Förberedelse inför påsken!
Vi drog igång hela familjen idag på morgonen med att städa. När man är några stycken känns det roligare och det går framför allt fortare.
Och jag som hade köpt kalkon!
När man inte är så van med att fixa den, så är det ju så omständigt. Vad gör man då? Ber sin man fixa den - så klart! 😜
Jag hade hittat ett recept, på ett bröd jag ville testa. Eftersom Curt inte tål gluten, ägg och mjölkprodukter bl.a., och jag själv upptäckt att jag mår så mycket bättre med glutenfria alternativ (slipper värk i lederna som jag haft i flera år), var det ett perfekt recept. Snabbt och enkelt.
Och så står det "Osyrat bröd"😉 Jag som i dessa dagar skriver om vår tid i Israel.
Recept på osyrat bröd (glutenfritt):
6 medelstora kokta kalla potatisar. (Är potatisarna av en torr och
mjölig sort får man ta mindre mjöl eller späda med lite vatten.)
ca 1 dl majsmjöl
ca 1 dl bovetemjöl. (Vanligt vetemjöl smakar säkert bättre för alla
er andra!)
En nypa salt
Lägg potatisen och mjölet i en matberedare. Kör på medelhastighet tills degen formats till en boll som släppt från kanten i skålen. Lägg genast upp degen på ett mjölat bakbord. Dela den i två delar. Degen är lite seg och mycket lätt att hantera. Kavla ut med mjölad (krus)kavel till två stora cirka 2-3 mm tjocka brödkakor eller till flera mindre bröd av önskad storlek. Nagga med en gaffel. Grädda ca 10-15 minuter i het ugn.Du kan byta ut majs- och bovetemjöl mot vete- och/eller kornmjöl, men då är det inte glutenfritt.
Så här blev mina bröd:
Mitt i mitt brödbak knackar det på dörren, och vilka står där, om inte två söta påskkärringar. Jag får ett påskkort med ett kors på och "Glad Påsk". Vilken tur att jag hade godis till dem.
Dessa flickor visste varför vi firar påsk, även om traditionen med påskkärringar är tveksam. Jag minns själv hur roligt det var som barn att gå utklädd och få en massa godis.
Och till er alla, barn och vuxna:
En riktigt Glad Påsk!
🐣🐥🐣
/Eleonora