inmylivingroom.se

Här delar jag händelser och tankar i mitt liv som sångerska, högstadielärare, mamma och medmänniska. In my livingroom blandas tårar med skratt och jag hoppas du lämnar rummet full av livslust och framtidstro.Follow me in any language you want. Click on the English flag below.

Follow me in any language

Guldkalven har blängt tillräckligt länge nu

Publicerad 2016-07-25 00:35:00 i B2, Israel - ett hem, Podcast / Sveriges Kristna Radio, Profetisk tid,

Hej alla kära vänner i sommarvärmen! 🐝☀️
Nu njuter vi väl som aldrig förr - eller hur? 
Jag sitter i min lilla vik i världen, medans galenskaperna jagar på ute i världen. Det ena värre än det andra känns det som. Lagar och förordningar försöker sätta gränser, medans människors laglöshet vill vinna terräng.
Två lejon i trädgården har koll hemma hos oss 🐯🐯
Spången, med parallella brädor, som leder ner till vårt paradis 💦
 
Ni som följer min blogg vet att jag lite nu och då skriver om olika paralleller och liknelser i vår kristna tro - och då gärna kopplat till den judiska traditionen. Det ligger nära till hands eftersom vi bodde där i några år. 
 
Nu mitt i värsta sommarhettan där nere i Israel, finns en parallell som hände  precis kring denna helg mitt i sommaren för ca. 3500 år sedan, som jag vill koppla till vår tid. En smältdegel som drevs fram ur frustration, avsaknad av tålamod, tristess, och otålighet att inget händer  - mitt i ökenhettan på 45 grader. Och historien vill så gärna upprepa sig - även om vi inte har 45 grader varmt.
Det handlar om guldkalven, du vet...
 
Israels barn, med ca. 2 miljoner människor, hade varit med om undret vid uttåget ur Egypten, där lammets blod räddade dem alla. Under den högtiden, pesach, 1500 år senare ser vi hur Jesu död, Guds offerlamm, ger oss frihet ifrån syndens fångenskap, genom Jesu blod. Det är den högtid vi kallar för påsk.
40-dagar senare får Israels barn ta emot sin Torah, som lär dem hur de ska leva som Guds folk, på en högtid som kallas shavuot. Och 1500 år senare på shavuot, pingsten, får man uppleva hur Gud skriver sitt ord, Torahn, i deras hjärtan genom den helige Ande.
Vilka intressanta paralleller! 
Den sista av de tre högtider Gud talat till dem att fira är sukkot, lövhyddohögtiden, som påminner om hur Gud ledde dem ut ur öknen in i det land Gud lovat dem. Den kommer också med tiden att få sin parallell för oss. Och då talar vi om evigheten!
 
Från pingst fram till höstens löhyddofest var det en lång ökenhetta (som dessutom varade i 40 år), där olika faror och utmaningar väntade och lurade runt hörnet. 
Efter allt underbart de fått höra om det förbund Gud ville sluta med dem på berget Sinai, säger folket: "Allt vad Herren har sagt vill vi göra och lyda" (2Mos. 24:7), och så går Mose upp på berget. Efter 40 dagar har Gud talat färdigt med Mose - och foket har blivit less att vänta... 😰
 
Lite egna ideer, trixande med folkets guldsmycken, och en avfällig präst som hade släppt greppet (32:25), var allt som behövdes för att börja förleda en hel nation på villovägar. En guldkalv var tillverkad, och det lät ju så bra: "Detta är din gud, Israel, som har fört dig upp ur Egyptens land." (32:4), sa man. Aron, prästen, sa lite till också: "Jag kastade guldet i elden, och ut kom denna kalv". Mose sa: "Herre varför skulle din vrede brinna mot ditt folk, som du har fört ut ur Egyptens land med stor kraft och stark hand?" Det var ju nästan samma ord som folket sa...
Nästan!
 
När Mose är påväg nerför berget slår Josua följe med honom. 
 
👹👼👺
Josua hörde oväsendet när folket skrek, och han sa till Mose:
"Det är krigsrop i lägret."
Men han svarade:
"Det är inte ljudet av segerrop, ej heller ljudet av klagan efter nederlag,
Ljudet av sång är vad jag hör."
2 Mos. 32:17-18
🎶
 
Visst är det märkliga versar! Josua hör krigsrop och Mose hör sång. Det är nästan så man tycker det vore tvärtom.
Det som är hemligheten i detta, är deras uppväxt.
Josua, som vuxit upp i judisk miljö, var van vid att höra folkets sånger, så detta var helt obekant för honom - och det lät som krigsrop i hans öron. 
Mose var uppvuxen och fostrad mitt ibland Egyptiernas och faraos avgudadyrkan. Sången och musiken där hade en andlig oren dimension - och det kände han igen från avgudatemplen.
Och Israels barns tillbedjan hade riktats åt annat håll, fast man sa om guldkalven: "Detta är din gud, Israel, som har fört dig upp ur Egyptens land."
 
Ojojojoj...!!!
 
Vi har också passerat påsk och pingst i vår parallellvärld. Eller så kan vi säga pesach och shavuot. Ökentider för den kristna kyrkan har gjort sig påmind lite nu och då - och GULDKALVEN den har fått blänka i ökensolens hetta.
 
😤
Mose blev så upprörd att han kastade ifrån sig tavlorna
och slog sönder dem nedanför berget.
v.19
⚡️
 
Framåt hösten kommer Yom Kippur. En dag av fasta och bön, som ligger några dagar innan sukkot, lövhyddohögtiden.
En helt nödvändig dag - för att komma vidare...
Kanske står vi precis inför vårt "Yom Kippur" och våndas och nästan värjer oss, för vad det kommer att innebära och medföra. Dagen då vi böjer oss och erkänner vår lättja, oförsonlighet, likgiltighet, uppror, kompromiss, synd och otro. Där vi inser att det inte handlar om vår präktighet eller förmåga.
Kanske vi även också måste våga bli så upprörda över det vi ser av företeelser som inte stämmer utifrån Ordet, att vi handlar konkret på ett eller annat sätt - som Mose. 
 
Det finns även människor mitt ibland oss vars frimodighet måste upplivas. Människor som är drivna av Guds Ande och som ska säga likt Mose:
"Var och en som tillhör Herren skall komma hit till mig, och spänn på dig svärdet...!"
 
Gud hjälpe oss!
 
/Eleonora 💞
 Du är välkommen att följa mig, Eleonora Lahti, via FB som "följare" eller Bloglovin. Jag har även FB - sida, "In my living room" som du kan gå in och gilla. Dela länken vidare får du gärna göra... 😊
 

Glimtar mitt i sommaren där ytterligheter möts - och livet inte är perfekt

Publicerad 2016-07-19 23:01:00 i Allmänt, B1, Glimtar - mitt i livet, Podcast / Sveriges Kristna Radio, Recept,

Bara lite glimtar mitt i livet...
Badholmen med simskola har varit sommaraktivitet under många år när barnen var små. Nu fick jag återuppliva det tillsammans med vår "extrapojke" som tog silverfisken. 💦
Inga problem att bada fast det regnar. 💦
 
 
Till Badholmen åker man över med roddare, och väl framme finns simskollärare och lekledare som tar hand om barnen.
 
I lördags var det så dags för årets första surströmming. Härligt!! Känner mig ganska stolt över att ha tränat upp alla i familjen, att äta denna rätt. Fast, yngsta grabben hittade lite av gårdagens makaroner och korv att fylla ut det hela med. 😆
Sonhustru Sara och farmor Auli
MUMS! 🐟🐟🐟
Men en efterrätt till detta behövs också - och det hade jag nästan glömt bort!
En liten klassiker bland maränger snodde jag snabbt ihop - en verklig favorit värd att göra. Men se till att vispa äggvitorna helst i en rostfri bunke. Absolut ren och torr är ett måste för att få till fluffet. Formen med smeten ska sättas in i het ugn och stängas av på en gång. När ugnen svalnat är marängtårtan klar!
 
Marängtårta:
6 äggvitor
4 dl socker
1 msk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
1 krm salt
 
Garnering:
3 dl vispgrädde
frukt eller bär
50 g vit choklad
 
Vispa äggvitorna till fast skum och tillsätt sedan resten av de torra ingridienserna under fortsatt vispning. Häll ner i en smord bröad form med löstagbar kant. Sätt in formen i 225 grader och stäng samtidigt av ugnen (!) 
Låt stå tills kakan svalnat.
Garnera med vispad grädde som du blandar i hackad vit cholkad och garnera med bär.
 
🎂🍓🍰🎂🍓🍰
 
Nu ser jag fram emot flera riktigt soliga dagar, vilket vi nu har blivit lovade. Annars så har det ju verkligen varit vaierande.
Regn, sol, moln och åter regn, sol och moln....☀️☔️☁️⛅️☔️
Ibland har det regnat fast solen lyser. Precis!
Solen lyser, men regnet fortsätter falla................
 
I alla dessa parallella världar är det mycket som händer. Nu har vi ju även fått en Pockemonvärld att relatera till. 😳😅
Sol eller regn. Vinna eller förlora. Ont eller gott. Frid eller ångest. Något av olika "världars" ytterligheter. Och allt beror på vad man relaterar till för tillfället. 
Det märkliga är hur ytterligheterna i världar ibland ger en samstämmig klang. 
Mitt i tider av svårigheter kan vi samtidigt se, erfara och även få del av Guds välsignelser. Precis som det där med att solen lyser fast regnet fortsätter att falla...
 
Så ofta och så gärna söker vi det perfekta, för att bli nöjda och tillfredsställda. Och så missar vi nästan vad som är gott i det hela! 
Faktum är ju att vi behöver både solen och regnet.  Ska jag dra det lite längre talar vi om fotosyntesen.
😅📕♻️
Sol + vatten + koldioxid  ->  energi (i druvsocker) + syre
 
Kanske det inte är så farligt att hamna i livets ytterligheter emellanåt. Vi kan lära oss att dra fördel och nytta av det, för det kan ge så mycket tillbaka. Ny energi som bygger vidare i livet och nytt syre som ger oss livskraft vidare framåt. 
Men det handlar om att koldioxiden, det som är våra "restprodukter i livet", får del av sol och regn. Om vi inte ser till att detta också får komma med i processen, blir det ingen ny energi  och syre.
 
I sommar kanske du möts av livets olika ytterligheter. Ta vara på dem på rätt sätt och låt dem komma med i ditt livs fotosyntes.
Livet är inte perfekt - men det kan bli riktigt bra i alla fall! 
 
🌿☀️🌿
Låt oss lära känna Herren,
ja låt oss sträva efter att lära känna honom.
Hans uppgång är viss som morgonrådnadens,
och han skall komma till oss lik ett regn,
lik ett vårregn som vattnar jorden.
Hosea 6:3
🌿
God är Herren,
en tillflykt på nödens dag,
han känner dem som flyr till honom.
Nahum 1:7
🌿
 
/Eleonora 💞
 Du är välkommen att följa mig, Eleonora Lahti, via FB som "följare" eller Bloglovin. Jag har även FB - sida, "In my living room" som du kan gå in och gilla. Dela länken vidare får du gärna göra... 😊
 
 
 
 

Ladies...

Publicerad 2016-07-13 00:12:00 i Allmänt, B1, Glimtar - mitt i livet, Podcast / Sveriges Kristna Radio,

Sommar och sol, eller regn och paraply. Det är lite fram och tillbaka just nu, så man får se till att vara beredd på lite av varje. ☀️☔️
Idag var jag på badholmen med vår "extrapojke"och regnet öste ner - för att sedan övergå i solsken. Det hände många gånger idag - sol och regn.
Annars har jag haft fina dagar nere vid min brygga, där jag bläddrat bland bakrecept inför "Ladies Afternoon Tea" som jag bjöd in till i lördags. 
 
Min man var bortrest hela veckan, och då fick jag en ide att bjuda hem lite vänner och bekanta. Alla kvinnor!
Mitt i semestertider är det ju en hel del bortresta men vi blev ca. 15 stycken som träffades i lördags.
 
Scones, jordgubbstårta och lite små snittar hade jag planerat, men jag ville även baka en del kakor inför lördagen, så jag satt där på bryggan med mina bakböcker.
Så kom tankarna och ideerna...
 
Bondkakor, ökensand, kolakaka, kärleksmums och drömmar....🍪🍩🍥🍘
Min Kinatjej på klänningen fick också vara med.
 
Gästerna kände inte alla varandra, men jag var fullt övertygad om att detta skulle bli en härlig konstellation  av kvinnor. 
Vi fikade, samtalade, sjöng, skrattade och grät tillsammans. En atmosfär där man bara vet att det är Guds ande som öppnar upp våra hjärtan och man finner tillit och förtroende, uppmuntran och vederkvickelse.
Vilken rikedom!
 
🎼🎶👩‍❤️‍💋‍👩👩‍❤️‍👩👩‍❤️‍💋‍👩👩‍❤️‍👩🎶🎼
Jag ser Jesu kärlek genom dina ögon
Märker att han rör vid mig genom dig
Jag hör Jesus i din röst därför vill jag lyssna
Och min kärlek ger jag dig, för att du är hans 
Jag ser Jesus i dig.
💖
 
Mina kakor fick symbolisera denna eftermiddag:
Bondkakorna, som är vår vardag som innehåller mycket arbete, rutiner, slit och släp.
Ökensand, symboliserar tider av ensamhet, tristess och oförmåga att se något nytt i livet.
Kolakakan, är det sega. Man fastnat och har svårt att kämpa sig loss. 
Kärleksmums, är det som vill väva samman ett liv, var det än befinner sig på skalan.
Drömmar - ja, det lyfter oss in i framtiden.... och det du gör måste få ha framtiden i sig!
 
Där var vi - mitt ibland alla kakors symbolspråk! 
Det som var så intressant och uppmuntrande att se, var hur brustna kärl fick vara till härlig välsignelse, men även själva bli välsignade på samma gång. Ett givande och ett tagande på samma gång.
 
🌈
Vi tappar inte modet.
Även om vår yttre människa bryts ner,
förnyas vår inre människa dag för dag.
Ty vår nöd som varar ett ögonblick och väger lätt,
bereder åt oss på ett oändligt rikt sätt en härlighet,
som väger tungt och varar i evighet.
Vi riktar inte blicken mot det synliga
utan mot det osynliga.
Ty det synliga är förgängligt,
men det osynliga är evigt.
2Kor. 4: 16-18
🌈
 
Vi har så mycket gott att dela med oss av, när vi låter Guds Ande leda oss.  Han vill förlösa gåvorna mitt ibland oss till att uppmuntra, dela Guds Ord, be och profetera. Detta är något jag längtar efter att få se mer och mer.
Timmarna gick och det var nästan svårt att skiljas. Vi hade denna eftermiddag (omedvetet) satt vårt focus på att få se gåvor i funktion - och ingen sökte någon position....
 
 
📖
Hur ska det vara?
Jo, när ni samlas har var och en något att ge:
en psalm, ett ord till undervisning, 
en uppenbarelse, ett tungotal, och en uttydning.
Låt allt bli till uppbyggelse.
1Kor. 14: 26
📖
 
Tyvärr är det så lätt att vi ser på varandra med förutfattade meningar. Vi missbedömer och kanske även fördömer - och Guds Ande lämnar då så obemärkt i korsdraget...
 
Tänk om du också skulle fixa till en liten fest? Våga tänka i lite större cirklar och inte bara bjuda de som du självklart brukar umgås med. 
Det bästa - eller värsta - är att alla kakor blir uppätna! 😉😅
 
/Eleonora 💞
 Du är välkommen att följa mig, Eleonora Lahti, via FB som "följare" eller Bloglovin. Jag har även FB - sida, "In my living room" som du kan gå in och gilla. Dela länken vidare får du gärna göra... 😊
 

Faror lurar lite varstans

Publicerad 2016-07-06 22:51:00 i B2, B3, Israel - ett hem, Podcast / Sveriges Kristna Radio, Profetisk tid,

Oj oj... 😩
Ibland kan ett och annat bli rörigt och lite för mycket. Då är det gott med ett ord från himlen som hjälper till att lyfta blicken:
 
 🙏
Inte genom styrka, inte genom kraft,
utan genom min ande säger Herren Sebaot.
Sakarja 4:6
🙏
 
En liten missberäkning, feltolkning och ett förhastat beslut kan verkligen ställa till det. Och man önskar att det var ogjort. Det kommer att bli åtgärdat - men det tar tid. 
Tre steg framåt, för att sedan bli två steg bakåt...
 Så har vi det hela tiden, i generation efter generation. Felberäkningar som håller oss tillbaka, eller förhalar det som vi ser som mål framför oss. Ibland ger det konsekvenser för en dag, och ibland ännu mera tragiskt för generationer framöver.
 
Så blev det för det judiska folket, och vi lider fortfarande av de feltolkningar som begicks de första århundradena i vår tideräkning.
Judar och kristna.
Ersättningsteologin.
 
När vi bodde i Jerusalem i början på 2000-talet, hade vår yngste son en kompis som hette Maor. En dag berättade hans mamma att hans storasyster, som gick i mellanstadiet, läste om korsfararna i skolan. Flickan var bekymrad över det hon fick lära sig i skolan, och relationen till vår familj som var kristen. 
Jag minns att jag först blev lite upprörd i mitt sinne, och tänkte "varför ska de lära ut detta när det inte längre är på det viset." En lite naiv och snabb tanke som flög genom mitt huvud. Men egentligen så visste jag väl inte själv så mycket kring detta, dess bakgrund, varför och vilka som varit inblandade. En historia vi inte så gärna vill veta av.
Precis som vi lär våra svenska barn om svensk historia, ska ju dessa judiska barn känna till sin historia. Oj, så mycket de har att lära sig och känna till, och det är helt nödvändigt för att förstå händelseutvecklingen som hela tiden sker.
Jag känner att jag behöver känna till historia - för att förstå vår framtid som kristna - och jag har skrivit en del kring detta tidigare i vår, så här kan du läsa lite tidigare inlägg:
 
http://inmylivingroom.se/2016/may/hur-ar-det-med-vara-kyrkotraditioner-egentligen.html
http://inmylivingroom.se/2016/may/nar-kyrkomotena-tar-over.html 
 
Problematiken började främst när romerska hednakristna blev pressade att antingen vara lojala mot sitt eget folk eller sina judiska trossyskon under de första århundradena. Sprickan blev ett faktum och ersättningsteologin började ta form där kyrkan ansåg sig vara "det nya Israel". Allt judiskt hade blivit motsatsen till kristet och nu hade kyrkan på 300-talet börjat forma sin teologi utifrån detta.
Hedendom med sin kultur blandades in, men trots att det klart och tydligt fanns bibliska rättesnören att följa, valde man att blanda in bl.a. Sol Invictus - solguden - i nya högtider. Man gjorde även andra sammanblandningar med hedniska fester. 
 
 ☀️🌔✨
När du lyfter dina ögon upp till himlen
och ser solen, månen och sjärnorna,
himlens hela härskara,
låt då inte förledas och tillbe dem och tjäna dem.
Ty Herren, din Gud, har gett dem åt alla folk
under hela himlen till deras del.
5 Mos. 4:19
📖
 
 Guds tanke var att himlakropparna skulle vara ett teckan på tider, dagar och år (1Mos.1:14), och ett sätt för Gud att kommunicera med oss, och inte något i vår religionsutövning.
 
År 135 hade nästan alla judar fördrivits från landet av romarna, och templet var nerbränt sedan år 70. Landet fick nu heta Palestina och med tiden blev det muslimskt.
År 1095 beslöt påven att man skulla återta landet från muslimerna och stoppa Islams utbredning. Genom att delta i dessa korståg som man nu startade, kunde man få sina synder förlåtna av påven på samma gång. Detta "kristna område" var något som varken muslimer eller judar skulle ha någon del i - ansåg man... 😖
Så kom reformationen. Man upptäckte mycket nytt rent teologiskt och läromässigt - men ersättningsteologin levde tyvärr kvar angående judarna och Israel....
I den föreställningsvärden levde den Ryske tsaren kvar, tillsammans med rysk ortoxa kyrkan, och den öppnade även vägen in i vår tid för Hitler och nazisterna. Så länge Hitler försvarade den katolska kyrkan lovade Rom att stödja Hitler. Tyvärr var en stor del av den protestantiska kyrkan inte så mycket bättre...
Den amerikanske författaren och poeten Ogden Nash sa:
 
 🌈
"Så märkligt av Gud att välja juden!
Men inte lika märkligt som de som valde den judiske Guden,
och hatar juden!"
 💣🔫
 
 Visst kan man väl undra hur det står till med allt, efter att ha fått ta del av lite historia. Vad har vi släpat med oss av fördomar, och vad har vi gjort oss av med, av det som var tänkt vara en vital del av tron?
Att se skrifterna utifrån ett hebreiskt perspektiv, dess kultur och sammanhang tror jag kan berika oss in i en ny tid av uppvaknande och väckelse bland oss. Det finns skatter att upptäcka och att återerövra - men då samtidigt göra upp med en hednisk filosofi...
 
Det handlar inte om att bli som dem - för de och vi är åtskilda folkgrupper - men vi är inympade.
Det handlar inte om ritualer och riter, utan om principer och karaktär.
 
Det nya förbundet slöts med judar - inte kristna!
 
 📖
Se dagar ska komma, säger Herren, 
då jag skall sluta ett nytt förbund med
Israels hus och med Juda hus.
Jag ska lägga min lag i deras inre
och skriva den i deras hjärtan.
Jeremia 31:31, 33
📖
 
Men vi får ändå vara med!
 
🍃 🍇🍃
Du, som är ett vilt olivträd,
har blivit inympad bland dem
och fått del av det äkta olivträdets feta rot.
Rom. 11:17
🍇
 
Och det står "rot" och inte "rötter"....
 
Men varför är det så viktigt att skriva och läsa om detta?? Kan vi inte bara fortsätta som vi gör...?
 
I vår tid lurar FAROR lite varstans, och här har vi en sådan fara som så fint kamoflerar sig - mitt ibland oss!
Röster höjs mot landet Israel, det judiska folket och även deras tro, som ständigt utmanas i ett sekulariserat samhälle. Så mycket enklare är det då inte att falla tillbaka på ersättningsteologins lugna vatten. Varför blanda in judarna i detta? 😳
 
Vi måste se sanningen i vitögat:
Ersättningsteologin och Islam står i samklang med varandra gentemot Israel! 
Det går inte att vara neutral längre! Ersättningsteologin måste dras upp med rötterna i alla våra kristna sammanhang och samfund.
 
❗️❗️
"Om kyrkan hade uppmärksammat 
Paulus varningar i Romarbrevet 11, 
skulle historien ha blivit mycket annorlunda."
citat ANOMYM
❗️
 
Vill vi se väckelse i landet, handlar det inte bara om mitt eget liv, min församling eller samfund. Inte ens reformationen som ska fira sitt 500-års jubileum.
Nej, vi måste gräva ännu djupare....
 
Och det har redan börjat hända något i olivträdet!
Skaror av judar blir nu åter inympade i olivträdet.
Det är en väckelse pågång som vi nästan håller på att missa....
Det händer NU!
 
/Eleonora 💞
 Du är välkommen att följa mig, Eleonora Lahti, via FB som "följare" eller Bloglovin. Jag har även FB - sida, "In my living room" som du kan gå in och gilla. Dela länken vidare får du gärna göra... 😊
 
 
 
 En del fakta i denna bloggpost har jag hämtat från denna bok.

Om

Min profilbild

Eleonora Lahti

Alla människor har ett gudomligt uppdrag att förverkliga, som kan se väldigt olika ut för oss alla. Resan kan vara tuff och krävande, men med himlens nycklar från Guds ord kan vi få utvecklas och bli det vi är ämnade till att vara. In My Living Room blandas tårar med skratt och jag hoppas du lämnar rummet full av livslust och framtidstro. Det finns så många drömmar som ska förverkligas... Hemsida: eleonoralahti.com Mailadress: info@eleonoralahti.com

Vardagsbetraktelser bloggar Jesussajten.se Follow me in any language Follow me in any languageFollow on Bloglovin
 
 
Här är min Instagram
 
Twingly Blog Search link:http://mylivingroom.blogg.se/ sort:published Most recent posts linking to Twingly Blog3

Kategorier

Senaste inläggen

Arkiv

Prenumerera och dela