inmylivingroom.se

Här delar jag händelser och tankar i mitt liv som sångerska, högstadielärare, mamma och medmänniska. In my livingroom blandas tårar med skratt och jag hoppas du lämnar rummet full av livslust och framtidstro.Follow me in any language you want. Click on the English flag below.

Follow me in any language

Adrenalinkickar som ger flykt eller fight

Publicerad 2022-05-12 13:28:00 i Allmänt, B4,

Tänk att det kan strula så mycket, precis när jag ska ha en livesändning om just detta – strul och kaos! Ibland vill inte tekniken hänga med som det är tänkt och man känner verkligen sig maktlös. Då är det bara "go with the flow" eller som man säger "The show must go on ..."
När vi kommer i detta läge – strul – då finns det något i oss som kickar igång, och det är adrenalinet i kroppen. Substansen  som är vårt överlevnadshormon och som ska hjälpa oss i utsatta lägen. Det är en "kraft" som gör något av det omöjliga för oss när vi kommer in i hotfulla och farofyllda situationer, och plötsligt reagerar vår kropp! Hormonerna gör att blodtrycket och pulsen stiger, blodsockerhalten ökar, luftrören vidgas och pupillerna blir större. Vilken fantastisk mekanism!
Men vad gör vi mitt i allt detta?
Många gånger handlar det om hur situationen ser ut, och vi har inget val, till exempel om du blir jagad av en varg. Hemska tanke! Men det finns tillfällen vi gärna väljer en enkel väg och tar till flykten. Men tänk efter: Kanske skulle du istället ha valt att utnyttja adrenalinet till en fight istället?
 
Vi står ständigt inför olika val i livet där vi gärna väljer en lättsam väg, men den ständiga frågan är:
– Vart är vi påväg? 
 
Det vi behöver analysera är vad som många gånger ställer till det för oss. Vilka mekanismer är det som styr och vilka reaktioner inträffar?
 
Ordspråksboken kapitel trettioett berättar om den idoga hustrun – och visst kan man bli helt matt och trött när man hör allt hon uträttar ...
Men det finns en hemlighet här!
Hon vakar över ordningen i sitt hem, vers 27! 
Ordningen, ordningen, ordningen!
 
Börjar man släppa lite på det ena och det andra faller det mer och mer. Kaffekoppen som skulle in i diskmaskinen på jobbet har en förmåga att kalla till sig alla andra koppar som ska diskas – och snart är hela diskbänken full med disk. Eller så har vi skolans mobilförbud. "Jag ska bara ..." och snart är alla mobiler i var och varannans bakficka och inte inlåsta i elevskåpen – och eleverna har skapat sina egna och annorlunda regler. 
Och man undrar:
– Hur gick detta till?
 
Kaos och strul hör på något märkligt sätt till här i livet, men frågan är bara vad vi gör med det. Lite allmänt kaos kan vi jobba oss igenom genom att kavla upp ärmarna, men så har vi datakrångel till exempel, som fullständigt kan dränera våra krafter – fram tills någon kommer med den briljanta idén:
– Starta om!
– Uppdatera!
– Dra ur sladden!
Jaha ... och man är nästan lite sur att det var ett så simpelt problem ...
Så har vi kaoset som bygger på missförstånd och kanske ännu värre på lögn. De som slirar på sanningen, kommer med undanflykter, skyller på andra och alla omständigheter. Vad gör vi då?
Att innerst inne känna till sanningen och samtidigt se hur man försöker kamouflera situationen till sin egen fördel kan för tillfället se ut som en god lösning, men verkligheten kommer alltid ifatt – på ett eller annat sätt!
 
Den som döljer sina överträdelser går det ej väl,
den som bekänner och överger dem får barmhärtighet.
Ords 28:13
 
Vi kan varna och avslöja, men ändå inte komma någonvart. Kanske det då är bäst att bara släppa hela historien för att inte själv dras med i en ofruktbar situation. 
Inte alltid lätt – men det är nödvändigt.
Kanske dagen kommer när du ska få visa barmhärtighet och ge en ny chans? Då får inte skalet blivit så hårt så att inte förlåtet kan komma igenom.
Att lära sig något av misstag som man förnekar fungerar dåligt – och alla gör misstag – men det är bara dårar som upprepar dem ...
 
/Eleonora
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Eleonora Lahti

Alla människor har ett gudomligt uppdrag att förverkliga, som kan se väldigt olika ut för oss alla. Resan kan vara tuff och krävande, men med himlens nycklar från Guds ord kan vi få utvecklas och bli det vi är ämnade till att vara. In My Living Room blandas tårar med skratt och jag hoppas du lämnar rummet full av livslust och framtidstro. Det finns så många drömmar som ska förverkligas... Hemsida: eleonoralahti.com Mailadress: info@eleonoralahti.com

Vardagsbetraktelser bloggar Jesussajten.se Follow me in any language Follow me in any languageFollow on Bloglovin
 
 
Här är min Instagram
 
Twingly Blog Search link:http://mylivingroom.blogg.se/ sort:published Most recent posts linking to Twingly Blog3

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela