inmylivingroom.se

Här delar jag händelser och tankar i mitt liv som sångerska, högstadielärare, mamma och medmänniska. In my livingroom blandas tårar med skratt och jag hoppas du lämnar rummet full av livslust och framtidstro.Follow me in any language you want. Click on the English flag below.

Follow me in any language

Vila är underskattat

Publicerad 2017-09-09 18:46:00 i B2, Högtider, Israel - ett hem, Morgon och kväll med min Bibel, Podcast / Sveriges Kristna Radio,

Jag bläddrar bakåt i almanackan och ser att jag "hunnit med" en hel del sista veckorna. Olika resor, fester, skolupptakt, diverse arbete med en ny skiva, och på detta allt annat också, som hem och trädgård.
Jodå, det finns alltid rader att skriva på i almanackan för att planera att ett och annat ska bli gjort
- men hur ska vi ha det??! 😳
Mer och mer känner jag behov av att ha dagar när "inget blir gjort." Kanske endel resonerar att man blir äldre och behöver detta utrymme - men så enkelt är det inte!
 
 🔹📖🔹
Gud sade:
"Varde på himlavalvet ljus som skiljer dagen från natten!
De skall vara tecken som utmärker särskilda tider, dagar och år."
1Mos. 1:14
 🔹
 
Vi har våra timmar vi alla behöver sova varje natt för att må bra. Om vi snålar in med sömn någon natt, kan vi verkligen känna av det ett par dagar. På samma sätt blir vår vecka om vi inte låter en dag i veckan vara en vilodag. Allt går tillbaka till himlakropparnas rytm. Varje månfas ger oss en ny vecka. Människokroppen är också med i den rytmen, för vanligtvis är en menstruationscykel 28 dagar. Alltså fyra veckor.
Men nu är vilodagen (sabbatsdagen som jag vill kalla den) inte en dag av att göra allt möjlig här hemma. Jag som rushat runt för att få gjort allt det där man inne hunnit med. Eller så ska något hända hela tiden....
Allt började i skapelsen när Gud såg att det var klart och fullbordat. Han välsignade den dagen, den sjunde dagen, och helgade den. Det är det allra första som Gud avskilde som heligt.
Det är en helgad dag!
 
Jesus sa till oss:
🔷
"Människosonen är sabbatens Herre."
Luk. 6:5
🔹
 
Vi vet att Jesus hade fullt upp med alla tilläg som fariseerna hade i sin undervisning, det som Jesus kallade för människobud. Man hade inte förstått friheten och välsignelsen i det fjärde budordet, så med tiden hade det blivit något annat än vad det var tänkt från början. Och visst är det märkligt att många i vår tid erkänner alla Guds tio budord som viktiga grundpelare, men detta budord får man göra lite hur som helst med....
 
När vi bodde i Israel kunde man verkligen njuta av sabbaten. Affärerna var stängda och nästan inga bilar fanns ute på gatorna . Men visst fanns det märkliga ideer kring sabbaten bland de religiösa. 
 
I en del hem var toalettpappret färdigrivet i små högar. Hissarna i hyreshus och hotell har en speciell sabbatshiss som stannar på varje våning, så man inte behöver trycka på knappen. Men att färdas en längre sträcka denna dag var ett problem, om man nu inte satt på en fylld vattenpåse i bilen vill säga, för att färdas på vattnet det var ok.... Och termosen var fylld med varmt vatten från dagen innan.
 
Vi kan skratta föraktfullt åt det hela, men å andra sidan kanske vi har gått för långt i "vår frihet." Att producera, skapa, och tjäna pengar, har vi ju faktiskt sex andra dagar på oss att göra, medans denna dag säger Gud är en helgad dag. 
 
Men Jesus utförde ju arbete på sabbaten...!?
Hans eget svar på detta var:  
 
 🔹🔷🔹
"Min Fader verkar ännu i denna stund. Så verkar även jag."
Joh. 5:17
 🔹
 
Det enda arbete han utförde var befrieseverk, sin Faders verk, helande till kropp och själ. Jesus avfärdade aldrig sabbaten utan han ville att man skulle ha en sund och balanserad syn på firandet, något som fariseerna fortfarande diskuterade några hundra år senare - för man hade ju så svårt att komma överrens om vad som var rätt och fel...
 
Kanske vårt tidsschema ibland driver oss som Farao drev Israels barn. Bara lite till, mer, mer mer...
Vår uppgift är att stanna upp och minnas och reflektera över varifrån allt kommer. Vila i vår frälsning och i Guds nåd. Han som håller hela världen i sin hand - även tiden.
Veta att det är Gud vi tjänar 
- och inte Farao!
 
Vi har skapelsens sabbat, fridens sabbat, frälsningens sabbat, nådens sabbat och frihetens sabbat.
ALLT VÄRT ATT FIRA!!!! ✨
 
Det är dags att förstå att det är en helgad dag, och uppskatta den vilan
- även om vi inte alltid får till det rent praktiskt....
 
/Eleonora 💞
Du är välkommen att följa mig, Eleonora Lahti, via FB som "följare" eller Bloglovin. Jag har även FB - sida, "In my living room" som du kan gå in och gilla. Dela länken vidare får du gärna göra... 😊 
 
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Eleonora Lahti

Alla människor har ett gudomligt uppdrag att förverkliga, som kan se väldigt olika ut för oss alla. Resan kan vara tuff och krävande, men med himlens nycklar från Guds ord kan vi få utvecklas och bli det vi är ämnade till att vara. In My Living Room blandas tårar med skratt och jag hoppas du lämnar rummet full av livslust och framtidstro. Det finns så många drömmar som ska förverkligas... Hemsida: eleonoralahti.com Mailadress: info@eleonoralahti.com

Vardagsbetraktelser bloggar Jesussajten.se Follow me in any language Follow me in any languageFollow on Bloglovin
 
 
Här är min Instagram
 
Twingly Blog Search link:http://mylivingroom.blogg.se/ sort:published Most recent posts linking to Twingly Blog3

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela