inmylivingroom.se

Här delar jag händelser och tankar i mitt liv som sångerska, högstadielärare, mamma och medmänniska. In my livingroom blandas tårar med skratt och jag hoppas du lämnar rummet full av livslust och framtidstro.Follow me in any language you want. Click on the English flag below.

Follow me in any language

Ta hand om dig själv!

Publicerad 2022-05-24 21:31:00 i Allmänt, Ordspråksboken, Podcast / Sveriges Kristna Radio,

Jag förstår om rubriken låter provocerande för det kan den verkligen vara. Men den kan också vara något som ger läkedom och utrymme, när både det ena och det andra har klamat in i livet som objudna gäster.
 
Vi lever i en tid av mycket oro, ångest och stress. Är det inte det ena - är det det andra! Och karusellen fortsätter i sin omloppsbana, och man undrar hur det ska sluta. 
 
Det finns "fängelser" vi kan ha fångars i där sorgen gör sig påmind, alltifrån död, övergrepp, mobbing och skiljsmässa. Den listan kan göras lång och dess gemensamma nämnare blir trasiga själar – för minnen och konsekvenser finns kvar. Det är som att trycka på en knapp när man möter livets olika situatuiner och händelser, och det inlåsta börjar omedelbart leva sitt utåtagerande liv. 
Det är inte alltid lätt att förstå sig på sig själv i dessa situationer, men genom att låta Herrens lykta lysa i själens inre rum kan vi upptäcka ett och annat och börja ana vilka mekanismer som hänger ihop med vad. 
 
Anden i en människa är en Herrens lykta,
det utforskar varje rum i hennes inre.
Ords 20:27
 
Problemet är att vi många gånger inte tillåter det sköra och bräckliga få komma ut från sin fångenskap. Vi vill ju så gärna ha en yta av självtillräcklighet. 
Men "såren" kan behöva få omvårdnad och kanske till och med sys ihop. Ibland räcker det med rengöringsmedel, plåster, och kanske luftas något emellanåt. Vidtar vi inte några åtgärder kan det bli infekterat, läka ihop fel, eller i värsta fall amputeras bort. 
Små sår ska man inte förakta – och vi behöver ta hand om oss själva – och många gånger med andras hjälp. 
 
Men så finns det andra sidor också ...
Att känna sig utnyttjad, styrd och manipullerad av andra kan också leda till en fångenskap som är svår att ta sig ur. Krav och förväntningar som kan medföra förtal, förakt och hot om det inte infrias kan fullständigt förstöra en människas självbild. Då är det dags att bryta relationen!
Ta hand om dig själv!
 
Så har vi de som tror att de kan göra vad som helst och att vi ska dansa efter deras pipa. En arrogans där man är så självupptagen att allt handlar om en själv – och det är fel på alla andra! Ställer krav och anser sig har rätt att leva på andras bekostnad. 
Men snälla nån!!! Ta hand om dig själv!!!
 
Bespottare kallas den som är fräck och övermodig,
den som handlar i måttlöst övermod.
Den lates begär blir hans död ty hans händer vill inget göra.
Ords 21:24-25
 
Så har vi dig som råkat ut för dessa personer som hela tiden ställer krav och har orimliga förväntningar på att du alltid ska vara tillgänglig för att lyssna, hjälpa till med ett och annat, låna pengar (som man aldrig får igen) och bita ihop när du blir kallad för både det ena och det andra.
Du ... det här är inte bra! Ta hand om dig själv – och gör något trevligt. Du kan annars fullständigt ätas upp av alla måsten och alla behov som finns. Du väljer själv när det är nödvändigt att gripa in, för i allt larmande finns det så många högröstade personer som måste lära sig och inse att de ska hjälpa sig själva och inte förlita sig på andra. 
 
De som har de verkliga behoven har nästan tappar rösten för luften tar snart slut ...
 
/Eleonora

Allsköns dumhet i möteskulturen

Publicerad 2022-05-24 21:22:00 i B2, Podcast / Sveriges Kristna Radio, Profetisk tid,

Jag läser ett och annat och försöker förstå det som är grunden till vår tro.
 Efter att ha bott ett antal år i Israel, har min längtan till förståelse av den judiska roten ökat. Särskilt när man läser om 300- talets förvirring! Förföljelsen av judar och judekristna från det Romerska imperiet övergår efter en tid till att kristen tro allierar sig med makt och rikedom, ordningar och hierarkier. Kejsar Konstantin befaller de Jesustroende judarna att bryta alla band med den judiska religionen – eller bli avrättade!
 Under denna tid grundades det första klosterväsendet, patriarkat och mässordning inrättas, katedraler och kyrkor byggs på utvalda platser, solkalendern övergår man till att använda iställer för den judiska månkalendern m.m.
 Man undrar vad man kan ha missat och tappat bort, när man hugger av roten på detta sätt, och vad som fått felaktig eller för stark betoning från den tiden. Det vore intressant att veta hur de kristna resonerade, de som stod emot förföljelserna utan att kompromissa med sin övertygelse – de som fördömdes av kyrkan i Rom som en villolära. 
 ...?
 
Det är märkligt det som sker i världen, men egentligen inte, för det är det tidstecken vi har att göra med. 
 Präster, pastorer och påvar talar om samförstånd, dialog m.m. religioner emellan. Det låter fint och välment men ack så bedrägligt!
 
 
Det som många gånget är karaktäristiskt bland frikyrkofolk i bänkraderna ,är att vi så lätt vill tro att allt som sägs från plattformen är sant och riktigt. Har man öppnat upp den för någon/något är det ju det som man står för, och det budskap man vill få ut. Så har ju traditionen varit i kyrkor och kapell, utifrån en noggrannhet att det bara ska vara Guds Ord som ska presenteras och predikas.
 Här kan kyrkans folk vaggas in i felaktig föreställning
 - och bli grundlurade mitt i denna utveckling som är på gång ...
 
Visst - nu har nya "mötesformer" kommit till - men ränderna är svåra att få ur, d.v.s. kyrkfolkets förhållningssätt till plattformen. Jag har alltför mycket hört applåder från bänkraderna till allsköns dumhet, bara för att det passar in i möteskulturens uttryckssätt.
 Det är i varje fall min erfarenhet ...
 
 

Adrenalinkickar som ger flykt eller fight

Publicerad 2022-05-12 13:28:00 i Allmänt, B4,

Tänk att det kan strula så mycket, precis när jag ska ha en livesändning om just detta – strul och kaos! Ibland vill inte tekniken hänga med som det är tänkt och man känner verkligen sig maktlös. Då är det bara "go with the flow" eller som man säger "The show must go on ..."
När vi kommer i detta läge – strul – då finns det något i oss som kickar igång, och det är adrenalinet i kroppen. Substansen  som är vårt överlevnadshormon och som ska hjälpa oss i utsatta lägen. Det är en "kraft" som gör något av det omöjliga för oss när vi kommer in i hotfulla och farofyllda situationer, och plötsligt reagerar vår kropp! Hormonerna gör att blodtrycket och pulsen stiger, blodsockerhalten ökar, luftrören vidgas och pupillerna blir större. Vilken fantastisk mekanism!
Men vad gör vi mitt i allt detta?
Många gånger handlar det om hur situationen ser ut, och vi har inget val, till exempel om du blir jagad av en varg. Hemska tanke! Men det finns tillfällen vi gärna väljer en enkel väg och tar till flykten. Men tänk efter: Kanske skulle du istället ha valt att utnyttja adrenalinet till en fight istället?
 
Vi står ständigt inför olika val i livet där vi gärna väljer en lättsam väg, men den ständiga frågan är:
– Vart är vi påväg? 
 
Det vi behöver analysera är vad som många gånger ställer till det för oss. Vilka mekanismer är det som styr och vilka reaktioner inträffar?
 
Ordspråksboken kapitel trettioett berättar om den idoga hustrun – och visst kan man bli helt matt och trött när man hör allt hon uträttar ...
Men det finns en hemlighet här!
Hon vakar över ordningen i sitt hem, vers 27! 
Ordningen, ordningen, ordningen!
 
Börjar man släppa lite på det ena och det andra faller det mer och mer. Kaffekoppen som skulle in i diskmaskinen på jobbet har en förmåga att kalla till sig alla andra koppar som ska diskas – och snart är hela diskbänken full med disk. Eller så har vi skolans mobilförbud. "Jag ska bara ..." och snart är alla mobiler i var och varannans bakficka och inte inlåsta i elevskåpen – och eleverna har skapat sina egna och annorlunda regler. 
Och man undrar:
– Hur gick detta till?
 
Kaos och strul hör på något märkligt sätt till här i livet, men frågan är bara vad vi gör med det. Lite allmänt kaos kan vi jobba oss igenom genom att kavla upp ärmarna, men så har vi datakrångel till exempel, som fullständigt kan dränera våra krafter – fram tills någon kommer med den briljanta idén:
– Starta om!
– Uppdatera!
– Dra ur sladden!
Jaha ... och man är nästan lite sur att det var ett så simpelt problem ...
Så har vi kaoset som bygger på missförstånd och kanske ännu värre på lögn. De som slirar på sanningen, kommer med undanflykter, skyller på andra och alla omständigheter. Vad gör vi då?
Att innerst inne känna till sanningen och samtidigt se hur man försöker kamouflera situationen till sin egen fördel kan för tillfället se ut som en god lösning, men verkligheten kommer alltid ifatt – på ett eller annat sätt!
 
Den som döljer sina överträdelser går det ej väl,
den som bekänner och överger dem får barmhärtighet.
Ords 28:13
 
Vi kan varna och avslöja, men ändå inte komma någonvart. Kanske det då är bäst att bara släppa hela historien för att inte själv dras med i en ofruktbar situation. 
Inte alltid lätt – men det är nödvändigt.
Kanske dagen kommer när du ska få visa barmhärtighet och ge en ny chans? Då får inte skalet blivit så hårt så att inte förlåtet kan komma igenom.
Att lära sig något av misstag som man förnekar fungerar dåligt – och alla gör misstag – men det är bara dårar som upprepar dem ...
 
/Eleonora
 
 

Del 8: Var är alla?

Publicerad 2022-05-12 13:26:46 i B3, Profetisk tid,

Som du säkert förstår och även insett, är det inte en omfattande helhetsbild jag kunnat ge. Men lite axplock tror jag kan ha motiverat dig som läsare att undersöka och läsa på kring detta ämne. 
 
Det finns symbolik i den judiska kontexten som vi inte alltid uppfattar och som vi saknar kunskap kring. När Jesus talar om att det finns många rum i sin Faders hus och att han ska gå och bereda plats för oss och ta oss till sig (Joh 4:1-3), hänsyftar det till det judiska bröllopet. Men även att när han kommer tillbaka ska man vara beredd som om det var på natten, och Jesus säger till sina lärjungar vid den sista måltiden att han dricker vinet nästa gång först i sin Faders rike.  Allt detta är som sagt hänsyftningar till det judiska bröllopet. Brudgummen lämnar sitt hem och har med brudgåvan till brudens familj. Där dricker de symboliskt ett glas vin tillsammans för att bekräfta överenskommelsen. Därefter åker brudgummen hem och börjar förbereda rum för brudens ankomst. Fadern inspekterar hur långt allt förberetts, och när det är klart kommer brudgummen med sitt följe sent på natten och blåser i trumpeter. Som brud är hon ständigt beredd, till och med med sina brudkläder i sängen, och nu är det så dags att få följa med till hemmet som förberetts under lång tid. 
Vi är mitt inne i en tid där bruden förbereds för att möta Kristus och skökan förbereds för Antikrist, som också Uppenbarelseboken talar om.
 
Men de som inte är inbjudna till Guds stad, det nya Jerusalem, vad händer för dem?
Vi läser om hur olika församlingar i bibeln fick höra varningar, "du som har öron hör" och "jag kommer snart". Det är uppmaningar som än idag är aktuella och det finns en stor okunskap om bibelns profetior, men det får inte längre vara en ursäkt. 
 
Jesus säger:
"Och dessa ska gå bort till evigt straff, men de rättfärdiga till evigt liv."
Matt 25:46
 
 
Det här är en undervisning som vi inte så ofta hör talas om, men då ska man veta att när Jesus talar  tre ord om helvetet har han talat ett ord om himlen. Det går inte att hoppa över eller bortförklara detta, än hur gammaldags och löjligt det kan uppfattas av dagens människor. 
 
Det finns en stark strömning i vår tid som kallas annihilering. En lära om att vi upphör att existera när vi dör och då i tanke på de ej pånyttfödda. En tanke som kan uppfattas oförargligt, medans undervisning om helvetet väcker anstöt. 
Så, hur ska vi förhålla oss till allt detta?
 
När Jesus talar om bedrägeriet vid den sista måltiden säger han : "Det hade varit bättre för honom (Judas) att han inte hade blivit född" (Matt 26:24). Här finns inget som kan styrka uppfattningen om annihilering. 
 
Här är vi nu – mitt i en massa funderingar och teorier – med försök att hitta samband och förhållningssätt. Vi lyssnar till varningarna och inser värdet att att vara förvarnad. 
Förvarnad inför det som nu skall komma ...
 
Men när detta börjar ske,
så räta på er och lyft upp era huvuden,
ty då närmar sig er förlossning.
Luk 21:28
 

Del 7: Evigheten och det nya Jerusalem

Publicerad 2022-05-12 13:26:27 i B3, Profetisk tid,

Tusenårsriket har passerat med en fantastisk tid av frid och glädje. En tidsperiod som finns beskrivet på många olika ställen i bibeln. Nu sker också uppståndelsen för alla andra, alltifrån skapelsen till tusenårsriket.
 
Jesaja talar om att de döda ska gå in i sina kamrar, och att de ska gömma sig en tid till dess vreden har gått förbi (Jes 26: 19-20), och det är strid in i det sista, för nu släpps Satan lös efter att ha varit bunden under den perioden. Han går ut för att återigen bedra folket och samla dem till strid – men eld från himlen kommer ner och förtär dem (Upp 20), och den slutliga domen inför den stora vita tronen inträffar!
Nu – äntligen – händer det som var tänkt och planerat alltifrån skapelsens början!
 
Och jag såg en ny himmel och en ny jord.
Ty den första himlen och den första jorden hade försvunnit,
och havet fanns inte mer.
Och jag såg den heliga staden,
det nya Jerusalem, komma ner från himlen,
från Gud, redo som en brud, som är smyckad för sin brudgum.
Upp 21: 1-2
 
I skapelseberättelsen läser vi om att Adam och Eva inte fick äta av kunskapens träd. Men när detta inträffade kom en kritisk punkt. Vad skulle hända om man nu åt av livets träd?
 
Herren Gud sade:
" ... Hon får nu inte räcka ut handen och även ta av livets träd
och så äta och leva för evigt."
Och Herren Gud sände bort dem från Edens lustgård ...
1 Mos 3:22-23
 
I allt detta ville Gud beskydda sin skapelse från att leva i ständig avsaknad av Gud. Han hade en återlösningsplan förberedd i sin son Jesus Kristus, och här – i Guds stad – får vi nu del av livets träd.
 
Och han visade mig en flod med livets vatten, klar som kristall.
Den går ut från Guds och Lammets tron.
Mitt på stadens gata, på varje sida om floden, står livets träd
som bär frukt tolv gånger, varje månad bär den frukt,
och trädets blad ger läkedom åt folken.
Och ingen förbannelse skall finnas mer.
Upp 22: 1-3
 
Evigheten inträder och vi är i Guds stad, det nya Jerusalem!

Del 6: Åtskiljandet

Publicerad 2022-05-12 13:26:11 i B3, Profetisk tid,

Det är mycket som händer och man undrar hur allt ska redas ut och även bli rätt. Vem har gjort vad och vilket ansvar ska utkrävas?
Bibeln talar om två olika domstolar som kommer att vara det som åtskiljer människor i den yttersta tiden. Det kommer att prövas vilken relation de har haft till Jesus. 
 
Vanligtvis tänker vi kanske domen vid den vita tronen (Upp 20:11-15) som den domstol alla skall träda fram inför. Den slutliga domen innan den nya himlen och jorden framträder. Men Paulus talar till sina troende vänner i Korint att de alla ska träda fram inför Kristi domstol, för att var och en skall få igen vad han har gjort här i livet, gott eller ont (2 Kor 5:10). Har man varit en god förvaltare eller någon som berömt sig av yttre ting (v.12)? Vi kan missa själva lönen men ändå vara hos vår Fader, eftersom man fick ut sin lön här på jorden.
 
Akta er för att utföra goda gärningar för att människor skall se er.
Då får ni ingen lön hos er Fader i himlen.
Matt 6:1
 
 
Där vid Kristi domstol strår nu alla de människor som varit med i uppryckandet. De möter inte Kristi domstol i fördömelse, för de är rättfärdiggjorda och renade i Lammets blod. Här ska man få del av de belöningar som väntar. Segerkransen för trofasthet, ärekransen för arbetet med lärjungaskap, livets krona för att man utstått stort lidande eller martyrskap och ytterligare belöningar. 
 
Och jag såg troener, och de som satt på dem fick rätt att döma.
Och jag såg deras själar som hade halshuggits
därför att de hade vittnat om Jesus och förkunnat Guds ord
och inte tillbett vilddjuret och dess bild
och inte tagit emot dess märke på pannan eller handen.
De levde och regerade med Kristus i tusen år .
Men de andra döda levde inte, förrän de tusen åren hade gått.
Detta är den första uppståndelsen.
Salig och helig är den som har del i den första uppståndelsen.
Upp 20:4-6
 
Det dröjer alltså tusen år för de andligt döda att uppstå till dom, de som avvisat Jesus som sin Frälsare och Herre, men även tusenårsrikets avslut kommer att innebära en prövning.
 
Och när de tusen åren har nått sitt slut skall Satan släppas ut ur sitt fängelse.
Och han skall gå ut för att bedra folken vid jordens fyra hörn.
Upp 20:7
 
 Som sagt ...
Hur ska allt redas ut och bli rätt? Vi har ju alla en längtan efter rättvisa och då måste ondska, synd och lögn tas på allvar. Det måste få sin dom – för vad har vi i så fall kvar?

Del 5: Det som aldrig tidigare inträffat

Publicerad 2022-05-12 13:25:54 i B3, Profetisk tid,

Fruktan är minus Gud.
Tro är pluss Gud
Spännvidden mellan tro och fruktan kan upplevas som en avgrund. Stora känslor som leder åt motsatta håll, och det som väntar har ingen tidigare varit med om. Det kan vara värt att göra sitt lilla "lackmustest" och se var man själv står inför slutskeendet, eller har vi fått andra prioriteringar i livet där vi närapå lever i okunskap om det som väntar.
 
Jag har kämpat den goda kampen, jag har fullbordat loppet, jag har bevarat tron.
Nu ligger rättfärdighetens segerkrans i förvar åt mig.
Den skall Herren, den rättfärdige domaren, ge åt mig på den dagen,
och inte bara åt mig utan åt alla som älskar hans återkomst.
2Tim 4:7-8
 
Vi vet att mitten på vedermödan är när Antikrist går in och sätter sig i templet. Då förstår vi att tre och ett halvt år senare kommer Jesus till jorden för andra gången. Parallellt med denna dramatiska tid av vedermödan, har Gud satt ett sigill på 144 000 människor som tillhör de olika stammarna. De kallas för Guds tjänare och kan ses som evangelister i denna tid. De är mäktiga vittnen som har ett sigill som ger dem ett gudomligt beskydd. Här – mitt i vedermödan – sker den stora väckelsen och det blir en stor skara av detta folk som då har kommit ur den stora bedrövelsen (Upp 7: 3-14).
Men vad händer med alla andra ...?
 
Jordens alla folk skall jämra sig,
när de ser Människosonen komma på himlens moln
med stor makt och härlighet.
Med starkt basunljud skall han sända ut sina änglar,
och de skall samla hans utvalda från de fyra väderstrecken,
från himlens ena ända till den andra.
Matt 24:30-31
 
De himmelska härarna följde honom på vita hästar,
och de var klädda i vitt, rent linnetyg.
Upp 19:14
 
Vilka är de utvalda som finns i himlen och vilka är de himmelska härarna? Nu kommer Jesus tillbaka till jorden för andra gången, men nu tillsammans med de som kom med i uppryckandet till himlen, harpazo. Nu samlas alla guds armeer, troende från gamla och nya testamentets tid, martyrerna  (Upp 6:9-11), samt de heliga som visat uthållighet och tro under vedermödans tid (Upp 20:4). Vi kan se hur det finns troende på jorden som kommer att förundras när de ser Jesus och de heliga uppenbaras från himlen (2Tess 1:10). 
De återvänder till en kaotisk tid i slutet av vedermödan, och då när en stor del av jordens befolkning omkommit på grund av katastrofer och förföljelse. 
Nu utbryter en mäktig strid där vilddjuret, jordens kungar och deras härar strider mot ryttaren på den vita hästen och mot hans armeer. Vilddjuret och den falske profeten kastas i eldsjön och de andra dödas med ryttarens svärd som utgår från hans mun, och alla fåglar åt sig mätta av deras kött ... (Upp19:19-21)
 
De skall strida mot Lammet, och Lammet skall besegra dem, tillsammans med de kallade,
utvalda och troende eftersom han är herrarnas Herre och konungarnas Konung.
Upp 17:14
 
Förstockelse har kommit över en del av Israel och så skall det förbli,
till dess att hedningarna i fullt antal har kommit in.
Och det är så hela Israel skall bli frälst. 
Rom 11:25-26
 
Och det judiska folket ska se upp till honom som de har genomborrat ... (Sak 12:10).
 
Men de andra döda levde inte, förrän de tusen år hade gått.
Detta är den första uppståndelsen.
Salig och helig är den som har del i den första uppståndelsen.
Över dem har den andra döden ingen makt,
utan de skall vara Guds och Kristi präster
och regera med honom i tusen år.
Upp 20:5-6
 
Tusenårsriket står nu för dörren, och en stor del av de profetiska skrifterna handlar om det. Där finns även Israel med, och många av Guds löften till dem kommer att gå i uppfyllelse under den perioden. Under denna tid står det om hur det skall finnas troner, och de som sitter på dem får rätt att döma (Upp 20:4). Även om det är fred, välstånd och glädje verkar det finnas ett och annat från den mänskliga naturen som gör sig gällande. En kort prövningens tid återstår när Satan släpps lös efter de tusen åren. 
 
Och när de tusen åren har nått sitt slut skall Satan släppas ut ur sitt fängelse.
Och han skall gå ut för att bedra folken vid jordens fyra hörn.
Och djävulen som hade bedragit dem, kastades i sjön av eld och svavel,
där också vilddjuret och den falske profeten är.
Och de skall plågas dag och natt i evigheternas evigheter.
Upp 20: 7,8,10
 
Just nu följer världen i en profetisk utveckling som vi inte kan förändra. Guds tidtabell rullar på och nådens tid är på väg att rinna ut och snart kommer han för att döma. 
Men det som händer i vår tid är – det stora avfallet, apostasy ...
 

Del 4: Templet för det judiska folket – och Antikrist

Publicerad 2022-05-12 13:25:36 i B3, Profetisk tid,

Jag hörde berättas om hur en av våra mest folkkära artister, som inte längre finns ibland oss, drog upp gränslinjer i samarbete med andra som kanske gärna ville sko sig på hennes berömmelse i branschen. Kostnader och ersättningar la man i kuvert på den tiden, och vid ett tillfälle frågade man henne:
"Ska du inte räkna pengarna så att det stämmer?" "Nej" svarade hon, "mig lurar man bara en gång". Det gäller att både ha förtroende och våga avskeda! Men det finns tillfällen man inte har råd att bli lurad, för det kan bli ett högt pris att betala. 
 
Bibliska texter kan vända sig till olika läsare. Ibland till pånyttfödda kristna men ibland till det judiska folket. Den detaljen kan bli avgörande för hur man tolkar texter. Många gånger ser man genom de kristnas glasögon och missar att det judiska folket har en speciell plats i hela världshistorien som Guds utvalda folk för världens frälsning. 
 
Framtiden kommer att innebära att det politiska systemet är i symbios med det religiösa. Den närmaste medarbetaren till Antikrist, kommer att vara en religiös ledare som gör stora tecken och under och vilseleder folket. Han, den falske profeten som är vilddjuret från jorden (Upp 13:11-18), kommer även att införa märket som ger kontroll över ekonomi, politik och religion. Vedermödan är den tidsepok där Antikrist har sitt styre, men Guds ord säger att Gud gör skillnad på den rättfärdige och den ogudaktige (1Mos 18:23-24), och vi kan se att vredesdomen som kommer att gå ut över världen inte kommer att drabba Guds folk (1Tess 1:10).
 
När vi kommer in i vedermödans tidsålder kommer Gud att rikta sin uppmärksamhet på det judiska folket. De som inte tagit emot Jesus som sin frälsare har en svår tid framför sig, men Gud har en tydlig plan förberedd för sitt förbundsfolk. 
 
Han (Antikrist) skall stadfästa förbundet med de många under en vecka (sju år),
och mitt i veckan skall han avskaffa slaktoffer och matoffer.
Och på styggelsens vinge skall förödaren komma,
till dess att förstöring och oryggligt beslutad straffdom utgjuts över förödaren.
Dan 9: 27
En fredsplan upprättas och äntligen kommer en tid med fred och ro. Man har under lång tid förberett alla inventarier som tillhör templet och föremålen till offren. Prästerna är tränade och på kort tid kan allt iordningställas. Templet kommer på plats och offertjänsten införs. 
Men så händer något!
Antikrist kliver själv in i templet och avskaffar alla offer och nu är det han som skall tillbedjas. Han sätter sig i templet och säger sig vara Gud (2 Tess 2:4).
Under tre och ett halvt år har man sett en fridsfurste som räddaren när han kommer med fred till mänskligheten och världen i ett globalt samhälle, men "han skall fördärva många". I King James översättning står det "by peace shall destroy many" och översätts "genom fred skall han fördärva många".
 
Härar från honom skall komma,
och de skall orena helgedomen, tillflyktsorten,
avskaffa det dagliga offret och ställa upp förödelsens styggelse.
 
Från den tid då de dagliga offret blir avskaffat
och förödelsens styggelse uppställd
skall det gå 1 290 dagar
Dan 11:31, 12:11
 
 
 
 Nu inser folket sitt misstag – man har blivit lurade! Hädiska ord uttalas mot Gud och hans tabernakel, och över de som bor i himlen (Guds församling). Han strider mot de heliga som nu kan få utstå fångenskap och svärd, och alla jordens invånare tillber honom (Upp 13: 5-10)
Men ...!!
Det finns de som tidigare inte var redo vid uppryckandet, som nu inser bedrägeriet och som inte tagit vilddjurets märke. Här visar sig de heligas uthållighet och tro. 
 
Och åt vilddjuret gavs en mun som talade stora och hädiska ord,
och det fick makt att göra så i fyrtiotvå månader.
Upp 13:5
 
Men hur har Gud sitt fokus på sitt förbundsfolk under denna tid, de som ännu inte upptäckt Jesus som sin Messias? Här håller vi oss till de ord som Jesus själv undervisade och talade till det judiska folket:
 
När ni ser förödelsens styggelse som profeten Daniel talar om,
stå på helig plats – den som läser det bör noga lägga märke till det –
då måste de som är i Judeen fly bort till bergen.
Ty då skall det bli en så stor nöd att något liknande inte förekommit
sedan världens begynnelse och aldrig mer förekomma. 
Matt 24: 15-16, 21
 
När ni ser förödelsens styggelse, stå där han inte skulle stå
– den som läser detta bör noga lägga märke till det –
då skall de som bor i Judeen fly bort till bergen.
Mark 13:14
 
Andra halvan av vedermödan tar nu sin början och det judiska folket ser att de blivit bedragna och måste fly. Hur ska man klara sig i en tid med stor nöd där något liknande aldrig har förekommit?
Gud har sin plan! Precis som tiden i öknen, när man lämnade fångenskapen i Egypten och var påväg till Kanaans land, kommer det att finnas ett övernaturligt beskydd och uppehälle för det judiska folket under den andra halvan av vedermödan.
De två vittnena som det berättas om i Uppenbarelseboken 11, har undervisat på Jerusalems gator under vedermödans första tid. De har haft ett övernaturligt beskydd och de har gjort många under och tecken. Men så blir de dödade och folket jublar. Mitt i deras firande uppstår dessa vittnen och rycks upp till himlen.  Men mitt i allt detta börjar det judiska folket se och förstå att man är mitt i tidsåldrarnas crescendo där man spelar en central roll.
 
Jag skall utgjuta nådens och bönens Ande,
så att de ser upp till mig som de har genomborrat.
Sak 12:10
 
Snart, efter denna nöd, händer det!
Jesus kommer och krossar allt motstånd, tusenårsriket upprättas, domen vid den vita tronen inträffar och evigheten öppnar sig.
 
 Men i de dagarna efter denna nöd,
skall solen förmörkas och månen skall inte ge sitt sken.
Då skall man få se Människosonen komma bland molnen
med stor makt och härlighet.
Mark 13: 24, 26
 
 Vi tar en bit i taget, men du är fri att förkasta eller undersöka ...
 
 

Del 3: Det stora avfallet – Apostasia

Publicerad 2022-05-12 13:25:21 i B3, Profetisk tid,

Vi har haft några tuffa år bakom oss med både det ena och det andra. Enormt stora bränder i bl.a. Kalifornien och Australien, och Europa har haft översvämningar där det kommer att ta år att återuppbygga allt som har förstörts. Så har vi jordbävningar, vulkanutbrott, orkaner och torka, och till allt detta kan vi lägga pandemi och höga el-och maträkningar. Ja, det är starka muskler som behövs både hos regeringar och enskilda människor, för vi ska igenom, vi ska fixa det, vi kan!
 
Men ...
Tillslut räcker inte alla ansträngningar till. Det behövs något mera. 
 
Det som ändå är någorlunda normalt – som på Noas tid – kommer att möta en helt annan morgondag, för den ena katastrofen efter den andra kommer att avlösa varandra i ett högt tempo. 
Hagel och eld och en tredjedel av jorden bränns upp. En tredjedel av allt vatten kommer att förgifta och döda en tredjedel av alla människor. Fartyg går under, epidemier sprids och demonisk aktivitet pågår – och ingen räddning går att uppbringa (Uppenbarelseboken kapitel 6, 8,9,11,15 och 16).
 
Här har vi det som Bibeln benämner vedermödan och utifrån skriftställen bör den komma efter uppryckandet. Mycket troligt är väl att detta kommer att orsaka kaos och förvirring, men också en beslutsamhet att nu har tiden kommit för "The great reset", den stora omstarten. Och då troligtvis tillsammans med ett folk som är formbara för att återuppbygga ett nytt samhälle, "där du inte kommer att äga något – men du är lycklig!" Allt enligt World Economic Forums egna budskap.
Eller ... så har de inget med detta att göra. Kanske bara en enkel liten förelöpare och brobyggare in i Antikrist tidsålder.
Så har vi det stora avfallet, apostasia, som väller in med stor kraft i vår tid, där synkretism (religionsblandning) och allsköns nyandlighet vinner terräng både i hög- och frikyrklighet. Och nu går det fort! 
 
Låt ingen bedra er på något sätt.
Ty först måste avfallet (apostasia) komma ...
2 Tess 2:3
 
Apostasia - "Du går bort" (apo), "där du står" (stasia). Bibliska grunder som kyrkan rört sig bort ifrån och man faller av ifrån värdena man stått för. I en engelsk översättning står det "den dagen kommer inte om inte avfallet kommer först."
Innan Johannes får se hela den sista tidens händelseutveckling i Uppenbarelseboken, får han ta del av olika församlingars svagheter, brister och styrkor. Breven är skrivna till befintliga församlingar som fanns i den romerska provinsen Asien, men bibeltolkare nämner även att det kan handla om olika tider i den kristna kyrkans historia och utveckling. 
Läser vi om den sista församlingen möter vi församlingen i Laodicea, i Uppenbarelsebokens kapitel tre. Självbilden man har är att man är rik och behöver ingenting. Man "kan själv" och "vet bäst själv". Men det tragiska är att man har ingen förståelse för hur det egentligen förhåller sig. I omdömet om Laodicea får vi läsa att de är eländiga, beklagansvärda, fattiga, blinda och nakna. Och man är varken kall eller varm - man är ljummen!
Det låter som en beskrivning som kan passa in lite här och där i vår tid, och är något som vi alla behöver reflektera över och ta till oss. En termometer behövs och kompass som visar vägen. 
 
Nu går texten vidare till nästa kapitel där en dörr står öppen – och talet om församlingen har tagit slut, himlen öppnas och en röst som en basun säger: "Kom hit upp, så skall jag visa dig vad som måste ske härefter (Uppenbarelseboken 4:1).
Folket som är beredda rycks upp och en ny tid börjar ...
Men på jorden kommer inte den helige Ande på samma sätt som tidigare, hålla tillbaka de antikristliga krafterna. I den tid som nu är blockerar församlingens närvaro ondskans utveckling, för "större är han som är i er än den som är i välden (1Joh 4:4).
 
Ni vet vad det är som nu håller honom tillbaka,
så att han kan träda fram först när hans tid kommer.
Redan är ju laglöshetens hemlighet verksam.
Han som nu håller tillbaka måste endast först röjas ur vägen.
2 Tess 2: 6-7
 
Mitt i detta avfall, apostasia, är det "som på Noas tid". Det finns en "familj" som arbetar och förbereder sig och som är beredda att ta smäleken om att "bygga en ark på torra land". 
Tiden går och hettan kan upplevas outhärdlig under arbetets gång ...
 
 
 
 
 

Del 2: Harpazo – Uppryckandet och dess följder

Publicerad 2022-05-12 13:25:06 i B3, Profetisk tid,

Året var 1967. Jag var barn och gick i lågstadiet, och nu satt jag med mina föräldrar uppe på läktaren i en av stadens kyrkor. Det var en ödesmättad stämning – för nu var den sista pusselbiten på plats! Ungefär tjugo år tidigare hände det som ingen riktigt hade kunnat tro skulle inträffa – och nu kom fortsättningen! 
 
Efter nästan tvåtusen år i förskingring fick det judiska folket tillbaka sitt land, Israel. Det blev ett våldsamt krig som rörde till deras gränser och man förlorade östra Jerusalem fram till år 1967 när man återerövrade det. Och nu sitter vi i kyrkbänken och lyssnar på profetiorna om att Jesus kan komma tillbaka när som helst, för inget ytterligare måste hända innan Jesu återkomst. Oljeberget som var platsen för hans himmelsfärd är nu återigen införlivat i landets gränser och det ska också vara platsen för hans synliga ankomst en gång i framtiden.
 
Teorierna om både det ena och det andra om denna tidsålders slut, finns i olika religioner och kulturer.
Det finns de som talar om att jorden måste "renas" ifrån det kristna inflytandet, och man ser fram emot den dag de försvinner bort från jorden. Så fel kan det bli, när man tror att mörkret är ljuset och lögnen är sanningen – och det kallas bedrägeri. Eller så har vi de som har tankar och teorier som man helt enkelt bara övertagit av tradition utan att själva verkligen ta sig tid att studera. Inom kyrkans värld finns många olika teologiska inriktningar som kan göra att man inte riktigt vågar närma sig ämnet. Men, Guds ord är tydligt på att vi inte ska leva i okunnighet, detta vårt saliga hopp!
 
Julen är en underbar tid att fira Jesu första ankomst till jorden, även om nu detta inte inträffade på vintern. Detta berättas det om i flera olika profetior i bibeln, men då ska man veta att det finns åtta gånger flera ställen som det står om Jesu andra återkomst.
Men vad är uppryckandet och Jesu andra återkomst? Är det samma sak och vilka gäller det? Som sagt, teorierna kan vara många och ibland kan jag känna "det blir som det blir". Jag vill vara redo för vilket scenario det än blir. 
Men ändå ...
 
Det finns ett grekiskt ord "harpazo" som står omnämnt fjorton gånger i nya testamentet. Ett ord som betyder "att föra bort med kraft" och står i betydelsen uppryckandet. 
 
Ty när en befallning ljuder, en ärkeängels röst och en Guds basun,
då skall Herren själv stiga ner från himlen.
Och först ska de som dött i Kristus Jesus uppstå.
Därefter skall vi som lever och är kvar
ryckas upp (harpazo) bland moln
tillsammans med dem för att möta Herren i rymden.
1 Tess 4:16-17
 
Detta kommer att vara något osynligt för omgivningen och något som inträffar oerhört snabbt. Det kommer att inträffa i en tid där allt ser ganska normalt ut. 
 
Ty som det var på Noas dagar,
så skall det vara vid Människosonens återkomst.
Som människorna levde dagarna före floden:
de åt och drack, gifte sig ...
Matt 24: 37-38
 
När folk säger: "Fred och trygghet", då drabbas de av undergång
lika plötsligt som smärtan kommer över en kvinna som skall föda,
och de slipper inte undan.
1 Tess 5: 3
 
 
Härefter kommer en tid av stor dramatik som präglas av jordbävningar, bränder och globalt kaos. Något som påverkar hela världen i sju år. DÅ händer nästa stora händelse, och den kommer att vara synlig för hela jordens befolkning. Jesu andra tillkommelse!
Det intressanta är att detta är det mest dominerande ämnet i Nya testamentet efter frälsningen. Skulle vi då inte se till att försöka ta in så mycket vi bara kan, även om vi inte förstår allt?
 
 
Och jag såg himlen öppen, och se: en vit häst,
och han som satt på den heter Trofast och Sann,
och han dömer och strider i rättfärdighet.
De himmelska härarna följde honom på vita hästar
och de var klädda i vitt linnetyg.
Upp 19:11,14
 
När Kristus träder fram, han som är vårt liv, 
då skall också ni träda fram i härlighet
tillsammans med honom.
Kol 3: 4
 
 Om vi försöker summera flera olika bibeltexter ser vi att uppryckandet berör alla de frälsta som lever och de som dött under församlingens tidsålder. En stor skara kristna som nu kommer till Kristi domstol för att få sin belöning. Efter sju år återvänder man tillsammans med Jesus, hans andra ankomst som är synligt för alla.
 

Del 1 Olika tidsrymder

Publicerad 2022-05-12 13:24:47 i B3, Profetisk tid,

Otydliga orienteringspunkter och andligt oväder. Det är mycket som ställer till både det ena och det andra, men det märkliga är att det finns en agenda bakom allt detta – och en tidsplan. Helt motsatta krafter, men ändå en utveckling som ligger fastställd, där frälsningsplanen från början till slut ligger beskrivet i Herrens högtider.
Det tragiska är hur kyrkan har tappat bort ett och annat i sina kalendrar och genom sin ersättningsteologi. Det som gick förlorat på 300-talet är dags att återerövra - men vågar vi ...?
Förstår vi vad Herrens högtider är för något, och kan det vara så att endel av texterna har vi kidnappat, när det egentligen handlar om det judiska folket? Gud har faktiskt en speciell plan och speciella löften till dem som sitt eget folk, och Gud äger ett land som är hans eget och heter Israel. Allt detta skapar förvirring och oförståelse över många bibeltexter. 
 
Mycket av det som händer i vår värld börjar nu gå över styr, och man talar om att det börjar bli dags för en omstart "The great reset". World Economic Forum driver sin agenda om att "You´ll own nothing and be happy" (Du kommer inte att äga något men vara lycklig). Vi sätter mer och mer vår tilltro till regeringar att lösa problem och ge oss bistånd, vilket öppnar upp för ropet efter en auktoritet som kan se och handla utifrån allas bästa – tror vi. 
I Gamla testamentet läser vi olika profetior och även citat av dessa i Nya testamentet, där många profetior handlar om nådens tidsålder och andra om tusenårsriket. Men vad händer? Här behöver vi se och förstå att det finns olika tidsåldrar vilket gör att vi inte kan "bunta ihop" allt och plocka russinen ur kakan. Inte för att jag förstår allt, men jag börjar inse att texter jag trodde betydde en sak betyder något annat.
 
Vi har t.ex. patriarkernas tid, lagen, nådens- och församlingens tidsålder, vedermödan, tusenårsriket och därefter evigheten. Och alla dessa tider har sina ramar och bestämda tidpunkter. Det är inget som flyter ut i en otydlig tidsuppfattning.
MEN:
I det som ligger framför vet vi inte var tidsgränsens slut går för församlingens tidsålder, men en dag vet vi var den gick. Då kommer sju år av vedermöda och därefter tusenårsriket och evigheten. 
Det är märkligt att det näst dominerande ämnet i Nya testamentet, efter tro, är talet och undervisningen om Jesu andra ankomst, och att dess undervisning hålls tillbaka av både den ena och den andra orsaken. 
 
Nu är det dags att ta sig an Uppenbarelseboken! Något borde vi väl ändå förstå, för det står något mycket intressant om denna bok:
 
Salig är den som läser upp
och saliga är de som lyssnar till profetians ord
och tar vara på det som är skrivet i den.
Ty tiden är nära.
Upp 1:3
 
Här har vi den enda bok som det står om att vi är välsignade (salig) om vi läser den – och nödvändigheten av att predika detta!
 
Jag, Jesus, har sänt min ängel för att vittna
för er om allt detta i församlingarna.
Och om någon tar bort något
från de ord som står i denna profetias bok,
skall Gud ta ifrån honom hans del i livets träd
och i den heliga staden,
som det står skrivet om i denna bok.
Upp 22:16, 19

Inledning till bokens sista inlägg

Publicerad 2022-05-12 13:24:23 i B3, Profetisk tid,

På några få sidor ska jag nu försöka  ge en liten inblick och sammanfattning av det som ligger framför mänskligheten och den här världen, utifrån Bibelns beskrivning. Kanske ett och annat med tiden visar sig inte helt stämma eller ligger lite i annan tidsordning – då får det vara så. Men det behövs en förståelse och ett uppvaknande över allvaret i den tid vi lever i. Bibeln är i sin natur till stor del en profetisk bok, och det är för oss en tillgång så vi ser vägen och kan förbereda oss.
 
Daniels bok är full av symbolik och märkliga bilder som med tiden blivit bekräftade av stora världshändelser. Det är som om ett facit har kommit till oss allteftersom. Men när Daniel försökte förstå allt detta, säger en Herrens ängel till honom att han ska gömma synen, för den syftar på en avlägsen framtid. 
 
Vi behöver ett sunt omdöme och nödvändig kunskap för att nu fatta rätta beslut. Det finns trender och strömningar i vår tid som skapar oro och förvirring, och i allt detta måste vi hålla rätt kurs. Det står om att en av Israels stammar, Isaskars söner, förstod tidstecknen och insåg vad som behövde göras (1 Krön 12:32). Att se vad tiden kräver och hur vi ska navigera gäller också oss. 
 
Jag hoppas och önskar att du parallellt med mina texter här i slutet av boken tar dig tid att läsa de övergripande texterna i Daniels bok, Uppenbarelseboken och Jesu undervisning om den yttersta tiden. I Matteusevangeliet kapitel tjugofyra finner vi det längsta svaret Jesus ger till sina lärjungar på en fråga som de ställer. Och denna gång handlar det om tecknet på hans återkomst och den här tidsålderns slut ...
 
Vi fortsätter se vad som händer i världen. Nyhetsrapporteringarna har nu börjat göra om både radions och TV:s programtablå. Parallellt med detta läser vi Guds ord och ser hur det profetiska ordet uppfylls. 
 
I bibelns sista kapitel ljuder Jesu ord:
 
Se, jag kommer snart.
Salig är den som håller fast vid profetians ord i denna bok.
Upp 22:7
 
Du är fri att undersöka – eller förkasta ...
 
 
 

Hopp om framtiden

Publicerad 2022-05-05 22:26:00 i B4, Morgon och kväll med min Bibel, Podcast / Sveriges Kristna Radio,

(Två bloggtexter jag uppdaterat och satt ihop från 2013)

Varje dag är viktig.

Varje dag är värdefull.

Varje dag kan innebära en förändring vidare – framåt eller bakåt – beroende på hur vi hanterar det.

Jaha –  och hur hamnade jag i detta?!

Häromdagen hamnade jag i en knepig situation. Utan att jag gjort något, sagt något eller ens tänkt något speciellt så sitter jag där – i rävsaxen! Helt sjukt, galet, okontrollerat, fastbunden – och inte vet jag hur jag ska ta mig ur detta genom att förklara och reda ut situationen.

Hemska upplevelse! Det dränerar all energi och är en riktig tidstjuv.

Ja, ibland blir vi överraskade och förlamade av situationer som dyker upp. Förutsättningarna kan vara rätta, men missförstånd och information som fastnar på vägen, kan slå sönder det bästa av världar.

Och visst finns det två sidor av myntet - jag vet ... Vad är hönan och vad är ägget? Hur började allt och varifrån kom fortsättningen? Och erkänn – du har varit med om liknande situationer eller är mitt uppe i en just nu – eller hur? 

Vishet, kunskap, insikt. 

Att göra allt på bästa sätt. 

Men hur i hela världen ska jag få till det?

Många gånger hamnar vi i dessa situationer för att vi eller någon annan inte kommunicerat tydligt och att planeringen varit bristfällig, men sådant kan vi ju alla alltid jobba på. 

Och så en sak till: Glöm inte med vilken attityd du talar. Vi kan bygga upp eller bryta ner med vår muns tal.

För Herren ger vishet!

Alla hans ord är skatter som ger kunskap och förstånd.

Han ger gott omdöme till de gudfruktiga. 

Han är en sköld som hjälper och skyddar dem.

Han följer dem på vägen.

Han visar dem hur man skiljer mellan rätt och orätt, ja hur man fattar rätta beslut.

Vishet och kunskap kommer nämligen att hitta vägen till ditt innersta

och fylla ditt liv med glädje!

Ordsp. 2:6-10*

 Wow!! Det här ger hopp om framtiden.

Tretusen år gamla ordspråk talar in i vår moderna tid. Ord som har hållit generation efter generation. Ord som bär med sig Guds trofasthet.

Snart är jag ute ur rävsaxen, men det tar tid och energi från mig, och frukost glömde jag alldeles bort att äta ...

Mitt i all min fundering har jag suttit och läst Nehemjas bok i bibeln. Med stor entusiasm har man tagit sig an uppgiften att bygga upp muren som blivit nedriven runt Jerusalem. Man hade arbetat helhjärtat, men så börjar man bli uttröttade av allt slit. Då börjar fienden planera sitt anfall!

Men Nehemja var riktigt tuff! Han visste vad han ville och satte upp mål för sitt arbete. Och alla skulle vara med! Han inspirerade, utmanade alla runtomkring, och förväntade sig goda resultat men hela tiden var det några som förlöjligade, ljög, och hotade honom.

"Du kommer inte att lyckas, vem har gett dig rätt att göra det här?"

Nehemjas styrka var att han var målinriktad, ärlig och uppriktig – och så BAD han! Han gick inte omkring och filosoferade på motståndarnas kommentarer och resonemang. 

Vår förmåga och styrka kan lätt tappa sin kraft om vi inte tar tag i våra svagheter. Det är då lätt att frestas till kompromisser i värderingar och normer när trycket ökar.

Ingen framgång utan risk

Ingen lön utan hårt arbete

Ingen uppfattning utan kritik

– och inget rättfärdigt ledarskap utan tro på Gud!

 

Allt som är värt något i livet har en prislapp

 – och det går genom disciplin, svett och ansträngning.

 

Om

Min profilbild

Eleonora Lahti

Alla människor har ett gudomligt uppdrag att förverkliga, som kan se väldigt olika ut för oss alla. Resan kan vara tuff och krävande, men med himlens nycklar från Guds ord kan vi få utvecklas och bli det vi är ämnade till att vara. In My Living Room blandas tårar med skratt och jag hoppas du lämnar rummet full av livslust och framtidstro. Det finns så många drömmar som ska förverkligas... Hemsida: eleonoralahti.com Mailadress: info@eleonoralahti.com

Vardagsbetraktelser bloggar Jesussajten.se Follow me in any language Follow me in any languageFollow on Bloglovin
 
 
Här är min Instagram
 
Twingly Blog Search link:http://mylivingroom.blogg.se/ sort:published Most recent posts linking to Twingly Blog3

Kategorier

Senaste inläggen

Arkiv

Prenumerera och dela