inmylivingroom.se

Här delar jag händelser och tankar i mitt liv som sångerska, högstadielärare, mamma och medmänniska. In my livingroom blandas tårar med skratt och jag hoppas du lämnar rummet full av livslust och framtidstro.Follow me in any language you want. Click on the English flag below.

Follow me in any language

Lucia och Chanuka...

Publicerad 2016-12-13 22:49:00 i B2, Högtider, Israel - ett hem, Podcast / Sveriges Kristna Radio,

Så har det varit Lucia idag! Kanske du sett på TV, eller haft besök av Lucia, tärnor, tomtenissar och pepparkaksgubbar på ditt jobb? Varje år vid samma tid, våra traditioner.
Ännu ett varv runt solen.
 
Själv minns jag när jag var med i skolans uttagning av Lucia på högstadiet. Det blev Karin, en lång stilig tjej som blev skolans lucia, och jag med mina 153cm hamnade bland tärnorna. 
Många år senare blev jag involverad i ett luciatåg, men nu som körledare. Det var i Israel på Svenska teologiska institutet. När man bor utomlands är det alltid så roligt att träffa andra svenskar, så vi var där på besök under vårt första år. Nästa år var vi deltagare, med Kaleb som tomtenisse, Ester som tärna, och jag som ledare av den lilla kör av svenskar som sjöng olika julsånger.
 
- "Ojojoj," tänkte jag. "Hur hamnade jag i detta..? Dom skulle bara se mig där hemma på Livets Ord!"😂😅
Under våra då nästan 20 år på Livets Ord, hade vi aldrig haft något Luciatåg. Det var liksom aldrig tal om det... Men ett härligt ljuståg med sjungande barn hade blivit en tradition i vintermörkret på luciamorgonen.
✨🎄👩‍👩‍👦‍👦👩‍👩‍👦‍👦👨‍👨‍👦‍👦👨‍👩‍👦‍👦👨‍👨‍👧‍👧👨‍👨‍👧‍👧👩‍👩‍👧🎄✨
Men så händer något i vår matsal(2006 tror jag det var), och ett luciatåg från gymnasiet kommer in och sjunger för våra elever. 
Och jag satt där lite chockad och undrade: "får vi göra såhär...?"😳
 
Nu är jag kanske ute på lite "hal is" 😉, men jag är påväg åt ett litet annat håll nu i mitt resonemang. 
Så, vi fortsätter!
 
Det finns en högtid som vi inte har kunskap om och vi inte känner till så mycket kring, men en högtid som Jesus vandrade hela vägen från Gallileen till Jerusalem, för att fira mitt i vintern.
Chanuka - vinderhögtiden - en ljushögtid!
 
✨👑✨
Nu inföll tempelinvigningens högtid i Jerusalem.
Det var vinter,
och Jesus gick omkring i Salomos pelarhall i templet.
Joh. 10: 22-23
 
Bakgrunden till den tidsmässigt, är att ett stort under hände mitt emellan gamla och nya testamentets epoker. Efter fyrahundra år får Israel tillbaka sin självständighet. Man har genomlevt en tid av hellenistiska krafter som försökt tillintetgöra Herrens Ord genom att pressa på grekiskt tänkande, seder och bruk. Man var förbjuden att fira sina högtider, och en zeusstaty sattes upp i templet, och en gris offrades på altaret...
 
Nu var måttet rågat och man startade ett uppror - och vann en helt övernaturlig seger!!!
Efter denna tid av förföljelse kan man nu fira segern, att man återfått sitt tempel och sin frihet. Längtan till templet var så stark att man, fastän man bara hade olja tillräckligt för en dag, ändå tände den stora minorahn.
Och ljuste skulle inte få slockna.... 
Då gjorde Gud ett under! Fastän det skulle ta åtta dagar att få fram mera olja, räckte den olja man hade i åtta dagar. 
Jesus firade detta mirakel tillsammans med sina landsmän. Och firandet fortsätter i vår tid.
 
Om inte detta hade hänt (allt finns profeterat om i Daniels bok kapitel 8 och 11 att det skulle ske) hade inte Guds Ord överlevt och templet inte varit tillgängligt för Guds Ande att dra in i, som profeterna förutsagt.
Mina barns Chanukafirande i Israelisk skola, med pyssel, dans och fika.
 
I min värld känns nu Lucia väldigt avlägsen. Men.. det ena behöver kanske inte utesluta det andra...
MEN: Tänk om vi kunde förstå denna ljusets högtid, med Jesus som proklamerar att han är världens ljus.
Chanuka - en viktig historisk vändpunkt för messias ankomst!
 
Så sitter jag här med ett och annat av traditioner och rutiner som läggs till i mitt liv. Mer eller mindre väsentligt. Kaffekoppen jag vill dricka mitt morgonkaffe ur, och tomtefamiljen som pryder sin plas på fönsterbrädan vid jultid.
Den var den sista julklappen jag fick av min pappa, innan han dog, när jag var nio år. Andra traditioner har jag valt bort, som t.ex. cigarröken på jul. Min farfar rökte alltd en cigarr till jul - men bara då -  och det blev en tradition som min far tog med sig till mitt hem som barn - även om han bara lät den ligga och pyra.
 
Det finns många gränslandskap av traditioner. De bär med sig minnen och ger oss hållpunkter i tillvaron. Men visst är det väl ändå märkligt att vi missat detta stora under som hände 165 f.Kr.? 
Utan denna händelse hade inte fortsättningen kunnat ske....!!
 
Själv funderar jag på vilka högtider som är just detta - traditioner. Och vilka är högtider som har en bärkraft och budskap in i mitt liv. Högtider Jesus firade...
Chanuka - tempelinvigningen, där orenhet, världsligt tänkesätt och företeelser rensas ut, så undret kan ske och ljuset lyser....
 
Detta år börjar judarnas chanukafirande på julafton. I åtta dagar tänder man ljus, ett nytt för varje dag. Jag ska försöka få tid att skriva lite mera kring denna högtid då, för det finns ett sådant djup i det Gud gör, att vi inte vill missa poängen av det som sker.
 
/Eleonora 💞
 
 Du är välkommen att följa mig, Eleonora Lahti, via FB som "följare" eller Bloglovin. Jag har även FB - sida, "In my living room" som du kan gå in och gilla. Dela länken vidare får du gärna göra... 😊
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Eleonora Lahti

Alla människor har ett gudomligt uppdrag att förverkliga, som kan se väldigt olika ut för oss alla. Resan kan vara tuff och krävande, men med himlens nycklar från Guds ord kan vi få utvecklas och bli det vi är ämnade till att vara. In My Living Room blandas tårar med skratt och jag hoppas du lämnar rummet full av livslust och framtidstro. Det finns så många drömmar som ska förverkligas... Hemsida: eleonoralahti.com Mailadress: info@eleonoralahti.com

Vardagsbetraktelser bloggar Jesussajten.se Follow me in any language Follow me in any languageFollow on Bloglovin
 
 
Här är min Instagram
 
Twingly Blog Search link:http://mylivingroom.blogg.se/ sort:published Most recent posts linking to Twingly Blog3

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela