inmylivingroom.se

Här delar jag händelser och tankar i mitt liv som sångerska, högstadielärare, mamma och medmänniska. In my livingroom blandas tårar med skratt och jag hoppas du lämnar rummet full av livslust och framtidstro.Follow me in any language you want. Click on the English flag below.

Follow me in any language

Vilken läxa!

Publicerad 2016-09-26 22:36:00 i Allmänt, B1, Glimtar - mitt i livet, Podcast / Sveriges Kristna Radio, Recept,

Måste erkänna...jag är nästan för trött för att skriva....😲
 
Jag har full fart i skolan som lärare. Haft matte med sjuor, åttor och nior och kemi med åttor och nior. Så blir det nästan likadant de andra dagarna också.
Rethosta har jag också och är lite hängig - men sjuk - nej det kan inte lärare vara! Nja, så farligt är det väl inte, men sova är bästa medicinen just nu.💤
Efter en underbar lördag med mitt "Ladies Afternoon Tea" laddar jag på nytt inför nästa helg. Att få skratta och gråta tillsammans, medans vi äter gott och sjunger, är en så upplyftande stund. Det är något jag drömmer om att få fortsätta göra, och kanske du också kommer en dag? Jag tar en bit i taget och så får vi se fortsättningen. Det är väl så man får göra när man inte exakt vet hur något ska bli i framtiden? Det handlar någonstans om att våga ta initiativ och inte krångla till det för mycket. Våga gå på vattnet och våga misslyckas, om det skulle bli så. 
Vi har små önskningar och drömmar var och en tror jag, och om vi inte vågar pröva dem vet vi ju inte om det var något - eller hur??!
- "Eleonora, HUR har du kunnat få dina drömmar så perfekta, alla ser ju exakt lika dana ut?" Det är min kära vän Ingrid som kommenterade några av mina kakor.
 
Nu var det så här...
Jag har ett recept jag bakat ifrån i över 30 år, och då några gånger varje år. Det har säkert blivit över 4000 kakor. Varje gång har jag stått där med mina små skedar och tagit upp små klickar ur bunken, för att rulla dem en och en. Och varje gång har jag tyckt det tagit sådan tid.
Så händer det!!!! 💥
Jag inser att jag kan göra drömmar på ett annat sätt - efter 30 år!!!!!
Jag rullar ut degen och skär små lika stora bitar. Det går fort och enkelt, och alla blir lika fina. Jag blir helt matt... Vad har jag hållit på med i alla dessa år?????????? 
HALLÅ???😳
 
Tänk om det är så att vi har ett och annat vi bär på, drömmar i livet, som vi krånglar till? Våga tänka i nya banor och inse att det kanske till och med kan bli bättre. Men det är inte alltid nyttigt att bara leva av "drömmar," utan de ska finnas där vid rätt tillfälle. 
 
Kanske bara du vet vilka drömmar du bär på, och du undrar hur det ska gå till. Ingredienserna måste finnas, tiden, receptet, en varm ugn och längtan att få dela dina "drömkakor" med andra. Det tar sin tid alltsammans, men när det är dags, så fick jag just lära mig att inte krångla till det. 
Vilken underbar läxa!!
 
Så dyker det upp något intressant i mitt Facebookflöde. Min käre vän och tidigare arbetskamrat Monica Bokenstrand, har skrivit en bok som hon presenterade på bokmässan i Göteborg. Hon är färgblind och såg att det finns väldigt lite information och böcker i det ämnet. Tänk att få dela med sig av sina erfarenheter kring detta. Jag är säker på att det är till stor hjälp för andra, men också att det ger lite härliga skratt när man förstår hur tokigt det blir emellanåt som färgblind. Passar tröjan till byxorna, eller är frukten mogen..?
Hennes bok går att beställa från: monica.bokenstrand@nbv.se
Heja Monica!!!
 
Om du vill baka mina Drömmar får du receptet här:
 
🍪🍪🙏🍪🍪
Drömmar (40 st.)
150g smör
3dl socker
1,5dl rapsolja
2msk vaniljsocker
1tsk hjorthornsalt
5.5-6dl vetemjöl
 
Rör smör och socker vitt och pösigt och därefter oljan. 
Blanda alla torra ingredienser och vispa ihop.
20 minuter i 150 grader
🍪🍪🍪🍪🍪🍪🍪🍪🍪🍪
 
Sov gott och dröm underbara drömmar!💖💤
 
/Eleonora💞
Du är välkommen att följa mig, Eleonora Lahti, via FB som "följare" eller Bloglovin. Jag har även FB - sida, "In my living room" som du kan gå in och gilla. Dela länken vidare får du gärna göra... 😊
 

Ogräsrensning i våra fysiska och andliga trädgårdar

Publicerad 2016-09-17 08:44:00 i Allmänt, B1, Hem och trädgård, Podcast / Sveriges Kristna Radio,

Sitter med min kaffekopp och det är lördagsmorgon. Ni vet, "Ring så spelar vi" - dagen på radion, och man kan njuta av ledighet. Så då gör vi väl det då..? ☕️ 📻 ☎️
Welcome To My Garden
Jag har rensat i rabatter (eller snarare i en sorts "allt kan och har fått växa fritt- område") på husets baksida, och känner mig ganska nöjd. Samtidigt vet jag att det är snart dags igen. Här samsas många ogrässorter med en del perenner. Eftersom jag haft problem med händerna och även gjort en operation i våras, är jag väldigt glad och tacksam att jag kunnat fixa detta - utan problem efteråt. Men som sagt, den glädjen med ogräsfritt varar nog inte så länge, även om det nu är höst.🌾
Kirskålen växer och trivs och är en seglivad sort, som får ny växtkraft om den glöms bort en säsong. Jag skulle behöva gräva upp hela området och se till att minsta lilla rot kommer upp. Men - förstås - grannens kirskål hittar nog också vägen över tomtgränsen till oss...
 
Varvat med veckans alla bestyr och arbete tittar jag i mitt Facebook-flöde, där länkar och kommentarer avlöser varandra kring ordet "förlåt". Artiklarna och TV-länkar har delats av många, och den övergripande känslan är en glädje och tacksamhet i FB-flödet.
Och jag påminns om mitt ogräsrensande....
Än har jag inte grävt upp hela kullen och jag ser parallellerna mellan våra andliga och fysiska trädgårdar....
Lite vårlökar har jag inhandlat. En del av dem ska visst inte rågjur och harar gilla, så de passar bra. Men tulpaner måste man väl ändå få köpa!? Få se om det blir vi eller rådjuren som njuter av dem till våren...😜
En del ska rivas upp och annat ska planteras. Men jag planterar dem INTE i "ogräsrabatten"!
 
Som sagt, det gäller att hålla efter ogräset i våra andliga och fysiska rabatter. Rötter letar sig vidare i marken och frön flyger i luften. Det händer på många olika sätt. Eller så har vi själva planterat ett och annat... 
Här är det bättre ordning...
...och här har perenner, rosor och buska fått ta över. 
 
Vi har perenner i våra andliga och fysiska rabatter, blommor som återkommer år efter år, som mår bra av att emellanåt delas och förnyas. Det blir fina plantor att dela med sig av.
Men:
Se bara till att inga ogräsrevor följer med, eller fula sniglar som får nya områden att erövra....🐌🐌🐌
 
🍂🌾🙏🌾🍂
Lämna din gåva framför altaret 
och gå först och försona dig med din broder,
och kom sedan och bär fram din gåva.
Var angelägen att göra upp med din motpart
när du är med honom på vägen...
Matt. 5: 24-25
🍂
 
Ett ständigt arbete...
 
Ha en fin höstdag alla kära vänner!
 
/Eleonora 💞
Du är välkommen att följa mig, Eleonora Lahti, via FB som "följare" eller Bloglovin. Jag har även FB - sida, "In my living room" som du kan gå in och gilla. Dela länken vidare får du gärna göra... 😊

Det handlar om att vakna upp och vända åter - teshuvah

Publicerad 2016-09-04 11:42:00 i B2, Familj, Högtider, Israel - ett hem, Podcast / Sveriges Kristna Radio, Profetisk tid,

Nu har han flyttat - yngste sonen Kaleb! Och man inser vad livet går fort, fastän det är 29 år sedan Curt och jag bodde själva i huset. 😯
Under dessa år har vi fått fyra barn och två barnbarn, och flera barnbarn är påväg! De kommer hem till oss i eftermiddag på middag, och då behövs många stolar och barnstolar för att alla ska få plats. Och en till spjälsäng måste vi nog också skaffa oss...
Det är märkligt - ett stort hus är bra att ha i dessa tider! 😅
Småbarnen sover och vi äter...
 
När vi flyttade till Israel var Kaleb 4.5 år gammal och det var sensommar. Kaleb skulle börja förskolan och Ester första klass. De äldre pojkarna läste via Sofia distansundervisning. 
Kaleb var snabbast av oss alla att lära sig språket, få vänner, och bli en del av en ny kultur. Han sov ofta över hos kompisar från fredag till lördag, och var med på deras sabbatstraditioner med kippa, ljus och mat, och lärde sig deras högtider att längta till. Purim var nog roligast, för då fick man klä ut sig och äta en massa kakor, Hamans öron. 
Men det var inte så självklart enkelt för oss att förstå alla hösthögtider när vi just flyttat ner. Det var som ett lotteri! "Är skolan öppen idag eller inte.."? Det pågick i några veckor och vi fick ingen klarhet i hur det fungerade. "Vi tar det efter högtiderna" var ett svar man kunde få när man behövde få något uträttat t.ex. i hemmet.
 
Och nu börjar det igen - i Israel...
Hösthögtiderna med Rosh Hashanah (basunklanghögtiden eller nyår), Yom Kippur (försoningsdagen) och Sukkot (lövhyddohögtiden). 
 
Det har gått en lång sommar utan festligheter. Sist var det vårhögtiderna Pesach (påsken) och Shavuot (pingsten). Högtider som har fått sin fullbordan med Jesu död och uppståndelse, samt den helige Andes utgjutande. 
 
Och hösthögtiderna väntar också på sin fullbordan efter en lång torr sommar....
Och det var det här med Guldkalven också....
Och det är en profetisk tid....
 
Shavuot på våren, var den högtid när Israels barn fick del av sin Torah, undervisning (och inte lag som är en vanlig missuppfattning), på stentavlor, (cirka 1400 år senare  skrevs det in på hjärtats tavla när den helige Ande kom), och Mose gick nu in i härlighetsmolnet på berget Sinai, för att upptäcka när han kom ner från berget, att Israels barn hade gjort sig en guldkalv. Man hade blivit less att vänta på Mose, så man fixade till lite själva
- och den undervisning man fått började få egna uttryckssät....
 
Nu kom en lång period för Mose av bön och fasta i ett ökenlandskap. Hur skulle folket kunna vända tillbaka till sin Gud efter sitt stora avfall?! Det hade blivit ett rörigt religiöst landskap, där "det som känns bra för dig" hade gått och blivit deras sanning.
Och parallellerna känns bekanta....
Kyrkohistoriens och det sekulariserade samhällets utveckling....
 
Det handlar om att vakna upp och vända åter! Det ligger en profetisk ton i denna parallell som den kristna kyrkan bör ser och lyfta fram - och även vi, var och en, personligen!
 
Idag 1:a Elul, söndag 4:e september i år,  börjar något som kallas för teshuvah, bland det judiska folket. Shofarhornen börjar ljuda i de religiösa kvarteren varje dag (förutom på sabbaten)  i en månads tid fram till Roch Hashana ( basunklanghögtiden), och därefter även fram till Yom Kippur, totalt  i 40 dagar.
Det handlar om att vakna upp och vända tillbaka! Återvända till Gud och hans värdringar, för att sedan få del av hans frälsande nåd och uppleva en evighet med Gud, som de övriga hösthögtiderna handlar om.
 
Jag upplever att många runtom mig längtar efter, att mera få identifiera sig och bli ett med sin kristna tro - mitt i ett oerhört avfall i denna tid. Det är en ton - en shofarton - som går ut över världen. De som vill stämma sina hjärtas stängar efter Herrens tilltal, kommer mer och mer att få uppleva hur deras hjärtas stängar vill vibrera i samklang med Shofartonen som nu börjar ljuda. 
Vi har hösthögtider framför oss, som med tiden också kommer att fullbordas - precis som påsken och pingsten.
 
En judisk liknelse berättar om en kungason som varit långt hemifrån en längre tid. Fadern sände ett meddelande om att han vill träffa honom, men sonen tyckte det var så lång väg tillbaka, och tiden hade ju bara gått...
Svaret han fick var: "Gå så långt du kan. Jag kommer och möter dig påvägen".
 
Teshuvah är tiden att återvända.
Återvända bl.a. från sina egentillverkade guldkalvar. De som kom till i ett ökenlanskap, och i en preiod av lång väntan. Det som blev ett substitut för det äkta...
Shofarhornen har börjat ljuda strax innan högtiderna börjar.
Det är profetiska tider!
 
🎶🎺🎶
...vid den sista basunens (shofarhornets) ljud.
Ty basunen (shofaren) skall ljuda
och de döda skall uppstå odödliga,
och vi skall förvandlas.
1Kor 15:52
eller som nr. 284 i Segertoner med text av Fanny Crosby:
 
🎶🎺🎶
När den sista basunen ljuder
Till jordens gravar ner...
 
I en förvandling underbar
I en förvandling underbar
Basunen man hör,
de döda står upp,
I en förvandling underbar!
 
/Eleonora 💞
Du är välkommen att följa mig, Eleonora Lahti, via FB som "följare" eller Bloglovin. Jag har även FB - sida, "In my living room" som du kan gå in och gilla. Dela länken vidare får du gärna göra... 😊

Om

Min profilbild

Eleonora Lahti

Alla människor har ett gudomligt uppdrag att förverkliga, som kan se väldigt olika ut för oss alla. Resan kan vara tuff och krävande, men med himlens nycklar från Guds ord kan vi få utvecklas och bli det vi är ämnade till att vara. In My Living Room blandas tårar med skratt och jag hoppas du lämnar rummet full av livslust och framtidstro. Det finns så många drömmar som ska förverkligas... Hemsida: eleonoralahti.com Mailadress: info@eleonoralahti.com

Vardagsbetraktelser bloggar Jesussajten.se Follow me in any language Follow me in any languageFollow on Bloglovin
 
 
Här är min Instagram
 
Twingly Blog Search link:http://mylivingroom.blogg.se/ sort:published Most recent posts linking to Twingly Blog3

Kategorier

Senaste inläggen

Arkiv

Prenumerera och dela