inmylivingroom.se

Här delar jag händelser och tankar i mitt liv som sångerska, högstadielärare, mamma och medmänniska. In my livingroom blandas tårar med skratt och jag hoppas du lämnar rummet full av livslust och framtidstro.Follow me in any language you want. Click on the English flag below.

Follow me in any language

Missionärer som kan media, ljud-, ljus- och sångteknik

Publicerad 2016-03-29 21:54:00 i Musik, Resor,

Del 4 - Uganda
 
När jag var barn hade vi en tavla där hemma med en bild från Afrika.  Det var en solnedgång vid en strand med palmer, och vad jag kan minnas var det nog hyddor där också, eftersom det var "Afrika" för mig. Mycket troligt kunde det vara Viktoriasjön eftersom Uganda, Kenya och Tanzania gränsar dit.🌅
 
Jag minns dessa missionärer till hjältar, som efter många år ute på fältet kom hem till min pingstkyrka i Örnsköldsvik och berättade om arbetet. Och ju mer jag reflekterar över den insats och det pris de betalat, blir jag full av beundran. Det är underbart att höra om hur deras arbete och överlåtele får bära frukt in i vår tid också. Så annorlunda och omvälvande det måste ha varit för dem, medans vi får bo på hotell, ha telefon och internet, och åka flyg och bil. ☺️
Men i vår tid har flera möjlighet att komma och göra en insats på olika områden - en, två veckor, månader, eller år...
 
På hotellet där vi bodde hade vi glädjen att möta flera av de missionärer som idag är verksamma i landet. Rick och Kathy från USA mötte vi, som åker till Uganda lite nu, och de stannar en månad varje gång för att undervisa om bl.a. själavård, äktenskap och barn.
Så dök  pastor Keith från Nya Zeeland upp, tillsammans med sin vän Darrel med son. Han kommer varje år och jobbar med att bygga skolor i landet.
Och så Bill från USA... Den gamle mannen på 80 år. Han blev frälst i 50-års åldern och hade då fått ett stort arv som han nu under dessa år använt till evangeliet. Vi satt ett par kvällar och pratade med honom, eller rättare sagt, han pratade. Så full av kunskap och Guds ord, vilket gjorde att vi satte på inspelning i vår telefon. De sista fem åren hade han varje gång sagt till sin Ugandiske vän Fred, att det var sista gången han var där. Några månader senare ringer han igen och ber honom boka upp möten under en månad, och hämta honom på flygplatsen...😜
Så reser Bill och Fred runt i Uganda, Sudan och Rwanda - återigen...😅
Och mötet med Phiona... ja, vi får se vad framtiden har i sitt sköte. Mycket speciellt och mycket oväntat...💓
Bless you!🙏
 
Och nu är det vi - du och jag! På ett eller annat sätt är vi nu bärare av det ansvaret och det arvet, men det kanske inte ser ut på samma sätt som tidigare.
Vi har haft förmånen att åka till Uganda under en vecka för att dela med oss av det vi är bärare utav.
Jag och Torbjörn var där för tre år sedan med ett team från Hong Kong, och gjorde då bl.a. en inspelning. Men nu hade jag Curt med, och Torbjörn hade sin fru Maria med sig.
 
Torbjörn hade arrangerat och producerat deras egna sånger, och skulle nu hjälpa dem att spela in sång. Marias uppdrag var att undervisa barnledare, ha barnmöten och besöka barnhem. Curt undervisade ledare i kyrkan samt predikade på kvällarna och jag sjöng på kvällarna, undervisade lovsångarna, hade sånglektioner med dem, samt min "Living Room Concert ".
Lite orolig var Torbjörn inför inpelningen, eftersom det skulle hinnas med många sånger på begränsad tid. Dessutom minns han hur svårt de hade med sångtekniken förra inspelningen vi gjorde för tre år sedan. En inspelning handlar ju mycket om små detaljer, och allt blir "avslöjat.."😆
Det roliga och intressanta var att de hade utvecklats så fantastiskt bra! När de svarade på frågan om vad som hänt och vad de gjort, sa de:
- "Vi gjorde som Eleonora sa till oss när hon tränade sångteknik med oss".
Wow!!!!! Då blir man glad. Läraktiga ungdomar! 👏👏👏
Ett hotellrum med madrasser på väggarna fick bli inspelningsstudio. 
 
Denna gång fick Torbjörn även hjälpa dem med hur man skapar en bra ljudbild, undviker rundgång m.m. i kyrkolokalen. Ärligt talat så hade de inte just någon kunskap om hur man använder mixerbordet, och hur alla rattar och reglar skulle användas - och det är ett stort och allmänt problem i Afrika. Pastorer köper ljudutrustning som man inte kan hantera - och man kör sönder grejerna. 😱😩
 
Så: 
Vi behöver också nya sorters missionärer! Ljudtekniker, ljussättare, mediafolk, och sångpedagoger. 
Vi tror kanske att sång och musik fungerar bra för dem, och visst är de fantastiska sångare, men dåligt ljud bl.a. gör att de kör slut på sina röster och vet inte var problemen sitter.
 
En sådan enkel sak som att man ska sätta mixerbordet i mitten i lokalen, så man hör ljudbilden rätt, hade man inte förstått.  Nu var bordet bakom högtalarna, mitt bland trummor, bas och synt.
Inte konstigt att det var svårt att få till det! 😯
Några av sångarna och musikerna, och mixerbordet bakom basisten...
 
I vår tid är faktiskt ljud, ljus och media viktiga ingredienser. Vi ska hjälpa dem att kunna vara i framkant i en kultur och kontext som är attraktiv för undgomar också. Det behöver aldrig vara i motsatt förhållande till varandra. Deras iver att få göra skillnad för sitt land är underbar att se. 
De är fantastiska sångare och musiker ,och det har verkligen varit en glädje att så lyssna och arbeta tillsammans med dem alla.
Varje lördagkväll har pastor Robert Ssesanga en timmas radioprogram, "Who sad it´s impossible?", med en potensiell lyssnarskapra på tre millioner. Här tillsammans med sin fru Martha. Tio av mina skivor lottades ut till lyssnare som ringde in till programmet. Dagen efter var de på mötet för att få sin skiva. 🎁😀
 
Låt oss hjälpa dem med den kunskap vi har. På några dagar kan vi hälpa dem vidare med stor impact, som de sedan får springa vidare med.
 
🌾📖🌾
Jesus vandrade omkring i alla städerna och byarna,
och han undervisade i synagogorna,
förkunnade budskapet om riket
och botade alla slags sjukdomar och krämpor.  
När han såg människorna fylldes han av medlidande med dem,
för de var illa medfarna och hjälplösa, som får utan herde, 
och han sade till sina lärjungar:
”Skörden är stor men arbetarna få.
Be därför skördens herre att han sänder ut arbetare till sin skörd.” 
Matt. 9: 35-38
 🌾🌾
 
Jag börjar se något, och det är inte långt borta....!
 
/Eleonora 💞
Du är välkommen att följa mig, Eleonora Lahti, via FB som "följare" eller Bloglovin. Jag har även FB - sida, "In my living room" som du kan gå in och gilla. Dela länken vidare får du gärna göra... 😊

Utflykt till Nilens vagga

Publicerad 2016-03-26 21:14:08 i Resor,

Del 3 - Ugandaresan
Efter några intensiva dagar med undervisning, predikan, inspelning och konsert, var det så dags för en utflykt.
Drygt två timmars bilfärd för 80 km. Som sagt, vägarna och trafiken - ett kapitel för sig, men alltid så intressant och lärorikt. Och mycket att se längs vägen...😎
 
Lite vattendunkar på motorcykeln...😅
Kyrkor och krista uttryck finns lite varstans.
Jesus is Lord!
Försäljare som springer längsmed bilarna vid en rastplats, för att få sälja grillad kyckling, läsk m.m.
Det mest ovanliga och dramatiska var nog likkistor på motorcykeln. Jodå, det ligger nog någon däri också...😳
Färden går vidare förbi vackra teodlingar, sockerplantager med böljande fält. Och så är vi framme vid Nilens vagga vid Viktoriasjön, som är en av världens största sötvattenssjöar.
Vi åker ut med båt, och kommer till en specifik punkt i floden. För några år sedan fanns här en liten ö, en stenklippa, som numera försvunnit på grund av att ett dammbygge höjt vattennivån. Men där på en "brygga" kliver vi av. Vi har kommit till den punkt där 70% av vattnet kommer från Viktoriasjön och 30% från underjordiska källor. Man kunde riktigt se hur vattnet "kokade".
Det tar tre månader för vattnet att rinna 640 mil norrut och nå Medelhavet. 
Nilen, så mytomspunnen och så full av historia. 
Som tur var blev det lite inköp denna dag. Vi hade egentligen tänkt vänta tills dagen efter, när vi skulle till marknaden, men som sagt, det blev ingen marknad. Flygplatsen nästa var det som hände, för att boka om biljetterna som skulle ha tagi oss till Bryssel....✈️
 
Tack Nilen för att du höll oss kvar en dag extra i landet.🙏
Bryssel skulle inte vara vår dag.
 
/Eleonora 💞
 
 

Kulturer - med gott och blandat

Publicerad 2016-03-24 23:01:00 i Resor,

Del 2 - Ugandaresan
 
Det här är intressant, inspirerande och - uttröttande! 😅
För tre år sedan besökte jag Uganda tillsammans med ett 15-tal kineser. Nu var vi fyra svenskar som försökte passa in.😳
☀️😎😎😎😎☀️
Det tar inte lång tid innan man inser att de finns stora skillnader. Värmen var slående och vattenflaskor var eftertraktade. Inne på hotellet var det dags att hitta sitt rum på fjärde våningen, och trappstegen...ja, de hade olika höjd. Man var alltid lika överraskad att gå i trappan.
Sängarna var mer än hårda, men AC:n vägde upp komforten. Väckarklocka vet jag inte om det verkligen behövs. Tuppar som satte igång att gala vid fyratiden, fanns det gott om.
🐔🐓🐓🐓🐓🐔🐓🐓
Nya smaker var det också på ett och annat. Det fanns bl.a. frukter vi aldrig tidigare smakat. Vi måste bara konstatera att vi känt oss väldigt nyttiga med den mat som serverats. Så fräsch och vällagad. Matoke, ett bananmos, fanns alltid med på menyn. Kyckling, bönor, grönsaker, fisk - allt odlas i landet i denna röda vackra jord.
Men oj vad vi har väntat....!!! 😆
-"Vi hämtar er klockan två"
Vid halv fyra kommer skjutsen....och allt verkar vara i sin ordning, och helt normalt...
I det här landet vet man inte vad stressjukdomar är och att gå in i väggen. Här har man andra problem. Aids, tyfus, könssjukdomar m.m. Men stress?! Nej...
En kvart senare kommer drycken man beställt till maten, osv...
Det går liksom i ett annat tempo.
Vår chaufför försöker förklara mentaliteten - och vi försöker förstå... 😮
 
Kulturer som möts är verkligen inte enkelt och självklart, ändå måste jag säga att det är oerhört intressant och berikande att möta dessa underbara kristna som vi ser i landet. En samhörighet och ett förtroende som går över alla nationella, sociala och kulturella gränser.
 
Men jag tänker på alla våra invandrare, flyktingar, studenter och gästarbetare som försöker hitta rätt i vårt land. 
"Måste man verkligen ha körkort för att få köra bil i Sverige när man har kört hemma i t.ex. Uganda? Mopeden kan man ju köra på vägen åt vilket håll man vill och stoppljus...nja...inte så noga. Varför blir svenskarna irriterade för att man kommer någon timme senare? "
Frågor att förhålla sig till.
 
Snart är jag hemma. Då är det 8.50, 9.50, 9.55, 10,35, 10.45, 11.45, 11.50, 11.30....osv. ⏰
Det är torsdag för fröken Eleonora i hennes schema. 
Och vi lär oss på vårt sätt.
 
/Eleonora 💞
 
Du är välkommen att följa mig, Eleonora Lahti, via FB som "följare" eller Bloglovin. Jag har även FB - sida, "In my living room" som du kan gå in och gilla. Dela länken vidare får du gärna göra... 😊

Nu blev det inte Bryssel...

Publicerad 2016-03-23 10:55:00 i Resor,

Del 1 - Ugandaresan
 
Nu under påskdagarna kommer jag att skriva om vår resa till Uganda. Vi påbörjade den 15:e mars och vi fick en underbar vecka i landet. Så följ med! ✈️
Även om det slutade lite oväntat...😧
Tisdag 22 mars:
Så är vi påväg hem efter en vecka i Uganda, där ekvatorn går genom landet, och solen står i zenit. ☀️
Vi som skulle besöka marknaden hamnade istället flera timmar på Entebbes flygplats. Istället för att vara påväg mot Bryssel går planet mot Doha i Qatar på arabiska halvön....✈️
Om vi inte valt att stanna en extra dag i Kampala hade vi hamnat mitt i terrorattacken i Bryssel på tisdagmorgonen. Vad ska man säga..? Jo, jag är tacksam.
 
Strax innan jag kom ner till lobbyn på morgonen, bad jag över vår hemresa. Guds beskydd, änglar till vår hjälp, och behövs det förändringar på något sätt, hjälp oss då i detta. 
Vi fick snabbt packa ihop våra grejer för att åka ut till flygplatsen för att försöka få till ombokningar - och snart är vi på arabiska halvön..
 
🙏
Den som sitter under den Högstes beskydd
och vilar under den Allsmäktiges skugga,
han säger:
"I Herren har jag min tillflykt och min borg,
min Gud som jag förtröstar på."
Ps. 91: 1-2
🙏
 
Onsdag 23 mars:
Allt är nu väl och jag sitter i min soffa här hemma. Andra sörjer, gråter, röjer upp i röran, vårdar skadade på sjukhus, gör omdirigeringar av flygtrafik, försöker säkerställa spår efter terrorister, rapporterar på TV och i tidningar...
Listan kan göras lång utifrån alla konsekvenser som kommer i spåren av attacken. 
I detta mörker kan vi alla få vara ett ljus.
Låt oss inte förskräckas av allt som sker, även om bibeln faktiskt talar om att det kommer att vara så i den yttersta tiden. 
Du och jag är födda in i denna tid för ett uppdrag, och Guds Ord vill och kan vara vår fasta klippa. Vi sätter vårt focus på vad Gud vill göra mitt i bland oss, och gör oss tillgängliga, överlåtna och motiverade.
Lyft blicken!
Nu ligger påsken framför oss och vi får fira Jesu triumf över dödens makt!
 
/Eleonora 💞
 
Du är välkommen att följa mig, Eleonora Lahti, via FB som "följare" eller Bloglovin. Jag har även FB - sida, "In my living room" som du kan gå in och gilla. Dela länken vidare får du gärna göra... 😊

Fyll ditt horn med olja!

Publicerad 2016-03-09 20:51:00 i B3, Morgon och kväll med min Bibel, Några mest lästa inlägg, Profetisk tid,

Idag för två år sedan...😰
En dag man alltid kommer att minnas, men ändå vill glömma.
 
Ett möte på Livets Ord som var olikt allt annat man upplevt av sina 30 år i församlingen. Så overkligt, absurt, ofattbart...
 
Det var mycket som tappade styrfart, kraft och glädje. En stumhet, overklighetskänsla och förvirring, och kanske även ilska, var det som slog till mot de flesta av oss, och som även påverkade långt utanför våra egna kyrkväggar.  
Beslut och ställningstaganden, och sorg och handlingsförlamning, var ingredienser i en tragisk röra. Och det har tagit tid att komma vidare....
Det fannas, och finns kanske även ännu, ett och annat att bearbeta.
 
Många "utifrån" kom med sina självklara uttalanden om att "vi följt en ledare" och därför slog det så hårt, men jag ser bland många av mina vänner en stark gudsöverlåtelse där det inte handlar om detta. Jag ser människor som har en stark, levande Gudsrelation - som faktiskt håller att bli prövad! Men...visst finns/fanns det andra också som farit illa i denna villervalla, som på ett eller annat sätt gjort sig gällande inom ett eller annat område.
Det får vi aldrig förneka eller sticka under stolen med. 
Faktiskt! 
 
Under många år har jag och min man haft funderingar på vart vi egentligen hörde hemma. Vilket är vårt sammanhang? Jag vill inte trassla in mig för mycket i denna frågeställning, utan bara säga: 
- Vi behövde lite frisk luft och ser oss numera som en del av Hillsongchurch! ☺️ 
Ibland behöver vi göra förändringar på ett eller flera plan, men jag arbetar fortfarande på Livets Ords Kristna Skola - till mångas förvåning - och har underbara kollegor, där vi jobbar vidare med alla utmaningar som finns i vårt sammanhang. En större öppenhet och att "våga tycka annorlunda," är en del av en god frukt som nu kommer. Men allt har inte varit självklart.
Vi jobbar vidare...
 
Häromdagen upplevde jag så tydligt att jag fick ett ord till mig, men jag tror att det gäller många flera. 
Jag vet inte hur det är för dig just nu. Livet förändras och skiftar färg emellanåt, men något vill förändras.
 
I lördags satt jag och läste i 1:a Samuelsboken. Det berättas om hur kung Saul tog sig egna befogenheter som han egentligen inte hade. Och profeten Samuel blir upprörd!
 
🔥🔥
Har Herren samma glädje i brännoffer och slaktoffer
som att man hör Herrens röst?
Se, lydnad är bättre än offer
och hörstamhet bättre än det feta av baggar.
Ty upproriskhet är trolldomssynd 
och trots är synd och avguderi.
1 Sam. 15: 22-23
🔥
 
Och inte nog med det, Gud tog ifrån honom kungariket! 
De skildes åt och var och en gick hem till sitt...
 
☁️☁️
Samuel ville inte mer se Saul, så länge han levde,
ty Samuel sörjde över Saul.
1Sam. 15:35
💔
 
Och jag känner av dessa parallella världar där jag sitter i min soffa...
Det blir söndag, och jag fortsätter läsa nästa kapitel...
 
💬
Herren sa till Samuel:
"Hur länge tänker du sörja över Saul?
Jag har ju förkastat honom, 
Så att han inte kan vara kung över Israel.
Fyll ditt horn med olja
och ge dig av!"
1Sam. 16:1
📯
 
 
Detta är en uppmaning!
Du kan ta för dig av det Gud förberett för dig i denna tid. Låt Guds smörjelse komma över dig. Uppliva den nådegåva som finns inom dig. Gör dig fri och ge dig av i det Guds ande leder dig till. 
Bit för bit kommer Han visa dig vägen. Och se inte alltid till det yttre. Gud gör saker och ting på så ovanliga och intressanta sätt, att vi aldrig kan räkna ut det i förväg. Vad vi ska se till, är att vi är tillgängliga. För Gud kommer aldrig att ge äran åt någon människa...
 
🔱
Det går inte efter vad en människa ser. 
En människa ser det som är för ögonen,
men Herren ser till hjärtat.
1Sam. 16:7
🔱
 
Nu är tiden kommen för att fylla sitt horn med olja och ge sig iväg!
 
/Eleonora 💞
 
Du är välkommen att följa mig, Eleonora Lahti, via FB som "följare" eller Bloglovin. Jag har även FB - sida, "In my living room" som du kan gå in och gilla. Dela länken vidare får du gärna göra... 😊
 
 
 

China - in my heart...

Publicerad 2016-03-04 18:39:00 i Musik, Resor,

Så sitter jag här In My Living Room och reflekterar... 💭💬
Så fantastiskt att fått komma till Shanghai för att sjunga och dela Guds ord. Denna enorma stad som är nästan tre gånger Sverige!! 🇨🇳🎤
 
Vi kom in i Kina på en officiell inbjudan, eftersom kyrkan är en registrerad internationell kyrka som heter ICS, International Church Of Shanghai. Pasor är Daniel Ho från Singapore.
 
Samma dag som vi landade, fredag, var det dags för ett ungdomsmöte. Eftersom jag själv arbetar med ungdomar i den åldern kändes det naturligt, men det är alltid utmaningar att få ungdomars uppmärksamhet och förtroende. 
När jag frågade om de visste vilken huvudstad vi har i Sverige, fick jag förslagen Göteborg och Helsingfors.
Jag tycker faktiskt det var bra svar, även om inte det blev rätt. Att ha koll på ett så litet land på andra sidan jordklotet är inte helt lätt, men de hade lite känsla för geografin.👌
 
Efter att jag sjungit och delat ett och annat, bad jag för ungdomarna. Det är intressant att se hur Guds Ande vill tala in i människors liv, tro, uppmuntran och vägledning. En av ungdomsledarna spelade in detta för att sedan skriva ner det till var och en. Hon var så tacksam, för som hon sa: "Jag känner dessa ungdomar och såg att det var precis ord i rätt tid för dem." 
 
På lördag förmiddag hade jag en samling för kristna affärskvinnor som kallar sig för iESTER. Innan vi åkte till Kina fick jag del av det inbjudningsbrev som skickas ut till alla - och jag själv blev så inspererad av det jag läste.
text.......
 
Urtusta och inspirera kvinnor på deras arbetsplatser till att vara ESTRAR 
- friomodiga, vackra, inflytelserika och vandra nära Gud!
💁💁🙆🏼💁💁🏻🙋🏾🙋🏼💁
 
Att återigen få se hur det profetiska flödet får leda samlingar som dessa, inspirerar mig oerhört mycket. Jag vet själv hur värdefullt det är att få ord av uppmuntran och vägledning i rätt tid. Må Gud hjälpa dem var och en att fullfölja det uppdrag och kallelse de har!
Här är jag tillsammans med några av dessa iESTERS kvinnor.
Och Curt.. och Torbjörn...🙀
 
På söndag var det dags igen. Ett möte som skulle tolkas till Kinesiska och det andra enbart på engelska.
Man hyr in sig i ballroom på ett hotell. 
 
Människor från hela världen finns med i denna kyrka, bl.a. Jamaica, USA, Australien, Uganda m.m., men även många kineser - men alla med utländska pass. 
Innan gudstjänsten börjar ska alla visa upp sitt pass för att få komma in i lokalen, och en statlig representant finns alltid närvarande.
Det fantastiska är att här råder ändå full frihet att sjunga och predika Guds ord. 
Bild från Torbjörns horisont bakom synten.
I början av mötet delade Curt ett bibelord om att våga gå utanför vår "comfortzone". Petrus vågade sig utanför båtrelingen, Kaleb bad om bergsbygden och Josua begärde att solen skulle stå stilla, för att bara ge några fantastiska exempel. 
 
✨🌟✨
Utvidga platsen för din boning, 
spän ut tältdukarna som du bor inunder
och spar inte.
Förläng dina tältlinor
och gör dina tältpluggar starka.
Ty du skall utbreda dig åt höger 
och åt vänster.
Jer 54:2-3
 🌟
 
Alla skivor blev slutsålda och många kom och tackade för det budskapet om att vandra med Gud i livets olika säsonger. Inte visste vi om vad som tidigare söndagar hade predikats, men det var exakt kring detta som församlingen var mitt uppe i. Då blir man tacksam...🙏
 
Ja, hur fortsättningen blir återstår att se. Det ser ut som om det finns flera nya dörrar att öppna....
 
En liten rolig bild avslutar jag med idag.😜😂
 
 Jodå, jag har smakat ormsoppa...🐍
 
/Eleonora 💞
Du är välkommen att följa mig, Eleonora Lahti, via FB som "följare" eller Bloglovin. Jag har även FB - sida, "In my living room" som du kan gå in och gilla. Dela länken vidare får du gärna göra... 😊
 

Om

Min profilbild

Eleonora Lahti

Alla människor har ett gudomligt uppdrag att förverkliga, som kan se väldigt olika ut för oss alla. Resan kan vara tuff och krävande, men med himlens nycklar från Guds ord kan vi få utvecklas och bli det vi är ämnade till att vara. In My Living Room blandas tårar med skratt och jag hoppas du lämnar rummet full av livslust och framtidstro. Det finns så många drömmar som ska förverkligas... Hemsida: eleonoralahti.com Mailadress: info@eleonoralahti.com

Vardagsbetraktelser bloggar Jesussajten.se Follow me in any language Follow me in any languageFollow on Bloglovin
 
 
Här är min Instagram
 
Twingly Blog Search link:http://mylivingroom.blogg.se/ sort:published Most recent posts linking to Twingly Blog3

Kategorier

Senaste inläggen

Arkiv

Prenumerera och dela