inmylivingroom.se

Här delar jag händelser och tankar i mitt liv som sångerska, högstadielärare, mamma och medmänniska. In my livingroom blandas tårar med skratt och jag hoppas du lämnar rummet full av livslust och framtidstro.Follow me in any language you want. Click on the English flag below.

Follow me in any language

Jesus is the reason for the season

Publicerad 2016-12-25 19:36:00 i B4, Högtider, Israel - ett hem, Podcast / Sveriges Kristna Radio, Profetisk tid,

I dessa dagar funderar jag på hur det kunde vara möjligt för mig i mina frikyrkliga kretsar, att ha levt långt upp i vuxenåren och aldrig hört om en av de viktiga högtider som judarna firar - och som är högst relevant för oss också i vår tid: Chanuka - tempelinvigningen - högtiden med ett tidlöst budskap!
Och jag inser hur olika former av ersättningsteologi smygit sig in för att lägga till, dra ifrån och dölja...
 
Inte för att jag själv är där i mitt firande, även om vi klev in i traditionen under våra år i Israel, men tanken och minnena kring denna underbara ljushögtid är dyrabara, och två chanokior, nioarmade ljusstakar, finns i vårt hem.
I vår tid handlar denna högtid om, som det även gjorde 165 f.Kr., att vara en krigsförklaring mot sekularisering och hedendom, som ville/vill göra sitt intåg bland troende. Det som då hände hade ett profetiskt samband till Danielsboken, och det ser även ut att ha en parallell som väntar på sig i framtiden. En händelse som inträffade mitt emellan gamla och nya testamentet - och som Jesus firade!
 
✨❄️✨
Nu inföll tempelinvigningens högtid i Jerusalem.
Det var vinter, 
och Jesus gick omkring i Salomos pelarhall i templet.
Joh. 10: 22-23
 
Daniel såg i en syn kungar, horn och riken (Dan.8,11), och profetsian var så klar och detaljerad att man har trott att den blev nerskriven efter att allt hade hänt. Men faktum är att drygt 200 hundra år låg emellan profetsian och början på händelserna. 
Allt började med Alexander den store, och sedan hans fyra generaler som fick dela det grekiska riket mellan sig. Och Israel hamnade i mitten...
 
 📝
"Kungen sände ut en skrivelse till hela sitt rike:
alla skulle bli ett enda folk,
och var och en skulle överge sina lagar och seder."
1Mack. 1:41
 ✉️
 
Antiochos Epifaners, en av dessa generaler, stärkte sin makt och fick ett enormt inflytande i det grekisk-syriska området, och allt handlade om enhet och styrka. Livets alla områden skulle enas under den hellenistiska tanken, allt ifrån språk, konst, religion, seder och bruk. Många judar följde med trenden, för man ville så gärna bli som alla andra folk, men inte alla gick med i ledet. 
Man hade fått se hur templet skändades under flera år (171-165 f.Kr.). En staty av Zeus uppfördes i templet, och man tvingade präster att offra och äta svinkött. Bibeln blev förbjuden, och alla som trotsade olika bud fick hårda straff. Religion och kultur var nästan helt utplånat....
I detta kaos sker undret! 💫✨💥✨💫
 
Fariseerna kämpade emot, och en prästson, Judas Mackabeus, drog igång ett uppror tillsammans med sina bröder och vänner, mackabeerupproret, med få och dåliga vapen. Genom ett under lyckades man driva den syriska armen på flykten. 
Nu behövde templet städas och renas. Minorahn, vars ljus alltid skulle brinna, måste tändas, men den helgade oljan som fanns i ett litet krus skulle bara räcka en dag. Och ännu ett under skedde! Oljan räckte i åtta dagar och man hade då fått fram mera olja.
Här står jag vid en nyproducerad minorah som man utifrån efterforskningar fått fram utseende, material m.m. Den väger 500 kg och innehåller 45 kg 24 karats guld, med ett beräknat värde på tre millioner dollar!
 
I vår tid har vi liknande utmaningar där vår frihet på olika områden står på spel, och kontrollsamhället tågar in med kraft i en tid av oroligheter, terror och maktmissbruk. 
Och begränsningar av friheten gör sig gällande...
Historien upprepar sig och vi är tillbaka till ruta ett, där bl.a. ett land behövs för messias att återvända till. Vi har en fiende som jobbar på högtryck för att förstöra, misstolka och ta bort förutsättningarna för att Guds Ord ska kunna fullbordas.
 
Tre hundra år efter denna händelse, 132 e.Kr., uppför kejsar Hadrianus ett tempel till Zeus på tempelberget i Jerusalem, och fruktansvärda förföljelser uppstår mot judiska församlingar i romarriket. Nu får den tidiga kyrkan problem, och man väljer en ny inriktning bort från sina rötter. 
Och hebreiskt, bibliskt tänkande, byts ut mot grekiskt...
Och mycket förändrades för att bli ett "andligt Israel"...
Nu börjar balanseringen mellan att parallellägga hedniska fester med bibliska. Att möblera om och ändra tider och stunder. Lägga till och dra ifrån...
Julfirandet blev en blanding av Jesu födelse, asagudar, fruktbarhetsguden Saturnus, helgonen Nikolaus och Sankta Lucia, och sol- och ljusguden Mithras födelsedag, bl.a.. Allt detta fick samsas tillsammans med midvinterblot vid midvintertid. Kanske inte tanken var så tydlig och man insåg inte konsekvenserna av detta, för på något sätt ville man att alla skulle med i firandet.
Det är det man kallar synkretism - religionsblandning!
Och vad har allt detta med oss i vår tid att göra??!?
Du hörde orden: enhet, religion, förbud, sekularisering...
🎅🌞👸🐷🙏👹👀 
Jag vet varför JAG firar jul, men jag vill också att vi är medvetna om de krafter som vill förändra och ta bort det vi ser som "Jesus is the reason for the season". När man på en skolavslutningen ändrar texten till sången "Nu tändas tusen juleljus" - ja, då har något allvarligt hänt! Julfirandets utsprung suddas ut och är påväg att bli något annat.
 
Om inte mackabeerupproret hade inträffat hade inte vi haft vår bibel idag och inget land där messias kunde födas. Det var och är den fysiska och andliga förutsättningen för att Guds frälsningsplan skall fullbordas. 
 
Det känns som om det har klara tydliga rötter i sig för sitt firande - Chanuka!
Happy Chanuka och god fortsättning på julen!
 
/Eleonora💞
 
 
 
 
 
 
 

Kommentarer

Postat av: Ingrid Åhsberg

Publicerad 2016-12-25 21:02:26

vilken intressant läsning

Svar: Så glad jag blir! Det tar lite tid att "fiska fram" ett och annat viktigt som inte talas om så mycket. 😃
Eleonora Lahti

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Eleonora Lahti

Alla människor har ett gudomligt uppdrag att förverkliga, som kan se väldigt olika ut för oss alla. Resan kan vara tuff och krävande, men med himlens nycklar från Guds ord kan vi få utvecklas och bli det vi är ämnade till att vara. In My Living Room blandas tårar med skratt och jag hoppas du lämnar rummet full av livslust och framtidstro. Det finns så många drömmar som ska förverkligas... Hemsida: eleonoralahti.com Mailadress: info@eleonoralahti.com

Vardagsbetraktelser bloggar Jesussajten.se Follow me in any language Follow me in any languageFollow on Bloglovin
 
 
Här är min Instagram
 
Twingly Blog Search link:http://mylivingroom.blogg.se/ sort:published Most recent posts linking to Twingly Blog3

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela