inmylivingroom.se

Här delar jag händelser och tankar i mitt liv som sångerska, högstadielärare, mamma och medmänniska. In my livingroom blandas tårar med skratt och jag hoppas du lämnar rummet full av livslust och framtidstro.Follow me in any language you want. Click on the English flag below.

Follow me in any language

Lövhyddohögtiden och ny blodsmåne

Publicerad 2014-10-08 20:05:00 i B2, Högtider, Israel - ett hem,

Nu är det dags för tredje högtiden i följd för Israel . Här går det undan...😎
 
När vi var nykomlingar i landet och inte kände till så mycket om deras högtider, brukade jag läsa för familjen ur en liten bok, Judisk glädje. Det var inte lätt att förstå hur allt går till, t.ex. när högtiden börjar och hur många dagar den är. 
Våra yngsta barn gick i israelisk skola, och eftersom vi var så nya och började först några veckor in på terminen, hade vi inte någon koll på vilka dagar barnen var lediga. Jag vet inte hur många dagar vi åkte till skolan för att konstatera att, "det inte var någon skola idag - heller..."😜
 
Ikväll börjar Sukot, Lövhyddohögtiden och den varar i åtta dagar. 
Man ska då minnas hur Gud förde sitt folk ut ur Egypten och hur de under denna tid bodde i hyddor. Det är även en skördefest där man tackar Gud för den skörd man har fått inbärga.
Överallt ser man dessa sukor, hyddor. De byggs upp i trädgårdar och på balkonger. Taket ska täckas med löv, men inte helt, för man ska kunna se stjärnorna. Man dekorerar med frukter, löv, barnteckningar, m.m. och här umgås man och äter sina måltider under en veckas tid.
🍇🍒🍎🍌🍋🍊🍍🍒🍉🍇 
Här har jag hittat lite bilder från vårt firande tillsammans med våra vänner Barry, Beth och Talli:
Här är Ester, vår dotter, med och dekorerar sukan.🎈❤️
Och här sover hon över hos sin kompis Talli.💤💤
Hela familjen Lahti på middag hos familjen Mevorach. Barry i bakgrunden.
 
Ursprunget till amerikanarnas "Thanks Giving" kan faktiskt delvis härledas till judarnas firande av sukot. Allt handlar om en tacksamhet till Gud.🙏
 
Eftersom detta var en av de tre stora vallfartshögtiderna, skulle de som kunde vallfärda upp till templet i Jerusalem.
Enligt en del traditioner, så tror man att kejsar Augustus lät skattskrivningen ske vid denna högtid, och att det därför fanns så mycket folk i områdenan kring Jerusalem "att det inte fanns rum för dem i härberget"när det var dags för Maria att föda Jesus.
Kanske det är Jesu födelsedag nu i dagarna...? För på vintern i Jerusalem är det kallt, och då är inga herdar ute på "Herdarnas äng" i stadens utkant.😉
 
🙏
Och Ordet blev kött och bodde bland oss,
"tältade bland oss",
och vi såg hans härlighet som den Enfödde har av Fadern,
och han var full av nåd och sanning.
Joh. 1:14
 🙏
 
Messias ska tälta bland oss står det - och kanske han kom när det var tid för Sukot i landet.
 
✅Påsken - Pesach - Den högtiden har Jesus fullbordat på korset.
✅Pingsten - Shavout - Den helige Andes utgjutande.
✅Sukot - ??? - Inbärgningen av sista skörden, skördefest, festmåltid...
 
Många kristna har ingen kunskap om dessa högtider, och hur de hänger ihop med vår kristna tro. Man separerar de ifrån varandra, och missar att se Guds handlande och storhet i historien fram till våra dagar.
 
Vi har en märklig tid som vi är mitt uppe i. ISIS eller IS som de nu kallas, Ukraina, Syrien, Ebola, ny regering, förvirring i kristenheten bl.a.
Och så Israel!
Allt verkar komma på en gång.🙈🙉🙊
 
I april skrev jag om Påsken - Pesach, som du kan läsa om här. 
 
