inmylivingroom.se

Här delar jag händelser och tankar i mitt liv som sångerska, högstadielärare, mamma och medmänniska. In my livingroom blandas tårar med skratt och jag hoppas du lämnar rummet full av livslust och framtidstro.Follow me in any language you want. Click on the English flag below.

Follow me in any language

Andligt mörker

Publicerad 2014-12-17 23:25:00 i B2, Israel - ett hem,

Just nu är vi mitt uppe i julbord, skolavslutningar och olika julfester.
I går hade jag den äran, tillsammans med några till, att ta emot en hyllning som "En generations-medarbetare" på vårt traditionella julfirande på Livets Ord. Eftersom jag inte varit med de två sista åren p.g.a. att det krockat med olika sånguppdrag jag haft, kände jag inte till denna "nyordning". 😅😊
- "Hon har varit anställd sedan 1989 och började då som församlingens musikledare och blev även studierektor för Livets Ords musikskola. Bott och arbetat Israel och är nu lärare på högstadiet i matematik och kemi..."
 
Vem var det - om inte jag?
Och vilken överraskning! Tänk vad tiden gått fort, 25 år, när man fått vara mitt i något härligt, roligt, stormigt, livligt, ja hela spektrat faktiskt. Man blir liksom inte dammig....😉
 
Men Israel... Ja, mina tankar går dit idag. De är mitt uppe i en underbar högtid, som påminner om advent och är  något av barnens högtid också.
 ✨💫🌟💫✨
Chanuka! 
Ljusets högtid i åtta dagar, och ikväll, onsdag, är det dags att tända det andra ljuset. Och man äter munkar, många munkar, hela tiden, varje dag. Älskade goda Softganiot, pudrade med florsocker och med sylt inuti! Barnen leker med en snurra som heter suvivon, och den har fyra sidor med bokstäver som står för "Stort Under Hände Där".
 
Detta är en "hemmafesthögtid". Med mycket friterad mat, för det handlar om oljan som räckte i åtta dagar...
Och jag minns min sons firande på dagis i Israel, när alla barnen dansade kring en oljeflaska...👬👯👭
Och vi år Softganiot - hur många som vi ville ha. 
🍩🍩🍩🍩🍩🍩🍩
 
Men vad handlar denna högtid om, eftersom den inte lyfts fram i Bibeln annat än i förbifarten? Den nämns bara på ett ställe:
 ❄️❄️❄️
Nu inföll tempelinvigningsfesten i Jerusalem.
Det var vinter, och Jesus gick omkring
i den del av templet som kallades Salomos pelarhall.
Johannes 10:22
❄️
 
En syrisk kung försökte hålla ihop sitt rike kring 175-163 f.Kr. Han förbjöd därför all judisk religionsutövning, och han ställde upp en staty av den grekiske guden Zeus i templet. Efter tre års strider, kunde de judiska soldaterna under ledning av Judas Mackabeus, återinta templet, rena det och avlägsna avgudabilderna. På brännofferaltaret i templet hade man till och med offrat grisar, något som var oerhört förolämpande för judarMen nu var det återigen möjligt att tillbe Gud i templet! 
Och det var vinter...❄️❄️
 
 
Men man hade ett problem....😖
 
Man måste tända den sjuarmade ljusstaken, den eviga lampan, eftersom den alltid måste lysa i templet, men man hade bara olja för en dags förbrukning. Och att få fram mera olja, som var ren och helig, skulle ta åtta dagar!
I respekt för Guds ordningar för templet tände man ändå ljusstaken. Men hur skulle det gå?
 
Ett under skedde och lampan räckte - i åtta dagar! 🙏
 
Under dessa dagar i judarnas firande, är det den nioarmade Chanuka-ljusstaken de använder. Den nionde armen kallas tjänaren, och med det ljuset tänder man de andra ljusen.
Hemma hos oss finns en liten minora och en stor Chanoka-ljusstake, tillsammans med en liten shofar och gamla svenska koskällor.
 
Eftersom jag gärna vill skriva om alla de judiska högtiderna, började jag fundera lite kring Chanuka.
Allt detta hände under det man brukar beteckna som den "tysta perioden". Efter Malaki, som är den sista boken i gamla testamentet, blev allt tyst...
Inga profeter framträdde längre.
 
Ett grekiskt segertåg började över Orienten från Egypten till Indien. Judeén blev intaget av Alexander den store, och därmed möttes den judiska och grekiska kulturen, men man klarade av det ganska bra till att börja med, fram till den syriske kungen Antiokus Epifanes försökte tvinga judarna till avgudadyrkan.😱
 
Vi kan leva i "tysta perioder" i livet ibland. En tid när det profetiska flödet verkar ha sinat ut och fiendehärar drar över vår själs ödemarker. Allt som vi ser som heligt vanhelgs och föraktas. Förväntningar och krav kan ställas på oss att backa från våra övertygelser. "Zeus" reser sig i det allra heligaste tillsammans med andra smågudar...
 
Och vem orkar....😩
 
De var två stycken som tog initiativet! Prästen Matatiahu och hans son Jehuda Makabi (Judas Mackabios). 
De gjorde uppror, för de vägrade att finna sig i detta förtryck. De samlade ihop en liten här och kunde fördriva inkräktarna. Makabeerupproret.
Deras insatser förberedde Messias ankomst längre fram.
Och det är ju därför vi firar jul...
 
Och vi kan orka!!😆
 
Oljan är hemligheten. Den helige Andes olja. Ljuset kan då börja lysa. Mörkret har inte makt över ljuset. 
 
 ✨💫✨
Jesus talade till folket och sa:
"Jag är människornas ljus.
Den som blir min efterföljare behöver inte leva i andligt mörker,
för han har det ljus som leder till andligt liv."
Joh. 8:12
 💫
 
Här har jag en helt ny målning av min kinesiske vän Id Pearl Chen, Hong Kong.
 ✨
När det tredje sigillet bryts säger rösten:
"Oljan och vinet får du inte skada" 
Upp.6:6
 
Flödet av smörjelsen...
Va rädd om oljan!
 
/Eleonora💞
 
Du är välkommen att följa mig via FB som "följare" eller Bloglovin. Jag har även FB - sida, "In my living room" som du kan gå in och gilla. 

Kommentarer

Postat av: Roswitha westerberg

Publicerad 2014-12-18 00:21:07

Tack underbara människa för denna ljuvliga undervisning! It tastes so good!

Svar: ❤️💃✨
Eleonora Lahti

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Eleonora Lahti

Alla människor har ett gudomligt uppdrag att förverkliga, som kan se väldigt olika ut för oss alla. Resan kan vara tuff och krävande, men med himlens nycklar från Guds ord kan vi få utvecklas och bli det vi är ämnade till att vara. In My Living Room blandas tårar med skratt och jag hoppas du lämnar rummet full av livslust och framtidstro. Det finns så många drömmar som ska förverkligas... Hemsida: eleonoralahti.com Mailadress: info@eleonoralahti.com

Vardagsbetraktelser bloggar Jesussajten.se Follow me in any language Follow me in any languageFollow on Bloglovin
 
 
Här är min Instagram
 
Twingly Blog Search link:http://mylivingroom.blogg.se/ sort:published Most recent posts linking to Twingly Blog3

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela