inmylivingroom.se

Här delar jag händelser och tankar i mitt liv som sångerska, högstadielärare, mamma och medmänniska. In my livingroom blandas tårar med skratt och jag hoppas du lämnar rummet full av livslust och framtidstro.Follow me in any language you want. Click on the English flag below.

Follow me in any language

Dags för reformation!

Publicerad 2016-04-22 15:21:00 i B2, Högtider, Israel - ett hem, Podcast / Sveriges Kristna Radio,

Så var det då Nisan den 14:e. Idag! 
?? 😳😴😮
Tyvärr är det inte många som har koll på vad det betyder - men det är kring detta ALLT kretsar.
Det är den dag vi i vår kultur kallar för långfredag, och bland judarna "Den stora förberedelsedagen" då man firar sedermåltiden på kvällen.
 
 🌕🍷🍷🍪🍷🍷🌕
Detta är Herrens högtider,
de heliga sammankomster som ni skall utlysa på bestämda tider:
I första månaden (Nisan),
vid aftontiden på fjortonde dagen i månaden, är Herrens påsk.
3Mos. 23:4-5
 🌕
 
Men vi firade ju påsk för en månad sedan..?
När judarna lägger ut högtidern i sin kalender under året, bestäms deras placering utifrån den kalender Gud gav dem, som är månkalendern. Vi däremot, i vår kultur,  använder solkalendern, vilket de romerska ledarna på 300-talet införde, och då man  samtidigt förbjöd den judiska månkalendern. På kyrkomötet i Antiokia år 341, förbjöds även judar och kristna att fira påsk tillsammans. Det var nog inte så konstig heller, efter det officiella uttalandet som Konstantin hade på kyrkomötet i Nicaea, ett antal år tidigare, år 325:
- "Låt oss inte ha någonting att göra med det avskyvärda judiska packet."
 
Ja, att fortsätta bygga kyrka på den grunden kan bli hur tokigt som helst...😰
 
Om vi nu använder oss av den kalender som Gud gett till det judiska folket, kan vi se att detta är en intressant historisk dag idag, som både vi kristna och judarna har gemensam.
 
Denna dag firar judarna fortfarande, till minne av slaveriet och uttåget från Egypten. Efter alla tio plågor, som var segrar över egypternas olika avgudar (!!), får de uppmaningen att slakta ett lamm, stryka dess blod på dörrposten och äta lammet och brödet som man inte hunnit jäsa, det osyrade brödet. 
Och traditionen lever vidare...
 
På Jesu tid offrades det 100 000-tals lamm i Jerusalem. På morgonen vid niotiden bands översteprästens lamm fast vid altaret, och vid tre-tiden slaktades det och prästen säger: "Det är fullbordat"
Sedan var det dags för de flesta judarna med sedermåltid, med det slaktade lammet.
 
En del firade sin sedermåltid kvällen innan 14:e Nisan. Det finns en passage i texten om att fira "mellan aftnarna". Det var vad Jesus och hans lärljungar gjorde. Man kan förstå att det var enormt antal lamm som skulle hinnas med att slaktas, och därav denna praktiska del.
 
När folket är påväg till templet denna dag, för att få sitt lamm slaktat, ser man nu Jesu kors tillsammans med två andra kors. Han har blivit uppspikad på morgonen vid niotiden. Sedan kom ett mörker mellan klockan tolv och tre. Vid tre-tiden ropar Jesus: "Det är fullbordat!"
Israels barn blir räddade av lammets blod på dörrposten, och kan nu dra ut från Egypten...
Vi kan bli räddade på grund av Jesu blod på vår hjärtats dörrpost, för att Jesus besegrat dödsriket....
 
Israels barn får nu uppleva friheten.
Och vi - som är inympade i det sanna olivträdet, bekänt Jesus som Herre och frälsare - får ta del av det Jesus erövrat till oss.
 
Så fantastiskt!!! 🙏
Snart kommer pingsten, där vi också får se Guds storhet med GT:s skuggbild av hans underbara återlösningsplan för oss alla.
Allt hänger ihop!
 
Tänk så mycket fantastiskt som har legat i träda och undangömt under nästan 2000 år. Kunskap om Guds högtider gör hans återlösningsplan ännu mera begriplig, närvarande och fantastisk!! 🙌
 
Ja, jag undrar verkligen vilka krafter det var som försökte hålla tillbaka allt detta! 😤
Röra till kalendern, förlöjliga högtiderna och även sammanblanda dem med annat. Det gick tyvärr så långt att romerska kristna kallade högtiden för "Easter", ett äldre namn på en hednisk romersk vårfest.
Men förstås, man undanhölls ju från att läsa bibeln. Och värre blev det. Den lästes tillslut på latin inför ett folk som inte kunde språket....
Nu har vi biblar överallt, till vår glädje. Men hur mycket läser man bibeln i vår tid???
Dags för reformation!! 👊
 
/Eleonora 💞
 
Du är välkommen att följa mig, Eleonora Lahti, via FB som "följare" eller Bloglovin. Jag har även FB - sida, "In my living room" som du kan gå in och gilla. Dela länken vidare får du gärna göra... 😊
 
 
 
 

Kommentarer

Postat av: Gudrun Modig

Publicerad 2016-04-22 17:44:24

Tack Eleonora!
Tack för att du klär våra tankar i ord.
Det behövs sannerligen en reformation. Vi
önskar dig och din familj en Glad Pesach.

Svar: Tack det samma till er! 😊🙏
Eleonora Lahti

Postat av: Herborg Deborah Aamodt

Publicerad 2016-06-09 20:31:36

Jeg gikk på bibelskolen 93/94 og minnes at det var helt fantastisk når du ledet lovsangen. Jeg ble veldig glad da jeg leste det du skrev om at vi trenger en reformasjon. Det er helt sant. Jeg og min mann startet å feire sabbat og de bibelske høytidene i 2007. Vi ble invitert til Sverige i 2010 av Daniel Forslund. Han hadde besøk av Mark Bilts fra Seattle. Da reiste vi innom Livets Ord og jeg gav Ulf en bok og et brev som Gud hadde minnet meg om å skrive i 2007. Jeg er leder for Troens Hebraiske Røtter i Norge. Jeg ble så glad da jeg leste dette i går at jeg fikk ikke sove på en lang stund. Synger du fremdeles?
Mvh Herborg Deborah Aamodt

Svar: Tack! Så intressant väg för er i livet 😊
Ja, det är ju ett sådant djup i skrifterna och vi har bara skrapat på ytan. Att förstå hur hela Guds Ord hänger ihop är något av det vi i vår tid behöver få klarhet och uppenbarelse över. Inte bara skapa lite favoritversar här och där, men även leva ett liv som är det som behagar Gud
- i en tid där Jesus fullbordat allt och nåden gäller. 🙏🙏🙏🙏
Och sjunger... jo det ser jag är något som jag inte får lämna. Det tar sig nya vägar och hittar ett "sound" för den här tiden 🎤😊👑
Eleonora Lahti

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Eleonora Lahti

Alla människor har ett gudomligt uppdrag att förverkliga, som kan se väldigt olika ut för oss alla. Resan kan vara tuff och krävande, men med himlens nycklar från Guds ord kan vi få utvecklas och bli det vi är ämnade till att vara. In My Living Room blandas tårar med skratt och jag hoppas du lämnar rummet full av livslust och framtidstro. Det finns så många drömmar som ska förverkligas... Hemsida: eleonoralahti.com Mailadress: info@eleonoralahti.com

Vardagsbetraktelser bloggar Jesussajten.se Follow me in any language Follow me in any languageFollow on Bloglovin
 
 
Här är min Instagram
 
Twingly Blog Search link:http://mylivingroom.blogg.se/ sort:published Most recent posts linking to Twingly Blog3

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela