inmylivingroom.se

Här delar jag händelser och tankar i mitt liv som sångerska, högstadielärare, mamma och medmänniska. In my livingroom blandas tårar med skratt och jag hoppas du lämnar rummet full av livslust och framtidstro.Follow me in any language you want. Click on the English flag below.

Follow me in any language

...och så påvebesök!

Publicerad 2016-10-27 04:37:00 i B1, Podcast / Sveriges Kristna Radio, Profetisk tid,

Så där en 10 000 meter ovanför Grönland satt jag och tittade på film - utan ljud. Jag är inte någon stor filmälskare, läser hellre en bok, men jag fångades av att utmana mig själv att begripa vad filmen handlade om. 
En egen lite lustig lek...😆
Min man sitter med hörlurarna på och lyssnar, medans jag på filmen ser två kvinnor, ganska lika varandra, som väntar barn. Jag uppfattar att den ena mister sitt barn, medans hennes väninna föder ett litet barn. Och jag skapar min egen lilla historia av filmen - utan ljud.
- Det är inte lönt att du tittar, säger Curt, och han har ju rätt. Det är ju ganska löjligt...😨
- Hon försöker sno den andras bebis, säger han, och nu är jag med på banan igen. Jag har förstått lite mera av filmen - trots utan ljud....
 
Mitt i detta så sitter jag och läser, och ser hur Jesus hanterar teologiska diskussioner.
 
 ♛
Jesus svarade dem:
"Ni tar fel och förstår varken Skriften eller Guds makt."
Matt.22:29
 
Tydligen blir det lite si och så med hur man uppfattar Guds budskap om man bara har det ena och saknar det andra. Ungefär som att se på film utan ljud. Man skapar sitt eget budskap och saknar förmåga och insikt i hur det egentligen står till. Kanske är det detta som skapat alla olika varianter av kristendom - tänker jag....
 
Vi satt där hemma för några dagar sedan och resonerade vid köksbordet, jag och Curt. Så mycket som händer i dessa dagar nu i oktober - november. Konferenser och bönesamlingar, och så påvebesök! Och det resoneras om falska och sanna profeter...
- Vad vi behöver är en Jesusväckelse, säger Curt, och jag drar mig till minnes om vad jag fick se under mina tidiga tonår. 
 
Nu har jag får möjlighet att under ett par veckor arbeta med ny musik och undrar: Vad är viktigt, vad vill jag se födas fram under dessa dagar, och varför..?
Det handlar om Skriften och Guds makt! Det måste gå hand i hand. Guds Ord tillsammans med det profetiska tilltalen som upplyser och klargör skrifterna, samt tecken och under. Det som ger styrka, uppmuntran och vägledning i livet.
Jag läste om en bra liknelse angående det profetiska. Det är som mannat Gud gav Israels barn i öknen för den dagliga vandringen.  Om vi försöker hålla kvar mannat längre än vad den är avsedd för, blir den dålig. Mannat är till för att hålla det dagliga gudslivet levande.
På resan hit till USA skiljer det en decimeter mellan kabinens bubbla med möjlighet att resa över jorden, och atmosfären utanför, med temperatur, höjd, fart, och lufttryck, som ingen skulle kunna överleva.
En hårfin gräns mellan liv och död...
 
Här i USA kämpar just nu olika världsbilder med olika syn på hur man löser problematik i mikro- och makrovärlden. Trump och Clinton. 
Problem med förtroenden och kommunikation på olika områden, är deras gemensamma nämnare. Och resultatet inför omröstningen ser ut att bli en hårfin gräns - även här...
Så har vi vår kamp i Sverige på det andliga planet. Sekularisering blandas med religiös förvirring. En flöjtblåsare som spelar sin melodi och skaror följer med...
Skrifterna och Guds makt - hur var det med det? 
Att känna igen Herdens röst ska det visst handla om, mitt i en tid av många röster.
En hårfin gräns, åter igen, men nu mellan uppenbarelse och förförelse. Att förstå och leva med Skrifterna och Guds makt i samklang - eller inte.
 
Det är mycket som står på spel i dessa dagar. Det är återvändsgränder och labyrinter blandat med stora ytterligheter, mitt i en hårfin gräns. Det är verkligen märkliga tider!
Å ena sidan är uppenbarelsen flödande, för att snabbt växla över till förförelse å andra sidan. Inte bara i historiska termer, utan även mitt i vår tid. 
 
Jesus sa: Salig är du Simon Jonas son.
Ty kött och blod har inte uppenbarat detta för dig,
utan min Fader som är i himlen.
Matt. 16:17
 
Och några versar senare kommer detta:
 
Jesus vände sig om och sade till Petrus:
"Gå bort ifrån mig Satan! Du vill få mig på fall.
Vad du tänker är inte Guds tankar utan människotankar."
Matt. 16: 23
 
Om vi vill se en god skörd måste vi se till att vi sår en god säd - annars tar ogräset över, och det finns visst ogräs som ser ut som vete, men är skadligt.
Att stå emot det Gud gör idag kan få förödande konsekvenser. Ogräset får gott om utrymme att växa och det kanske inte gör så stor skillnad i början, men tiden går och snart uppenbaras det hela.
Jag ber att vår Herre Jesu Kristi Gud, härlighetens Fader,
skall ge er vishetens och uppenbarelsens Ande,
så att ni får en rätt kunskap om honom.
Ef. 1:17
 ♛
 
Uppenbarelse och förförelse
Vägledning och förvillelse 
En bedräglig tid och urskiljning behövs.
 
Tänk om vi snart kunde få höra Herdens röst säga:
Nu förstår ni både Skrifterna OCH Guds makt!
 
Det är så många röster i tiden....
 
/Eleonora 💞
 
Du är välkommen att följa mig, Eleonora Lahti, via FB som "följare" eller Bloglovin. Jag har även FB - sida, "In my living room" som du kan gå in och gilla. Dela länken vidare får du gärna göra... 😊

Kanske du också behöver vila lite?

Publicerad 2016-10-23 20:54:00 i Allmänt, B1, Morgon och kväll med min Bibel, Musik, Podcast / Sveriges Kristna Radio,

Jaha... fyra timmar i soffan!
Och det var HEEELT underbart!!! 😆
Med kaffekoppen i handen i ett tyst hus tidigt på söndagsmorgonen, slår jag mig ner i soffan för att resa mig igen
- efter fyra timmar
- som sagt... 😅
Och inte har jag dåligt samvete för det heller. Underbara känsla!
 
Så ofta vi tänker att vi ska vara så effektiva och hinna med så mycket. Jodå, det finns dagar när det är bara att spänna musklerna och köra - men inte hela tiden! Jag inser mer och mer hur värdefull en vilodag är för att återhämta sig. Men inte bara det, för det handlar inte bara om att ligga på sofflocket och sova, det ska också få vara en dag när vi stillar ner oss lite extra och söker Guds hjärtslag i en hektisk tid. 
Kan det vara det, våra försök att hinna med ett och annat,  som bl.a. gör att vi så lätt rusar på, utan att riktigt reflektera, och så undrar vi sedan varför tiden och orken inte riktigt räcker till? Jag är så naiv att tro, att det Gud bestämt för oss, ska vi hinna med och ha kraft och ork till. 
Där...nära Guds hjärta får vi möta hans kärlek och omsorg. Öppna våra sinnen att höra ord av tröst, uppmuntran och vägledning. 
Kan något annat vara viktigare och härligare än detta?
Jag tror inte det...
 
🍂🌾🍂
Apostlarna samlades nu hos Jesus och berättade för honom
allt vad de hade gjort och vad de hade lärt folket.
Han sade till dem:
"Kom med mig till en öde plats där vi kan vara ensamma,
och vila er lite."
Mark. 6:30-31
🍂
 
I morgon ska jag och min man göra något vi aldrig tidigare gjort.
För några månader sedan säger han: "Eleonora, jag tror vi ska åka iväg någonstans och du ska bara ta tid med att skapa musik och det som ligger på ditt hjärta." Att tänka en sådan tanke hade jag inte ens vågat tänka! 
Så, nu drar vi! Min "vapendragare" i musiken Tobbe och hans fru Maria, våra underbara vänner sedan många år, åker med oss ett par veckor.
 
Ojojoj.... vad har jag gett mig in i? Men jag tror ändå att vägen i allt detta är att vara tillgänglig, släppa ett och annat runt omkring, och låta vinden blåsa.
 
💨💨
Vinden blåser vart den vill, och du hör dess sus,
men du vet inte varifrån den kommer,
eller vart den far.
Så är det med var och en som är född av Anden.
Joh. 3:8
💨
 
och du hör dess sus....
 
 
/Eleonora💞
 
Du är välkommen att följa mig, Eleonora Lahti, via FB som "följare" eller Bloglovin. Jag har även FB - sida, "In my living room" som du kan gå in och gilla. Dela länken vidare får du gärna göra... 😊

Att fira det som varit - och det som kommer...

Publicerad 2016-10-18 23:18:00 i B2, Högtider, Israel - ett hem, Podcast / Sveriges Kristna Radio,

Är det vardag eller helgdag? Jag förstår inte, ingenting stämmer...!
Och jag förstår inte varför jag inte köpte en judisk almanacka....!! 😮
 
Året var 2000 och vi hade flyttat till Israel på sensommaren. Efter någon månad började de minsta barnen 4 och 6 år gamla, i Israelisk skola. Inte kunde de (och vi vuxna också för den delen) språket. 
Och inte förstod vi varför skolan var stängd lite nu och då...
Vi var mitt uppe i deras stora hösthögtider där olika dagar har olika betydelser. En extra sabbat nu och då gjorde oss mer och mer förvirrade. Fastän jag vuxit upp inom frikyrkan, hade jag i stort sett ingen kunskap om vad det religiösa judiska året stod för.
Fast det är så tydligt beskrivet i Bibeln...
I familjen läste vi ur en liten bok under dessa högtider, som vi hade köpt med oss. Vi försökte förstå men det var ändå så svårt. Nu har jag fått möjlighet att lära mig lite mera kring allt detta - och en fantastisk värld öppnar sig!! Min förhoppning är att du också ska ha lärt dig ett och annat under resans gång, annars kan du läsa bakåt i bloggen under "Högtider".
 
Nu har vi kommit fram till den sista av alla hösthögtider, och avslutningen av deras "kyrkoår", sukkot - lövhyddohögtiden. En glädjehögtid som ska firas i sju dagar och man ska bo i lövhyddor för att minnas uttåget ur Egypten. Men inte bara det...
Ester är med och dekorerar sukkan hemma hos en kompis.
Det här är spännande! Dags att sova i sukkan.
 
I år började sukkot i söndagskväll (måndag), 17 oktober och avslutas nästa söndag. Det är i deras sjunde månad (1 Kung 8:2). I samma månad, för ungefär tretusen år sedan, flyttades arken in i templet, och Herren själv uppfyllde huset. 
Gud själv tog sin boning mitt ibland sitt folk! SUKKOT!
 
✨☁️✨
Det hände att när prästen gick ut ur helgedomen
uppfylldes Herrens hus av molnet,
så att prästerna inte kunde stå och göra tjänst
på grund av molnet.
Ty Herrens härlighet uppfyllde Herrens hus.
1 Kung. 8:10-11
✨☁️✨
 
Det är den sista vallfärdshögtiden för året, Sukkot, lövhyddohögtiden. 
 
Folket har sin tradition i hemmen. Man sover ibland och äter i sin lövhydda, för att minnas sitt ursprung.
I templet levde man med erfarenheten av att Gud hade tagit sin boning mitt ibland dem. 
Och man offrade mera än vanligt! Då ska du veta att det hebreiska ordet för offer betyder "komma nära"
Prästerna delades in i tre grupper. Ena gruppen tog hand om offren i templet. En annan grupp gick till Motzadalen vid östra tempelporten, för att skära pilkvistar och bära dem till templet. 🌿
Den tredje gruppen leddes av översteprästen som gick med en grupp präster genom Vattenporten till Siloamdamen, för att under sju dagar hämta" levande vatten" i en guldkanna. Medans man gick sjöng man "Med fröjd ska ni ösa vatten ur frälsningens källor". Sedan gick man tillbaka till templet och öste vattnet över altaret.
En vattenösningscermoni.💦
 
Pilkvistarna arrangeras som en sukka kring altaret. Vaje dag gick man ett varv kring altaret för att sista dagen, den sjunde, gå sju varv. Än idag har man den traditionen i synagogan, men då går man runt "talarstolen".
Det påminner om Jerikos murar. Man har lämnat öknen för att nu komma in i det förlovade landet. Hoshanah Rabbah, det stora Hosianna, det stora FRÄLS OSS! De uttalade domarna på Yom Kippur verkställs och portarna stängs slutgiltigt.
Den sjunde dagen är också dagen man ber till Gud om regn. Regnet som ger förvissningen om en god fortsättning och framtid.
 
 
🍃🌿🌿🍃
Ordna er i högtidsled med lövrika kvistar i händerna
fram till altarets horn.
Ps.118:27
🎶
Herren, Herren är min starkhet och min lovsång.
Han har blivit min frälsning.
Med fröjd ska ni ösa vatten ur frälsningens källor.
Jes. 12:2-3
💦
 
Samtidigt som allt detta sker i templet inträffar något parallellt. Någon står och ropar!
 
💦
På sista dagen, den största i högtiden,
stod Jesus och ropade:
"Om någon törstar, så kom till mig och drick!
Den som tror på mig, ur hans innersta
skall strömmar av levande vatten
flyta fram, som Skriften säger."
Joh. 7:37-38
💦
 
Det finns något profetiskt inför framtiden kring allt detta. Amos och apostlagärningarna talar om en tid när Gud ska resa upp Davids förfallna hydda (sukka). 
 
🌿
Jag ska vända tillbaka
och åter bygga upp Davids fallna boning.
Dess ruiner skall jag bygga upp
och jag skall upprätta den igen,
för att alla andra människor ska söka Herren...
Apg. 15: 16-17
samt i
Amos 9:11-12
🍃
 
Sakarja 14:16, talar om en tid när alla kommer att dra upp till Jerusalem för att fira lövhyddohögtiden. Hur och när det sker, känns i dagsläget väldigt avlägset. Men vem vet...
Det vi nu kan få göra, är att förtröstansfullt blicka framåt och se att vi har en underbar framtid att se fram emot med vår Frälsare och Messias. En helt ny tid där Guds fullkomliga försörjning helt omsluter oss. 
 
Ja, sedan var det också frågan om det var vid sukkot Jesus föddes...?
Sukkan, som Jakob kallade sin boskaps hydda för, var kanske en krubba... 1Mos. 33:17
Herdarna på ängen hade ännu inte fört in sina hjordar under något skydd, som man gjorde från november och framåt under vintern.
Att kalla till skattskrivning var ju en perfekt tid, nu när alla ändå skulle gå upp till årets sista vallfärdshögtid.
Och så hade folket ju även gott om inkomster efter årets sista skördar....
 
Men, i bibelns väld är födelsedagar inte så viktiga att fira. Annat är det med Herrens högtider!
 
De tre stora vallfärdshögtiderna:
✔️ Påsken var den första skörden, kornskörden - Jesus
✔️ Pingsten var veteskörden - De första kristna, församlingen
✔️ Lövhyddohögtiden, sukkot, var årets slutliga skörd av allt annat  - Slutskörden vid tidens slut
 
Vi lär oss mer och mer i våra frikyrkliga kretsar - förhoppningsvis. Och det är helt nödvändigt.
Vi  uppmärksammar det som inträffat - och det som är påväg!! 
Snart kanske det är dags att fira också, som det står skrivet om....
 
/Eleonora 💞
Du är välkommen att följa mig, Eleonora Lahti, via FB som "följare" eller Bloglovin. Jag har även FB - sida, "In my living room" som du kan gå in och gilla. Dela länken vidare får du gärna göra... 😊
 
 
 
 

DAGEN - Ansikte mot ansikte!

Publicerad 2016-10-11 23:07:00 i B2, Högtider, Israel - ett hem, Podcast / Sveriges Kristna Radio, Profetisk tid,

Det är precis som en repetition inför den riktiga föreställningen - år efter år - och vi är i slutet av hela berättelsen. 🎬
Om vi vill kan vi kliva in i repetitionen, eller så avvaktar vi och kliver in i händelseförloppet, när det händer!
Det handlar om denna dag, Yom Kippur! Den stora "Dagen" och den viktigaste.
Här uppe i norden är det helt andra högtider som anses vara de främsta. Julafton för många, och midsommar för andra. Men inget av detta duger bland våra judiska vänner. Här är det högtider som berättar om Guds stora frälsningsplan! Deras religiösa almanacka som börjar på vårkanten med Pesach (påsken) och avslutas med Yom Kippur (försoningsdagen) och Sukkot (lövhyddohögtiden) på hösten, är en enda stor berättelse om vägen ut ur slaveri, misslyckanden, omvändelse, nåd och en evighet tillsammans med Gud.
Låter inte det bekant!?! Något av församlingens kamp och överlevnad under årtusenden, som är påväg att avslutas.
 
Enligt deras tradition är detta dagen när Mose kom ner från berget andra gången med stentavlorna, och hans ansikte var skinande för han hade mött Gud. Efter avfallet med guldkalven var det nu dags, efter ånger och omvändelse, att pånytt överlåta sig till en nådefull Gud.
Denna dag är en dag många judar fastar och går till synagogan. Inga bilar är ute och kör, och barnen cyklar för fullt mitt ute på de stora vägarna i Israel, vilket vi fick erfara när vi bodde där...
I synagogan läser man Jona bok, och hur han flydde bort från Herrens ansikte. Jona budskap var, att om 40 dagar skulle ödeläggelsen komma över Nineve om de inte omvände sig.
Världens älsta missionsskrift om en räddningsaktion för hedningar... Och judarna börjar sin process av omvändelse och förlåtelse 40 dagar innan Yom Kippur, vid 1:a Elul.
Under den tid templet fanns, fick översteprästerna ta av sig sin fina klädnad, för att ta på sig en enkel vit dräkt. Man offrade och bekände sina egna och folkets synder, och det var enda tillfället under året han fick uttala Guds namn, YHVH. Än idag vet man inte med säkerhet hur det uttalas. Där inne i det allra heligaste mötte de Gud "Ansikte mot ansikte".
 
👥
Nu ser jag en gåtfull spegelbild,
men då skall vi se ansikte mot ansikte.
1Kor. 13:12
👤
 
Vår överstepräst, Jesus, antog mänsklig gestalt, ödmjukade sig och offrade sitt oskyldiga blod.
 
Kristus gick inte in i helgedomen som är gjord med händer
och som bara är en bild av den verkliga helgedomen.
Han gick in i själva himlen 
för att nu träda fram inför Guds ansikte för vår skull.
Hebr. 9:24
 
Ett märkligt offer och ritual gjorde man också vid detta tillfälle varje år. En bock offrades, och en annan, syndofferbocken, skickade man ut i öknen med en röd ulltråd knuten runt ena hornet. Samtidigt fästes en likadan tråd vid tempelporten. När syndoffersbocken dog i öknen hände något märkligt! Tråden vid porten ändrade färg och blev vit (Yoma 39 a,b, judisk historisk skrift). Ett tecken på att synden var sonad.
 
☁️
Om era synder än är blodröda,
skall de bli snövita,
om de än är röda som scharlakan,
skall de bli vita som ull.
Jesaja 1:18
☁️
 
Enligt judiska skrifter skall detta ha inträffat fram till ca. 40 år före templets förstöring som var år 70, för att senare aldrig inträffa.
Lite intressant är det ändå...
Ett fullkomligt offer!
🎬
Stora shofaren ljuder,
himlens port stängs,
människans öde avgörs,
Messias upprättar sitt rike.
🎬
Vi är mitt uppe i repetitionen av Yom Kippur! 
 
/Eleonora💞
Du är välkommen att följa mig, Eleonora Lahti, via FB som "följare" eller Bloglovin. Jag har även FB - sida, "In my living room" som du kan gå in och gilla. Dela länken vidare får du gärna göra... 😊

Flyktingflickan som möter öst och väst

Publicerad 2016-10-09 01:07:00 i Allmänt, Glimtar - mitt i livet,

Livet är bra intressant och omväxlande emellanåt - om man antar utmaningen! Jag hade ju tänkt hur denna helg skulle bli - lite "lätt och lagom" efter en veckas arbete - så får jag en liten "ängel" på besök - från Iran. 👼
Maken är bortrest i helgen, barnen utflugna och upptagna med sitt, så utrymme för ett och annat finns trots allt. 
 
Ketchup på pizza... Inte helt olikt våra svenska ungdomar.
 
Efter 11 månader i Sverige har hon lärt sig lite svenska. Engelska kan hon inte, så vi använder de ord som finns. Telefonen är ett bra hjälpmedel att ha, men ger helt galna översättningar emellanåt. 😂😯
Vi blev något av en "jourfamilj" just nu, men på måndag ska hon vidare. 
 
På lördagkväll satt vi och såg på nyheterna. När vädret kom förklarade jag vad som var Sverige på väderkartan. 
-Jaha...!!  Så fortsatte vi med Norge, Finland och Danmark. Det är mycket som fattas när man bara ha fått gå tre år i skolan och man är 17 år. 
 
I fredags kom hon med alla sina tillhörigheter i flera plastbagar. Att få lösenordet till vårt WiFi var den första frågan som dök upp. Och datorn och sminket på plats... En tonåring.😇
På kvällen sitter vi och tittar på Idol och äter bl.a. oliver. Den goda rökta korven fick vara. Den innehöll ju griskött....
Öst möter väst i en artig hjälpsam flicka. 👩‍❤️‍👩
 
Inne på sitt rum talar hon med vänner i sin telefon. Men föräldrarna har hon ingen kontakt med - tyvärr. Mamma kan inte läsa och skriva, och någon telefon har hon inte. En granne hjälpte hennes mamma att ordna hela smugglingen.
 
Och jag undrar och funderar i mitt stilla sinne... Vad är det frågan om??
 
Vi sitter i vardagsrummet och försöker prata via telefonens översättning, när orden inte längre räcker till eller finns. Så helt plötsligt drar hon upp ärmarna på sin tröja. Jag har sett sådant förut, men detta var ändå så annorlunda.
Helt ärriga underarmar, uppskurna med kniv eller rakblad. Het systematiskt och kontrollerat. 
Det är hennes pappa! 😱
Han vill tvinga henne att gifta sig, och när hon vägrar börjar han skära upp hennes armar, som numera har djupa ärr. Även brännmärken på handen. 
Där hemma gråter mor och småsyskon, och pappa går på droger....
 
Denna flicka har andra planer och hon vill utbilda sig. Inte stora märkvärdiga drömmar, men att jobba med smink eller som konditor är något av drömmarna. 
Att lära sig svenska är något hon jobbar med. Bra att ha dator, telefon och böcker.
 
Nu på kvällen tar hon fram mangon som jag köpte på ICA Maxi ( en för 28kr!!). Godis ville hon inte ha... och jag tänker på den rumänska tiggerska som satt utanför affären när vi gick ut med våra matkassar.................
 
Så mycket som är rätt - men ändå fel
Så mycket som fungerar - men ändå aldrig kommer igång
Så mycket vi önskar - men ändå blir vi handlingsförlamade
Så mycket vi drömmer om - men ändå aldrig vaknar till insikt om...
 
Barn, föräldrar, släktingar, grannar, medborgare, främlingar, flyktingar, slavar...
När och fjärran...
 
👨‍❤️‍👨💏👩‍❤️‍👩💑
Satsa allt på att omsätta er tro i praktisk handling.
Lär känna Gud, så att ni blir självbehärskade
och uthålliga och kan lyda honom.
Då kommer ni också att ta hand om varandra,
och älska varandra, desto mer användbara blir ni
för vår Herre Jesus Kristus.
2 Petr. 1: 5-8
(Handbok för Livet)
💖
 
Vi har en lång väg kvar att gå...
Och jag hör musik från hennes rum som jag aldrig tidigare hört i vårt hus.... ☺️🎶🐪🌎🌙🌾👳🎵
 
Eleonora 💞
Du är välkommen att följa mig, Eleonora Lahti, via FB som "följare" eller Bloglovin. Jag har även FB - sida, "In my living room" som du kan gå in och gilla. Dela länken vidare får du gärna göra... 😊
 

Den gömda dagen..

Publicerad 2016-10-02 23:29:00 i B2, Högtider, Israel - ett hem, Podcast / Sveriges Kristna Radio, Profetisk tid,

Jag har tittat upp mot himlen för att försöka se nymånen som ska lysa nu i dagarna med en tunn skära, men den är inte lätt att se. Det är det gamla judiska sättet, att bekräfta att en ny månad börjar. 
Man har försökt skapa en månkalender som ska stämma med månens olika faser, men helt rätt är det inte alltid
- men nästan...🌑🌒🌓🌔🌕🌖🌗🌘
Återigen drar jag mig till minnes denna dag i Israel för 16 år sedan. Vi hade just flyttat till Jerusalem hela familjen, och i ett av shoppingmallen kommer vi nedför rulltrappan och möts av ett bord med äpplen och honung.
Det är nyår i landet och man ska nu fira!
Ikväll, söndag, börjar den första av de tre stora hösthögtiderna, Rosh HaShana, sjätte dagen i skapelsen (människan danas) enlig traditionen, och fortsätter under morgondagen, måndag. Det är början på ett nytt civilt år i landet, år 5777. Men det religiösa året har sin börjar med Pesach, påsken, på våren. Så märkligt, två olika sätt att räkna. Men det sägs att tiden i Babylon har präglat månadernas namn och även att nyår skulle infalla nu. 
Basunklanghögtiden, Yom Teruah, day of Shouting, är annars det man kallar denna högtid. 3Mos.23:23-25
 
-Jaha... och varför alla denna historia??😳
Jag blir helt farscinerad av det som göms i deras historia, att jag inte kan bortse ifrån att det är något mycket speciellt som vi i våra karismatiska kretsar inte har en aning om. Tyvärr finns det de som bortförklarar och avvisar allt detta. Man har ju hört om dessa "faliga trender att det finns de som vill vara som judar..." Tyvärr kanske det är så att man utestänger något som kan ge djupare förståelse och insikt i ett och annat. 
Vi är ju ändå "bara" inympade...
 
Det märkliga med denna dag är att det står inte varför man ska fira den och vad syftet är. Man ska minnas och man ska ropa, och man ska  hålla sabbatsvila. I ordet Teruah finns betydelsen att ropa, klappa, sjunga högljutt vid shofarens ljud. Att prisa Gud högljutt på olika sätt.
Under babylonska fångenskapen började man använda deras namn på månader, och när babylonierna hade sitt nyår, Akitu, råkade det sammanfalla med judarnas högtid som var lite oklar vad den egentligen handlade om. 
Och nu tar amerikanska judar seden med presenter och ett träd till Chanuka, som infaller nästan samtidigt som julen...
Here we go! Känns det igen??!
 
Inom judendomen ses Rosh HaShana som domen dag, men man litar på Guds nåd som då gör denna dag till en fest och glädjedag. Man tänker sig att himlens port öppnas denna dag, för att om tio dagar stängas sent på Yom Kippur, försoningsdagen. 
Varje månad representeras av en av de tolv stammarna. Denna månad är det Dan, och den står för dom.
 
Första, sista och stora shofaren är något som nämns inom judendomen. Den första shofaren är vid pingst, den sista shofaren vid Roch HaShana, och den stora shofaren blåses på Yom Kippur, försoningsdagen. 
 
🎶 🎺🎶
Med starkt basunljud skall han sända ut sina änglar,
och de skall samla hans utvalda..
Matt. 24:31
 🎺
Ty när en befallning ljuder,
en ärkeängels röst och en Guds basun,
då skall Herren själv stiga ner från himlen.
1Tess. 4:16
🎺
Vi ska inte alla insomna, men vi skall alla förvandlas,
i ett nu, på ett ögonblick, vid den sista basunens ljud.
Ty basunen skall ljuda och de döda skall uppstå odödliga,
och vi skall förvandlas.
1Kor. 15:51-52
🎶🎺🎶
 
Eftersom Rosh HaShana är den enda högtiden som infaller den 1:a i en månad, var det inte så lätt att veta när man skulle fira denna dag. Man väntade på att den svaga månskäran skulle visa sig för att veta när det var dags. Därför brukar denna dag även kallas för "den gömda dagen".
 
 🎺
Med starkt basunljud skall han sända ut sina änglar,
och de skall samla hans utvalda..
Men om den dagen eller den stunden vet ingen något...
Matt 24: 31,36
 🎺
 
Som sagt, man viste inte exakt när dagen skulle infalla. Man måste vara beredd.
Och Jesus talar också om en specifik dag när portarna öppnas, basunen (shofaren) ljuder, och domens dag har kommit.
Den dagen eller den stunden vet ingen något - den gömda dagen?
Så kommer sedan de tio omvändelsedagarna fram till Yom Kippur, dagen då himlens port ska stängas, och människans öde avgörs....
 
Ett litet sidospår i detta, är kring Jesu födelse. Bibeln visar aldrig något större intresse kring födelsedagar, utan här kan vi bara spekulera. 
Hösten var en bra tid för skattskrivning. Då hade man bärgat skörden och alla hade fått sina tillgångar. Det var ännu inte vinter, så fåren var fortfarande ute på bete, men man hade börjat göra hyddor inför den stundande vintern och kanske även inför lövhyddohögtiden, Suckot, som om några dagar skulle infalla.
 
 🐫🐏🐪🐏🐏
Jakob begav sig till Suckot och byggde sig där ett hus.
Åt sin boskap gjorde han sig hyddor,
och därför fick platsen namnet Suckot.
1Mos. 33:17
 🍂🍃
Kanske Jesus föddes i en Sucka?
 
 🌟
Plötsligt var där tillsammans med ängeln
en stor himmelsk här som prisade Gud:
Ära vare Gud i höjden och frid på jorden,
till människor hans välbehag.
Luk 2:13-14
 🌟
 
Day of shouting..? Basunklanghögtiden..? Sjätte dagen i skapelsen då människan danas, första och andra Adam...? Om ett par veckor är det Suckot, också det är ofta nämnt som trolig tidpunkt, som vi då ska titta närmare på. Inte för att det har någon "betydelse", men det har intressanta kopplingar.
Ja, inte var det december och jul, det är forskare överrens om.
Men det är ju praktiskt att blanda ihop ett och annat för att anpassa sin kultur till en annan....😮 
 
Chanukaträd, tomtar, kycklingar och ägg...
Synkretism på sitt sätt...
Vårhögtiderna, påsken och pingsten, har fått sin fullborden. Nu väntar hösthögtiderna på sin fullbordan.
Rosh HaShana, Yom Kippur och Sukkot.
 
Vi har alltid något nytt att lära!
Shana Tova!
 
Eleonora 💞
Du är välkommen att följa mig, Eleonora Lahti, via FB som "följare" eller Bloglovin. Jag har även FB - sida, "In my living room" som du kan gå in och gilla. Dela länken vidare får du gärna göra... 😊

Om

Min profilbild

Eleonora Lahti

Alla människor har ett gudomligt uppdrag att förverkliga, som kan se väldigt olika ut för oss alla. Resan kan vara tuff och krävande, men med himlens nycklar från Guds ord kan vi få utvecklas och bli det vi är ämnade till att vara. In My Living Room blandas tårar med skratt och jag hoppas du lämnar rummet full av livslust och framtidstro. Det finns så många drömmar som ska förverkligas... Hemsida: eleonoralahti.com Mailadress: info@eleonoralahti.com

Vardagsbetraktelser bloggar Jesussajten.se Follow me in any language Follow me in any languageFollow on Bloglovin
 
 
Här är min Instagram
 
Twingly Blog Search link:http://mylivingroom.blogg.se/ sort:published Most recent posts linking to Twingly Blog3

Kategorier

Senaste inläggen

Arkiv

Prenumerera och dela