inmylivingroom.se

Här delar jag händelser och tankar i mitt liv som sångerska, högstadielärare, mamma och medmänniska. In my livingroom blandas tårar med skratt och jag hoppas du lämnar rummet full av livslust och framtidstro.Follow me in any language you want. Click on the English flag below.

Follow me in any language

Brexit och Coexist

Publicerad 2016-06-24 11:30:00 i Allmänt, B3, Podcast / Sveriges Kristna Radio, Profetisk tid,

Vilken förvirring på självaste midsommarafton! 😱
Orden som beskriver läget för oss i Europa haglar tätt. Turbulens, motsättningar, bedrägeri, osäkerhet, samarbete, eftergifter, trygghet, väckarklocka ....
Trots att "vi har ett resultat" finns inga svar....
 
Efter alla år av diskussioner är förvirringen fortfarande total, men man försöker sia om vad framtiden kommer att innebära. Ekonomi, arbetstillfällen, sportsammanhang - och allt annat också. Och det sägs att vi alla är berörda av britternas beslut. Och TV, radio, tidningar, twitter och allt annat går på högvarv.
Och vi firar midsommar! 🍃🇸🇪🍃
 
Visst är detta ett kontroversiellt beslut i dessa tider, när vi mer och mer går mot ett globalt samhälle där allt vill vävas samman till en enhet på många områden. Vi reser som aldrig förr utöver världen, och hittar våra välbekanta restauranger lite varstans. Klädmoden som vi själva anammat och teknik som vi alla är beroende av, finns tillgängligt för oss, och har nästan blivit en själklarhet var vi än befinner oss - vi världsmedborgare!
 
Så har vi religionen...
Inte överallt är det religionsfrihet, men än så länge kan vi skatta oss lyckliga. Inget verkar vara självklart i dessa tider. 
När någon fyller år t.ex. hör man många gånger "the best is yet to come". Jag förstår vad man tänker när man yttrar detta påstående, men jag har ändå väldigt svårt för det. Vi vet att det blir mörkare och mörkare i världen (vi har ju även passerat sommarsolståndet 😉), och vi går en märklig tid till mötes på många olika sätt. Det tycker jag bara sista året är ett stort bevis på.
Och Bibelns förutsägelser.
 
Men hur är det nu med religionen i världen..? 
Igår talade jag med en 86-årig gammal präst. Han var MYCKET bekymrad! Vad händer i Sverige och Europa, medans Sydamerika, Afrika och Asien upplever en kristendom som har stor livskraft i sig? Och "Berget", retreatgården som blivit katolskt, som han under stor del av sin verksamma tid varit en del av, och där varit ledare för många retreater?
 
Så hör vi om synkretism, hur religioner blandas samman...
För en tid sedan kom det uppgifter om att Bono i U2 blivit frälst, och visst blir vi glada, för att sedan börja undra vad som händer... 
På en konsert som han hålllit, sa han att Jesus (underförstått kristna), Muhammed, och judar är alla Abrahams barn. Coexist. Om det skulle enbart stå för en samexistens med respekt för varandras religioner är det inga problem, men i dagens samhälle växer det fram en synkretism, en religionsblandning, som är mycket oroväckande och farlig.
Tanken på en mera enhetlig religion...
För mig ska det handla om Abrahams, Isaks och Jakobs Gud!
 
Och helt plötsligt förändras den religiösa kartan och definitionen om vilken Gud vi talar om.
"C" står för halvmånen i islam
"X"-et för Davidsstjärnan i judendomen
"t"-et för korset i kristendomen
Den symbol Bono har på sin huvudbonad...
 
Vi känner även igen detta från Påvens videotal i januari, där han låter olika religionsinriktningar tala. De säger följande:
En lama säger: "I have confidence in Buddha."
En rabin bekänner: "I believe in God."
En katolsk präst deklarerar: "I believe in Jesus Christ."
En islamsk ledare delar: "I believe in God, Allah."

Ingen karismatisk evangelikal ledare fanns med.
I videon ser man hur påven tar emot en staty från en buddist, och böjer sig ner och ber utifrån den muslimska traditionens uttrycksätt.
"Many think differently, feel differently, seeking God or meeting God in different ways," säger han. "In this crowd, in this range of religions, there is only one certainty we have for all: We are all children of God." 
"Många tänker annorlunda, känner annorlunda, söker Gud eller möter Gud på olika sätt. I denna samling av olika religioner, så har vi en sak helt säker gemensam: Vi är alla Guds barn."
 
 📖
Jesus sade:
Jag är vägen sanningen och livet.
Ingen kommer till Fadern utom genom mig.
Joh. 14:6
 📖
 
Vi lever i en tid där tidsandan utmanar oss på alla områden - hela tiden!
Jesus säger klart och tydligt: JAG ÄR VÄGEN. Det går inte att flytta på några bokstäver och tro att det är samma sak. 
VÄGEN  -  EN VÄG
 
Allt handlar inte om enhet, pengar, arbete, fri rörlighet eller en samexistens där vi resonerar bort vår egen särart (eller vad vi nu ska kalla det för). 
Att frimodigt tala ut att det bara finns EN väg till Gud verkar vara vår tids absolut största utmaning som kristna. 
Brexit varar en tid för mänskligheten.
Coexist handlar om hur det blir med evigheten...
 
🍃💚🍃
Hos ingen annan finns frälsningen. 
Inte heller finns det under himlen något annat namn,
som givits åt människor,genom vilket vi blir frälsta.
..och de som talade var frimodiga olärda män ur folket
som hade varit tillsammans med Jesus.
Apg. 4:12-13
🍃
 
Glad midsommar! 🌺🌿🌻🍃🌸🍀
 
/Eleonora 💞
 Du är välkommen att följa mig, Eleonora Lahti, via FB som "följare" eller Bloglovin. Jag har även FB - sida, "In my living room" som du kan gå in och gilla. Dela länken vidare får du gärna göra... 😊
 

Konflikthantering

Publicerad 2016-06-20 22:57:00 i B4, Lärarjobbet, Morgon och kväll med min Bibel,

Ibland undrar man: "Hur hamnade jag i det här?"😱
Åsikter och argument viner åt alla håll, och man undrar återigen: "Vad är det som händer..?"
 
I skolans värld har vi något som heter "likabehandlingsplan". Ett dokument som är till för att hjälpa till i utredningar när relationer har kört fast. 
 
 
👫❓👭❓👬❗️👭❗️👭❗️
 
Det viktiga är att förstå, att de som är inblandade har sin egen version av det inträffade, och bär på sina känslor och intryck av det som inträffat - och det ska tas på fullaste allvar. Det handlar initiativt inte om vem som har rätt eller fel, utan det handlar om att förstå att det är personens upplevelse av situationen, som är deras verklighet just där och då. Något som är helt nödvändigt för att komma vidare i krishanteringen/ mobbingutredningen.
 
Att ha någon med i ett samtal där ett och annat behöver bearbetas, kan vara värdefullt. Någon/några som kan ställa konkreta frågor i den aktuella situationen, för att lyfta problematiken så man kan se den från olika aspekter, är kanske är helt nödvändigt för att kunna lösa upp knutar - även i vuxenvärlden!
Att lyssna in varandra, utan att vänta på att den andre ska ha pratat färdigt, så att man kan få komma med sina argument...
Det är vad vi arbetar med i skolans värld, bland tonåringar vars mognadsgrad inte kommit lika långt som vuxna i bl.a. empati. Jag hoppas de tar med sig den kunskapen och erfarenheten in i vuxenlivet också - för den behövs.
 
🙏
Ha fördrag med varandra och förlåt varandra,
om någon har något att förebrå en annan. 
Såsom Herren har förlåtit er
skall ni förlåta varandra.
Kol. 3: 13
🙏
 
Någon har sagt:
 
"When I was 30 years old the most important thing was
to always have all the answers and always be right.
Now at 60 the most important thing for me
is just to love Jesus and love people."
 
Oj... hoppas det bara blir bättre och bättre efter det också.
70, 80, 90år...
 
🙏
Grips ni av vrede, så synda inte. 
Låt inte solen gå ner över er vrede
och ge inte djävulen något tillfälle.
Ef. 4:26-27
🙏
 
/Eleonora 💞
 Du är välkommen att följa mig, Eleonora Lahti, via FB som "följare" eller Bloglovin. Jag har även FB - sida, "In my living room" som du kan gå in och gilla. Dela länken vidare får du gärna göra... 😊

Så var det slut - och vi utvärderar

Publicerad 2016-06-17 17:08:00 i Allmänt, B1, Lärarjobbet, Podcast / Sveriges Kristna Radio,

Skolavslutning - och jag har utvärderat elever med ca. 150 betyg. 
Och mera ser det ut att bli nästa läsår.😅
En del får till det riktigt bra: 
Och själv blir man utvärderad av elever, föräldrar och skolledning om hur man klarar av sitt arbete, kunskapsmässigt och socialt. 
 
Dokumentation ska finnas så jag kan redovisa mina resultat av betyg. Inget får lämnas åt slumpen eller subjektivt tyckande. Det är styrt och reglerat, men många gånger undrar vi lärare: "Vad menar de egentligen på Skolverket? Har de själva koll på läget, eller...?"
Men vi gör så gott vi kan - hoppas vi. 👊
 
Så är det dags för semestrar för många av oss, och när den är över kanske vi har lite nya tankar och idéer inför framtiden. Det känns som om ett och annat bearbetas i det undermedvetna, för att få ny kraft när sommaren är över. 
 
Men det är inte alltid självklart enkelt. 
En del känner sig tilltufsade av livets omständigheter, eller så känns det som om det är över... Andra lever mitt i blomningen, medans andra väntar på "sin tur".
Som vallmon, roderdendron, hortensian eller flädern....
 
🌾
Jag skall stärka trötta själar, 
Och alla utsvultna själar skall jag mätta.
Jer. 31:25
🌾
 
Det är lite olika "medicin" för olika själar, för vi kan känna oss som fångar i ett slaveri, som behöver sin egen behandling.
 
Det finns kunskap som hjälper att oss förstå och erfarenheter som berättar,  men vi måste även se att det finns en vishet och insikt som bara Gud kan ge, in i våra liv, för att förstå skeenden och händelser. Så länge vi söker mänskliga naturliga förklaringar och vägar, får vi mänskliga och naturliga svar....
När vi behöver se större, längre, och få perspektiv som inte finns  i det naturliga, då får vi komma till den plats där Gud vill tala till oss. 
Ja, egentligen får vi ju alltid vara där...
 
🙏
Nu har Herren, vår Gud, bevisat oss 
ett litet ögonblick av nåd.
Han har låtit en räddad skara bli kvar av oss
och gett oss fotfästet på sin heliga plats,
för att han, vår Gud, 
skulle låta ljus gå upp för våra ögon
och ge oss andrum i vårt slaveri. 
Esra 9:8
🙏
 
Att ta en stund att utvärdera och reflektera över det som varit är inte helt fel, när vi får lite andrum.
I våra personliga liv, familjer, arbetsplatser och kyrkor...
 
Hur ser strukturer, ordningar, prioriteringar ut? Vem styr och ställer, eller har det utvecklats självutnämnda ledare, småpåvar och där ledarskapet vacklar, eller borde bytas ut? Ibland kan en liten kursändring på en enda grad, göra att man missar målet. 
Och alla är med på skutan.
Och alla har ett ansvar och mandat att tänka till och även tycka till.
Ordet är TILLSAMMANS!
Hur ser kulturen ut? Försöker man att anpassa sig efter tidstrender, där det är grundläggande värderingar som man egentligen tror sig utgå ifrån? Och synen börjar bli grumlig.... En kultur som säger en sak, men lever en annan. Utredningar tillsätts för vissa, samtalsterapi för andra, och man nagelfar situationer för förtroende, tillit, och trovärdighet, har blivit en bristvara. Och man undrar...
Så har vi pedagogik inom skolan, ekonomiska intressen inom företagsvärlden, fritidsintressen i familjen och teologi i kyrkan. Vad är bestående värden och sanningar, som gäller i alla tider? Vad är förhandlingsbart och vad ska man lämna? 
 
Strukturer - Kulturer - Pedagogik/ ekonomiska intressen/ teologi/ fritidsintressen
Jo, det är där vi rört oss i vår utvärdering på min arbetsplats. Hej och hå vad det ven och blåste!! Men värdet av allas medverkan kan inte nog understrykas. Kan vi, får vi...?
Det är tillsammans vi arbetar, för gemensamma mål, med en gemensam värdegrund - och ALLAS input behövs för att se den hela bilden.
Here we go! 😃
 
Förtroende är inte något man kan kräva.
Bara något man kan förtjäna.
Och det gäller oss alla!
 
Ett ljus ska få upp för våra ögon
Och ge oss andrum.... ✨
 
/Eleonora 💞
 Du är välkommen att följa mig, Eleonora Lahti, via FB som "följare" eller Bloglovin. Jag har även FB - sida, "In my living room" som du kan gå in och gilla. Dela länken vidare får du gärna göra... 😊
 
 
 

Celebrate Shavuot!

Publicerad 2016-06-12 01:15:00 i B2, Högtider, Podcast / Sveriges Kristna Radio, Profetisk tid,

 
Så firar vi för fullt denna helg! 🇸🇪🎈🎉
Det är skolavslutningar, student, bröllop och - celebrate football!
Men usch så kallt det blev! Jag som skulle plantera lite blommor hamnade mitt i ett regnväder, så blommorna får vänta.
 
För några dagar sedan var det nationaldagen - dagen som blev "röd dag" genom att annandagpingst försvann. Och tyvärr känns det väl som om hela pingsthelgen nästan också försvann. Det blev ju som en vanlig helg - tyvärr. En helg som borde få större uppmärksamhet än att bara vara något till namnet.
 
För några år sedan frågade jag mina elever på högstadiet om de visste varför vi firar pingst. Efter mycket tvekan och osäkerhet fick jag tillslut ett svar, men tyvärr hade de flesta ingen aning - på en kristen skola.... Helgen som vittnar om det övernaturliga i vår tro, och Guds Ord och förbund till oss.
 
Vi läser i Apg.2, om hur lärjungarna tidgt på morgonen vid niotiden, blev uppfyllda av den helige Ande och började tala i nya tungor på olika språk som folket kunde känna igen. De vittnade om Guds mäktiga gärningar - och 3000 blev den dagen nya lärljungar. Det var kringspridda judar i hela Jerusalem som kommit dit från olika länder för att fira Shavout - Pingst. Nu fick mikvehna, bassängen som användes vid judarnas rituella bad där man doppade sig helt under vattnet för att börja på nytt med sitt liv,  även bli ett redskap för dem att erkänna Jesus, för att bli frälsta "från detta bortvända släkte". Bland judarna var mikvehn en grav där man dog, men även en livmoder där man föddes på nytt.
 
Men varför firade man denna högtid och var det något de "såg" utifrån sin kontext som judar, som vi inte kanske känner till?
Vad var det man egentligen firade? Det är ju en av de tre högtiderna de skulle hålla åt Gud.
En skördefest var det, där man bar fram den första veteskörden och det bars fram två bröd som var syrat. Till påsken var det osyrat bröd... Och det hade nu gått 50 dagar efter påsken. 
Rent historiskt var de nu vid Sinai berg. Man hade lämnat Egypten efter sig och var i Sinai öken där Gud kallade på folket att gå ut från lägret och närma sig berget där Gud skulle tala till dem. Här skulle de få ta emot lagens tavlor med de tio budorden.
Och nu börjar dramatiken! 
⚡️💥🔥💥⚡️
Allt folket var vittne till dundret och eldslågorna,
basunljudet och röken från berget. 
Och när de såg detta bävade de och höll sig på avstånd.
2Mos. 20:18
 🔥
 
I hebreiskan står det att folket såg rösterna/dånen. Och enligt traditionen sägs det att man såg orden framför sig som eldslågor och att Guds röst delades upp sig i många språk så alla nationer skulle förstå. Buden från Guds mun gick ut till alla i lägret som eldstungor och frågade var och en om de tog emot Guds bud med allt vad det innebar.  Så tillslut graverade dessa eldslågor in sig själva på de två stentavlorna.
Detta var det som alla dessa judar denna dag i Jerusalem enligt sin tradition fått höra, hur det gick till den dagen Gud gav dem sin Torah, Guds undervisning. 
Och nu på pingstdagen rör sig återigen orden från Gud, i eldstungor, fram och tillbaka bland dessa Jesustroende lärljungar. 
Och man hör sina egna språk talas.
Och man hör Guds Ord proklameras ut.
Och orden blir skrivna på hjärtan av kött och blod. Precis som Jeremia hade profeterat att det skulle ske.
 
❤️✒️❤️
Det skall komma en tid, säger Herren,
då jag skall sluta ett nytt förbund med Israel och med Juda, 
inte ett sådant förbund som jag slöt med deras fäder
när jag tog dem vid handen och förde dem ut ur Egypten,
det förbund med mig som de bröt, fastän jag var deras herre, säger Herren.  
Nej, detta är det förbund jag skall sluta med Israel när tiden är inne, säger Herren:
Jag skall lägga min lag i deras bröst och skriva den i deras hjärtan.
Jag skall vara deras Gud och de skall vara mitt folk.  
De skall inte längre behöva undervisa varandra och säga:
”Lär känna Herren”, ty de skall alla känna mig,
från den minste till den störste, säger Herren.
Jag skall förlåta dem deras skuld,
och deras synd skall jag inte längre minnas. 
Jeremia 31:31-34
 ✒️❤️✒️
 
Nu håller Petrus sin första predikan:
Er gäller löftet och era barn
och alla dem som är långt borta,
så många som Herren vår Gud kallar.
Apg.2:39
 ♛
 
Det skulle dröja några år innan "dem som är långt borta" fick del av den helige Ande, som vi kan kalla för "hedningarnas pingst". Där var Kornelius och hans hus de första. 
Så har judar och hedningar fått del av Guds gåva. Kanske är det de två syrade bröden, en förstlingsgåva åt Herren, dess liknelse. Ofullkomliga människor.  En skörd av nya troende som gått igenom lidanden och prövningat och malts till fint mjöl.
Och Jesus - det osyrade brödet - förslingskärven av korn vid påsken. 
 
Hur som helst - denna helg är judarnas pingst, Shavuot! En högtid där Gud bl.a. ger sitt ord genom sin Ande till oss.
 
Ruts bok är den bok som läses i synagogorna under denna högtid. En berättelse som utspelar sig mitt i skördetiden.  Kanske vi också skulle läsa igenom den? Berättelsen om den moabitiska kvinnan som valde att följa sin svärmor som var judinna. En kvinna som gjorde ett val som inte var självklart - och fick vara med att bli ett led till messias ankomst. 
Tvinga mig inte att lämna dig och vända tillbaka från dig.
Ty dit du går vill också jag gå,
och där du stannar vill också jag stanna.
Ditt folk är mitt folk och din Gud är min Gud.
Rut 1:16
♛ 
 
/Eleonora💞
 
 Du är välkommen att följa mig, Eleonora Lahti, via FB som "följare" eller Bloglovin. Jag har även FB - sida, "In my living room" som du kan gå in och gilla. Dela länken vidare får du gärna göra... 😊
 
 
 

Möteströtta kyrkomedlemmar

Publicerad 2016-06-05 20:32:00 i Allmänt, B1, Morgon och kväll med min Bibel, Några mest lästa inlägg, Podcast / Sveriges Kristna Radio, Profetisk tid,

 
Sorry to say....
 
Jag möter i olika sammanhang många kristna som säger:
- " Nej, jag orkar inte mera möten.." Man är trött och less på att vara mötesbesökare. För dem har besöken i kyrkan blivit färre och färre, och på något märkligt sätt är det inte något man själv valt bort, bara för att man inte ids gå. 
Nej, det sitter djupare och på ett helt annat plan.
Våren vill komma till oss på många olika sätt.
Så vacker och skir - tillsammans med Förgätmigej...
 
Man känner sig inte längre delaktig och hemma i det man trodde var kyrkan, eller känner inte riktigt igen sig. För att inte längre göra våld på sig själv stannar man hemma - och vet inte hur man ska hantera det man upplever. Något man kanske inte ens kan samtala om. Tron och längtan efter Guds närvaro mitt i livet finns kvar, men ändå...😔
Det är en känsla som har svårt att lämna.
Men förstås, kanske man ändå ska försöka hålla skenet uppe...?
 
Vi alla går igenom olika säsonger och skeenden i livet. Ibland är det bara att härda ut och hålla fast i det man har, andra gånger behöver man släppa taget, fast allt känns osäkert och otryggt.
Det kan vara relationer, familj eller barn som får sätta agendan - och vi vandrar runt i vårt ekorrhjul med längtan att komma vidare....
 
 🍃🌾🍃
Människofruktan har med sig snaror
Men den som förtröstar på Herren
blir beskyddad.
Ordsp. 29:25
💚
 
Gud har aldrig tänkt att vi ska leva nätt och jämt, lite på sparlåga, där andras förväntningar på oss ska diktera vår tillvaro. En underbar framtid väntar alla dem som sätter sitt hopp till Herren, och är öppna för de nya vägar som kan visa sig. Din familj kan självklart vara en del i detta, när du befinner dig mitt i den säsongen av livet.
 
Visst kan många andra faktorer också spela in, när människor upplever sig möteströtta. Precis som det är för vår fysiska kropp kan det också vara för vårt andliga liv.
Ensidig kost, för mycket socker och fast food, eller för lite sömn och vila, kan ställa till det för oss. Men även besvikelse, oro, felaktiga relationer och sammanhang kan få oss att tappa orken. 
Eller att vi bara tänker på oss själva och missar att ge ut.
Lev dagligen i Guds ord, för det ger näring och balans i livet.
Stressa inte runt och tro att du ska hinna med allt som förväntas av dig, utan våga prioritera ensamma stunder. 
Var noga med din andliga hygien så inte någon bitterhet eller oro får greppet om dig.
Eller felaktig undervisning….
Och du: Låt dina relationer vara det som lyfter dig. Så mycket kraft och glädje rinner ur dig och dränerar ditt liv, om du står kvar i sammanhang "bara för att...”. 
Det kanske är dags att våga visa färg och vara trovärdig där också?!
Jag kan inte låta bli att lägga upp denna härliga bild. Kristi kropp lite varstans och på olika sätt. Denna bild kommer ifrån ett fängelse.
 
Var och en har sitt eget ansvar att ta, och du kan aldrig skylla på någon annan. Gör de förändringar du inom dig vet du bör ta tag i som är i enlighet med Guds ord.
Jodå...visst finns det även märkliga situationer som vi har svårt att själva rå på. 
Där vill Guds kraft komma och göra skillnad!
 
 🍃🌾🍃
Saliga är de människor som har sin styrka i dig,
De som har dina vägar i sitt hjärta. 
Ps. 84:6
💚
 
Korset - där vi samlas...
 
Eleonora💞
 
 Du är välkommen att följa mig, Eleonora Lahti, via FB som "följare" eller Bloglovin. Jag har även FB - sida, "In my living room" som du kan gå in och gilla. Dela länken vidare får du gärna göra... 😊
 
 

Om

Min profilbild

Eleonora Lahti

Alla människor har ett gudomligt uppdrag att förverkliga, som kan se väldigt olika ut för oss alla. Resan kan vara tuff och krävande, men med himlens nycklar från Guds ord kan vi få utvecklas och bli det vi är ämnade till att vara. In My Living Room blandas tårar med skratt och jag hoppas du lämnar rummet full av livslust och framtidstro. Det finns så många drömmar som ska förverkligas... Hemsida: eleonoralahti.com Mailadress: info@eleonoralahti.com

Vardagsbetraktelser bloggar Jesussajten.se Follow me in any language Follow me in any languageFollow on Bloglovin
 
 
Här är min Instagram
 
Twingly Blog Search link:http://mylivingroom.blogg.se/ sort:published Most recent posts linking to Twingly Blog3

Kategorier

Senaste inläggen

Arkiv

Prenumerera och dela