inmylivingroom.se

HÀr delar jag hÀndelser och tankar i mitt liv som sÄngerska, högstadielÀrare, mamma och medmÀnniska. In my livingroom blandas tÄrar med skratt och jag hoppas du lÀmnar rummet full av livslust och framtidstro.Follow me in any language you want. Click on the English flag below.

Follow me in any language

Faror lurar lite varstans

Publicerad 2016-07-06 22:51:00 i B2, B3, Israel - ett hem, Podcast / Sveriges Kristna Radio, Profetisk tid,

Oj oj... đŸ˜©
Ibland kan ett och annat bli rörigt och lite för mycket. DÄ Àr det gott med ett ord frÄn himlen som hjÀlper till att lyfta blicken:
 
 🙏
Inte genom styrka, inte genom kraft,
utan genom min ande sÀger Herren Sebaot.
Sakarja 4:6
🙏
 
En liten missberÀkning, feltolkning och ett förhastat beslut kan verkligen stÀlla till det. Och man önskar att det var ogjort. Det kommer att bli ÄtgÀrdat - men det tar tid. 
Tre steg framÄt, för att sedan bli tvÄ steg bakÄt...
 SÄ har vi det hela tiden, i generation efter generation. FelberÀkningar som hÄller oss tillbaka, eller förhalar det som vi ser som mÄl framför oss. Ibland ger det konsekvenser för en dag, och ibland Ànnu mera tragiskt för generationer framöver.
 
SÄ blev det för det judiska folket, och vi lider fortfarande av de feltolkningar som begicks de första Ärhundradena i vÄr tiderÀkning.
Judar och kristna.
ErsÀttningsteologin.
 
NÀr vi bodde i Jerusalem i början pÄ 2000-talet, hade vÄr yngste son en kompis som hette Maor. En dag berÀttade hans mamma att hans storasyster, som gick i mellanstadiet, lÀste om korsfararna i skolan. Flickan var bekymrad över det hon fick lÀra sig i skolan, och relationen till vÄr familj som var kristen. 
Jag minns att jag först blev lite upprörd i mitt sinne, och tÀnkte "varför ska de lÀra ut detta nÀr det inte lÀngre Àr pÄ det viset." En lite naiv och snabb tanke som flög genom mitt huvud. Men egentligen sÄ visste jag vÀl inte sjÀlv sÄ mycket kring detta, dess bakgrund, varför och vilka som varit inblandade. En historia vi inte sÄ gÀrna vill veta av.
Precis som vi lÀr vÄra svenska barn om svensk historia, ska ju dessa judiska barn kÀnna till sin historia. Oj, sÄ mycket de har att lÀra sig och kÀnna till, och det Àr helt nödvÀndigt för att förstÄ hÀndelseutvecklingen som hela tiden sker.
Jag kÀnner att jag behöver kÀnna till historia - för att förstÄ vÄr framtid som kristna - och jag har skrivit en del kring detta tidigare i vÄr, sÄ hÀr kan du lÀsa lite tidigare inlÀgg:
 
http://inmylivingroom.se/2016/may/hur-ar-det-med-vara-kyrkotraditioner-egentligen.html
http://inmylivingroom.se/2016/may/nar-kyrkomotena-tar-over.html 
 
Problematiken började frÀmst nÀr romerska hednakristna blev pressade att antingen vara lojala mot sitt eget folk eller sina judiska trossyskon under de första Ärhundradena. Sprickan blev ett faktum och ersÀttningsteologin började ta form dÀr kyrkan ansÄg sig vara "det nya Israel". Allt judiskt hade blivit motsatsen till kristet och nu hade kyrkan pÄ 300-talet börjat forma sin teologi utifrÄn detta.
Hedendom med sin kultur blandades in, men trots att det klart och tydligt fanns bibliska rÀttesnören att följa, valde man att blanda in bl.a. Sol Invictus - solguden - i nya högtider. Man gjorde Àven andra sammanblandningar med hedniska fester. 
 
Â â˜€ïžđŸŒ”âœš
NÀr du lyfter dina ögon upp till himlen
och ser solen, mÄnen och sjÀrnorna,
himlens hela hÀrskara,
lÄt dÄ inte förledas och tillbe dem och tjÀna dem.
Ty Herren, din Gud, har gett dem Ă„t alla folk
under hela himlen till deras del.
5 Mos. 4:19
📖
 
 Guds tanke var att himlakropparna skulle vara ett teckan pÄ tider, dagar och Är (1Mos.1:14), och ett sÀtt för Gud att kommunicera med oss, och inte nÄgot i vÄr religionsutövning.
 
År 135 hade nĂ€stan alla judar fördrivits frĂ„n landet av romarna, och templet var nerbrĂ€nt sedan Ă„r 70. Landet fick nu heta Palestina och med tiden blev det muslimskt.
År 1095 beslöt pĂ„ven att man skulla Ă„terta landet frĂ„n muslimerna och stoppa Islams utbredning. Genom att delta i dessa korstĂ„g som man nu startade, kunde man fĂ„ sina synder förlĂ„tna av pĂ„ven pĂ„ samma gĂ„ng. Detta "kristna omrĂ„de" var nĂ„got som varken muslimer eller judar skulle ha nĂ„gon del i - ansĂ„g man... 😖
SÄ kom reformationen. Man upptÀckte mycket nytt rent teologiskt och lÀromÀssigt - men ersÀttningsteologin levde tyvÀrr kvar angÄende judarna och Israel....
I den förestÀllningsvÀrden levde den Ryske tsaren kvar, tillsammans med rysk ortoxa kyrkan, och den öppnade Àven vÀgen in i vÄr tid för Hitler och nazisterna. SÄ lÀnge Hitler försvarade den katolska kyrkan lovade Rom att stödja Hitler. TyvÀrr var en stor del av den protestantiska kyrkan inte sÄ mycket bÀttre...
Den amerikanske författaren och poeten Ogden Nash sa:
 
 🌈
"SÄ mÀrkligt av Gud att vÀlja juden!
Men inte lika mÀrkligt som de som valde den judiske Guden,
och hatar juden!"
Â đŸ’ŁđŸ”«
 
 Visst kan man vÀl undra hur det stÄr till med allt, efter att ha fÄtt ta del av lite historia. Vad har vi slÀpat med oss av fördomar, och vad har vi gjort oss av med, av det som var tÀnkt vara en vital del av tron?
Att se skrifterna utifrÄn ett hebreiskt perspektiv, dess kultur och sammanhang tror jag kan berika oss in i en ny tid av uppvaknande och vÀckelse bland oss. Det finns skatter att upptÀcka och att Ätererövra - men dÄ samtidigt göra upp med en hednisk filosofi...
 
Det handlar inte om att bli som dem - för de och vi Àr Ätskilda folkgrupper - men vi Àr inympade.
Det handlar inte om ritualer och riter, utan om principer och karaktÀr.
 
Det nya förbundet slöts med judar - inte kristna!
 
 📖
Se dagar ska komma, sÀger Herren, 
dÄ jag skall sluta ett nytt förbund med
Israels hus och med Juda hus.
Jag ska lÀgga min lag i deras inre
och skriva den i deras hjÀrtan.
Jeremia 31:31, 33
📖
 
Men vi fÄr ÀndÄ vara med!
 
🍃 🍇🍃
Du, som Àr ett vilt olivtrÀd,
har blivit inympad bland dem
och fÄtt del av det Àkta olivtrÀdets feta rot.
Rom. 11:17
🍇
 
Och det stÄr "rot" och inte "rötter"....
 
Men varför Àr det sÄ viktigt att skriva och lÀsa om detta?? Kan vi inte bara fortsÀtta som vi gör...?
 
I vÄr tid lurar FAROR lite varstans, och hÀr har vi en sÄdan fara som sÄ fint kamoflerar sig - mitt ibland oss!
Röster höjs mot landet Israel, det judiska folket och Ă€ven deras tro, som stĂ€ndigt utmanas i ett sekulariserat samhĂ€lle. SĂ„ mycket enklare Ă€r det dĂ„ inte att falla tillbaka pĂ„ ersĂ€ttningsteologins lugna vatten. Varför blanda in judarna i detta? 😳
 
Vi mÄste se sanningen i vitögat:
ErsÀttningsteologin och Islam stÄr i samklang med varandra gentemot Israel! 
Det gÄr inte att vara neutral lÀngre! ErsÀttningsteologin mÄste dras upp med rötterna i alla vÄra kristna sammanhang och samfund.
 
❗❗
"Om kyrkan hade uppmÀrksammat 
Paulus varningar i Romarbrevet 11, 
skulle historien ha blivit mycket annorlunda."
citat ANOMYM
❗
 
Vill vi se vÀckelse i landet, handlar det inte bara om mitt eget liv, min församling eller samfund. Inte ens reformationen som ska fira sitt 500-Ärs jubileum.
Nej, vi mÄste grÀva Ànnu djupare....
 
Och det har redan börjat hÀnda nÄgot i olivtrÀdet!
Skaror av judar blir nu Äter inympade i olivtrÀdet.
Det Àr en vÀckelse pÄgÄng som vi nÀstan hÄller pÄ att missa....
Det hÀnder NU!
 
/Eleonora 💞
 Du Ă€r vĂ€lkommen att följa mig, Eleonora Lahti, via FB som "följare" eller Bloglovin. Jag har Ă€ven FB - sida, "In my living room" som du kan gĂ„ in och gilla. Dela lĂ€nken vidare fĂ„r du gĂ€rna göra... 😊
 
 
 
 En del fakta i denna bloggpost har jag hÀmtat frÄn denna bok.

Kommentarer

Postat av: Ann

Publicerad 2016-07-07 10:13:09

sÄ intressant, tack Eleonora för det du skriver!!!

Svar: Ja, man lĂ€r sig alltid nĂ„got nytt 👍😃
Eleonora Lahti

Kommentera inlÀgget hÀr
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Eleonora Lahti

Alla mÀnniskor har ett gudomligt uppdrag att förverkliga, som kan se vÀldigt olika ut för oss alla. Resan kan vara tuff och krÀvande, men med himlens nycklar frÄn Guds ord kan vi fÄ utvecklas och bli det vi Àr Àmnade till att vara. In My Living Room blandas tÄrar med skratt och jag hoppas du lÀmnar rummet full av livslust och framtidstro. Det finns sÄ mÄnga drömmar som ska förverkligas... Hemsida: eleonoralahti.com Mailadress: info@eleonoralahti.com

Vardagsbetraktelser bloggar Jesussajten.se Follow me in any language Follow me in any languageFollow on Bloglovin
 
 
HÀr Àr min Instagram
 
Twingly Blog Search link:http://mylivingroom.blogg.se/ sort:published Most recent posts linking to Twingly Blog3

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela