inmylivingroom.se

Här delar jag händelser och tankar i mitt liv som sångerska, högstadielärare, mamma och medmänniska. In my livingroom blandas tårar med skratt och jag hoppas du lämnar rummet full av livslust och framtidstro.Follow me in any language you want. Click on the English flag below.

Follow me in any language

Konsten att överleva det religiösa...

Publicerad 2019-04-12 22:59:00 i B1, Podcast / Sveriges Kristna Radio, Profetisk tid,

 
Nu har jag gått på högvarv en tid, så ett påsklov är inte helt fel just nu.
Det har varit nationellt prov i kemi och rättningen av dessa prov är en historia för sig...
Tänk om alla elever kunde skriva precis som rättningsmallen föreslår! Det finns så många varianter av resonemang och förklaringar att man blir helt trött. En del tror att om man bara skriver mycket, så får man poäng, medans andra får till det på två rader. Och det blir A-poäng!
 
Det gäller att förstå begrepp och använda dem rätt, och förstå att lösningen inte är problemet som några trasslat in sig i, och vänt uppgiften helt bak och fram. Det är då helt uppenbart att man inte läst och förstått informationen i uppgiften, och då blir inget rätt trots alla långa välformulerade meningar. 
Mitt i allt rättande under flera dagar, plockade jag fram en bok jag började läsa i somras, "Konsten att överleva Svenska kyrkan" av Helena Edlund. En lättläst bok till att börja med, men sedan kom jag in i resonemang, sammanhang och personer som gjorde ett och annat lite svårgreppbart, och boken fick vila.
Nu är jag igång igen och inser att det är inte bara är kyrkan det handlar om. Starka politiska och religiösa krafter som legat i bakgrunden och styrt, har nu klivit fram helt orädda, för att diktera den agenda som ska gälla för Sverige. 
Och vi står och tittar på.
Och man undrar: Är vi förvånade, förblindade, förförda, förlorade, förhäxade... ??
 
Små förskjutningar av ord som börjar med någon grads missvisning - och jag ställer mig frågan:
- Vart ska detta leda till..?!
 
Några exempel som lyfts fram är:
 
Från "Jesus" ... till "Gud".
Från "Gud" ... till "det heliga".
Från "evangeliet" ... till "kristna värderingar".
Från "bön" ... till "andlighet".
Från "efterföljelse" ... till "engagemang".
Från "Kristus" ... till "kristen tro".
Från "lärljungaskap" ... till "verksamhet".
Från "bekännelse" ... till "tolkning".
Från "synd" ... till "brustenhet".
Från "Ordet" ... till "mysteriet".
 
Treenigheten har beskrivits som  "Fader och Moder, Son – Syster och broder, och Ande– livgiverska och inspiratör".
 
När det öppnas upp för dessa tolkningar har man hamnat långt ur kurs - precis som eleverna som inte läst uppgiften noga. Man tappar bort begreppen, och tror att nya egna formuleringar - och kanske även långa välskrivna meningar - kan föra en till höjderna av ett betyg med Mycket väl godkänt. 
 
I´m sorry...
Jag måste meddela att det blev icke godkänt!
 
/Eleonora💞
 Du är välkommen att följa mig, Eleonora Lahti, via FB som "följare" eller Bloglovin. Jag har även FB - sida, "In my living room" som du kan gå in och gilla. Dela länken vidare får du gärna göra... 😊

Om

Min profilbild

Eleonora Lahti

Alla människor har ett gudomligt uppdrag att förverkliga, som kan se väldigt olika ut för oss alla. Resan kan vara tuff och krävande, men med himlens nycklar från Guds ord kan vi få utvecklas och bli det vi är ämnade till att vara. In My Living Room blandas tårar med skratt och jag hoppas du lämnar rummet full av livslust och framtidstro. Det finns så många drömmar som ska förverkligas... Hemsida: eleonoralahti.com Mailadress: info@eleonoralahti.com

Vardagsbetraktelser bloggar Jesussajten.se Follow me in any language Follow me in any languageFollow on Bloglovin
 
 
Här är min Instagram
 
Twingly Blog Search link:http://mylivingroom.blogg.se/ sort:published Most recent posts linking to Twingly Blog3

Kategorier

Senaste inläggen

Arkiv

Prenumerera och dela