inmylivingroom.se

HÀr delar jag hÀndelser och tankar i mitt liv som sÄngerska, högstadielÀrare, mamma och medmÀnniska. In my livingroom blandas tÄrar med skratt och jag hoppas du lÀmnar rummet full av livslust och framtidstro.Follow me in any language you want. Click on the English flag below.

Follow me in any language

Inga riktiga högtider... 😧

Publicerad 2017-11-04 08:34:00 i B1, B4, Högtider, Podcast / Sveriges Kristna Radio, Profetisk tid,

Jag vilar och njuter pÄ en ö i Medelhavet under lovet, och undrar:
Vad handlar dessa mÀrkliga höstdagar om egentligen? SÄ mÄnga ytterligheter i uttryck med olika Äsikter som gör att det Àr svÄrt att se vad som förenar - annat Àn att det Àr höstlov, eller ska vi nu kalla det för lÀslov?
 
Jag tog mig tid att leta fakta och fundera lite kring hela företeelsen:
Halloween, Allhelgonadagen, Alla helgons dag och Alla sjÀlars dag.
Vi Ă€r mĂ„nga som ifrĂ„gasĂ€tter halloween t.ex. med alla dess uttryck. Och listan kan egentligen göras lite lĂ€ngre angĂ„ende andra högtider ocksĂ„. PĂ„skharar och Ă€gg, jultomte och julgranar, midsommarstĂ„ng o.s.v. Vi anpassar oss och myser till det med ett och annat nĂ€r dessa högtider Ă€r i antĂ„gande, för inte kan vi vĂ€l tĂ€nka oss en jul utan gran - Ă€ven om vi innerst inne kan ifrĂ„gasĂ€tta varifrĂ„n detta hĂ€rrör?😳
 
Â đŸŽ„đŸŽƒđŸŁđŸ‘»
 
Jag vill ta en liknelse, Àven om den Àr lite lÄngsökt. 
Kanske har vi nĂ„got i vĂ„r kropp som inte kĂ€nns bra, t.ex. huvudvĂ€rk, ledvĂ€rk eller allergi. Vi kan accepera det hela och fortsĂ€tta vidare, för pĂ„ nĂ„got mĂ€rkligt sĂ€tt kan vi vĂ€nja oss med det hela, eller sĂ„ stoppar vi i oss vĂ€rktabletter eller astmamedicin för att fĂ„ stopp pĂ„ elĂ€ndet. 💊
Eller sÄ funderar vi pÄ roten pÄ problemet och kan kanske ha möjlighet till förÀndringar i livsstilen!
 
Det mÀrkliga Àr att bibliska högtider har förvrÀngts eller försvunnit i den tidaga kristna kyrkan, eller sÄ har man lagt till det som aldrig var tÀnkt skulle finnas med. Tillsammans med de första lÀrljungarna skulle ju vi som hedningar fÄ del av det judiska arvet och att "Gud sÀnde sin son till vÀrlden för att frÀlsa vÀrlden". DÄ handlar det bl.a. om de högtider jag tidigare skrivit om i min blogg som du hittar i arkivet under rubriken "Högtider".
 
Idag 4 november Àr det detta Är den15:e dagen i Ättonde mÄnaden Cheshvan, enligt den judiska almanackan. Det Àr en dag som omnÀmns i 1 Kung 12:23-33 (för omkring 3000 Är sedan) och blev nÄgot av en imitationshögtid i nordriket, Israel. En avfÀllig kung, Jerobeam, gjorde allt för att sÀkra sin makt i nordriket genom att tillverka tvÄ guldkalvar som skulle representera den gud som ledde dem ut ur Egypten. Och inte skulle man behöva gÄ till Jerusalem för att offra. Nej, det var alldeles för besvÀrligt. SÄ instiftade han en fest i Betel och Dan under hösten pÄ en dag som han sjÀlv valde, och avskilde prÀster som inte var leviter.
Och festen skulle motsvara den Ärliga högtiden i Jerusalem.
Och detta blev orsaken till att folket förleddes att synda mot Herren...
 
Det var nÀstan inget som blev rÀtt dÀr. Guldkalvar, Betel, egna prÀster och ett eget datum för en egen fest...
Och idag, denna dag, Àr det Alla helgons dag.
OcksÄ en pÄhittad högtid - en dag som man sjÀlv valt.
 
Katolska traditioner frÄn 700-talet firar Allhelgonadagen (1:a nov.) som en minnesdag för  de redan frÀlsta döda helgonen. KvÀllen innan var "All HallowŽs Eve" (allhelgonaafton, som numera kallas Halloween) och dagen efter  Àr det "Alla sjÀlars dag" (2:a nov.) nÀr man ber för avlidna anhörigas frÀlsning och det Àr hÀr skÀrselden kommer in. Efter reformationen togs dessa högtider bort men fanns ÀndÄ kvar en tid i almanackor.
 
Som en parallell till detta har vi nu i Sverige en egen variant. Allhelgonadagen Àr hos oss Alla helgons dag (lördagen mellan 31okt- 6:e nov.) dÀr " förebider av helgon ska vÀcka oss till heligt liv i tro och gÀrning". SÄ har det Àven införts "Alla sjÀlars dag" (1983) pÄ söndagen efter, en minnesdag över vÄra döda nÀrstÄende. Det som togs bort efter reformationen, men nu med en liten variant...
Inget fel att minnas, men ÀndÄ...
 
Ur allt detta har vi fÄtt en tragisk blandning av all sköns andlighet. Vi "pyntar" till det hela och gör det bÀsta av situationen. Som en medicin för att det ska kÀnnas bra.
MEN: Var Àr roten till hela problematiken - egentligen - och kan vi göra nÄgot Ät det?! 
Vi har tillÄtit en avfÀllig kyrka diktera vÄra traditioner. En kyrka som avsagt sig sÄ mycket av sin judiska kontext att man tappat kursen och det blir precis som för Jerobeam. Man vill hÄlla kontrollen över folket, finna andra vÀgar i tillbedjan, insÀtta en institution av prÀsterskap, och inrÀtta egna högtider, medans Gud talar i sitt Ord om sina avtalade högtider! VÄrhögtiderna, pÄsk och pingst, har fÄtt sin fullbordan medans hösthögtiderna med Basunhögtiden, Jom Kippur och Sukkot vÀntar pÄ sin fullbordan.
I vÄr tid Àr det ditÄt vi ska rikta vÄra blickar!
Vi har under nÄgra Ärhundranden sett stora vÀckelser bryta fram. Det Àr flera olika uppenbarelser frÄn Ordet som fick en sprÀngkraft, och en större förstÄelse av Guds Ord bröt fram.
 
đŸ”čđŸ”·đŸ“–đŸ”·đŸ”č
Kanske snavade de för att de skulle falla? Visst inte.
Men nÀr de föll blev det till rÀddning för hedningarna,
för att detta skulle sporra deras egen avund.
Rom 11:11
đŸ”čđŸ”·đŸ”č
 
Bibeln talar om att det ska ske en mÀktig vÀckelse bland det judiska folket i den sista tiden. En "avundsjuka" ska vÀckas till liv och de ser Jesus som sin Messias. Men sÄ lÀnge vi föraktar eller förringar deras högtider och inte tar till oss sabbaten, dagen Gud helgade, Àr vi inte trovÀrdiga inför detta folk.
Faktiskt! 👀
 
Ta dig tid att studera och försök förstÄ vad det handlar om. HÀr ligger en viktig pusselbit gömd för den som vill se vÀrldsvid vÀckelse.
 
/Eleonora💞
 
 Du Ă€r vĂ€lkommen att följa mig, Eleonora Lahti, via FB som "följare" eller Bloglovin. Jag har Ă€ven FB - sida, "In my living room" som du kan gĂ„ in och gilla. Dela lĂ€nken vidare fĂ„r du gĂ€rna göra... 😊 
 
 

Kommentarer

Postat av: Karin

Publicerad 2020-01-24 14:04:50

Tack Eleonora för denna text om de judiska högtiderna! Inte mÄnga som skriver eller pratar om dom men det Àr dags nu för att Yeshua ska kunna komma tillbaka och vi ska inte fira vÄra mÀnskliga pÄhittade traditioner!
Shabbat Shalom önskar jag digđŸ‡źđŸ‡±

Kommentera inlÀgget hÀr
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Eleonora Lahti

Alla mÀnniskor har ett gudomligt uppdrag att förverkliga, som kan se vÀldigt olika ut för oss alla. Resan kan vara tuff och krÀvande, men med himlens nycklar frÄn Guds ord kan vi fÄ utvecklas och bli det vi Àr Àmnade till att vara. In My Living Room blandas tÄrar med skratt och jag hoppas du lÀmnar rummet full av livslust och framtidstro. Det finns sÄ mÄnga drömmar som ska förverkligas... Hemsida: eleonoralahti.com Mailadress: info@eleonoralahti.com

Vardagsbetraktelser bloggar Jesussajten.se Follow me in any language Follow me in any languageFollow on Bloglovin
 
 
HÀr Àr min Instagram
 
Twingly Blog Search link:http://mylivingroom.blogg.se/ sort:published Most recent posts linking to Twingly Blog3

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela