inmylivingroom.se

Här delar jag händelser och tankar i mitt liv som sångerska, högstadielärare, mamma och medmänniska. In my livingroom blandas tårar med skratt och jag hoppas du lämnar rummet full av livslust och framtidstro.Follow me in any language you want. Click on the English flag below.

Follow me in any language

Generationer och tonåringar

Publicerad 2014-10-21 19:57:04 i Allmänt, Familj, Lärarjobbet,

Efter en fartfylld helg är det nu lugnt här hemma. Mitt fysiska living room har varit fullt av underbara släktingar, vänner och elever. 😅
 
Under ett antal år har jag bjudit hem min klass när de går i åk.8. Så även detta år. De kommer hem till oss vid femtiden på lördagskvällen, och har med sig massor med gott fika, och vid halv åtta kommer föräldrarna med massor med god plockmat.
Och varje år undrar eleverna:
- "Varför ska föräldrarna komma....??!"😖
- Jo, jag vet, men nu bjuder jag till fest och då gör jag på mitt sätt! Och visst är det enkelt att ordna fest när gästerna får ta med sig mat och fika?😉
Och så skulle de ha med sig ficklampor...🔦
En sorts tipspromenad både ute och inne, satte fart på de sockerstinna ungdomarna. Ute i duggregnet och mörkret, är det fullt liv. Tänk så roligt det går att ha med en ficklampa i mörkret!
🔦💧💦👀🔦
När föräldrarna kommer lite senare med bl.a. kycklingklubbor, tunnbrödssnittar, ostar och pizzabitar (här var det inget fel på fantasin) så fortsätter gemenskapen. 
🍕🍗🍤🎂🍡🍰🍖🍕
Iform av ett spanogram mellan ungdomarna och de vuxna skapas samtal om ett och annat...
- Har du åkt fast för fortkörning?😱
- Har du kört moped fast du bara är 14 år...?😉
 
Kvällen avslutas med att jag delar ett ord, om att Gud vill bära våra bördor i livets alla situationer och omständigheter. Och vi sjunger:
 
 🎶💞🙏💞🎶
Du omsluter mig på alla sidor och du håller mig i din hand
Du omsluter mig på alla sidor och du håller mig i din hand.
 🙏
 
Det går inte att ta miste om vad vi tillsammans fått uppleva den kvällen. Gemenskap, god mat, gudsnärvaro och tro på framtiden.
Kvällen är över och glada ungdommar och tacksamma föräldrar drar hemåt. Och eleverna - ja de tror jag tyckte att det var helt ok att föräldrar också var med på festen.
 
Jag älskar att se generationer mötas på detta sätt. Men faktum är, att ibland drar vi oss undan onödigt mycket för dessa tonåringar, eller så har förutsättningarna förändrats på vissa områden.
Jag tänker bl.a. på vad mobiltelefonerna har gjort. Avståndet mellan kompisarnas föräldrar har ökat. Förr ringde man och sa att "nu kommer jag och hämtar Kaleb om 15 minuter" och så småpratade vi föräldrar en stund. Då ringde man till familjens fasta telefon. Nu vet man nästan inte vilka de är hemma hos...
 
Min kära svärmor Auli har många gånger sagt: "När jag var barn fanns det inga tonåringar. Först var man barn och sedan fick man lov att bli vuxen."
 💞
Han skall vända fädernas hjärtan till fäderna och barnens hjärtan till deras fäder,
så att jag inte kommer att slå landet med tillspillogivning.
Malaki 4:6
 💞
 
Det bibeln talar om är generationer, men det här talet bland oss om tonåringar, är bara knappt 100 år gammalt. Troligtvis dök det upp i samband med förlängd skolgång och bättre kommunikationer som gav mera frihet. Som en följd av detta gifte man sig senare i livet.
Man blev vuxen senare i livet helt enkelt.
 
Förr blev man vuxen vid konfirmationen eller möjligtvis vid värnplikten, och då var man vuxen - tillsammans med alla andra - som man fick ta lärdom utav.
 
Så kom söndagen....😍
Självklart måste vi fira vårt älskade lilla barnbarn, Hilma, har kommit till oss. Middag och tårta med släkten.
💜💚❤️💛💙
Vilken underbar, dyrbar gåva till oss alla. På denna bild är hon 8 dagar gammal.
Här har vi fyra generationer Lahti. Farfar Curt, pappa Joser, "gammelfarmor" Auli och så: HILMA!
 
Tänk att nu få följa detta barn i år framöver. Se hur generna slår igenom på utseende, förmågor, gåvor, intressen och talanger...
Och upptäcka Guds vägar i hennes liv! 💖
Vi runtom ska vara med och uppmuntra, vägleda, tillrättavisa, och allt det andra som tillhör att träna och fostra barn. Allt händer inte av sig själv. Tidigare generationers erfarenheter behövs.
 
I allt detta finns vi alla med på ett hörn. Vi ska ju alla bli ett hjära och en själ som en annan bibelöversättning uttrycker Malaki 4:6
 
/Eleonora💞
 
Lite krångel i bilstolen när det är dags att åka hem från farmor och farfar...
 
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Eleonora Lahti

Alla människor har ett gudomligt uppdrag att förverkliga, som kan se väldigt olika ut för oss alla. Resan kan vara tuff och krävande, men med himlens nycklar från Guds ord kan vi få utvecklas och bli det vi är ämnade till att vara. In My Living Room blandas tårar med skratt och jag hoppas du lämnar rummet full av livslust och framtidstro. Det finns så många drömmar som ska förverkligas... Hemsida: eleonoralahti.com Mailadress: info@eleonoralahti.com

Vardagsbetraktelser bloggar Jesussajten.se Follow me in any language Follow me in any languageFollow on Bloglovin
 
 
Här är min Instagram
 
Twingly Blog Search link:http://mylivingroom.blogg.se/ sort:published Most recent posts linking to Twingly Blog3

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela