inmylivingroom.se

Här delar jag händelser och tankar i mitt liv som sångerska, högstadielärare, mamma och medmänniska. In my livingroom blandas tårar med skratt och jag hoppas du lämnar rummet full av livslust och framtidstro.Follow me in any language you want. Click on the English flag below.

Follow me in any language

Självrannsakan med konsekvenser

Publicerad 2014-09-28 20:02:00 i Allmänt, Musik,

Nu har jag kommit till en punkt av självrannsakan! Det började på en konsert i Berwaldhallen... 😨
För någon vecka sedan var jag med mina två sonhustrur och några vänner, till Berwaldhallen i Stockholm, för att lyssna på en klassisk konsert. Mahlers andra symfoni. Jag har aldrig tidigare varit där, och mycket kändes nytt och lite ovant för mig.
🎶🎶🎶
Så ringer en klocka och alla strömmar snabbt in i lokalen, för att sedan hålla dörrarna stängda resten av kvällen. En presentation av verket introducerar konserten, och vi får veta att det blir en liten paus på 5 minuter mellan första och andra akten. Så hade Mahler själv bestämt.
 
Publiken har blandade åldrar, allt ifrån ungdomar till äldre, som sitter helt uppslukade av musiken. Ingen rör på sig och jag ser inga som fotar med sin kamera. Visst fotar väl några, men det görs så diskret att ingen märker något. Telefonerna är  avslagna och ingen rör sig i lokalen. Jag vågade knappt byta sittställning...
Efter en timme och 45 minuter är det hela över. 
Alla medverkande fick full uppmärksamhet, alla nyanser lyftes fram, och musikens flöde fick vi alla tillsammans bli ett med. Allt var akustiskt, äkta och närvarande.
Vilken inlevelse de hade, och vilken upplevelse vi fick del av!
Jag tror att alla skulle uppskatta detta, oberoende av vilken musikstil vi gillar.
Faktiskt!
Och pausen på 5 minuter behövdes, för att hämta andan i den stilla lokalen, efter att musiken nuddat vid det gudomliga.
 
Och så tänker jag på våra gudstjänster...
Tjänst inför Gud.
 🙏
Så ofta vi kommer för sent, kollar mobilen, småpratar med grannen, går på toa och kollar runt i lokalen på alla andra. Vi prasslar med något papper och äter godis, eller spelar spel på mobilen.
Tjänst inför Gud. Gudstjänst!
 
Bibeln talar om att vara livfulla i vår lovprisning, men också att komma i stillhet och vördnad inför Gud.
Tänk när en hel församling firar gudstjänst och är helt focuserade på detta!
Eller när jag själv har min stilla stund av andakt...
 
Om vi vill se den helige Andes närvaro i våra personliga liv och i våra kyrkor, behöver vi återerövra respekten för gudsnärvaron. Det är inte kyrkorummet det handlar om, utan om dig och mig som Guds tempel på denna jord.
 
Gud vill vara mitt i bland sitt folk. Men om vi inte ger honom vår odelade uppmärksamhet, så lämnar han så stilla. Och vi kanske inte ens märker detta! Vi har ju våra program, våra böner och arrangerade sånger. Visst kan det ha sin plats, MEN när vi förlitar oss på allt detta och låter det få vårt focus är Han redan på väg att lämna...
 🙏
Närma er Gud, så ska Han närma sig er.
Jakob 4:8
 🙏
Gudsnärvaron är "färskvara". Något som är nytt för varje dag och stund.
Idag är frälsningens dag, idag hjälper Herren!
 
Eleonora💞
 
En liten avslutande fråga från mitt hörn av landet:
Vad är din erfarenhet av hur det är i olika kyrkor när man firar gudstjänst? 
 
 
 
 
 
 

Kommentarer

Postat av: Dan

Publicerad 2014-09-28 20:53:25

Bästa Gudstjänsten upplever jag är st Ansgar i uppsala. Jag tycker om liturgin och den tydliga formen och jag tycker om psalmerna som har ett rikare och djupare språk än många frikyrkors enkla upprepande sånger. Dessutom så blir man delaktig i gudstjänsten när formen kan variera beroende på var man är i kyrkoåret och sen finns det en dialog mellan prästen och folket vilket gör att man inte behöver plocka upp mobilen. Dessutom är det inte massa onödigt pladder från predikostolen som bara är till för att fylla ut eller motivera och Gudstjänsten är ofta föredömligt korta.

Svar: Tack för dina reflektioner! 😊
Jag har inte själv besökt st Anskars församling men vet att många uppskattar den kyrkan 😊
Sångernas rikedom och djup är viktig och budskapets koppling till samtiden. Dialog mellan präst och folket lät intressant. Hur går det till..?
Eleonora Lahti

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Eleonora Lahti

Alla människor har ett gudomligt uppdrag att förverkliga, som kan se väldigt olika ut för oss alla. Resan kan vara tuff och krävande, men med himlens nycklar från Guds ord kan vi få utvecklas och bli det vi är ämnade till att vara. In My Living Room blandas tårar med skratt och jag hoppas du lämnar rummet full av livslust och framtidstro. Det finns så många drömmar som ska förverkligas... Hemsida: eleonoralahti.com Mailadress: info@eleonoralahti.com

Vardagsbetraktelser bloggar Jesussajten.se Follow me in any language Follow me in any languageFollow on Bloglovin
 
 
Här är min Instagram
 
Twingly Blog Search link:http://mylivingroom.blogg.se/ sort:published Most recent posts linking to Twingly Blog3

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela