inmylivingroom.se

Här delar jag händelser och tankar i mitt liv som sångerska, högstadielärare, mamma och medmänniska. In my livingroom blandas tårar med skratt och jag hoppas du lämnar rummet full av livslust och framtidstro.Follow me in any language you want. Click on the English flag below.

Follow me in any language

Celebrate Shavuot!

Publicerad 2016-06-12 01:15:00 i B2, Högtider, Podcast / Sveriges Kristna Radio, Profetisk tid,

 
Så firar vi för fullt denna helg! 🇸🇪🎈🎉
Det är skolavslutningar, student, bröllop och - celebrate football!
Men usch så kallt det blev! Jag som skulle plantera lite blommor hamnade mitt i ett regnväder, så blommorna får vänta.
 
För några dagar sedan var det nationaldagen - dagen som blev "röd dag" genom att annandagpingst försvann. Och tyvärr känns det väl som om hela pingsthelgen nästan också försvann. Det blev ju som en vanlig helg - tyvärr. En helg som borde få större uppmärksamhet än att bara vara något till namnet.
 
För några år sedan frågade jag mina elever på högstadiet om de visste varför vi firar pingst. Efter mycket tvekan och osäkerhet fick jag tillslut ett svar, men tyvärr hade de flesta ingen aning - på en kristen skola.... Helgen som vittnar om det övernaturliga i vår tro, och Guds Ord och förbund till oss.
 
Vi läser i Apg.2, om hur lärjungarna tidgt på morgonen vid niotiden, blev uppfyllda av den helige Ande och började tala i nya tungor på olika språk som folket kunde känna igen. De vittnade om Guds mäktiga gärningar - och 3000 blev den dagen nya lärljungar. Det var kringspridda judar i hela Jerusalem som kommit dit från olika länder för att fira Shavout - Pingst. Nu fick mikvehna, bassängen som användes vid judarnas rituella bad där man doppade sig helt under vattnet för att börja på nytt med sitt liv,  även bli ett redskap för dem att erkänna Jesus, för att bli frälsta "från detta bortvända släkte". Bland judarna var mikvehn en grav där man dog, men även en livmoder där man föddes på nytt.
 
Men varför firade man denna högtid och var det något de "såg" utifrån sin kontext som judar, som vi inte kanske känner till?
Vad var det man egentligen firade? Det är ju en av de tre högtiderna de skulle hålla åt Gud.
En skördefest var det, där man bar fram den första veteskörden och det bars fram två bröd som var syrat. Till påsken var det osyrat bröd... Och det hade nu gått 50 dagar efter påsken. 
Rent historiskt var de nu vid Sinai berg. Man hade lämnat Egypten efter sig och var i Sinai öken där Gud kallade på folket att gå ut från lägret och närma sig berget där Gud skulle tala till dem. Här skulle de få ta emot lagens tavlor med de tio budorden.
Och nu börjar dramatiken! 
⚡️💥🔥💥⚡️
Allt folket var vittne till dundret och eldslågorna,
basunljudet och röken från berget. 
Och när de såg detta bävade de och höll sig på avstånd.
2Mos. 20:18
 🔥
 
I hebreiskan står det att folket såg rösterna/dånen. Och enligt traditionen sägs det att man såg orden framför sig som eldslågor och att Guds röst delades upp sig i många språk så alla nationer skulle förstå. Buden från Guds mun gick ut till alla i lägret som eldstungor och frågade var och en om de tog emot Guds bud med allt vad det innebar.  Så tillslut graverade dessa eldslågor in sig själva på de två stentavlorna.
Detta var det som alla dessa judar denna dag i Jerusalem enligt sin tradition fått höra, hur det gick till den dagen Gud gav dem sin Torah, Guds undervisning. 
Och nu på pingstdagen rör sig återigen orden från Gud, i eldstungor, fram och tillbaka bland dessa Jesustroende lärljungar. 
Och man hör sina egna språk talas.
Och man hör Guds Ord proklameras ut.
Och orden blir skrivna på hjärtan av kött och blod. Precis som Jeremia hade profeterat att det skulle ske.
 
❤️✒️❤️
Det skall komma en tid, säger Herren,
då jag skall sluta ett nytt förbund med Israel och med Juda, 
inte ett sådant förbund som jag slöt med deras fäder
när jag tog dem vid handen och förde dem ut ur Egypten,
det förbund med mig som de bröt, fastän jag var deras herre, säger Herren.  
Nej, detta är det förbund jag skall sluta med Israel när tiden är inne, säger Herren:
Jag skall lägga min lag i deras bröst och skriva den i deras hjärtan.
Jag skall vara deras Gud och de skall vara mitt folk.  
De skall inte längre behöva undervisa varandra och säga:
”Lär känna Herren”, ty de skall alla känna mig,
från den minste till den störste, säger Herren.
Jag skall förlåta dem deras skuld,
och deras synd skall jag inte längre minnas. 
Jeremia 31:31-34
 ✒️❤️✒️
 
Nu håller Petrus sin första predikan:
Er gäller löftet och era barn
och alla dem som är långt borta,
så många som Herren vår Gud kallar.
Apg.2:39
 ♛
 
Det skulle dröja några år innan "dem som är långt borta" fick del av den helige Ande, som vi kan kalla för "hedningarnas pingst". Där var Kornelius och hans hus de första. 
Så har judar och hedningar fått del av Guds gåva. Kanske är det de två syrade bröden, en förstlingsgåva åt Herren, dess liknelse. Ofullkomliga människor.  En skörd av nya troende som gått igenom lidanden och prövningat och malts till fint mjöl.
Och Jesus - det osyrade brödet - förslingskärven av korn vid påsken. 
 
Hur som helst - denna helg är judarnas pingst, Shavuot! En högtid där Gud bl.a. ger sitt ord genom sin Ande till oss.
 
Ruts bok är den bok som läses i synagogorna under denna högtid. En berättelse som utspelar sig mitt i skördetiden.  Kanske vi också skulle läsa igenom den? Berättelsen om den moabitiska kvinnan som valde att följa sin svärmor som var judinna. En kvinna som gjorde ett val som inte var självklart - och fick vara med att bli ett led till messias ankomst. 
Tvinga mig inte att lämna dig och vända tillbaka från dig.
Ty dit du går vill också jag gå,
och där du stannar vill också jag stanna.
Ditt folk är mitt folk och din Gud är min Gud.
Rut 1:16
♛ 
 
/Eleonora💞
 
 Du är välkommen att följa mig, Eleonora Lahti, via FB som "följare" eller Bloglovin. Jag har även FB - sida, "In my living room" som du kan gå in och gilla. Dela länken vidare får du gärna göra... 😊
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Eleonora Lahti

Alla människor har ett gudomligt uppdrag att förverkliga, som kan se väldigt olika ut för oss alla. Resan kan vara tuff och krävande, men med himlens nycklar från Guds ord kan vi få utvecklas och bli det vi är ämnade till att vara. In My Living Room blandas tårar med skratt och jag hoppas du lämnar rummet full av livslust och framtidstro. Det finns så många drömmar som ska förverkligas... Hemsida: eleonoralahti.com Mailadress: info@eleonoralahti.com

Vardagsbetraktelser bloggar Jesussajten.se Follow me in any language Follow me in any languageFollow on Bloglovin
 
 
Här är min Instagram
 
Twingly Blog Search link:http://mylivingroom.blogg.se/ sort:published Most recent posts linking to Twingly Blog3

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela