inmylivingroom.se

Här delar jag händelser och tankar i mitt liv som sångerska, högstadielärare, mamma och medmänniska. In my livingroom blandas tårar med skratt och jag hoppas du lämnar rummet full av livslust och framtidstro.Follow me in any language you want. Click on the English flag below.

Follow me in any language

I natt händer det - den sista blodsmånen!

Publicerad 2015-09-27 23:22:00 i Några mest lästa inlägg, Profetisk tid,

Söndagkväll, men också en stor högtid i Israel. Ikväll inträder nämligen lövhyddohögtiden, sukot. Man har byggt sina hyddor på balkonger och i trädgårdar och man ser himmlens stjärnor på natten och får skydd mot solens strålar på dagen.🇮🇱🌿🌿🇮🇱
Här är en bild på min familj från tiden vi bodde i Israel i början på 2000-talet tillsammans med vänner i deras suka.
 
I natt tror jag många kommer att sitta i sin suka för att se på månen. Det kommer att vara en s.k. supermoon som är blodröd. Och förra sukot satt man också och såg på en blodsmåne. 
Och även i våras, när det var påsk...
Och påsken dessförinnan...
Det som gjort det lite speciellt, är att det har dykt upp fyra månförmörkelser under dessa 1.5 år, och att de alla infallit på de judiska högtiderna, påsken och lövhyddohögtiden, påsken och lövhyddohögtiden. Det ska ha hänt 11 gånger tidigare de senaste 500 åren, men bara tre av dem på judiska högtider! 
 
Och då händer följande:
1493-94  Spanska inkvisationen och många judar flyr för att finner ett nytt hemland i Amerika
1949-50  Staten Israel har bildats efter ett holocost
1967-68  Återtagandet av Östra Jerusalem
2014-15  ?
 
 
Kompletterande text 9:e oktober 2022:
Det som verkligen tog fart angående det judiska folket , var att tempelinstititet nu efter drygt trettio år börjar synliggöra sitt arbete angående det tredje templet, men månaderna innan rasade Gazakriget mellan Israeler och Palestinier. Nu presenteras slutligen det enormt omfattande arbete som omkring tjugo personer arbetat med under alla dessa år. Man har tillverkat en minora överdragen med 45 kilo rent guld. Där finns silvertrumpeterna,guld, silver och kopparkärlen, redskapen, de levitiska prästernas kläder med mera. Allt förberett för att föras in i templet och alla förberedda till sina tempeltjänster. 
Men det mest påtagliga och intressanta är kanske den 3D-arkitektritade film men lagt upp, där man får följa med in i templet och se och uppleva dess utformning - A temple in waiting - helt nära tempelmuren. 
Och ...:
Den sista blodsmånen som var en supermoon syntes över Jerusalem den 28:e september 2015 när världens ledare skrev under den handlingsplan med mål för omställning till ett hållbart samhälle för människorna, planeten och välståndet ...
Och påven var med ...
 
 
Visst kan man spekulera om än det ena och än det andra. Det har ju varit ett shemitaår också, som avslutades den 13:e september. Ja, då drog oroligheter i gång på tempelplatsen och andra länder ställer krav på hur Israel ska hantera detta.
Och skakningar på börsen och Kinas ekonomi...
För att inte tala om flyktingströmmarna som fullständigt exploderat sista veckorna. Och förföljelserna mot kristna...
Det har varit en mörk månad - september...😨
Och inatt blir det ännu mörkare - när inte ens månen vill lysa...🌑
 
Jo, jag vet... det handlar om astronomi.  Hur månen kommer i jordens skugga i förhållande till solen, och att den blodröda färgen handlar om ljusets våglängder med samma fenomen som solnedgång.
MEN allt detta är bara "lite extra detaljer" om man ser vad som VERKLIGEN händer just nu.
 ‼️
I morgon måndag, avslutas det stora FN-toppmötet. Världens stora ledare har då träffats för att fastsälla 17 utvecklingsmål. Man har då fått en ny uppföljare till milleniummålen från år 2000, som kallas Agenda 2030
Hållbar utveckling...♻️
En manual som ska ge riktlinjer hur man ska styra planeten... "Time for global action - for people and planet..."
 
Klimatförändringar, ekonomi, hälsa, jordbruk, energi, utbildning, jämställdhet...
Det handlar om förändringar och inskränkningar utifrån hållbar utveckling, som ska detaljstyras.
Nu ska vi rädda klimatet och utrota hungern och fattigdomen.
Och man har sina rådslag i FN. En freds- och trygghetskonferens med världens alla ledare - och påven som kickstartar det hela. 
 
För ett par år sedan började jag läsa littertur och faktaböcker kring det vi kallar "den yttersta tiden." Att samla kunskap är viktigt, men i allt detta måste vi ha rätt våglängd inkopplad. Det kan även vara så att vi inte hör det vi borde höra, för med tiden kanske vi inte kan uppfatta vissa ljud. Eller så har vi varit med om något dramatiskt som skadat vår hörsel...
Då kan vi behöva lite hjälp på traven. Den helige Ande vill vara vår lärare och vår hälpare. 
 
I somras fick jag av en händelse se att det skulle vara ett stort FN-toppmöte i NewYork. Helt plötsligt bleknade för mig en del andra spekulationer kring händelser i september. 
Alla världens ledare - och påven... 
Och FN-toppmötet avslutas måndagen den 28 september med den sista blodsmånen, och i Jerusalem ser man den som störst, Supermoon....🇮🇱🌑🇮🇱
Det låter så fint för vi alla vill ha fred, lugn och ro. En jord att vårda sig om, och se till att alla resuresr räcker till världens befolkning. 
Politiska konflikter, ekonomiska problem och religiösa sammandrabbningar kräver lösningar.
En världsregering..
En världsekonomi..
En världsreligion..
 
Förförelse innehåller alltid några sanningar....😬
 
Efter att vi bott några år i Israel, började jag åter arbeta som lärare. Året var 2003 och jag kunde inte förstå att helt plötsligt hade ett nytt begrepp dykt upp i skolans värld:
- Hållbar utveckling!♻️
Det finns med i skolans läroplan, och vi ska undervisa om detta bak- och framlänges...
Hållbar utveckling!♻️
Visst är det bra, ja även nödvändigt, men nu ser jag var födelseplatsen till detta uttryck kommer ifrån och hur man nu sjösätter det till den generation som blivit ett med "Hållbar utveckling."
Det ska kännas bekant och självklart det man beslutar sig för - för nu börjar det!
Global action - for people and planet!
 
När jag hör resonemang som vill avfärda detta om blodsmånarna, blir jag beklämd. Man gör en generalisering och talar om att det skulle vara astrologi. Nej, detta är astronomi sammanvävd med den judiska almanackan! Där finns Herrens högtider inskrivna. En evig ordning.
Det låter för mig som ett enket sätt att slippa sätta sig in det som händer. Att bortförklara de signaler som himlen sänder till en fallen värld. Att vara så sund och balanserad för att man ska vara trovärdig. 
Det är lika bra att "kliva på tåget!" Det är övernaturligt det kristna livet - och måste få bli det mer och mer. 
Tiden håller på att rinna ut - och Jesus kommer snart tillbaka. Då är det inte balanserat, utan det blir full dramatik - på alla fronter, överallt - och utan möjlighet till ljus framtidstro för jordens barn.
Om stenar kan tala, om berg kan kasta sig i havet, så kan himlakropparna också kommunicera. Konstigare än så är det inte.
Inte för mig i alla fall.
 
 
Det är nog dags att avsluta om man ska vara uppe igen om några timmar. 
3.07 börjar månförmörkelsen och 6.27 är den avslutad. Klockan 4.47 är den total.
Vi har en oerhört intressant tid framför oss. Och nu gäller det att vara inkopplad på rätt våglängd så vi hör det vi måste höra i denna tid 🙏
 
Nu när jag håller på att avsluta mitt inlägg går det att läsa om hur projektiler från Syriens inbördeskrig "råkar landa" i Israel - och Israel svarar tillbaka för att försvara sina gränser...
Det händer NU!
 
Jag ska låta under synas uppe på himlen
och tecken nere på jorden, blod, eld och rök.
Solen skall vända sig i mörker och månen i blod,
innan Herrens dag kommer, den stora och härliga.
Och det skall ske att var och en
som åkallar Herrens namn skall bli frälst.
Apg. 2: 19-21
 
Och mitt emellan blodsmånarna var det solförmörkelse...
Men tänk: Det är en härlig dag vi väntar på "den stora och härliga". 
 
För dig som vill lära dig mera om detta, rekomenderar jag verkligen följande klipp av Per-Arne Imsen "Vi står inför en händelserik höst".. 
Nästa YouTube klipp är också mycket intressant av John Kilpatrick "Could this be a September to remember".
  /Eleonora 💞
 
Du är välkommen att följa mig, Eleonora Lahti, via FB som "följare" eller Bloglovin. Jag har även FB - sida, "In my living room" som du kan gå in och gilla. Dela länken vidare får du gärna göra... 😊  

En dag av reflektion och förlåtelse

Publicerad 2015-09-23 21:31:00 i B2, Högtider, Israel - ett hem, Morgon och kväll med min Bibel,

Det har gått tio dagar nu... och vad har vi pysslat med sista tiden?
Tio dagar in på det nya året...📆
Och idag - onsdag - är det den absolut största och viktigaste högtiden!
Blir du lite förbryllad över vad jag skriver? 👀
 
Under tiden du läser vidare kan du lyssna på Barbra Streisand:
🎶 Hear our prayer. We have sinned before Thee.🎶
🎶 Have our compassion upon us and upon our children....🎶
 
Idag har det firats försoningsdagen över hela världen bland det judiska folket. Yom Kippur.
En dag av självransakan, enkelhet och fasta. En dag som även den sekuläre juden uppmärksammar. Man har under ett antal dagar reflekterat över hur det gångna året har varit, och så försöker man göra upp med varandra i saker man brustit. Det handlar om att säga förlåt, göra upp och resa sig igen, för att ta nya tag. 
 
🌾✨🌾🙏🏼🌾✨🌾
 
Allt ihopa var Guds ide´ från första början. Människorna virrade på, i sina tillkortakommanden och sin ogudaktiga livsstil - och i allt detta sträcker sig Guds hjärta ut, för att få möta sin skapelse och sina barn som han älskar och vill ha gemenskap med! Han ville se till att det skulle finnas en dag, ett tillfälle, när människan skulle tänka till lite extra, och de skulle ges möjligheten att "trycka på resetknappen" - om du förstår vad jag menar. En ny start på det nya året.
Gud ville ge möjlighet till att återupprätta kontakten med honom - en helig Gud.
Denna dag fick bara översteprästen gå in i det allra heligaste, för borttagandet av folkets och nationens synder - och det bara en gång per år!
Eftersom det inte finns något tempel i Jerusalem just nu, kan man inte heller genomföra alla dessa ceremonier. Men vad man kan - det gör man. Man läser ur Torahn, fastar och ber.
 
 
🇮🇱🙏🏼🌾📖🌾🙏🏼🇮🇱
 
En helig dag för en hel nation.
Efter att ha bott i Israel några år blir jag varje år påmind om denna dag. Allvaret, högtiden, överlåtelsen....
Det intressanta är att det står inte att alla dess högtider är judarnas. Nej - det står att det är Herrens högtider!
I 3 Mos. 23 står det gång på gång om detta:
📯
Detta är Herrens högtider,
de heliga sammankomster som ni skall utlysa
på bestämda tider.
3Mos. 23:4
📯
 
Men så händer något dramatiskt i historiens gång:
 
🌾❤️🌾
Kristus är medlare för ett nytt förbund, 
för att de kallade skulle få det utlovade eviga arvet,
sedan han genom sin död hade friköpt oss
från överträdelserna under det första förbundet.
Ty Kristus gick inte in i en helgedom som är gjord med händer
och som bara är en bild av den verkliga helgedomen.
Han gick in i själva himlen för att nu träda fram
inför Guds ansikte för vår skull.
Hebr. 9: 15, 24
🙏🏼
 
I vår tid har vi fått en möjlighet att dagligen leva i den nåd och förlåtelse som Jesus led, dog och uppstod för, så  att vi skulle få del av den. Samtidigt vet vi att vi ibland över tid, lägger oss till med ovanor, olater och märkliga jargonger - som INTE är välbehagliga ingör Gud!
Dag för dag...
Lite mer och mer...
Och härligheten och Guds närvaro över våra liv avtar....😨
Och man märker det knappt - förrän det nästan är för sent....😰
Att ta några dagar och föra lite räkenskap inför människor och inför Gud skulle kunna vara en god hjälp för oss. Det skulle kunna vara som ett lackmustest eller en temperaturmätare.
 
Vi har hört hur det kan gå.
Lite i taget.
Varmare och varmare...
- och vips - så är grodan kokt!😵💦🐸🐸💦😱
 
Inte kul...
Katastrof!
 
/Eleonora💞
Du är välkommen att följa mig, Eleonora Lahti, via FB som "följare" eller Bloglovin. Jag har även FB - sida, "In my living room" som du kan gå in och gilla. Dela länken vidare får du gärna göra... 😊 
 
 

Skivrelease, människofruktan och anspråk

Publicerad 2015-09-21 22:41:34 i Musik, Profetisk tid,

Välkommen in - till lugn och ro - i mitt arbetsrum.🍃🍂🍃
Nja... arbetsrum är det väl inte - här vill jag läsa, skriva, be och vara för mig själv. Idag får du ta en chokladbit från asken jag fick igår - men jag har redan ätit upp en rad...😅
Jag har placerat ut blommor överallt i huset och alla mina vaser gick åt. Så mycker kärlek och så mycket uppmuntran... - jag är överväldigad.💓
- Men vad ska du göra med alla blommor? undrar min man.
- Jag ska njuta av var enda en... svarar jag.☺️
I gårkväll hade jag en privat releasefest i en underbar lokal som goda vänner till oss äger. En lokal är inte bara en lokal, för när det blir som bäst skapar även den en atmosfär av samhörighet och välkomnande.
Tack Torgny och Eivor!🍃💞🍃
Innan hela tillställningen drog i gång var Hilma där och kollade in farmor.👶🍼🎈
 
Vi var ca. 100 gäster och visst hade jag velat bjuda "kung och fosterland," men allt har sina begränsningar. 
Tyvärr..😞
Jag fick hjälp med att fixa lite mingelmat, dukning m.m. 
Mina goda vänner och musiker, Torbjörn Frisk och Lars Gustafsson var med och spelade tillsammans med tracksen från skivan. För 32 år sedan träffades vi och började spela tillsammans. Efter ett långt uppehåll har cirkeln börjat slutas igen. "Gammal kärlek rostar aldrig.."😜
Utan min älskade Curt, hade det aldrig blivit något av detta, tror jag. Han har alltid trott på mig från första gång vi möttes. Han har sett min kamp och mina tårar när jag kämpat i min ensamhet - och satsat på sitt sätt för att jag skulle kunna göra detta. ❤️
För mig handlar det inte enbart om musiken - även om den är viktig. Det handlar om ett budskap och ett uppdrag som ingen av oss får försumma. Vi kan använda oss av olika redskap i detta, och för mig är det bl.a. musiken.  Den kan på ett underbart sätt beröra människans inre strängar, och förklara Guds vägar och kärlek.
 
Ja, jag kan inte annant än säga att jag var överväldigad av responsen. gudsnärvaron och att hela kvällen flöt på, på ett så underbart sätt.
Min sista sång var "Families and friends" och då kom mina fyra barn in med tårtor som det gnistrade och sprutade eld ur.
❤️🎂💥🎂💥🎂💥🎂💥🎂❤️
Vilken rikedom! Min familj, mina vänner och kanske även främlingen som med tiden kommer att korsa min väg. 
Vad är viktigt och vad ska prioriteras?
En fest tar slut och nu är det måndagkväll. Men ändå vet jag att detta är slutet på början...
Och jag säger det frimodigt‼️
 
Vi går in i en tid där jag ser framför mig, hur många i min egen generation börjar frigöra sig från ett och annat, som har tagit alltför mycket tid, uppmärksamhet och ork i från dem. 
Att börja prioritera om ett och annat, som man tidigare tyckte och trodde var så viktigt...
Att finna sin hemvist, på olika områden, där man känner sig hemma - utan föreställningar om hur man förväntas vara. Där Guds Ande är det vi följer och frihet från människofruktan, prestationer och felaktiga krav, få göra oss till de gudsmän och gudskvinnor vi ska få vara i denna tid.
 
Vi har ett uppdrag i den här tiden och ett fantastiskt budskap!
MEN: DET GÖR ANSPRÅK PÅ VÅR FRIMODIGHET‼️
 
🌍👩‍👩‍👦‍👦👪👨‍👩‍👧‍👧👩‍👩‍👦‍👦👪🌏
Herren, den mäktige Guden, kallar på alla människor från öster till väster!
Han ropar till himlen och jorden:
"Kalla samman mitt folk, som genom sina offer på mitt altare
har ingått ett förbund med mig,
och lovat mig trohet och lydnad.
Det jag vill ha är er uppriktiga tacksamhet.
Jag vill att ni ska uppfylla allt ni lovat mig, den Högste.
När ni inte ser någon utväg längre,
ropa då till mig om hjälp,
så att jag jan befria er och ni kan ära mig.
Ps. 50: 1-2, 5, 14-15
🍃🙏🏼🍃
 
Du som vill få tag på skivan kan gå in på min hemsida och beställa den.
eleonoralahti.com , iThunes, Spotify m.m.  Sjöbergs förlag distribuerar den också. 
I november kommer jag att ha en Living Room Concert här i Uppsala. Mera info om den senare.
 
I morgon eller på onsdag skulle jag behöva skriva igen. Det är en viktig tid...
 
Ja du... det är inte många bitar choklad kvar i asken. Kanske är det du som har ätit en hel del undertiden jag har skrivit..?😜😉
Lots of love💓
 
/Eleonora💞
Du är välkommen att följa mig, Eleonora Lahti, via FB som "följare" eller Bloglovin. Jag har även FB - sida, "In my living room" som du kan gå in och gilla. Dela länken vidare får du gärna göra... 😊 

September att minnas..?

Publicerad 2015-09-13 19:19:00 i B2, Israel - ett hem, Profetisk tid,

För femton år sedan kom vi åkande i rulltrappan på ett av Jerusalems största shoppingcenter. Vi hade bara bott i landet ett par veckor så allt var nytt, okänt och obegripligt.
Nedanför rulltrappan bjöd man på äpplen doppade i honung - och varför det...?
🍏🍯🍎🍯🍏
Det var dags för det judiska nyåret och för oss var det bara att hänga på och försöka förstå hur allt skulle gå till.
Här har jag skrivit  i förra årets blogg, om varför och hur man firar Roch hashana. Ta dig gärna tid att läsa igenom detta.
 
Idag kommer bilder upp i mitt FB-flöde från bl.a.mina vänner i Israel. Man önskar varandra ett gott nytt år, L´shana tovah metucahoch nu börjar en lång period av många helger. Det är fest, allvar och högtid i landet. 🇮🇱
Det år man nu lämnar bakom sig är ett Shemitha-år, d.v.s. ett sabbatsår som det judiska folket skulle ha vart 7:e år, och en ny årsvecka börjar.
 
🌾🌱🌾🌱🌾
Sex år ska du beså din åker och i sex år beskära din vingård
och skörda avkastningen från jorden, 
men under det sjunde året skall landet ha sabbatsvila,
en Herrens sabbat.
3Mos. 25:3-4
🍃
 
Man skulle låta jorden vila, och man skulle ha sparat tillräckligt mycket säd, så att man skulle klara av det året.
Efter sju sådana sjuårscykler (49 år) skulle ett jubelår komma.
Eftersom man inte riktigt tog Guds tilltal i akt så hamnade man så småningom i krisläge. Folket fördes bort i fångenskap till Babylon, så att jorden kunde få vila alla dessa år man inte hade tagit Guds uppmaning på allvar.
Man fick helt enkelt betala i efterskott för att man inte tagit Guds tilltal på allvar. 
 
🍂🍂🍀🍂🍂
Landet skulle få gottgörelser för sina sabbater
- så länge det låg öde hade det sabbat -
till dess att sjuttio år hade gått.
2Krön 36:21
🌱
 
Den tid vi nu går in i under september månad är oerhört intressant! Jag får se hur mycket jag hinner med att skriva kring detta, men jag har tidigare skrivit om bl.a. blodsmånarna.
Här finns en länk där jag tidigar skrivit om olika tecken i tiden som nu blir alltmera aktuellt.
 
Men åter till sabbatsåret...🌿
När jag bodde i Israel kom jag i kontakt med en del föräldrar till våra barns skolkamrater. Några var lärare andra var militärer. En av dessa föräldrar läste då konstvetenskap på universitetet. Hon var lärare och hade nu kommit till sitt "sabbatsår," där hon fick möjlighet att förkovra sig på ett område som intresserade henne.
Varje år avsattes det en del av hennes inkomst, så när hennes personliga sabbatsår inträffade fick hon 70% av sin lön för att studera något hon själv valt.
Hennes man som var militär, skulle få hela sin summa utbetald när hans sabbatsår inträffade, för att själv planera sitt år. Kanske resa...
En modern variant av sabbatsåret...🇮🇱😊
När man sätter detta i sitt sammanhang tycker jag det är väldigt intressant. Så ofta lever vi människor i ett ekorrhjul, där allt bara rullar på  - kanske snabbare och snabbare.
Och vi kan knappt ta en dag ledigt i veckan!
Inte undra på att vi blir sjukare och sjukare, och vi har ett jordklot som vi utarmar mer och mer. Och klimatkonferenser planeras...
Skulle alla jordens människor leva med vår standard som vi har i Sverige, skulle vi behöva 3,4 jordklot.
Och tar vi USA:s levnadsstandard för hela jordens befolkning behövs det 5.3 jordklot!
🌍🌑🌎🌔🌏
Ja, det ser ut som om vi också kommit till en återvändsgränd - precis som Israels barn - när de inte aktade på Guds tilltal om att låta både kropp och jord få vila emellanåt.
 
Det finns ordningar som är inbyggda i hela skapelsen som vi inte kan göra hur som helst med. 
Förr eller senare måste vi betala....💸💸💸
 
Idag, söndag 13 september, har vi den sista dagen i den judiska kalendern - 29 elul. I kväll vid solnedgången börjar det nya året - 1 Tishri. Och en partiell solförmörkelse...
 
Och även finansvärden talar om sjuårscykler - precis som årsveckorna....
Och statestik visar sjuårscykler - samtidigt med dessa...
2008 Den globala finanskrisen
2001 IT- bubblan och tvillingtornen
m.m. m.m. m.m. m.m. m.m. m.m....
 
Ja, så är det!
Om du har ett par timmar ( 😜👍 ) över är det väl investerad tid att se detta YouTube-klipp med John Kilpatrik. Han var pastor i den kyrka med stark väckelse på 90-talet, som kallades för "Pensacolaväckelsen".
 
Om vi vill höra Guds tilltal i vår tid - för oss personligen och för vårt land - behöver vi hitta "vilan" där Gud kan få tala ostört. 
Så mycket tjäbbel och diskussioner vill kväva Guds tilltal, och vi hör inte det vi behöver höra för denna tid. 
 
Hur det än blir framöver säger jag:
 
⏳🙏🏼⌛️
Jag litar på dig, Herre!
Jag håller fast vid att endast du är min Gud.
Mitt liv ligger i dina händer hur än framtiden blir för mig.
Ps. 31:15-16
🙏🏼
 
 
Vi fortsätter att:
Predika Kristus - som uppfattas som en stötesten och en dårskap
men är Guds kraft och Guds vishet.
Det som för världen var dåraktigt, svagt, oansenligt, föraktat
har Gud utvalt...
för att INGEN skall berömma sig inför Gud.
1Kor 1: 23-29 
 
Vi sitter alla i samma båt
så låt oss hjälpas åt....
 
/Eleonora 💞
Du är välkommen att följa mig, Eleonora Lahti, via FB som "följare" eller Bloglovin. Jag har även FB - sida, "In my living room" som du kan gå in och gilla. Dela länken vidare får du gärna göra... 😊 

Vad gör du ofta?

Publicerad 2015-09-11 19:53:00 i B4, Morgon och kväll med min Bibel,

Nu är det full fart på många sätt, när all verksamhet drar igång efter sommaren. Det är ju nästan som om ett nytt år börjar. 📅
Vi som arbetar i skolans värld har ju våra läsår indelade i höst- och vårtermin, och även våra kyrkliga verksamheter rullar många gånger på med samma indelning.
 
Och så mycket som ska schemaläggas för många av oss! Om det inte är skolschemat, så är det kanske ett träningsschema, tvättider, kurser och schema för att skjutsa barn. Det är väl bara att titta i våra kalendrar och inse att dagarna fylls på väldigt fort - om man inte ser upp! 😳
 
Vad gör du ofta? 
Vad gjorde Jesus ofta?
 
Nja... Jobba, laga mat, städa och fixa, kolla nätet och TV.n, gå i kyrkan o.s.v. är väl vad de flesta av oss lägger vår tid på.
Och Jesus då?
Visst gjorde han en massa under, botade sjuka, hjälpte människor och undervisade.
Men vad gjorde han ofta?
 
✨🙏🏼✨
Men ryktet om Jesus spred sig allt snabbare,
och mängder med människor kom för att lyssna på honom
och bli botade från sina sjukdomar.
Han drog sig därför ofta undan till öde trakter för att be.
Luk. 5:15-16
 🙏🏼
 
Överallt i evangelierna läser vi just detta: Jesus drog sig undan. 
Om vi är Jesu lärljungar, så är ju detta också något att följa. 
 
I en tillvaro med ständigt ny infomation om ett och annat (för man vill ju vara uppdaterad), har vi en utmaning att dra oss undan för att erövra den platsen, det utrymmet, och den tiden.
 
 
Yonggi Cho brukar säga att när han har riktigt mycket att göra måste han ta mera tid i bön. 
Så ofta vi tänker precis tvärt om! "Jag har inte tid, jag måste bara..."
Om vi inte klarar av att få in det naturligt i våra liv, kanske vi helt enkelt också måste planera in detta i schemat. Det låter kanske lite märkligt, men vad ska vi göra?
⏳📅⌛️ 
Att se över vad vi prioriterar eller väljer bort, avslöjar väldigt mycket om oss själva. Alla har vi 24 timmar på ett dygn och sju dagar i veckan. 😨
Vad gör du ofta?
 
⏳NU, NU, NU är det tid att be!!!!!!!!!!!!
⌛️Omvärdera din tid - gör rätta prioriteringar - NU!
 
/Eleonora 💞

Hela kyrkan sjunger - och folk i kulisserna

Publicerad 2015-09-06 10:07:00 i Musik,

Denna text har jag publicerat i Sveriges Kristna Radios musikblogg för några veckor sedan. Den är lite omarbetad och nu finns även bilder med.
 
Tänk att efter 33 år började SVT sända repriser på Hela Kyrkan Sjunger! Sex söndagar med två repriser varje gång. Ja, det blir 18 tillfällen!📺🎥📺🎥📺
Visst är det väl ändå förunderligt - men ändå inte...
Programmet gick i flera säsonger på 70- och 80-talet, och jag hade förmånen att få vara med som körsångare och solist, några år på 80-talet under min studietid. Emellanåt var det närmare 2,5 miljoner tittare och vi låg inte långt efter Hylands Hörna och andra populära program i tittarsiffror. 💥
Visst kan vi le åt hårfrisyrer och glasögon så här i efterhand, men jag är ändå tagen av den friskhet och övertygelse som präglade programmen. Och Margit Borgström - så vacker, professionell och smord för sin uppgift som kör- och programledare! 😊👏
Och vi sjunger och sjunger och sjunger.... Sång efter sång. Under hela programserien blev det närmare 500 sånger som övades in. 🎶📖🎶
 
Att vara med på alla sångövningar var nödvändigt. Vi hade ett uppdrag, en kallelse och en överlåtelse som gjorde anspråk på oss till 100%. Det var krävande och roligt, men kändes ändå inte alltid så inspirerande. 😥
Jag minns ett tillfälle i börja på en sångövning. Jag var trött, less och stressad, och kände att jag egentligen ville åka hem för att plugga inför tentan. När vi sitter och ber i början på sångövningen knuffar min granne till mig (Reneé, den ljusa tjejen till vänster om mig på bilden ovan), och frågar om jag kan spanska. När hon får höra att jag inte kan ett ord spanska säger hon:
- Ja, men du har bett på spanska!
- Va, har jag? Vad har jag sagt? 😳
Hon berättar att jag tackat och prisat Gud för den glädje jag har inom mig! 😄😇
 
För mig blev det ett vittnesbörd att ta med mig vidare i livet. Omständigheter kan vara pressande och krävande - men i vår ande kan vi vara glada och tacksamma. Det finns ett friskt levande vatten att hämta upp varje dag.
 
Det var en fantastisk skola att gå i, samtidigt som jag var ledare för kyrkans ungdomskör, Futurum. 
En sångövning är så mycket mera än att öva in stämmor och träna röstvård. Att bli ett med sångens budskap tror jag är det absolut mest nödvändiga man kan göra som sångare och musiker. Vi förmedlar ett budskap och redskapen är för oss rösten, stämmorna, akorden och instrumenten.
- Och gemenskapen!
Allt ska komma i harmoni och allt ska vara trovärdigt, annars blir vi som vilken underhållare som helst. 
 
Ett antal år senare kom jag att bli musikledare på Livets Ord. Vi hade en kör på 150 medlemmar, men bara hälften  av alla kunde vara med  och sjunga på mötena, för estraden kunde inte rymma flera.
De andra då?😯
Man bönade och bad om att i varje fall få vara med på sångövningarna....😅
Vi sjöng och prisade Gud, bad och profeterade på våra sångövningar, och försökte hinna med lite annat också...😉
 
"Träna som om allt beror på dig  - Sjung upp som om allt beror på Herren" var ord som Margit Borgström, från Hela Kyrkan Sjunger-tiden, ofta påminde oss om. Det är mycket som måste komma på plats innan ett "framträdande". 
 
Och så tänker jag på alla människor som stöttar och hjälper i "kulisserna." 😍😅
Så många av körmedlemmarnas män/fruar, som fick ta hand om middagsdisken och lägga barnen själva flera kvällar, när man var på sångövning.
Eller skjutsa och hämta. 
Eller som i mitt fall: Grethe, Sheryl, Inger, farmor, mormor m.fl......😍😍😍
Utan alla er hade det inte blivit några TV-program, lovsångsmöten, CD-skivor....
TACK!!!!!
 
 ✨🙏🏼✨
Sådan deras lott är som drar ut i striden,
sådan skall deras lott vara 
som stannar vid trossen.
De skall dela lika.
1Sam. 30:24
🏆
 
Eleonora 💞
 
Du är välkommen att följa mig, Eleonora Lahti, via FB som "följare" eller Bloglovin. Jag har även FB - sida, "In my living room" som du kan gå in och gilla. Dela länken vidare får du gärna göra... 😊 
 
 

Om

Min profilbild

Eleonora Lahti

Alla människor har ett gudomligt uppdrag att förverkliga, som kan se väldigt olika ut för oss alla. Resan kan vara tuff och krävande, men med himlens nycklar från Guds ord kan vi få utvecklas och bli det vi är ämnade till att vara. In My Living Room blandas tårar med skratt och jag hoppas du lämnar rummet full av livslust och framtidstro. Det finns så många drömmar som ska förverkligas... Hemsida: eleonoralahti.com Mailadress: info@eleonoralahti.com

Vardagsbetraktelser bloggar Jesussajten.se Follow me in any language Follow me in any languageFollow on Bloglovin
 
 
Här är min Instagram
 
Twingly Blog Search link:http://mylivingroom.blogg.se/ sort:published Most recent posts linking to Twingly Blog3

Kategorier

Senaste inläggen

Arkiv

Prenumerera och dela