inmylivingroom.se

Här delar jag händelser och tankar i mitt liv som sångerska, högstadielärare, mamma och medmänniska. In my livingroom blandas tårar med skratt och jag hoppas du lämnar rummet full av livslust och framtidstro.Follow me in any language you want. Click on the English flag below.

Follow me in any language

Pingst - och kluvna tungor

Publicerad 2014-06-08 23:18:00 i Högtider, Morgon och kväll med min Bibel, Podcast / Sveriges Kristna Radio,

Pingstdagen - men för de flesta av er har nog helgen redan passerat, när du läser detta inlägg. 
Hur som helst - Detta är mitt 100:e inlägg i rad, av 100 dagar!
Hurra, Hurra, Hurra - Jag klarade utmaningen, #Blogg100 !🙏😊
Det har tagit mig timmar - men det var det värt! Och jag fortsätter, men inte riktigt varje dag tror jag. Som mest har jag haft ca. 4000 läsare - och det på ett enskilt inlägg - och jag får lite uppmuntringar här och där, så jag känner att jag gör lite skillnad för en och annan.
Det är inte så många som kommenterar på bloggen, men jag blir jätteglad över att få respons på det jag skriver. Du behöver inte fylla i mail och namn, det går bra att bara skriva och skicka. Vill du få se mitt svar, kan du skriva in din mail. Men förstås, namn är ju ändå trevligt. 👍
Ok. FB går också bra.
 
Egentligen hade jag tänkt berätta om pingstdagen för sex år sedan, men det får bli nästa år - kanske. Det var härlighet och dramatik - beroende från vilket håll man vill se på det. 😆
 
I dag, pingstdagen vill jag berätta något annat intressant och härligt. Gud verkar ibland oss, generation efter generation, och jag ser med förväntan på vad som kommer att hända i våra dagar. 💞
Själv har jag haft förmånen att leva i väckelsetider på platser där jag bott.
 
Min hemstad Örnsköldsvik hade en stark väckelse i början på 70-talet. Jag var 12-13 år och såg människor strömma fram till först bänken för att böja knä och bli frälsta. Det döptes ca. 500 personer på bara något år.
Umeå, hade ett nationellt genomslag med "Hela Kyrkan Sjunger", med miljontals TV- tittare, och där var jag med och sjöng. Det var en tid då vi fick se ett genombrott i landet. Människor började våga tala om andliga ting.
Jönköping. I början på 80-talet hade man en fantastisk ungdomsväckelse med stark bön. Bönekvällar blev bönenätter bland oss ungdomar.
Uppsala - Livets Ord - och här behövs ingen närmare presentation. Alla vet.❤️
Israel - Det judiska folket börjar hitta sin Messias...
 
Tänk att jag fått vara med i allt detta som hänt på olika platser och länder. Jag känner mig rik, och vet att jag bär med mig ett arv som inte så många har. 
Det förpliktigar.
Och jag läser i min Bibel, för där har vi början och grunderna till, hur det var och hur det är tänkt att bli...
Det finns en och flera utvecklingar av allt i tiden - men frågan är åt vilket håll går den och de ...?
 
Min mormor och morfar var något av pionjärerna  på 20-talet bland pingstvännerna i Örnsköldsvik (Gerdal). De öppnade upp sitt hem för bönemöten. Evangelister och predikanter fick också husrum där och min mamma berättade att maten räckte nästan inte till, men, de var med om olika matunder - så Gud försedde familjen!
Johan och Sara Östman
 
Så är jag hos min syster i Ö-vik för ett par år sedan, och hittar bygdens väckelsehistoria i några små häften. Jag kunde bara inte låta bli att läsa långt in på natten. Det var så spännande och intressant!
Jag kände igen några namn. Gyllroth, Eclundh, Dahlqvist - och Herlog Gideonsson.
Herlog var pastor i vår kyrka när jag var i 5-10 års åldern. Han var en gammal man och jag tyckte nog det var lite långtråktigt med hans bibelstudier. Det blev många Tulo och Läkerol - för det var det som fanns i mammas väska.
 
Så börjar jag läsa om hans väckelseminnen från 1925, då han var en ung man.
Han skriver om en "underbar bönens ande som hela tiden var utgjuten och det syntes vara allas största nöje att få prisa Gud."
- NÖJE!
Och så fortsätter han att skriva:
"I dagboken för den 6 mars har jag skrivit: "Jag längtar, att Jesus ska få döpa de nyfrälsta i den Helige Ande." 
Ganska många voro redan frälsta, men, så långt jag minnes, ingen döpt i den Helige Ande. Som svar på bön begynnte Jesus dock ganska snart att sätta sitt insegel på dem. Den lilla salen i Betania, Sund, har fått tjäna som övre sal för ganska många syskon. Där har vi fått uppleva himmlen i miniatyr många gånger.
Ett bönemöte som vi hade hos syskonen Sundbergs den 29 mars, glömmer jag aldrig. Vi hade samlats där för att få vara i stillhet, ty ofta voro nyfikna människor utanför fönstren, då vi voro i lokalen. Vi hunno knappt böja våra knän , förrän Guds kraft på ett mäktigt sätt föll över oss. En hel del av syskonen skakade under Guds kraft, ja, till och med själva huset. Jag minns, att vi måste plocka ner en del saker från väggarna, annars hade de fallit i golvet. Själv sjönk jag ihop vid en stol, överväldigad av Guds kraft. Jag tror, att jag fick känna något av vad Daniel fick uppleva vid floden Hiddekel och Johannes på ön Patmos. Den kvällen kom fem syskon igenom till Andens dop."
 
Nu snackar vi om Pingstdagen, Apostlagärningarna kap.2!
Dån, våldsam storm som fyllde huset och - främmande språk. 
 
Och de gick ut och predikade överallt,
och Herren verkade tillsammans med dem
och bekräftade ordet genom de tecken som åtföljde det.
Mark. 16:20
🙏
Och så en av mina älsklingsversar:
 
När ledarna såg hur modiga Petrus och Johannes var,
och att de tydligen var vanliga enkla människor utan högre utblidning,
blev de mycket förvånade.
Det enda ledarna visste om dem var att de hade varit tillsammans med Jesus.
Apg. 4:13
🙏 

Jag har sett under i bl.a. min egen familj. Cancer och tumörer som försvunnit.
Jag talar i tungor, och vid ett tillfälle även på spanska, ett språk som jag inte kan ett ord av. 
Men ändå...
Var är vi idag?
 
Kanske vi inte bara talar i tungor...?
Tungor kan också vara kluvna...
 
En ond människa, en illasinnad man
talar med kluven tunga...
Ordsp. 6:12

Aj då...
/Eleonora

Kommentarer

Postat av: Anonym

Publicerad 2014-06-09 07:09:11

Jätteintressant Elenora Jag har också väckelse i blodet Man bara längtar efter elden från himlen den ska beständigt brinna på altaret Den får inte slockna Gud förbarma dig över oss i denna sena tid Jag drömde för några månader sedan att Jesus kommer snart så vi måste förbereda oss Amen kom Herre Jesus

Svar: Ja, vi lever i en mycket speciell tid och intressant, krävande och allt däremellan lär det nog bli - fullt av Guds härlighet😊
Eleonora Lahti

Postat av: Rune Karlsson

Publicerad 2014-12-05 17:46:36

Helt underbart att läsa om. Det är detta vi behöver idag! Den Helige Andes Kraft! Amen!!!

Svar: Visst var det intressant? Vi fortsätter i vår tid 😊🙏
Eleonora Lahti

Postat av: Ruth Rodin

Publicerad 2016-03-05 09:33:27

Intressant att läsa Din berättelse om väckelsen i Övik.

Svar: Så roligt att höra. 😊
Tänk a du hittade denna text som är skriven för bra länge sedan. Ja, det är intressant at se i backspegeln - och då också för att förstå framtiden.
Eleonora Lahti

Postat av: Margaretha Halvarsson

Publicerad 2017-01-03 16:21:24

Till Herlog Gideonsson har jag ett speciellt band!
Det var han som döpte mig i den gamla pingstkyrkan, när jag var tolv år. Jag upplevde Herlog som mycket kärleksfull, efter varje kvällsmöte gick han till varje bänkrad och hälsade på åhörarna. Dem han inte nådde med att ta i handen, dessa söke han ögonkontakt med och vinkade till. Det jag som vuxen nu förstår är att varje åhörare fick en hälsning och bekräftelse "jag ser dig" och "jag finns här för dig om du vill prata med mig". När jag tänker på denna omsorg vill jag bara gråta och jag skulle så gärna velat att som vuxen fått prata med honom och fått lyssna till hans upplevelser i väckelsetider.
Av hans predikningar kommer jag endast ihåg predikan om skökan Rahab, hennes troshandling när hon hjälpte Israels barn.
Jag kommer också ihåg de andra pastorerna som du nämnt, alla döda men vilket arv de lämnat efter sig!
Önskar att vi kunde förvalta det på rätt sätt!
Gud hjälp oss alla!

Svar: Så härligt att läsa det du skrev. Själv var jag bara barn då, men minns vilken tacksamhet jag fick höra från mina föräldrar. Vi behöver mycket av detta också i vår tid. I ett tempo där så mycket ska hinnas med blir ofta det viktigaste bortprioriterat för annat som pockar på uppmärksamheten.
Tack för att du läser min blogg. Så roligt att få feedback! 🙏❤️
Eleonora Lahti

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Eleonora Lahti

Alla människor har ett gudomligt uppdrag att förverkliga, som kan se väldigt olika ut för oss alla. Resan kan vara tuff och krävande, men med himlens nycklar från Guds ord kan vi få utvecklas och bli det vi är ämnade till att vara. In My Living Room blandas tårar med skratt och jag hoppas du lämnar rummet full av livslust och framtidstro. Det finns så många drömmar som ska förverkligas... Hemsida: eleonoralahti.com Mailadress: info@eleonoralahti.com

Vardagsbetraktelser bloggar Jesussajten.se Follow me in any language Follow me in any languageFollow on Bloglovin
 
 
Här är min Instagram
 
Twingly Blog Search link:http://mylivingroom.blogg.se/ sort:published Most recent posts linking to Twingly Blog3

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela