inmylivingroom.se

Här delar jag händelser och tankar i mitt liv som sångerska, högstadielärare, mamma och medmänniska. In my livingroom blandas tårar med skratt och jag hoppas du lämnar rummet full av livslust och framtidstro.Follow me in any language you want. Click on the English flag below.

Follow me in any language

Hur är det med våra kyrkotraditioner - egentligen?

Publicerad 2016-05-08 21:45:00 i B3, Morgon och kväll med min Bibel, Podcast / Sveriges Kristna Radio, Profetisk tid,

Del 1
Kristendomens framväxt - och brytningen med judendomen
 
Tänkte lite historia idag... 
Det var inte "mitt" ämne i skolan en gång i tiden, men jag kan ju alltid bättra mig. Nu när jag varit hemma och varit sjukskriven, har jag läst en del och lyssnat på olika YouTube-klipp.
So here we go!! 😅
Det talas och diskuteras endel om vad som är den "rätta" kyrkan och hur urförsamlingen på apostlarnas tid kunde ha sett ut. Vad har hänt under 2000 år av utveckling, och var är vi idag? Som sagt, jag är ingen teolog, jag är naturvetare, men jag ser att dessa frågor blir mer och mer aktuella att ställa sig även i vår tid.
Att känna till historia är viktig för oss, för att förstå framtiden. Därför anser man att det är ett viktigt ämne som bör finnas med även i olika utbildningar. Jag ser också det som mitt eget kristna ansvar att försöka se och förstå något av historiens utveckling, för att kunna avläsa tidens strömmningar.
 
Att läsa igenom gamla testamentet är en intressant resa. Det handlar om folket och landet som blev utvalt av Gud, för att de senare med tiden skulle bli till en välsignelse för hela mänskligheten. Från Abraham, Isak och Jakob kom hela det judiska folket, och landet Israel var deras aredel.
 
De sista verserna i GT och första versarna i NT är intressanta. De binder ihop hela denna utveckling, där hela mänskligheten kommer att få del av Guds räddnings-/frälsningsplan. 
 
 📖
Se, jag skall sända profeten Elia,
innan Herrens dag kommer,
den stora och fruktansvärda.
Han ska vända fädernas hjärtan till barnen
och barnens hjärtan till deras fäder,
så att jag inte kommer och slår landet med tillspillogivning.
Mal. 4: 5-6
 📖
Detta är berättelsen om Jesus Kristus,
Davids son, Abrahams son.
Matt.1:1
📖
 
Vi har delat in bibeln av tradition, i nya och gamla testamentet, men jag tror det är en helhet som hänger samman. 
 
📖
Jesus sa:
Tro inte att jag har kommit för att upphäva lagen eller profeterna. 
Jag har inte kommit för att upphäva utan för att fullborda.
Matt 5:17
📖
 
Den avslutas inte, och den upphör inte, det som kallas Guds Thorah, men den har fullbordats i Jesus Kristus genom hans död och uppståndelse.
 
Och här börjar nu min lilla sammanfattning av det jag läst. För mig är det ett bra sätt att lära in historia - som sagt...😉:
 
De som följde Jesus och hans lära blev kallade för Nasaréer. De var en riktning innom judendomen, precis som faricéer, sadducéer och esséer. De möttes i synagogor och i templet, och de hade sina skrifter och högtider gemensamma.
Den första gruppen Jesustroende var enbart judar. Så var det främst de första tio åren. Med tiden kom "de gudfruktiga". De var hedningar som kommit till tro. De deltog i synagogan men de blev inte "judar".
 
I Antiokia hade det utbrutit  en stor väckelse (46 e.Kr.), (De troende av hednisk börd kallades där för "Kristna". De av judisk börd blev omnämda som "lärljungar, bröder, heliga och troende").
En stor överläggning bland apostlarna i Jerusalem uppstod, där man skulle komma fram till hur man nu skulle förhålla sig till allt detta. Man såg hur Guds ande även kom över hedningarna. Guds tilltal i deras skrifter fick nytt ljus och uppenbarelse, och man förstod nu att hela världen skulle få del av Abrahams välsignelse.
Ett folk som nu blev inympade i det ädla olivträdet. Ett släktskap mellan alla Guds barn.
 
 🙏
Ni var på den tiden utan Kristus,
utestängda från medborgarskapet i Israel
och hade ingen del i förbunden med deras löfte.
Ni levde utan hopp och utan Gud i världen.
Men nu har ni som är i Kristus Jesus
och som en gång var långt borta,
kommit nära genom Kristi blod.
 Ef. 2:12-13
 🙏
 
Nej, någon rituell konvertering var det inte tal om för dessa hedningar, och inte heller skulle de ge upp sin etniska identitet och "bli judar".
Så långt var allt lugnt, men snart började problem och förföljelse torna upp sig....😨😱
 
På mitten av 60-talet kom Paulus till Rom som fånge, och många troende hedningar och judar bodde i staden. Så utbryter en stor brand i Rom! Och vad händer då?
De blir beskyllda av kejsar Nero, för att ha anlagt denna brand och en stor föföljelse bryter ut. De kristna blir nu kopplade med judarna för sina judiska värderingar, sabbatsfirande m.m. och straffskatt läggs på de som firar gudstjänst efter judisk modell.
Och judarna blir nu betraktade som stadsfiender....
 
Judarna gör nu ett uppror mot Rom år 66 e.Kr. men Titus tar sina trupper i krig mot Jerusalem - och templet bränns ner år 70.
Nu fanns det politiska, kulturella och finasiella skäl för de kristna, att börja distansera sig från judarna. Judiska ledare tappade förtroende för dessa kristna, som med tiden ledde till förakt för de Jesustroende, som tidigare funnit sin tillhörighet i synagogan - och man saknade nu en plats att fira sabbat...
 
I Antiokia kommer det fram i olika skrifter mellan 70-108 e.Kr. från en församlingsledare, Ignatius, att judendomen och kristendomen är "två storheter som måste hållas isär."
Och kopplingen var bruten...
 
I Jerusalem var utvecklingen inte lika snabb och påtaglig. Där fanns troligen bara  judisktroende församlingar (utan hedningar) fram till år 135 e.Kr. Men brytningen mellan de troende judarna och judendomen kom, i och med det andra judiska upproret på 130-talet. Bar Kockbar ledde det upproret och Rabbi Akiva ansåg att han var den messias man väntat på - och detta kunde inte de troende judarna acceptera! Jesus skulle ju komma tillbaka på samma sätt som han lämnat.
Så, nu var även den brytningen ett faktum...
 
Och landet blev återigen förstört av krig.
Nu fick landet ett nytt namn, Palestina, av kejsar Hadrianus. Jerusalem bytte också namn, och blev kallat för Aelia Capitolina.
Och judar förbjöds att bo i landet...
 Han instiftade även lagar som gjorde det olagligt att fira sabbat och utöva judendom, och som troende måste man mer och mer distansera sig från judendomen för att överleva.
 
Under denna period börjar det komma, de vi kallar för kyrkofäderna. Mycket missförstånd och antijudiska versioner av kristendomen började få spridning. Många kristna ansåg nu att Gud förkastat judarna, eftersom man förlorat sitt land, sin stad och även sitt tempel. 
 
Mitt i allt detta växer den hedniska kyrkans dominans, medans antalet troende bland judarna avtar drastiskt. Teologiskt sett anser man nu att Israel har ersatts av den kristna kyrkan, och vi har nu fått en ny generation som ser judendomen som kristendomens motsatts. I mitten av 200-talet kan man nästan enbart finna den typen av kristendom. 😵😨😰😱
 
Men hur skulle man då hantera gamla testamentet...? Alla domsord ansåg man gällde judarna - men alla löften tog man till sig! 😖
En knivskarp gräns...
 
Att tolka bibeln utifrån denna antijudiska attityd och okunskap om den judiska kontexten, ställde till och ställer fortfarande till problem. En kristendom som traditionellt formats utifrån att definiera sig som en motsatts till judendomen, lägger en slöja över evangeliet och den uppenbarelse som Gud vill ska komma från hans eget ord.
 
Att försöka tolka skrifterna utifrån en avsaknad av en sann uppenbarelse och sammanhang, och dessutom med en tolkningstradition som blivit "vildvuxen," kan ge många grader fel i en kristens färdriktning
- och man kan till och med missa målet! 
Denna bild tycker jag är så vacker. På liknande sätt önskar jag att vi i vår tid ska kunna lyssna in Jesu undervisning - ren och klar - utan 2000 år av misstolkning, förvrängning och okunskap. 
 
En andlig klarsynthet är alltid attackerad och ifrågasatt. I vår tid är strömningarna oerhört starka och påtagliga. 
Och det går snabbt!!!
Vem trodde för några år sedan, att ordet skulle ifrågasättas och även avfärdas, det som Jesus sa:
 
 💚
Jag är vägen, sanningen och livet.
Ingen kommer till Fadern utom genom mig.
Joh. 14:6
 💜
 
Strömmningar i tiden säger: "Alla religioner har samma Gud...."
Det ser ut som om några kyrkor i vår tid nu kommit 180 grader fel....
 
Del 2 om "Kristendomens framväxt" kommer om några dagar och då fortsätter vi på 200-talet och framåt. 
 
/Eleonora 💞
Du är välkommen att följa mig, Eleonora Lahti, via FB som "följare" eller Bloglovin. Jag har även FB - sida, "In my living room" som du kan gå in och gilla. Dela länken vidare får du gärna göra... 😊 
 
 
 

Kommentarer

Postat av: Anonym

Publicerad 2016-05-15 11:46:47

Såå intressant läsning vi har här i dag på vår Pingstdag😊 Tack syster, ja Gud har tänkt att vi skall bära frukt 🍒🍒🍓 För att frukten skall bestå så behövs den här kunskapen i dessa tider tror jag.
För vi behöver historien för att förstå villka vi är och vad vi har i vår skapare och hans son Jesus Kristus
Tack Elenora för denna läs upplevelse💝😘
Roswitha🍇

Svar: Kul du uppskattade det! 🍃🙏
Eleonora Lahti

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Eleonora Lahti

Alla människor har ett gudomligt uppdrag att förverkliga, som kan se väldigt olika ut för oss alla. Resan kan vara tuff och krävande, men med himlens nycklar från Guds ord kan vi få utvecklas och bli det vi är ämnade till att vara. In My Living Room blandas tårar med skratt och jag hoppas du lämnar rummet full av livslust och framtidstro. Det finns så många drömmar som ska förverkligas... Hemsida: eleonoralahti.com Mailadress: info@eleonoralahti.com

Vardagsbetraktelser bloggar Jesussajten.se Follow me in any language Follow me in any languageFollow on Bloglovin
 
 
Här är min Instagram
 
Twingly Blog Search link:http://mylivingroom.blogg.se/ sort:published Most recent posts linking to Twingly Blog3

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela