år hade jag kämpat på i Göteborgs förorter, vilket jag både älskade och var enormt trött på ibland. Det går att tala om seriekrockar i kulturkrockar där. Vår nya rektor talade om hur han hade bett ut orden "Herren ska bevara din utgång och din ingång...." då han tillträdde tjänsten för skolorna och jag tog till mig det och bad samma sak. På olika sätt under hösten ledde Gud mig i beslut och jag sa upp mig vid förra årsskiftet. Vid avtackningen fick jag ett kort från ledningen, som inte visste om min bön. På kortet stod: Herren ska bevara din utgång och din ingång...

Jag har inte saknat något sedan de dagarna. Jag har kunnat göra flera av mina drömmar och jag håller på att uppfylla en nu när jag skriver min kandidat i ryska. Att min förre arbetsgivare ringde och erbjöd mig en tjänst på halvtid under våren har varit en underbar välsignelse!

Gud har omsorg om dig! Över mörka djup vill han bära dig! Gud har omsorg om dig!

Sofia

Svar: Ännu ett härligt vittnesbörd om Guds omsorg! Och du, sången du citerar skickade jag till förra kommentaren. Men tyvärr gick det inte bra att länka. Men sök på Youtube "Gud har omsorg om dig" alla ni som vill bli påminda om den fantastiska sanningen 😊🎶😊💞
Eleonora Lahti

Postat av: EvaMaria

Publicerad 2014-04-03 08:00:18

Hej Eleonora!
Jag har nyligen hittat din blogg. Jag känner inte dej men jag är så tacksam för den kraft och inspiration som du förmedlar! Det är en sådan livserfarenhet och visdom i dina ord. Och samtidigt en härligt barnslig nyfikenhet på vad livet har i beredskap för dej. Jag tar gärna till mej den inställningen!
Eftersom jag också är lärare kan jag inte låta bli att ha en liten fundering på din flickas text. Jag tror faktiskt att hon skrev att hon var red (=rädd) med en stor ordentlig punkt efter. Och det var ju inte så konstigt. Men tack o lov att Gud höll sin hand över hela er familj och att ni upplevde hans ledning och beskydd både där och nu! Kram EvaMaria

Svar: Hej! Kul att du "hittat" mig😊. Jag sa också det till Ester, att det står rädd, men hon hävdar på det bestämdaste att det var redo. 😉😜 Märkligt... men vilket som passar in.
Må så gott - vi möts i texterna! 💞
Eleonora Lahti

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Eleonora Lahti

Alla människor har ett gudomligt uppdrag att förverkliga, som kan se väldigt olika ut för oss alla. Resan kan vara tuff och krävande, men med himlens nycklar från Guds ord kan vi få utvecklas och bli det vi är ämnade till att vara. In My Living Room blandas tårar med skratt och jag hoppas du lämnar rummet full av livslust och framtidstro. Det finns så många drömmar som ska förverkligas... Hemsida: eleonoralahti.com Mailadress: info@eleonoralahti.com

Vardagsbetraktelser bloggar Jesussajten.se Follow me in any language Follow me in any languageFollow on Bloglovin
 
 
Här är min Instagram
 
Twingly Blog Search link:http://mylivingroom.blogg.se/ sort:published Most recent posts linking to Twingly Blog3

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela