inmylivingroom.se

Här delar jag händelser och tankar i mitt liv som sångerska, högstadielärare, mamma och medmänniska. In my livingroom blandas tårar med skratt och jag hoppas du lämnar rummet full av livslust och framtidstro.Follow me in any language you want. Click on the English flag below.

Follow me in any language

En kulturrevolution i Sverige

Publicerad 2016-02-26 20:05:00 i B3, Profetisk tid, Resor,

Så är vi påväg hemåt efter en vecka i Shanghai.🌍✈️🇹🇷
Den förlorade väskan är återfunnen efter fyra dagar på vift. Och tur var väl det - där fanns min brudkrona!
Jag hade en liten tanke att tala lite symboliskt kring denna på ungdoms- eller kvinnosamlingen, men så blev det nu inte. Lite tilltufsad och eländig är den, men den är återfunnen. 
Vissa saker vill man bara inte förlora....💓
Som sagt, nu sitter vi 11 000m uppe i lufter i 750km/h. Här går det undan, och om några timmar landar vi i Köpenhamn. Den sträckan tar 11,5 timme och vi reser "bakåt" i tiden med sju timmar. ⏰
 
Några semesterdagar har vi också haft i staden som verkar ligga i framkant på mycket av världens utveckling, i varjefall då det gäller arkitektur. Men teknologi och Shanghaibörsen är det som bl.a. funnit sitt säte i "nya" Shanghai: Pudong.
Som med så mycket annat, är priset högt på flera olika sätt. Podong, var ett jordbruksområde, med en million  bönder, som exploaterades inför världsutställningen 2010. Vart dessa bönder tagit vägen förtäljer inte historien.
Här växer skyskraporna som svampar ur marken. 2011 var vi uppe i "kapsylen" på 492 m höjd. Nu är den besegrad med den till höger som är 630 meter! 😱
För några år sedan hade man två tunnelbanesystem, och på fyra år byggde man 11 nya! Inte undra på att man nästan slukade alla byggarbetare i Asien. 
Så fina tunnelbanor hittar vi inte i Sverige.... 😯
Ca 17 000 steg om dagen på Shanghais rena gator blev det, bland alla moderna kineser i munskydd och med sina telefoner. Men att vara ute och flanera alltför sent är inte tal om. Restaurangerna stänger vid 22 och även alla tunnelbanor. 
Staden med 24 miljoner invånare! 
En av gatorna vi besökte var Jinling Rd. med alla sina musikaffärer. 
Har man en musiker med på resan som heter Torbjörn Frisk, ska den självklart undersökas. 
Gatan med 44 musikaffärer....🎼🎹🎻🎶🎷🎤🎺
Här har vi pianon i 2 miljonersklassen. Den ena ser ut som en Batmanhistoria och den andra av plexiglas.
Jag antar att vi sett något helt annat om vi hade klivit in i UppfinnarJockes tidsmaskin och rört oss bakåt i tiden. 
En liten fiskeby som försökte, med hjälp av sin stadsmur, skydda sig mot Japanska sjörövare på 1500-talet. 
En internationellt präglad handelsstad med kolonial tradition på 1800-talet, som började betala sina varor med opium. 
En politisk smältdegel där Mao Zedong och hans tolv konspiratörer, bittra över orättvisor och korruption, grundade det kinesiska kommunistpartiet 1921 i de franska kvarteren, och där den franska polisen precis missade att få fatt på dem när det uppdagades om det hemliga mötet. Undra hur världspolitiken utvecklats om de hade fått fatt på dessa herrar?
Så kom kulturrevolutionen 1965 i kölvattnet av den nya regimens inriktning, ledd av Mao och hans fru Jiangqing, som ytterligare slog sönder sociala, politiska och kulturella strukturer. 
 
Mitt i detta påstod man att religionen var ett opium för folket.....
 
Jag åker i vår tidsmaskin bakåt i tiden, men nu med en tidsskillnad bakåt, som bara är sju timmar
- och vi är i Sverige:
 
Terrorister av olika slag, "sjörövarna", som vi försöker skydda oss emot på olika sätt gör sig påminda. Nu är det inte längre en fysisk mur, men säkerhetskontrollerna är numera  en självklarhet, som man inte kan komma igenom hur som helst. 
För att orka med tillvaron med alla dess krav och förväntningar, eller försök att döva smärta och sorg, är vår tids "Opium", droger, alkohol och tablettmissbruk, det som bryter ner människor och samhälle. 
Och så har vi vår politiska smältdegel som verkar har tappat sans och balans. Förvirrade hjärnor ger dålig vägledning....
En ny kultur ska skapas och gamla moralideal ska ifrågasättas och rivas ner. En ny tidsålder där allt ska ifrågasättas, för vi "gillar ju olika..."
 
🔹🔶🔹
Det som är krokigt
kan inte bli rakt,
och det som saknas
kan inte räknas.
Pred. 1:15
🔸🔷🔸
Utan gudsuppenbarelse blir folket förvildat...
Pred. 29:18
🔹🔶🔹
 
I vår tid går det fort med det mesta. De sociala strukturerna bryts ner. Den politiska kartan ritas om. De kulturella mönstrena har blivit nya.
Fort, fort går det - som sagt.....
 
Och hur var det med religionen som sågs som ett opium för folket..?
 
I skolans värld talar man om att det är viktigt att läsa och förstå historia. Där kan vi se mönster och hur saker och ting utvecklats för att förstå framtiden. 
Frågan är då:
- Vad har vi lärt oss?
- Vart är vi påväg?
- Vad är vårt ansvar att hantera det vi "ser"?
 
🔻🔴🔻
Förvärva sanning och sälj den inte,
förvärva vishet, fostran och insikt.
Ordsp. 23:23
🔺🔴🔺
 
Vi har passerat fiskebyn och är påväg mot en kulturrevolution i Sverige.... 🇸🇪
 
Kanske är det som Predikaren säger:
Inget är nytt under solen.....
 
Kanske kan vi ändå få återfinna det förlorade - precis som min brudkrona...
 
/Eleonora 💞
 
Du är välkommen att följa mig, Eleonora Lahti, via FB som "följare" eller Bloglovin. Jag har även FB - sida, "In my living room" som du kan gå in och gilla. Dela länken vidare får du gärna göra... 😊
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Eleonora Lahti

Alla människor har ett gudomligt uppdrag att förverkliga, som kan se väldigt olika ut för oss alla. Resan kan vara tuff och krävande, men med himlens nycklar från Guds ord kan vi få utvecklas och bli det vi är ämnade till att vara. In My Living Room blandas tårar med skratt och jag hoppas du lämnar rummet full av livslust och framtidstro. Det finns så många drömmar som ska förverkligas... Hemsida: eleonoralahti.com Mailadress: info@eleonoralahti.com

Vardagsbetraktelser bloggar Jesussajten.se Follow me in any language Follow me in any languageFollow on Bloglovin
 
 
Här är min Instagram
 
Twingly Blog Search link:http://mylivingroom.blogg.se/ sort:published Most recent posts linking to Twingly Blog3

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela