inmylivingroom.se

Här delar jag händelser och tankar i mitt liv som sångerska, högstadielärare, mamma och medmänniska. In my livingroom blandas tårar med skratt och jag hoppas du lämnar rummet full av livslust och framtidstro.Follow me in any language you want. Click on the English flag below.

Follow me in any language

Valborgsmässofirande och Lag ba-Omer

Publicerad 2014-04-30 16:39:00 i Allmänt, B2, Högtider, Israel - ett hem,

Så var det sista april. Oj vad man planerade inför detta när man var yngre. Men jag har aldrig fått till traditioner med mösspåtagning och körsång, som är så stort här i Uppsala. Kan det möjligen bero på att man kommer ifrån lilla Ö-vik..?
Jag vet inte riktigt hur det blev med traditionerna på det området, men jag är glad i alla fall - och våren kommer med rasande fart, även om vi bara besöker en brasa i området.
Valborgsmässoafton.., men jag är van med att säga "Sista april" - fastän jag heter Valborg i andra namn...😜
 
I bland lever traditioner kvar ibland oss - och vi vet nästan inte varför vi gör vissa saker. Vi skapar ibland våra egna varianter, och för dem vidare till våra barn - eller så slutar vi med ett och annat. 
Vi kanske helt enkelt prioriterar om saker i livet.
 
I Israel finns en tradition och fest som påminner om vårt sista april firande. 
Lag ba-Omer.🔥✨🔥
I år firas denna dag den 18:e maj. Alltid olika datum...
 
Man verkar ha lite olika teorier om det hela, men den återkommande teorin, handlar om Bar-Kochba upproret på 130-talet e.Kr.
Det var stider mot Rom, och tillslut vann man en seger mot romare. För att kommunicera segern vidare i hela landet, tände man eldar på kulle efter kulle. När någon såg en eld, tog nästa grupp invånare i landet ansvar för att föra nyheten vidare - och så kom informationen fram.
 
Det här är en verkligt viktig fest för barn och ungdomar i Israel. När vi bodde landet, såg vi hur de jobbade med att samla ihop ved till brasorna, som skulle tändas lite varstans. Byggnadsarbetarna tappade mycket virke dessa dagar, som de brukade använda för att göra gjutformar till murar, trappor och byggnader.
Men så insåg jag att man kan ha "brasa" på många olika sätt...
🔥🙀🔥
 
Första gången vi var med på denna fest, var vi på Esters skolgård på kvällen, och där fanns det brasor.
Många brasor - säker 6-7 stycken.
Och man tillagade mat där också. Instoppat i folie, hade man potatis, lök m.m.
 
Ett annat år gick vi till rondellen i vårt bostadsområde. Där fanns en liten brasa - och nu visste vi hur det skulle gå till. Lite folieinpackad mat lades in i elden, för att sedan äta och umgås med alla.
Jag till vänster på bilden med en korg, Maor och Kaleb.
 
Många av oss, har något vi brinner väldigt starkt för. Det kan vara t.ex. att arbeta mot human trafficing, föräldrapenning, abort, friskolor m.m.
Det är ju 1:a Maj!!
Men det viktigaste: Jesus till alla!❤️🙏❤️
 
Allt detta engagemang, är som att låta alla dessa eldar tändas, sträcka för sträcka, dag efter dag, människa till människa och hjärta till hjärta.
Vi måste se till att vi har bränsle, så att elden kan fortsätta brinna.
Vi tänder flera eldar så andra också får del av budskapet.
 
I dag tänkte jag bjuda in dig till Carolina Thorebrings blogg. 
En eld större än majbrasan!  ❤️🔥❤️
 
Kolla nu in Carolinas blogg!
Ha en fin dag
 
/Eleonora ✨
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Eleonora Lahti

Alla människor har ett gudomligt uppdrag att förverkliga, som kan se väldigt olika ut för oss alla. Resan kan vara tuff och krävande, men med himlens nycklar från Guds ord kan vi få utvecklas och bli det vi är ämnade till att vara. In My Living Room blandas tårar med skratt och jag hoppas du lämnar rummet full av livslust och framtidstro. Det finns så många drömmar som ska förverkligas... Hemsida: eleonoralahti.com Mailadress: info@eleonoralahti.com

Vardagsbetraktelser bloggar Jesussajten.se Follow me in any language Follow me in any languageFollow on Bloglovin
 
 
Här är min Instagram
 
Twingly Blog Search link:http://mylivingroom.blogg.se/ sort:published Most recent posts linking to Twingly Blog3

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela