Personlig shopper och kanelbullar
Åh vad vi har njutit i kväll, jag och min man! Vi har ätit bullar och mjölk...😋
Det blev väl inte de snyggaste, men jag är så lycklig! 💜
För drygt två år sedan konstaterades det att min man är allergisk mot ett och annat. Nu började det bli komplicerat. Gluten, ägg, mjölkprotein, sojaprodukter och diverse frukter, grönsaker, kryddor m.m.....😖
I början kändes det som om jag fick lära om mig helt och hållet i matväg, men nu tycker jag väl inte det längre är så komplicerat. Men gräddsåsernas tid är förbi...
Jag har emellanåt försökt baka, med mer eller mindre lyckade resultat. Många gånger blev det sämre än pannkaka - och då tappar man lusten att försöka igen. Mycket av det köpta djuprysta brödet (som är mjölk och glutenfritt) innehåller pektin - och det ska han helst också undvika.
Mjölmixer finns, men då måste man se till att de inte blandar i skummjölk.
Jag minns första tiden efter beskedet, när jag skulle handla i butiken. Det var verkligen komplicerat. Jag stod bland hyllorna på ICA Kvantum och tårarna brände bakom ögonlocken. Oh vad jag önskade mig en personlig shopper! Någon som kunde förklara och hjälpa mig i denna snårskog.
Jag trodde jag aldrig skulle ta mig ut ur affären...😢😩
Men idag bestämde jag mig för att försöka få till gluten-, mjölk- och äggfria kanelbullar.
Jag har köpt så många nya sorters mjöl, mjölmixer och andra sorters gryn, och allt vad som är i skåpen vet jag knappt vad jag ska ha det till.
Majsmjöl, hirsmjöl, kokosmjöl, polenta, bovetemjöl, bovete flingor, fiberhusk m.m. och många varianter av mjölmixer.
NÅGOT MÅSTE VÄL KUNNA BLI KANELBULLAR!!! 😆
Jag börjar testa och trixa med ett recept - ändrar och byter ut.
Istället för mjölk tar jag kokosmjölk, ägg blir pulvret som heter "no egg" och så ett mjölkfritt margarin.
Och en påse som heter "Basmjöl"
Det blir en tjock "sockerkakssmet" av min bulldeg...😦
Det går inte att kavla ut, så jag plattar ut smeten på mjölat bord och sedan på med margarinet, sockret och kanelen. Snart så!
50 minuter under plast...😯
Nej, de är inte snygga - jag vet, men en stund senare - Halleluja!!!! 💜
Förra gången jag försökte baka med basmjölet, följde jag påsens recept på sockerkaka. Det blev en hård tjock gummisula av det hela...😖
Receptböcker har jag, men även om det är glutenfritt så är det alltid ett och annat som inte stämmer.
Lite matbröd bakade jag idag också, men då med den välbeprövade färdiga mixen.
För en tid sedan hittade jag glass i butiken som passar honom. Risglass! Den är absolut helt ok. Smakar som vanlig vaniljglass. Halleluja - igen! 💜
Är man mjölkproteinallergiker så blir det ingen ost på mackan - om man inte har upptäckt att det finns ost gjord på kokos. Konsistens och smak är så nära en vanlig ost man kan komma. Helt fantastiskt och återigen - Hallejuja! 💜
Att göra förändringar kan ta tid och är krävande. Endel förändringar gör anspråk på oss - andra är mera den lättsamma "gör det om du vill"- sorten.
Många gånger går vi in i en förändring steg för steg - för att erövra en ny vana.
Andra förändringar kräver omedelbar handling.
För Curts del var det det senare.
Efter att årligen ätit flera penicillinkurer/år, tog inte kroppen längre upp näring. Då kan man inte fundera om man egentligen vill ändra på sina 50-åriga vanor...💊💊💊💊💊 Mitt i detta upptäcker jag, att jag blir så mycket smidigare i lederna och fri ifrån ledvärk när jag undviker gluten. Vilka hälsovinster!
MEN...:
När allt rullar på bra, är det så lätt att falla tillbaka och börja fuska. Hemska tanke och handling!
Jag började fika som vanligt igen. Bullar och kakor. Och vad Curt har gjort bakom ryggen på mig, ja det vet nog bara han...😉 Haha...😜
Nej, det var faktiskt inte roligt. Hans hudproblem och min värk började dyka upp igen. 😣
Som sagt - det gäller att hålla tag i den förändring man vet man behöver och mår bra utav. Och det kan gälla på många andra områden också i livet. Efter en tid blir man trött och tror att det går nog bra i alla fall, och man börjar kompromissa. Visst kan kroppen (om vi tar den som exempel) läkas på olika sätt, och man kan behöva testa och se, men det är inte samma sak som att börja släppa taget.
Vi reser oss igen och tar nya tag. Vi vet vad som gäller och hur man ska göra. Det blev några förspillda dagar och veckor men vi tror fortfarande på denna förändring som gör anspråk på oss. Den är inte alltid rolig - men den fungerar.
Och det som fungerar - det gör vi!
Men tänk, jag har ett recept på kanelbullar!!
/Eleonora 💞
Du är välkommen att följa mig, Eleonora Lahti, via FB som "följare" eller Bloglovin. Jag har även FB - sida, "In my living room" som du kan gå in och gilla. Dela länken vidare får du gärna göra... 😊