inmylivingroom.se

Här delar jag händelser och tankar i mitt liv som sångerska, högstadielärare, mamma och medmänniska. In my livingroom blandas tårar med skratt och jag hoppas du lämnar rummet full av livslust och framtidstro.Follow me in any language you want. Click on the English flag below.

Follow me in any language

Att göra det obekväma - men nödvändiga

Publicerad 2017-05-21 00:59:00 i Allmänt, B1, Morgon och kväll med min Bibel, Podcast / Sveriges Kristna Radio,

Denna vecka har jag sett och hört gång på gång värdet av att få vara transparant och uppriktig mot sig själv och andra. Inte dölja eller försköna - utan helt enkelt avslöja det som plågar av misslyckanden, felaktiga handlingar och ståndpunkter, eller övergrepp!
Men det började i andra diket när jag läste ett inlägg från en person som skrev om vår rätt att dölja det vi inte vill avslöja i våra personliga liv. Nja... jag vet inte riktigt vad det skulle vara. Samlivet, ekonomi eller...? Kanske jag missade något , men jag kunde ändå inte komma ifrån - vad vill man dölja?? 😳
Ibland kan ord bli så poetiskt vackra att man tror de är sanna. 
 
🌟📖🌟
Se, dagar skall komma säger Herren, Herren,
då jag skall sända hunger i landet,
inte en hunger efter bröd,
inte en törst efter vatten,
utan att höra Herrens ord.
Amos 8:11
📖
 
Under de sista åren har jag alltför tydligt sett hur fel det kan bli när man försöker hålla tillbaka sanningen, eller åtminstonde försköna den.
Eller berätta bara en del...
Bubblan spricker - förr eller senare!!
 
Jag läste en så befriande artikel i tidningen Dagen där Dan Ådahl, en känd kristen profil inom musik, utan omsvep berättade om sin väg till frihet. Efter ett dubbelliv, där han försökt gömma sig bakom framgång och hårt arbete, kom han till en punkt att göra upp med sin egen agenda. Alkohol och sömntabletter hade gjort att han börjat tappa kontrollen i livet. Det var en makt som lekte med hans liv. Men att öppna upp de mörka rummen och låta ljuset komma in var det gudsmöte som förändrade livet och satte honom fullständigt fri!
Att våga erkänna inför sig själv - och andra!
Så läser jag Lena Morins blogg. En mogen, vacker och insiktsfull kvinna som upplevt det som de flesta av oss aldrig ens kommit i närheten av. Hon har bl.a. upplevt övergrepp i familjen som barn och blev tidigt änka. I sitt inlägg "Våga se det svåra och agera", skriver hon att sanningen är den som gör oss fria. "Hemligheter" håller oss bakbundna och oförmögna att leva livet till fullo. Så snälla våga se, våga vara den som är besvärlig och lägger dig i "andras angelägenheter / hemligheter".
 
Så kommer Göran Skytte med sin uppgörelse i fredagens Dagen.
Hans översättning av en judehatande terrororganisations skrift och deltagande i möten där man skanderade slagorden "krossa sionisterna, krossa Israel" var bl.a. någort som plågat hans samvete sedan 70-talet. Fastän åsikterna förändrats sedan den tiden upplevde han att nu var det slut med att vara en passiv Israelvän, och anslöt sig häromdagen till Vänskapsförbundet Sverige - Israel. "Det känns som ett "äntligen" Men ändå: Hur kunde jag?"
 
Och så har vi bröderna som anklagats för att ha mördat Kevin....
"Jag har inte ens kunnat säga något till min flickvän", sa ena brodern, nu i 20-års åldern. En befrielse mitt i allt, att få komma ur den fångenskapen att man inte kunnat prata om detta - även om det nu är oerhört smärtsamt.
 
🍃🍃🍃💚💚💚💚🍃🍃🍃
 
Vi läser inte Guds ord bara för att få mera kunskap. Om så vore fallet, har vi i så fall slagit in på en väg där ordet kan användas som ett slagträ och ge argument i diskussioner.
Vi läser Ordet för att lära oss - lära oss att göra och leva rätt!
 
Det man försöker dölja, vill utöva kontroll och makt över livet.
Börjar man skylla på det ena och det andra, backar friheten så försiktigt. 
Och "Det Fördolda" dansar sin ringdans med "Ursäkterna"....
 
 
 
Att uppenbara det fördolda på livets olika områden för med sig förändringar. Inget kan fortsätta som vanligt om man ska få se den vinnande kraften i befrielsen.
Frihet har alltid ett pris att erövra. 
Att göra det obekväma - men nödvändiga!
 
/Eleonora 💞
 
Du är välkommen att följa mig, Eleonora Lahti, via FB som "följare" eller Bloglovin. Jag har även FB - sida, "In my living room" som du kan gå in och gilla. Dela länken vidare får du gärna göra... 😊
 

Låter du omständigheterna styra ditt liv?

Publicerad 2017-05-09 22:54:00 i Allmänt, B1, Morgon och kväll med min Bibel, Några mest lästa inlägg, Podcast / Sveriges Kristna Radio,

Ojojoj... Kan inte förstå att det är så svårt att få tiden att räcka till. Jag har bl.a. velat skriva oftare, men inte hunnit med.
Jo, egentligen vet jag varför...😅
 
Kanske är det så att man gör saker man inte ska göra. Eller så kliver man in i rollen som "reservdelen" som är till för allt och alla, i situationer och tider som det inte alls var tänkt för.
 
Över ett halvår innan nästa läsår på skolan ska börja, får jag alltid fylla i en blankett om hur jag vill arbeta nästa år. Vissa år har det varit självklart, medans andra år har jag fortsatt undra även under skolåret: "Hur blev det nu? Var det detta jag ville och skulle göra?"😨
 
Som ung har man mycket att lära, och erfarenheter från både det ena och det andra är värdefulla upptäckter och insikter för fortsättningen i livet. Men ju äldra man blir, känns det mer och mer angeläget att vara "rätt". Det är som om allt smalnar av och mitt focus måste bli mer och mer tydligt. Kanske det låter som om man blir mer självcentrerad, men jag upplever precis motsatsen! Det handlar om att vara en liten kugge i hjulet, utifrån ens egna gåvor och förutsättningar, för att se andra bli den unika människa som Gud skapat dem till att bli och vara.
Så ofta jag tänker på Jesu ord "Jag gör bara det jag ser Fadern göra". Och jag tänker och jag ber: DET VILL JAG OCKSÅ!
Att göra rätt sak, i rätt tid på rätt sätt. Så enkelt och okomplicerat....
Idag dök det upp en elev i vårt kopieringsrum när jag stod och kopierade, som för en uppgift för svenskan ville intervjua mig. Och hans frågor var precis kring detta...
"Trivs du i ditt arbete? Vad är det du uppskattar och inte uppskattar? Om du inte jobbade så mycket vad skulle du göra då? Vad vill du göra när du blir pensionär?" o.s.v.
 
Jag inser att detta år har jag tagit på mig några arbetsuppgifter som var för mycket. Det fullständigt ockuperar mina tankar emellanåt och få mig att undra hur jag i hela världen kunde ta på mig detta. Ja, ibland är man "dumsnäll". 😁
 
Man brukar säga att "det näst bästa är det bästas värsta fiende." Så sant! 
Om du låter detta styra och diktera ditt liv, är faktiskt möjligheten den att man missar det bästa och viktigaste!
 
När vi bodde i Israel och jag var ute och rastade vår hund en kväll, kom orden "make room for your dreams" till mig. Så ofta vi gör precis tvärtom! Vi pressar in så mycket vi bara kan och hoppas att allt ska rymmas. Nej, vi behöver skala bort något först - skapa ett utrymme - för då ger vi plats för det som väntar på vår uppmårksamhet.
 
För min del blev det att gå ner i tjänstgöring. Och jag minns hur förvirrad jag var i början. Vad i hela världen höll jag på med? Jag kunde ju lika gärna vara i skolan och jobba, än att gå omkring här hemma - tänkte jag...
Men i detta "utrymme" började tankar, drömmar och ideer växa fram. Det tog sin tid, faktiskt flera år, men något började spira. Sånger började ta form och det blev möjligt att spela in dem, men även vara ute och resa en del ut över världen. Jag "knäckte koden" hur man kommer igång att skriva och blogga, och nu har jag även gjort radioprogram under hela våren. För att inte tala om mina "Ladies Afternoon Tea" som jag har här hemma var och varannan månad, med nya och gamla vänner.
Och mera drömmar för framtiden har jag....
MEN, det är inte självklart lätt och enkelt. Man får vara beredd på att offra både tid, pengar och energi - men det är det värt!! 💓
Så är det det här med vad andra tror, tänker och tycker... Det handlar helt enkelt om att vara fri från prestige och människofruktan, som inte alltid är så lätt.
Abrahams ålder, var hans stora "omständighet" som var emot honom. Men vad har det med saken att göra om man har ett löfte från Gud?! 😅
 
⚓️
Där allt hopp var ute, trodde och hoppades han...
Han sviktade inte i tron då han tänkte på
att hans egen kropp saknade livskraft...
Han var övertygad om att vad Gud hade lovat,
det var han också mäktig att hålla.
Rom. 4:18-20
⚓️
 
Vad fick dig att en gång i tiden kanske gå på en bibelskola, åka iväg på team, skriva insändare i tidningar, memorera bibelord, stödja missionärer och organisationer ekonomiskt, vara aktiv på bönemöten eller kanske hjälpa och stötta utsatta människor???
 
⚓️
Jag tänker på den uppriktiga tro som finns hos dig...
Därför påminner jag dig
om att låta den Guds nådegåva flamma upp igen...
2 Tim. 1: 5,6
⚓️
 
Att göra rätt sak, i rätt tid på rätt sätt...
Och kanske även i rätt sammanhang...😉
 
Det finns sammanhang där du kan uppleva hur något kvävs inom dig. Det saknas utrymme, förväntan och uppskattning och det upplevs snarare som plikter och krav.
Och det känns som om du håller på att tyna bort...
 
Va på din vakt! 
 
Det som talas om som ett "beskydd" i dessa sammanhang, är inget annat än kontroll och fångenskap!!
Guds Ande ger glädje och frid, utifrån den frihet som finns för Guds folk. 
Du ska få vara ett användbart kärl som inte stoppas bort i ett skåp, eller bara står på en hylla för att betraktas. Ditt kärl ska vara rent och helgat, det som håller sig borta från det som är till vanheder.
Du ska få vara ett användbart kärl för din Herre och förberett för allt gott verk!  (2 Tim. 2:20-21)
 
Dags att se till att det är FÖRBERETT! Kanske är det då tid att göra vissa förändringar och justeringar av tid, sammanhang, ekonomi m.m. 
 
Make Room!!
 
/Eleonora 💞
 
Du är välkommen att följa mig, Eleonora Lahti, via FB som "följare" eller Bloglovin. Jag har även FB - sida, "In my living room" som du kan gå in och gilla. Dela länken vidare får du gärna göra... 😊

Om

Min profilbild

Eleonora Lahti

Alla människor har ett gudomligt uppdrag att förverkliga, som kan se väldigt olika ut för oss alla. Resan kan vara tuff och krävande, men med himlens nycklar från Guds ord kan vi få utvecklas och bli det vi är ämnade till att vara. In My Living Room blandas tårar med skratt och jag hoppas du lämnar rummet full av livslust och framtidstro. Det finns så många drömmar som ska förverkligas... Hemsida: eleonoralahti.com Mailadress: info@eleonoralahti.com

Vardagsbetraktelser bloggar Jesussajten.se Follow me in any language Follow me in any languageFollow on Bloglovin
 
 
Här är min Instagram
 
Twingly Blog Search link:http://mylivingroom.blogg.se/ sort:published Most recent posts linking to Twingly Blog3

Kategorier

Senaste inläggen

Arkiv

Prenumerera och dela