inmylivingroom.se

Här delar jag händelser och tankar i mitt liv som sångerska, högstadielärare, mamma och medmänniska. In my livingroom blandas tårar med skratt och jag hoppas du lämnar rummet full av livslust och framtidstro.Follow me in any language you want. Click on the English flag below.

Follow me in any language

Missionärer som kan media, ljud-, ljus- och sångteknik

Publicerad 2016-03-29 21:54:00 i Musik, Resor,

Del 4 - Uganda
 
När jag var barn hade vi en tavla där hemma med en bild från Afrika.  Det var en solnedgång vid en strand med palmer, och vad jag kan minnas var det nog hyddor där också, eftersom det var "Afrika" för mig. Mycket troligt kunde det vara Viktoriasjön eftersom Uganda, Kenya och Tanzania gränsar dit.🌅
 
Jag minns dessa missionärer till hjältar, som efter många år ute på fältet kom hem till min pingstkyrka i Örnsköldsvik och berättade om arbetet. Och ju mer jag reflekterar över den insats och det pris de betalat, blir jag full av beundran. Det är underbart att höra om hur deras arbete och överlåtele får bära frukt in i vår tid också. Så annorlunda och omvälvande det måste ha varit för dem, medans vi får bo på hotell, ha telefon och internet, och åka flyg och bil. ☺️
Men i vår tid har flera möjlighet att komma och göra en insats på olika områden - en, två veckor, månader, eller år...
 
På hotellet där vi bodde hade vi glädjen att möta flera av de missionärer som idag är verksamma i landet. Rick och Kathy från USA mötte vi, som åker till Uganda lite nu, och de stannar en månad varje gång för att undervisa om bl.a. själavård, äktenskap och barn.
Så dök  pastor Keith från Nya Zeeland upp, tillsammans med sin vän Darrel med son. Han kommer varje år och jobbar med att bygga skolor i landet.
Och så Bill från USA... Den gamle mannen på 80 år. Han blev frälst i 50-års åldern och hade då fått ett stort arv som han nu under dessa år använt till evangeliet. Vi satt ett par kvällar och pratade med honom, eller rättare sagt, han pratade. Så full av kunskap och Guds ord, vilket gjorde att vi satte på inspelning i vår telefon. De sista fem åren hade han varje gång sagt till sin Ugandiske vän Fred, att det var sista gången han var där. Några månader senare ringer han igen och ber honom boka upp möten under en månad, och hämta honom på flygplatsen...😜
Så reser Bill och Fred runt i Uganda, Sudan och Rwanda - återigen...😅
Och mötet med Phiona... ja, vi får se vad framtiden har i sitt sköte. Mycket speciellt och mycket oväntat...💓
Bless you!🙏
 
Och nu är det vi - du och jag! På ett eller annat sätt är vi nu bärare av det ansvaret och det arvet, men det kanske inte ser ut på samma sätt som tidigare.
Vi har haft förmånen att åka till Uganda under en vecka för att dela med oss av det vi är bärare utav.
Jag och Torbjörn var där för tre år sedan med ett team från Hong Kong, och gjorde då bl.a. en inspelning. Men nu hade jag Curt med, och Torbjörn hade sin fru Maria med sig.
 
Torbjörn hade arrangerat och producerat deras egna sånger, och skulle nu hjälpa dem att spela in sång. Marias uppdrag var att undervisa barnledare, ha barnmöten och besöka barnhem. Curt undervisade ledare i kyrkan samt predikade på kvällarna och jag sjöng på kvällarna, undervisade lovsångarna, hade sånglektioner med dem, samt min "Living Room Concert ".
Lite orolig var Torbjörn inför inpelningen, eftersom det skulle hinnas med många sånger på begränsad tid. Dessutom minns han hur svårt de hade med sångtekniken förra inspelningen vi gjorde för tre år sedan. En inspelning handlar ju mycket om små detaljer, och allt blir "avslöjat.."😆
Det roliga och intressanta var att de hade utvecklats så fantastiskt bra! När de svarade på frågan om vad som hänt och vad de gjort, sa de:
- "Vi gjorde som Eleonora sa till oss när hon tränade sångteknik med oss".
Wow!!!!! Då blir man glad. Läraktiga ungdomar! 👏👏👏
Ett hotellrum med madrasser på väggarna fick bli inspelningsstudio. 
 
Denna gång fick Torbjörn även hjälpa dem med hur man skapar en bra ljudbild, undviker rundgång m.m. i kyrkolokalen. Ärligt talat så hade de inte just någon kunskap om hur man använder mixerbordet, och hur alla rattar och reglar skulle användas - och det är ett stort och allmänt problem i Afrika. Pastorer köper ljudutrustning som man inte kan hantera - och man kör sönder grejerna. 😱😩
 
Så: 
Vi behöver också nya sorters missionärer! Ljudtekniker, ljussättare, mediafolk, och sångpedagoger. 
Vi tror kanske att sång och musik fungerar bra för dem, och visst är de fantastiska sångare, men dåligt ljud bl.a. gör att de kör slut på sina röster och vet inte var problemen sitter.
 
En sådan enkel sak som att man ska sätta mixerbordet i mitten i lokalen, så man hör ljudbilden rätt, hade man inte förstått.  Nu var bordet bakom högtalarna, mitt bland trummor, bas och synt.
Inte konstigt att det var svårt att få till det! 😯
Några av sångarna och musikerna, och mixerbordet bakom basisten...
 
I vår tid är faktiskt ljud, ljus och media viktiga ingredienser. Vi ska hjälpa dem att kunna vara i framkant i en kultur och kontext som är attraktiv för undgomar också. Det behöver aldrig vara i motsatt förhållande till varandra. Deras iver att få göra skillnad för sitt land är underbar att se. 
De är fantastiska sångare och musiker ,och det har verkligen varit en glädje att så lyssna och arbeta tillsammans med dem alla.
Varje lördagkväll har pastor Robert Ssesanga en timmas radioprogram, "Who sad it´s impossible?", med en potensiell lyssnarskapra på tre millioner. Här tillsammans med sin fru Martha. Tio av mina skivor lottades ut till lyssnare som ringde in till programmet. Dagen efter var de på mötet för att få sin skiva. 🎁😀
 
Låt oss hjälpa dem med den kunskap vi har. På några dagar kan vi hälpa dem vidare med stor impact, som de sedan får springa vidare med.
 
🌾📖🌾
Jesus vandrade omkring i alla städerna och byarna,
och han undervisade i synagogorna,
förkunnade budskapet om riket
och botade alla slags sjukdomar och krämpor.  
När han såg människorna fylldes han av medlidande med dem,
för de var illa medfarna och hjälplösa, som får utan herde, 
och han sade till sina lärjungar:
”Skörden är stor men arbetarna få.
Be därför skördens herre att han sänder ut arbetare till sin skörd.” 
Matt. 9: 35-38
 🌾🌾
 
Jag börjar se något, och det är inte långt borta....!
 
/Eleonora 💞
Du är välkommen att följa mig, Eleonora Lahti, via FB som "följare" eller Bloglovin. Jag har även FB - sida, "In my living room" som du kan gå in och gilla. Dela länken vidare får du gärna göra... 😊

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Eleonora Lahti

Alla människor har ett gudomligt uppdrag att förverkliga, som kan se väldigt olika ut för oss alla. Resan kan vara tuff och krävande, men med himlens nycklar från Guds ord kan vi få utvecklas och bli det vi är ämnade till att vara. In My Living Room blandas tårar med skratt och jag hoppas du lämnar rummet full av livslust och framtidstro. Det finns så många drömmar som ska förverkligas... Hemsida: eleonoralahti.com Mailadress: info@eleonoralahti.com

Vardagsbetraktelser bloggar Jesussajten.se Follow me in any language Follow me in any languageFollow on Bloglovin
 
 
Här är min Instagram
 
Twingly Blog Search link:http://mylivingroom.blogg.se/ sort:published Most recent posts linking to Twingly Blog3

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela