inmylivingroom.se

Här delar jag händelser och tankar i mitt liv som sångerska, högstadielärare, mamma och medmänniska. In my livingroom blandas tårar med skratt och jag hoppas du lämnar rummet full av livslust och framtidstro.Follow me in any language you want. Click on the English flag below.

Follow me in any language

Den stora upptäckten

Publicerad 2017-02-14 13:04:00 i Allmänt, B1, B4, Israel - ett hem, Lärarjobbet, Podcast / Sveriges Kristna Radio, Profetisk tid,

Tänk vad tiderna förändras! Nu sitter man och googlar när man vill ta rätt på något man vill veta. Förut var det lexikon, fråga andra personer, och söka i olika register m.m. som var vägen till kunskap. Det kunde ta dagar att hitta vad man sökte, och många gånger måste man igenom stora textmassor innan man hittat svaret. 
 
För en tid sedan hade jag en högstadieelev som var så upprörd över en fråga jag hade på ett matteprov. Det handlade om förståelsen av prefix. "Inte ska jag väl behöva lära mig detta när det går att googla fram", var hans argument. Ja, då var det bara att visa vad som står i läroplanen just kring detta.☺️
Så har jag en kemilektion där eleverna ska arbeta med instuderingsfrågor, i samband med min genomgång. Och vad gör dom??!! Jo, de börjar sökleta efter svaren! Man orkar inte läsa igenom textavsnitten, utan det enda som gäller är att kunna skriva ner något på pappret.
Om de lärt sig något...? Nja, det är som julgranskulor utan gran. Då blir det ingen julgran utav det hela, och det blir ingen kunskap om man saknar förståelse av sammanhanget.
Vi kan överföra det till många andra områden också i livet. Förståelse av t.ex. att hantera pengar, äta rätt mat och plantera i en trädgård m.m. kräver sin kunskap för att allt ska utvecklas och bli bra och sunt. Om det hamnar utanför sin naturliga kontext och sammanhang kan det bli lite vad som helst. 
Det räcker inte bara med att veta att ett frö ska ner i jorden. Lite mer kunskap krävs. När är bästa tiden och ska det förkultiveras? Hur mycket vatten och sol behövs, och hur ska det tillagas? Mycket kunskap börjar försvinna av det som var självklart att man lärde sig förr i tiden.
Min mamma hade fått för sig att jag skulle lära mig väva och mjölka kor! En sommarkurs i vävning gick jag efter studenten, men mjölkning - nej det var inget som hägrade.😬
 
Det är mycket som händer när kunskap går i exil. Det lämnar sitt sammanhang och tappar sitt språk, och sin sociala och kulturella samhörighet och förankring.
Och här finns det mycket att fundera över....
 
Israels folk går i exil och tas ut ur sitt land i nästan 2000 år, och Guds Ord vandrar också ut i landsflykt. En kunskap som mer och mer tappar sitt ursprung i de hebreiska skrifterna. Det känns som om Ordet behöver få asyl, behöver skyddas från att utsättas för förfalskning och bli ogiltigförklarat.
 
Vi säger ofta "Gud vill göra något nytt". Men mer och mer ser jag att "Gud vill göra något gammalt".
Låter det konstigt? 😳
 
Efter att ha bott några år i Israel insåg jag att min förståelse av ett och annat har varit väldig enkelspårigt och fyllt av frikyrkotradition. Men jag kan inte annat än att säga, att det också var och är värdefullt! 💓
Men ändå, det är något mera som vill till....
 
Jag läste häromdagen en fyra siders artikel i tidningen Dagen, om en väckelse som är på framfart i Israel. Judar som börjar finna sin Messias, Jeshua.
En upptäckt bland det judiska folket - samtidigt som något också börjar hända bland de kristna i världen. 
I min värld är detta "Den stora upptäckten."
 
🇮🇱💙🇮🇱
"Han skall vända fädernas hjärtan till barnen,
och barnens hjärtan till deras fäder...."
Malaki 4:6,
💙
 
 
Detta är den sista versen i Gamla testamentet innan nästa nya fas tar vid. Det Nya testamentet...
 
Jag tror att den tid som ligger framför, är en tid när det "gamla" kommer att bli det "nya". En tid när vi ser värdet i de hebreiska skrifterna (Gamla testamentet), och hur de apostoliska skrifterna (Nya testamentet) återförs till sitt sammanhang,  som Jesus och apostlarna utgick ifrån i sin undervisning. Bibeln är skriven i ett hebreiskt perspektiv och kontext, och det är lite annorlunda än vår västerländska infallsvinkel, med ett nytt och ett gammalt testamente. Precis som om de inte längre har något med varandra att göra! 😳😬
En gång i tiden, på 200-300-talet, började kristna distansera sig från sin hebreiska rot, av politiska, finansiella och kulturella skäl - och det blev något "gammalt" som byttes bort mot något nytt, i stora drag. 
Vi lever i en kultur som vill slarva sig igenom texter. Vi sökletar efter snabba svar som borde väl fungera...😮
Och vi saknar ett och annat att hänga upp det på.
 
- Nja, men nu ska vi väl inte tillbaka till lagar och paragrafer, kanske du säger....
 
Allt är Guds Ord, hur vi än vänder och vrider på det hela. Det finns vägar att förstå, kanske inte allt, men bra mycket mera än det vi i dag känner till är värt att upptäcka, så att vi inte begränsar Ordet.
 
 💙
Ni är uppbyggda på apostlarnas
och profeternas grund,
där hörnstenen är Kristus Jesus själv.
Ef. 2:20
 💙
 
Varje generation har sin del att återerövra, av det som med tiden glömts bort eller tappats bort på vägen.
Kung Josia var en sådan som återerövrade och återtog något till sin generation. Som 16 åring började han söka Gud, och när han var 20 år började han rensa upp bland landets avgudar. Sex år senare händer något märkligt i templet. Översteprästen hittar lagboken - i Herrens hus! (Troligtvis 5 Mosebok, eller åtmistone 3 Mos.26 eller 5 Mos28). Den stora upptäckten - i den generationen.
Hur kan man ha tappat bort det viktigaste, och det i Herrens hus?!!!
 
 💙
Eftersom ditt hjärta blev mjukt
och du ödmjukade dig inför Herren
när du hörde vad jag talat mot denna plats
och mot dem som bor här,
nämligen att de ska bli ett föremål
för häpnad och förbannelse,
och eftersom du rev sönder
dina kläder och grät inför mig,
därför har jag också hört dig,
säger Herren.
2 Kung. 22:19
💙 
 
Mitt i allt detta är det intressant och värdefullt att se och förstå, att befrielsen för Israels barn i Egypten, med tecken och under, var en handling utifrån Guds omsorg för sitt folk. 
Israel blev ju räddade innan de fick lagen!
Under apostlarnas dagar ansåg man att versen innan, det vi ser som budord, var det första "budet":
 
 💙
Jag är Herren, din Gud,
som har fört dig ut ur Egyptens land,
ur träldomshuset.
Du skall inga andra Gudar...
2Mos. 20:2-3
 💙
 
Frälsning och relation med Gud kommer först - även i Gamla testamentet, de hebreiska skrifterna.
Här handlar det om Guds nåd och kärlek - också!
 
"Vi är ofta alltför judiska för de kristna , och alltför kristna för judarna," var ett citat i tidningen Dagens artikel, från en messiansk judisk ledare. I vår tid ser det ut att vara något som går åt båda hållen. Jag tror att det är ett verk som Gud gör i vår tid som är "Den verkligt stora upptäckten".
Fädernas hjärtan vänds till barnen och barnens hjärtan till fäderna...
 
/Eleonora 💞

Du är välkommen att följa mig, Eleonora Lahti, via FB som "följare" eller Bloglovin. Jag har även FB - sida, "In my living room" som du kan gå in och gilla. Dela länken vidare får du gärna göra... 😊 
 

Kommentarer

Postat av: Gull-Britt Bengtsson

Publicerad 2017-02-14 23:30:04

Mycket tänkvärt och så sant!Tack Eleonora för att du delar med dig av dina tankar utifrån dina upplevelser i ditt liv och din omgivning.
Blessings GB

Svar: Blessings till dig! 🙋💓
Eleonora Lahti

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Eleonora Lahti

Alla människor har ett gudomligt uppdrag att förverkliga, som kan se väldigt olika ut för oss alla. Resan kan vara tuff och krävande, men med himlens nycklar från Guds ord kan vi få utvecklas och bli det vi är ämnade till att vara. In My Living Room blandas tårar med skratt och jag hoppas du lämnar rummet full av livslust och framtidstro. Det finns så många drömmar som ska förverkligas... Hemsida: eleonoralahti.com Mailadress: info@eleonoralahti.com

Vardagsbetraktelser bloggar Jesussajten.se Follow me in any language Follow me in any languageFollow on Bloglovin
 
 
Här är min Instagram
 
Twingly Blog Search link:http://mylivingroom.blogg.se/ sort:published Most recent posts linking to Twingly Blog3

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela