inmylivingroom.se

Här delar jag händelser och tankar i mitt liv som sångerska, högstadielärare, mamma och medmänniska. In my livingroom blandas tårar med skratt och jag hoppas du lämnar rummet full av livslust och framtidstro.Follow me in any language you want. Click on the English flag below.

Follow me in any language

Sanning som förändras hos en förledd generation

Publicerad 2024-01-06 19:58:00 i Allmänt, B5, Profetisk tid,

Så har vi börjat ett nytt år! Alltid lika spännande och förväntansfullt – kanske ...
Nja ... jag antar att vi nu går in i ett nytt år med blandade känslor, för "Ingenting är längre som förut ..."
 
Delar av Anders Fugelstads låt från slutet av 60-talet:
 
Ingenting är längre som förut
Alla gamla sanningar är slut
Alla gamla sånger, de är vals
Och stämmer inte alls
 
Varje år får vi ta del av nya ord som har dykt upp i samhället och som speglar den tid i vi lever i. Vem minns inte nya ord som till exempel curla, mobildagis och rondellhund, när det dök upp för några år sedan. Nu har vi ord som ick (drag eller beteende hos en person som en annan finner frånstötande och får avsmak inför), dopaminfasta, dna-pass, AI-klonad och "det svenska tillståndet" (tillståndet i landet där gängkriminalitet präglar samhället). Ord och uttryck som Språkrådet vid institutionen för språk och folkminnen och Språktidningen uppmärksammat i sin lista för året.
 
Men så har vi en annan företeelse som väver in sig i vår kultur, till exempel ordet haffa. Här har mina högstadieelever fått märkliga frågor och funderingar när vi lärare sagt att de ska haffa en lärare eller en annan person. Och de tittar undrande på oss.
Haffa ...?
Jodå - i ungdomarnas värld är det att ragga och stöta på någon tjej eller kille, och vi äldre tänker att de ska leta rätt på en lärare. 
 
Det finns ett fenomen där ord och olika uttrycks betydelse också börjar bli som kodord för en rörelse av värderingar, som bygger på genus och etnicitet. Det ska inkluderas, vara könsneutralt och ha mångfald, och ord som till exempel jämlikhet börjar tänjas bort från sin ursprungliga betydelse. 
En märklig soppa av identitetskultur och offerkultur – och vi rör oss på ett sluttande plan. 
Det dyker upp en märkligt hård inställning till oliktänkande – samtidigt som man kräver sin egen rätt. 
Man är ute efter "syndarna" och river statyer och kräver att gator ska byta namn och barnböcker plockas bort från bibliotekens hyllor för att ersättas av det som anses vara korrekt.
Att skambelägga utan att vilja föra samtal och diskutera kallas för att cancellera någon, och visst dyker de upp lite varstans, kränkningsarkeologerna. De "moraliskt överlägsna" som hånar och vill radera ut "syndaren" ur offentligheten. Vissa ord ska numera helst inte heller användas och kanske även förbjudas i vissa kulturella och samhälleliga institutioner. 
Ja du ... vart är vi på väg?
Vi förväntas låtsas att kejsaren inte är naken och att han har nya kläder – om du förstår vad jag menar. 
 
Häromveckan träffade jag några av min goda vänner som båda arbetar inom skolans värld, och vi konstaterade att barnböcker i traditionell mening inte längre är tilltalande för dessa mellanstadiebarn. Tidigare var det mycket äventyrsböcker, men nu är det främst skräck som eleverna vill låna i skolbiblioteket, och då till exempel "Hur man blir en häxa". I ren förtvivlan väljer min vän att låna hem en del av dessa böcker från skolbiblioteket för att de inte ska lånas ut. 
 
På nätet har det funnits en omröstning om Årets olämpligaste barnbok 2023, och vad heter den?
"Hur man blir en Dragqueen, en guide". En bok för barn mellan tre till sex år. En annan boktitel på listan var "Jag är Bella – en flicka med snopp" också anpassad för samma åldersgrupp. Då blir man tacksam att det finns folk som reagerar mot denna galenskap när varje cell i kroppen berättar vem du är. Ficka eller pojke, tjej eller kille, kvinna eller man.
 
Det är en kultur som nu börjar växa fram i skolorna och i universitetsvärlden och som brukar kallas för woke, där det är till exempel dags för kvinnor att stiga åt sidan för män som identifierar sig som kvinnor.  Vi ser det i skolors omklädningsrum och tävlingar inom olika idrottsgrenar bland annat, och sköter man sig inte kan man kräva skadestånd. 
 
Helt plötsligt har lögnen blivit sanning och sanning blivit lögn. Standarden ändras och det blir ihåligt och korrupt. Ord, termer och uttryck ändras och byts ut och bit för bit monteras  sanningen ner, det självklara och naturliga – för kejsaren är väl ändå inte naken ..!?
 
Profeten Mika sa "Ni avskyr det som är rätt och förvrider allt som är rakt" (Mika 3:9),  när han varnade och talade till ett folk som levde i avgudadyrkan, lusta och oärlighet. Det är som ett folk som använder sig av falska vikter. En förvirrad kultur, fast det vill ge intryck och sken av en god moral och tydliga förpliktelser. 
 
Tala sanning med varandra,
döm rätta domar i era portar,
domar som ger frid.
Sak 8:16
 
 
Vi fortsätter vara uppmärksam på den utveckling vi är mitt uppe i. Det går snabbt nu för vi ska ju rädda jorden, avskaffa fattigdom och hunger, genomföra globalt partnerskap – och mycket mer, fram till år 2030 ....
Nedräkningen har börjat ...
 
/Eleonora

Om

Min profilbild

Eleonora Lahti

Alla människor har ett gudomligt uppdrag att förverkliga, som kan se väldigt olika ut för oss alla. Resan kan vara tuff och krävande, men med himlens nycklar från Guds ord kan vi få utvecklas och bli det vi är ämnade till att vara. In My Living Room blandas tårar med skratt och jag hoppas du lämnar rummet full av livslust och framtidstro. Det finns så många drömmar som ska förverkligas... Hemsida: eleonoralahti.com Mailadress: info@eleonoralahti.com

Vardagsbetraktelser bloggar Jesussajten.se Follow me in any language Follow me in any languageFollow on Bloglovin
 
 
Här är min Instagram
 
Twingly Blog Search link:http://mylivingroom.blogg.se/ sort:published Most recent posts linking to Twingly Blog3

Kategorier

Senaste inläggen

Arkiv

Prenumerera och dela