inmylivingroom.se

Här delar jag händelser och tankar i mitt liv som sångerska, högstadielärare, mamma och medmänniska. In my livingroom blandas tårar med skratt och jag hoppas du lämnar rummet full av livslust och framtidstro.Follow me in any language you want. Click on the English flag below.

Follow me in any language

Länge leve familjen!

Publicerad 2013-03-28 00:17:00 i Hem och trädgård,

Tre månader sedan sist. Då var det jul och nu är det påsk. Jag har alla barnen hemma och jag njuter av att vi kan få en riktigt fin kväll tillsammans.
Taco går alltid hem tänker jag som mamma och påskgodis och även en tårta åker ner i kundvagnen när jag går runt i butiken och handlar.
Eftersom inte alla bor på samma ort  är det inte alltid lätt att få scheman att passa.
På tre månader händer mycket Och vi samtalar och delar erfarenheter med varandra. 
Jag inser att det finns många, både barn och föräldrar, som av en eller annan anledning inte får uppleva stunder som dessa. 
Inte för att tacon eller påsktårtan var så speciell utan främst för den samhörighet som förstärks.
 Vi är inga enskilda isolerade öar utan vi är till för vara dra. Familjens värde kan inte högt nog värderas.
Men en sak förstår jag inte. Ska det vara så svårt att ta en bild och föreviga en av livets bästa stunder? Eller vi de leva sitt liv i våra hjärtan för att växa och ges vidare?
 
Länge leve Familjen!!
 

När allt ska sorteras behövs det tid

Publicerad 2013-03-27 00:02:00 i Allmänt, Hem och trädgård,

Idag blev jag påmind om vilket oerhört arbete det är att flytta. Särskilt om man bott i hus med stor familj en längre tid. Jag har några erfarenhet av detta. Puh..!!

Varje gång jag varit med om detta har det nog tagit mig närmare ett år (!) att känna att grejerna är på plats. Gardinstängerna, vinterkläderna, trädgårdsredskapen, skokräm och skruvar, batterier och kryddor – you name it! Allt ska finna sin egen lilla hylla, låda eller vad det nu behövs i vårt nya hem. Och fattas det något, ja då måste man komplettera – som det så fint heter. Extra jobbigt blir det förstås om man inte hade så god ordning i hemmet därifrån man flyttar...

 Jag står och stryker kläder och tänker på hur viktigt det är att vi tar tid och låter vår hjärna få sortera våra intryck. Inte bara ibland utan regelbundet. 

När vi sover får kroppen tid att återhämta sig och nya celler bildas men också vår hjärna gör ett fantastiskt arbete mitt i natten. 

Är inte detta fantastiskt!? 

Måste vi vara så uppdaterad hela tiden att vi tillåter vår hjärna genomströmmas av ständigt ny information, nya intryck och upplevelser?

 Går det inte bara att stå och stryka kläder med torktumlarens mullrande i bakgrunden. Låta tankarna vandra runt och hitta sina rum där de hör hemma och trivs. Göra nya upptäckter och inse att det finns andra dimensioner av intryck också?

 

Periodvis fasta tillsammans med Skalman

Publicerad 2013-03-26 00:04:00 i Allmänt,

Har just sett på Vetenskapens värld, ett intresant tv program. Kan man fasta och förhindra åldrande och sjukdomar?
Frågor om hur man uppnår hälsa intresserar oss alltid och det kunde man också avläsa på chatten på nätet efter programmet. Hur gör man, vad ska jag äta, hur ofta, passar det mig...? Men egentligen var den stora frågan för många: Kan jag verkligen gå ner i vikt med denna metod.. och tänk alla andra dagar får jag äte precis som jag vill... Vilken frihet!
Jag har i dagarna lyssnat på professor Stig Bengmark på YouTube som i förbifarten nämnde något om detta med periodvis fasta. Cancerceller får inte möjlighet att växa till under en sådan period och kroppen kan lättare reparera sig själv.
Han berättade också bl.a. att man hade gjort ett försök på möss som bara fick äta 2/3 av vad de egentligen ville ha. Det som då framkom i undersökningen var att mössen fördubblade sin livslängd. När man undersökt människor som blivit riktigt gamla har det funnits en gemensam nämnare - man äter sig inte proppmätt! 
 
Ja, detta är väl något av vår tids förbannelse - all mat som finns tillgänglig överallt, hela tiden - som gör att vi äter över våra behov och kan tappa kontrollen. Vi är inslängda i ett ekorrhjul för att jaga det vår kropp vill ha. Drivkraften är oftast att vi måste hålla blodsockret i schack och då behövs det något som går snabbt att få i sig.
Fastfood. GODIS, mikromat, bullar kakor..
 
Förändrar vi inte vårt förhållningssätt till mat och låter mat få ta tid, både att handla,laga och äta, är vi ändå slavar under det som egentligen skulle få vara vår glädje och njutning i livet. 
 
Lite Skalman måste vi nog se till att vi vågar bli. Låta mat och sovklockan ringa och vara lite obekväma emellanåt inför omgivningen. Planera, göra listor, låta det kosta lite extra. Stanna upp och reflektera. 
 
Livets stora förändringar kan börja med att vi gör något nytt. Kanske det är så enkelt som att köpa en ny grönsak du vanligtvis inte brukar handla och leta rätt på ett recept som är lite annorlunda än korv och makaroner.
 
Detta kan vara början på precis det du längtar efter - ett nytt intresse eller till och med en ny start i livet!
 
 "Nä, men så enkelt kan det väl inte vara..?" Om du inte har prövat vet du inte. Dags att trampa upp nya stigar i livet. 
 
 
 

Krya på dig!

Publicerad 2013-03-24 22:13:00 i Allmänt, Lärarjobbet,

I går började det. Frös som en hund. Ja, vad det uttrycket kommer ifrån kan man ju undra... någon som vet?
Tog ett varmt bad för att få upp värmen i kroppen och sedan i säng med värmedyna och allt, och sedan sov jag till och från i 12 timmar.
I morgon blir det inget jobb. Vila, vila, vila är vad som gäller.
Det är faktiskt flera år sedan jag har behövt vara hemma från jobbet. Visst kan man känna sig lite risig ibland men på ett eller annat sätt tar man sig igenom det hela.

Om man skulle känna efter lika mycket som endel av eleverna gör skulle det inte bli mycket i månadslön (visst är jag medveten om att det finns undantag). Lite ont här och där, och så och går hem efter halva dagen.
I bland har jag lekt med tanken att eleverna skulle titta på sin frånvarorapport och räkna ut vad deras månadslön skulle bli efter gällande regler. Kanske man skulle börja fatta då vad det hela handlar om.

Mycket av huvudvärk och magont skulle enkelt kunna lösas genom en vettig kost och mera sömn. Många slarvar med frukost, som ibland bara blir några vindruvor, som en av mina elever berättade. Skolmaten byts ut mot godis eller i bästa fall en Pucko och macka. Man dricker för lite och sover minimalt och så undrar vad det är för fel!!
 
Pizza, pannkaka och liknande maträtter är alltid populärt och nu går det åt mat i matsalen. Och så undrar varför man inte får äta hur mycket man vill.
Och så var det fisken ... Ja, ja..säger du "vi vet hur skolmaren är" Jag tror faktiskt att skolmaten är betydligt bättre än den mat många barn får hemma. Hemlagad mat är faktiskt inte längre en självklarhet. Halv- och helfabrikat är det som serveras på mångas köksbord. Korv och makaroner - ska vi kalla det för hemlagat?

Det tragiska är, att än hur mycket man än undervisar, verkar det gå in genom ett öra och ut genom det andra. Deras unga kroppar blir också äldre och då kommer facit - faktiskt.
Så viktigt att skapa sunda vanor och en hållbar livsstil (det där lät RIKTIGT bra ;)) tidigt i livet. Allt bli så mycket roligare, enklare och säkert billigare.
Själv har jag börjat se med egna ögon vad maten kan göra för oss. Mer om detta en annan dag.
 
Krya på dig!!

Dags att läsa tidningen

Publicerad 2013-03-22 16:24:00 i Allmänt,

 
Har just kommit hem och det är fredaeftermiddag. Skulle bara handla "lite" - och hipps vipps har det blivit 800 kr.
Och så var det brevlådan...
Någon garderade sig på ett av breven och skrev "Företag, Herr, Fru..". Jodå det kom fram.
Men så kunde jag inte bara låta bli att lägga upp en bild på dagens tidningsskörd. Sedan ligger även Buffé , Villaliv och Ljus i öster på vardagsrumsbordet för att läsas. Vi översvämmas verkligen av information från alla håll. 
Mitt i allt detta kan jag inte låtabli att reflektera och fascineras  över hur mycket uppmärksamhet dagsländor får, inte för att det är oväsentligt men ändå. 
Varje morgon börjar jag dagen med att läsa i en bok där de älsta delarna är ca 5000 år. Vilken rikedom och skatt! Kan inte nog uppskatta den hjälp och inspiration den ger. 
Love it!!!
 

Tid att klippas ner - för att blomma

Publicerad 2013-03-20 13:34:00 i Hem och trädgård,

Så var det dags - igen.
Dessa pelargonior, Mårbacka, har varit med mig nu i nio år. Samma procedur varje år. Efter en lång vinter i källaren har det vuxit fram långa taniga skott. Fastän blommorna kämpat i mörkret och överlevt vintern, är skotten ändå inget att ha kvar. Dags att klippa ner och ansa den hemska härligheten...
 
Och så kan det vara med oss också. Mörker och kamp, men ändå försöker vi hålla ut, för någon gång kommer väl förändring...?
 
Precis som pelargoniorna måste klippas ner kan vi behöva det också. Våga släppa all kamp och strävan och förlita oss på att roten har tillräcklig kraft i sig för att vi ska blomma. Vänta några månader så ska du få se.
Mårbacka blommar då - och det kan du också få göra!
 
 

Nationellt prov i kemi

Publicerad 2013-03-19 09:46:06 i Lärarjobbet,

Så sitter de här mina elever. Lycka till! Efter några års studier i detta ämne är det dags att visa vad man lärt sig - och jag som lärare får något av ett kvitto på hur min undervisning varit.
Lite läskigt men ändå viktigt.
Vad har fungerat och vad var inte bra? Kan jag förbättra något och vad ska jag ändra på?
Frågor att ta till sig för att se utveckling och tillväxt.

Lycka till!

Publicerad 2013-03-18 20:26:00 i Allmänt,

Jag vandrar runt bland olika designförslag för bloggar. Och vad ska man välja? Hemma vet jag precis hur jag vill ha mitt livingroom, men här? Instängd i mallar som andra utformat och föreslår - ja, visst är det bra med lite hjälp (särskilt när man inte har koll på hur man rent tekniskt ska fixa det hela) - men ändå....
 
När vi skapar våra egna livsrum behöver vi frihet, utrymme och tilltro till att "jag kan - det här fixar jag". Men ibland måste vi ändå våga släppa taget och låta någon annan hjälpa oss. I detta tränas vi att förtrösta på andra  och släppa kontrollen. 
Lycka till! ( ja, det var till mig också ;) )
 
 

Men inte ska väl jag...

Publicerad 2013-03-17 17:51:00 i Allmänt,

Ha, ha...Vad händer nu då? Jo, mitt living room ska kanske få besök av gamla vänner och nya bekantskaper. Så spännande! Här vill jag berätta ett och annat, dela sorg och glädje men även viktiga saker i livet som jag lärt mig och upptäckt på vägen...
Välkommen!!

Om

Min profilbild

Eleonora Lahti

Alla människor har ett gudomligt uppdrag att förverkliga, som kan se väldigt olika ut för oss alla. Resan kan vara tuff och krävande, men med himlens nycklar från Guds ord kan vi få utvecklas och bli det vi är ämnade till att vara. In My Living Room blandas tårar med skratt och jag hoppas du lämnar rummet full av livslust och framtidstro. Det finns så många drömmar som ska förverkligas... Hemsida: eleonoralahti.com Mailadress: info@eleonoralahti.com

Vardagsbetraktelser bloggar Jesussajten.se Follow me in any language Follow me in any languageFollow on Bloglovin
 
 
Här är min Instagram
 
Twingly Blog Search link:http://mylivingroom.blogg.se/ sort:published Most recent posts linking to Twingly Blog3

Kategorier

Senaste inläggen

Arkiv

Prenumerera och dela