🌑🌒🌓🌔🌕🌖🌗🌘🌑
 
Då kom den första blodsmånen - på pesach. Nu kommer den andra blodsmånen, idag 8:e oktober, när Sukot inträder. Till våren kommer den tredje blodsmånen exakt på pesach, och den sista i tetraedern kommer nästa höst - på Sukot‼️ 
Varje gång uppträder den vid olika områden över världen, men den sista kommer att vara synlig i Jerusalem och då såsom en supermåne, eftersom det är det närmaste avstånd till jorden den någonsin kan komma.
 
Gud sade:
"Varde på himlavalvet ljus som skiljer dagen från natten!"
De skall vara tecken som utmärker särskilda tider, dagar och år...
1Mos 1:14
 
Himlens tecken handlar bl.a. om Guds utvalda högtider. Guds utvalda mötestider med sitt folk.
Intressant!
 
Men det finns en fiende som vill ändra, och har ändrat i vår kalender, så vi tappar bort oss. Vi ser och förstår inte Guds utvalda tider och sammanträffanden.
 
Denne skall tala mot den högste och ansätta den Högstes heliga.
Han skall sätta sig i sinnet att förändra heliga tider och lagar..
Daniel 7:25
 
Så vad hände efter första blodsmånen?  
- ISRAEL - krig!
Några tidigare tillfällen med detta fenomen var bl.a. Spanska inkvisationen, förföljelsen av judar. Men Columbus som själv var jude "upptäckte" Amerika som de flydde till omkring 1492.
Holocaust och landet Israel, 1948
Sexdagarskriget och intagandet av östra Jerusalem 1967
 
Nu är det 400 år till nästa gång - om det hinner inträffa...
 🍂🍃🍁🍂
Idag blev det en historielektion in my living room. 
Kanske du ser att tiden närmar sig för fullbordanet av Sukot? Sista skörden ska inbärgas och en skördefest väntar. Men förföljelse, ett holocaust och krig är kanske det som tecknen på himlen förebådar
- innan festen...
 
/Eleonora💞
 
 

Kommentarer

Postat av: Anonym

Publicerad 2014-10-09 13:14:22

Väldigt väldigt intressant! personligen tror jag att det är synen och relationen men det judiska folket och landet Israel som är den enhet som Herren Jeshua vill att vi ska komma in i, Den enhet som bedrivits bla i Sverige är den falska enhet som vill föra oss bort från Gud! återigen Tack!

Svar: Den enhet som vi läser om i NT handlar ju främst om just detta. Hednakristna och de troende judarna och deras inbördes problemfyllda relation många gånger.
Jag tror att det är just kring detta vi behöver få större insikt och uppenbarelse om. Mycket tal om enhet är idag människopåfund, men visst finns det ett och annat bra också som kommer fram.
Tack för dina reflektioner 🙏💞🙏
Eleonora Lahti

Postat av: Rebecka

Publicerad 2014-10-09 21:27:25

Ja, det är verkligen dags att vi börjar få upp ögonen för den bibliska kalendern och högtiderna. Och vilka spännande tankar kring Jesu födelse, wow!!!

Svar: Ja, visst är det intressant? Så mycket ligger fördolt som ska bli uppenbarat... 😊
Eleonora Lahti

Postat av: Anonym

Publicerad 2014-10-10 14:38:19

Så bra skrivet Eleinora! Detta ska jag dela med familjen.
Var välsignad! /Ing-Marie

Svar: Tack! 💞
Trevlig helg 🍂🍁🍂
Eleonora Lahti

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Eleonora Lahti

Alla människor har ett gudomligt uppdrag att förverkliga, som kan se väldigt olika ut för oss alla. Resan kan vara tuff och krävande, men med himlens nycklar från Guds ord kan vi få utvecklas och bli det vi är ämnade till att vara. In My Living Room blandas tårar med skratt och jag hoppas du lämnar rummet full av livslust och framtidstro. Det finns så många drömmar som ska förverkligas... Hemsida: eleonoralahti.com Mailadress: info@eleonoralahti.com

Vardagsbetraktelser bloggar Jesussajten.se Follow me in any language Follow me in any languageFollow on Bloglovin
 
 
Här är min Instagram
 
Twingly Blog Search link:http://mylivingroom.blogg.se/ sort:published Most recent posts linking to Twingly Blog3

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela