inmylivingroom.se

Här delar jag händelser och tankar i mitt liv som sångerska, högstadielärare, mamma och medmänniska. In my livingroom blandas tårar med skratt och jag hoppas du lämnar rummet full av livslust och framtidstro.Follow me in any language you want. Click on the English flag below.

Follow me in any language

Livet är skört

Publicerad 2015-03-03 23:47:00 i Glimtar - mitt i livet, Lärarjobbet,

Idag var det dags för HLR - hjärt och lungräddning - på vår lärarkonferans på skolan. Alla våra elever på högstadiet har nu haft en lektion i detta, och nu var det alltså vår tur i ordningen. 
 
"Fy vad jobbigt", tänker jag och funderar på att eventuellt inte gå (jag jobbar ju inte heltid, och kan då utebli någon gång ibland). Men så inser jag att det kanske är en "bra att ha - kunskap." Livet är skört och man kan ju faktiskt göra skillnad om man vet hur man ska göra.
Vi vet ju inte på vilken sida av kunskapen man kan befinna sig en dag. Att använda det man lärt sig eller ta emot det någon annan lärt sig.🙏
 
Som sagt: Livet är skört...🍂🌾
Så dyker Alexandra upp på en video. Hon ska instruera alla oss lärare hur detta går till, att rädda liv. Det ligger drygt tio dockor på klassrumsgolvet och vi börjar lektionen. 
Vi kryper runt på golvet, trycker och andas på dockorna, vänder och vrider på varandra för att komma i framstupa sidoläge. 
Vi repeterar och tränar igen. Frågor ställs och vi tränar igen... Och man inser att vi bara måste veta hur man gör om vi hamnar i en sådan situation.
 
  • Försök väcka personen
  • Kolla om hon andas
  • Finns det någon puls på halsen?
  • Ok...inget av detta fungerar
  • Tillkalla hjälp
  • Stara hjärt och lungräddning, 30 kompressioner och 2 inblåsningar
Kompressionerna får det syresatta blodet att cirkulera i kroppen om hjärtat har stannat. Man trycker hårt på bröstkorgen, mitt emellan bröstvårtorna, med en hastighet av 100 tryck /minut, 30 gånger. 👋❤️
Därefter håller man för näsan på personen, lyfter upp hakan något för att få fri luftpassage, och andas in två gånger - så mycket att man ser bröstkorgen höjas.👃💨
Fortsätt...
Fortsätt tills ambulas kommer...
Fortsätt...
 
Lärarkonferansen är slut för dagen och jag tar en sväng in på toan innan jag ska åka hem.
Där inne hänger följande lilla lapp:
Ytterligare en påminnelse om livets skörhet och vår möjlighet att upptäcka och hjälpa, om vi finns i närheten och har tagit till oss lite kunskap.
 
Påväg över skolgården tänker jag på min pappa som dog av hjärtinfarkt, när han var 52 år gammal. Hade hans liv gått att rädda med HLR, om någon funnits där i tid och haft kunskap om hur man gör? Livet hade nog då blivit lite annorlunda för mig, min syster och min mamma.
 
Idag är det den 3:e mars, och det är 69 år sedan på dagen mina föräldrar gifte sig.
3/3 1946  🎩 👑
 
Min mamma brukade alltid göra en tårta till deras bröllopsdag - fram tills jag var nio år...🎂
Livet är skört - men vi kan ibland göra skillnad.
 
/Eleonora💞
 
Du är välkommen att följa mig, Eleonora Lahti, via FB som "följare" eller Bloglovin. Jag har även FB - sida, "In my living room" som du kan gå in och gilla. Dela länken vidare får du gärna göra... ;) 
 

Kommentarer

Postat av: Hanna Tolander

Publicerad 2015-03-04 00:47:02

Min bästa vän förlorade sin pappa på samma sätt när hon var tolv. Hela livet förändras. Kram.

Svar: Vi tror att mycket är förutsägbart, men så ändras allt... och mitt i detta hitta nya vägar. 😔
Eleonora Lahti

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Eleonora Lahti

Alla människor har ett gudomligt uppdrag att förverkliga, som kan se väldigt olika ut för oss alla. Resan kan vara tuff och krävande, men med himlens nycklar från Guds ord kan vi få utvecklas och bli det vi är ämnade till att vara. In My Living Room blandas tårar med skratt och jag hoppas du lämnar rummet full av livslust och framtidstro. Det finns så många drömmar som ska förverkligas... Hemsida: eleonoralahti.com Mailadress: info@eleonoralahti.com

Vardagsbetraktelser bloggar Jesussajten.se Follow me in any language Follow me in any languageFollow on Bloglovin
 
 
Här är min Instagram
 
Twingly Blog Search link:http://mylivingroom.blogg.se/ sort:published Most recent posts linking to Twingly Blog3

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela