inmylivingroom.se

Här delar jag händelser och tankar i mitt liv som sångerska, högstadielärare, mamma och medmänniska. In my livingroom blandas tårar med skratt och jag hoppas du lämnar rummet full av livslust och framtidstro.Follow me in any language you want. Click on the English flag below.

Follow me in any language

Har du kommit igång med det du egentligen vet du ska göra?

Publicerad 2017-09-28 22:59:00 i Allmänt, B1, Morgon och kväll med min Bibel, Podcast / Sveriges Kristna Radio,

Har du bejakat den kallelse/uppdrag som Gud har gett dig i ditt liv? Vågat erövra den - fastän andra kan tycka, tänka och tro en massa? Det är inte självklart enkelt, jag vet, men det är nödvändigt!
Jag skulle vilja ta dig med till en av mina kemilektioner i åk.9 för att ge en liten liknelse.
Vi går igenom atomnummer, atommassa och isotoper (vad det nu är undrar endel av er). Jag visar en film på en nobelpristagare, Willard Libby, och hans väg till sin upptäckt. Några år innan andra världkriget fick han en ide´.
-"Kan det vara så att man kan vrida klockan bakåt i tiden för att datera gamla föremåls ålder?"
Kriget kom och andra uppgifter väntade för denne kemist, men efter kriget tog han upp sin forskning igen, men INGEN fick veta vad han höll på med. Hans ide´var alldeles för galen insåg han, för att han skulle våga berätta om sitt projekt. Ingen skulle tro på honom, hans anseende som forskare skulle bli ifrågasatt och han kunde bli offentligt förlöjligad. 
Han arbetade på, och när han samlat all fakta och alla bevis för sin teori, offentliggjordes hans forskning med dunder och brak. Kol14 - metoden var ett faktum och ingen kunde förlöjliga och ifrågasätta metoden, och ett nobelpris väntade honom några år senare.
 
Jag talar med mina elever om att inte saluföra sina innersta drömmar och önskningar för lättvindigt. Andra kan faktiskt klampa in och säga att "det klarar du aldrig, det är för dyrt, det är för få som är intresserade så det går nog inte", eller så får man en tveksam blick som fullständigt dödar en spirande tanke...
 
Ända sedan barndomen har jag levt med tanken, drömmen - jag vill idag kalla det för kallelsen - att jag är sångare. Inte för att jag är speciellt duktig eller unik, utan just därför att jag är kallad i den uppgiften. 
Och det har inte varit lätt....
 
Hela mitt liv hade varit sång och musik fram till jag var 35 år (fast min utbildning är ämneslärare). Allt var självklart och många olika dörrar öppnades allt eftersom. 
Men så....
Ja, det är nästan oväsentligt, eller så är detta hela grejen...
 
Hur som helst...
Jag var påväg att bli 50 och hade inte sjungit på nästan 15 år. Det fanns inga skandaler, tjaffs eller strul på vägen, men det var som om allt bara ströps - och jag fanns inte längre på banan...
Och jag har försökt att förstå, men inser att man inte begriper allt här i livet. Då får man försöka lämna och gå vidare.
 
🍁🌟🍁
Var desto ivrigare att göra er kallelse och utkorelse fast.
Gör ni det skall ni aldrig någonsin snubbla och falla.
2Petr. 1:10
🍁
 
Så får jag en hälsning:
-"Eleonora, du har inte sjungit färdigt!"
Det är skillnad på uppmuntran (för det har jag nu och då fått under årens gång) och ett profetiskt tilltal. Jag inser att jag anpassat mig till människor, grupper och system och bara gjort det andra sagt att jag ska göra. Märkligt fenomen och kultur.
Kan det vara så att man själv kan ta initiativ och tro att Gud talar, ger ideer och vill använda en? Kan det vara så...?
Jag vill uppmuntra dig att tro på Guds tilltal in i ditt liv. Så lätt det är att vänta, vänta och vänta.... Visst ska vi göra det också ibland, men många gånger är det GÅ!!!!!
Jag började med enkla bönesamlingar här hemma med några av mina musikervänner som hade liknande erfarenheter. Vi började uppmuntra varandra utifrån Guds Ord. Att jag inte gjort det tidigare... för det var inte lätt att ha fått höra (av en pastor) att man "kunde måla in sig i ett hörn" om man lät drömmarna (/kallelsen?) leva vidare... 
Jag gläds att kunna säga att jag nu är inne på min fjärde inspelning. Jag har rest i Asien och Afrika och framtiden har jag ännu inte sett. 
MEN: Jag måste vara i rörelse och inte bara vänta - och det gäller dig också! Det kosta pengar, tid, energi och kraft, men är det inte detta vi lever för?!!
 
Våra liv handlar inte om att vi måste prestera och visa upp saker, för det kan vara ena diket i att tjäna Gud. Det andra diket kan vara när vi gör saker för egen vinning, och "utnyttjar" vårt uppdrag. 
 
🍂🌟🍂
Saliga är de människor som har sin styrka i dig,
de som har dina vägar i sitt hjärta.
När de vandrar genom tåredalen
gör de den rik på källor,
och höstregnet höljer den med välsignelser.
De går från kraft till kraft,
de träder fram inför Gud på Sion.
Ps. 84:6-8
🌟
 
Kanske jag med mitt lilla vittnesbörd här i min blogg kan hjälpa någon annan.
Jag hoppas det.
Uppdraget är stort 
och kallelsen går ut...
 
/Eleonora 💞
Du är välkommen att följa mig, Eleonora Lahti, via FB som "följare" eller Bloglovin. Jag har även FB - sida, "In my living room" som du kan gå in och gilla. Dela länken vidare får du gärna göra... 😊
 

Vila är underskattat

Publicerad 2017-09-09 18:46:00 i B2, Högtider, Israel - ett hem, Morgon och kväll med min Bibel, Podcast / Sveriges Kristna Radio,

Jag bläddrar bakåt i almanackan och ser att jag "hunnit med" en hel del sista veckorna. Olika resor, fester, skolupptakt, diverse arbete med en ny skiva, och på detta allt annat också, som hem och trädgård.
Jodå, det finns alltid rader att skriva på i almanackan för att planera att ett och annat ska bli gjort
- men hur ska vi ha det??! 😳
Mer och mer känner jag behov av att ha dagar när "inget blir gjort." Kanske endel resonerar att man blir äldre och behöver detta utrymme - men så enkelt är det inte!
 
 🔹📖🔹
Gud sade:
"Varde på himlavalvet ljus som skiljer dagen från natten!
De skall vara tecken som utmärker särskilda tider, dagar och år."
1Mos. 1:14
 🔹
 
Vi har våra timmar vi alla behöver sova varje natt för att må bra. Om vi snålar in med sömn någon natt, kan vi verkligen känna av det ett par dagar. På samma sätt blir vår vecka om vi inte låter en dag i veckan vara en vilodag. Allt går tillbaka till himlakropparnas rytm. Varje månfas ger oss en ny vecka. Människokroppen är också med i den rytmen, för vanligtvis är en menstruationscykel 28 dagar. Alltså fyra veckor.
Men nu är vilodagen (sabbatsdagen som jag vill kalla den) inte en dag av att göra allt möjlig här hemma. Jag som rushat runt för att få gjort allt det där man inne hunnit med. Eller så ska något hända hela tiden....
Allt började i skapelsen när Gud såg att det var klart och fullbordat. Han välsignade den dagen, den sjunde dagen, och helgade den. Det är det allra första som Gud avskilde som heligt.
Det är en helgad dag!
 
Jesus sa till oss:
🔷
"Människosonen är sabbatens Herre."
Luk. 6:5
🔹
 
Vi vet att Jesus hade fullt upp med alla tilläg som fariseerna hade i sin undervisning, det som Jesus kallade för människobud. Man hade inte förstått friheten och välsignelsen i det fjärde budordet, så med tiden hade det blivit något annat än vad det var tänkt från början. Och visst är det märkligt att många i vår tid erkänner alla Guds tio budord som viktiga grundpelare, men detta budord får man göra lite hur som helst med....
 
När vi bodde i Israel kunde man verkligen njuta av sabbaten. Affärerna var stängda och nästan inga bilar fanns ute på gatorna . Men visst fanns det märkliga ideer kring sabbaten bland de religiösa. 
 
I en del hem var toalettpappret färdigrivet i små högar. Hissarna i hyreshus och hotell har en speciell sabbatshiss som stannar på varje våning, så man inte behöver trycka på knappen. Men att färdas en längre sträcka denna dag var ett problem, om man nu inte satt på en fylld vattenpåse i bilen vill säga, för att färdas på vattnet det var ok.... Och termosen var fylld med varmt vatten från dagen innan.
 
Vi kan skratta föraktfullt åt det hela, men å andra sidan kanske vi har gått för långt i "vår frihet." Att producera, skapa, och tjäna pengar, har vi ju faktiskt sex andra dagar på oss att göra, medans denna dag säger Gud är en helgad dag. 
 
Men Jesus utförde ju arbete på sabbaten...!?
Hans eget svar på detta var:  
 
 🔹🔷🔹
"Min Fader verkar ännu i denna stund. Så verkar även jag."
Joh. 5:17
 🔹
 
Det enda arbete han utförde var befrieseverk, sin Faders verk, helande till kropp och själ. Jesus avfärdade aldrig sabbaten utan han ville att man skulle ha en sund och balanserad syn på firandet, något som fariseerna fortfarande diskuterade några hundra år senare - för man hade ju så svårt att komma överrens om vad som var rätt och fel...
 
Kanske vårt tidsschema ibland driver oss som Farao drev Israels barn. Bara lite till, mer, mer mer...
Vår uppgift är att stanna upp och minnas och reflektera över varifrån allt kommer. Vila i vår frälsning och i Guds nåd. Han som håller hela världen i sin hand - även tiden.
Veta att det är Gud vi tjänar 
- och inte Farao!
 
Vi har skapelsens sabbat, fridens sabbat, frälsningens sabbat, nådens sabbat och frihetens sabbat.
ALLT VÄRT ATT FIRA!!!! ✨
 
Det är dags att förstå att det är en helgad dag, och uppskatta den vilan
- även om vi inte alltid får till det rent praktiskt....
 
/Eleonora 💞
Du är välkommen att följa mig, Eleonora Lahti, via FB som "följare" eller Bloglovin. Jag har även FB - sida, "In my living room" som du kan gå in och gilla. Dela länken vidare får du gärna göra... 😊 
 
 
 
 

När teamwork blir drivkraften

Publicerad 2017-09-02 19:04:00 i Allmänt, Glimtar - mitt i livet,

Idag tar vi en sväng i bloggen kring fest och glamor - men som med allt sådant ligger det mycket hårt arbete bakom - om du skulle tro något annat.
Välkommen till Awards Night - Edefors Area! 🎉
Maria Backman (kvällens tolk till finska) tillsammans med Christina Edefors
Eftersom min dotter Ester arbetar med Mary Kays hudvårdsprodukter och Christina  Edefors är en god vän till mig, fick jag glädjen att vara med på denna festkväll. Det var nog ca. 500 kvinnor, och endel av deras män var även med. Och lördagkväll - ja då blir det ännu mera gala! Omkring 4000 kvinnor i balkänningar på Scandinavium finns då med och där ska många olika utmärkleser, ringar, diamanter och tiarior delas ut. 
Men den kvällen gäller inte mig, eftersom jag inte förtjänar någon "uppmärksamhet" i deras vackra värld... 😜😂
Fota, fota, fota....
 
Och Ester sjöng denna kväll som aldrig förr! Glad och lycklig satt jag där och njöt. Jag är medveten om kampen, uppoffringarna och arbetet som också ligger bakom att bära på en gåva/talang.
🎶 Brakaway (Kelly Clarkson)
I'll spread my wings, and I'll learn how to fly
I'll do what it takes till I touch the sky
And I'll make a wish
Take a chance
Make a change
And breakaway
Out of the darkness and into the sun
But I won't forget all the ones that I love
I'll take a risk
Take a chance
Make a change
And breakaway
 
Hela Gothia Tower översvämmades av alla dessa kvinnor och en stackars kille i hissen försökte förstå senare på kvällen varför alla var så uppklädda och uppspelta en kväll som denna. Han drog förvirrad vidare från hissen...
Här kommer några i parad (fast bilden blev förskräckligt suddig 😜). Den ena efter den andra - och alla jublar! Jag inser att det är något av hela hemligheten bakom alla dessa framgångar. Man vill uppmuntra och lyfta fram andras framgångar!
Mary Kays motto för hela den verksamhet hon startade 1963 var den gyllene regeln, som fortfarande håller:
 
 ✨💖✨
Allt vad ni vill att människor skall göra för er skall ni göra för dem.
Matt 7:12
💖
 
Eftersom hela idén och konceptet bygger på att bygga team, är var och en betydelsefull. Här finns inga toppar som kan slappna av och tro att de andra ska göra jobbet. Men hårt arbete belönas! 💪👏
 
I min värld som lärare finns det kanske inte samma glamor, men utmärkelser på olika områden är också viktiga för oss. Betygen är kanske lite personliga, men att bli vald till klassens representant i elevrådet kan upplevas stort. Så har vi elever som vinner pris utifrån nobeluppsatser, men även "fredspris", skolans bästa elev, idrottspriser, estetpriser m.m. finns med. Och kanske det finns en talangtävling också...
 
Men....
..så var festen slut och servitörerna hade fullt upp med att duka av alla bord. 
- " Det blir en lång kväll innan detta är klart" kommenterade jag till en av dem. Vi fortsatte samtalet på engelska och jag sa något om alla dessa glada och vackra kvinnor denna kväll.
- "Sorry, but I´m not interested. I´m gay...."
 
Jag kom av mig. Inte för att han var gay - utan för att hela kommentaren var bara så märklig och så fel i sammanhanget. Helt absurt!
Vad har detta med denna kväll att göra??! Är det så svårt att glädjas åt andra människor och deras framgångar, att det inte kan få beröra? Handlar allt numera bara om sexualitet - och att dessutom berätta om den? 
ATT DU SOM SERVITÖR ÄR GAY HAR VÄL INGET MED DETTA ATT GÖRA!!!! Denna mentalitet om att få saluföra sin "läggning" vitt och brett som en självklarhet är i min värld helt ointressant.
Och här krockar det.... 👀
Glada kvinnor lämnar Rondo och jag tror de är uppmuntrade i sitt arbete och har förnyad inspiration inför en ny period. Dennis och Josef har bistått alla de hundratals kvinnor i höga klackar som gått uppför trapporna till scenen. Några kom med kryckor ett par kvinnor kom i rullstol. Alla känner sig inte bekväma att kliva fram offentligt men det har ett värde. Som Christina berättade och delade till oss alla:
- "Det handlar inte om dig - det handlar om alla andra som behöver se dig på scenen."
 
Kan jag kan du!
Uppmuntran!
Teamwork!
 
Vi alla har möjlighet att göra detta i vår "värld" där vi har vår vadag. Vad vi gör alla dessa vanliga dagar avgör vår inriktning inför framtiden, och de olika erövringar vi drömmer om behöver inte ligga allför långt borta.
Goda förebilder behövs alltid!
 
/Eleonora 💞

Du är välkommen att följa mig, Eleonora Lahti, via FB som "följare" eller Bloglovin. Jag har även FB - sida, "In my living room" som du kan gå in och gilla. Dela länken vidare får du gärna göra... 😊
 
 

Om

Min profilbild

Eleonora Lahti

Alla människor har ett gudomligt uppdrag att förverkliga, som kan se väldigt olika ut för oss alla. Resan kan vara tuff och krävande, men med himlens nycklar från Guds ord kan vi få utvecklas och bli det vi är ämnade till att vara. In My Living Room blandas tårar med skratt och jag hoppas du lämnar rummet full av livslust och framtidstro. Det finns så många drömmar som ska förverkligas... Hemsida: eleonoralahti.com Mailadress: info@eleonoralahti.com

Vardagsbetraktelser bloggar Jesussajten.se Follow me in any language Follow me in any languageFollow on Bloglovin
 
 
Här är min Instagram
 
Twingly Blog Search link:http://mylivingroom.blogg.se/ sort:published Most recent posts linking to Twingly Blog3

Kategorier

Senaste inläggen

Arkiv

Prenumerera och dela