inmylivingroom.se

Här delar jag händelser och tankar i mitt liv som sångerska, högstadielärare, mamma och medmänniska. In my livingroom blandas tårar med skratt och jag hoppas du lämnar rummet full av livslust och framtidstro.Follow me in any language you want. Click on the English flag below.

Follow me in any language

Blessed beyond measure!

Publicerad 2017-10-13 22:58:00 i B2, Högtider, Israel - ett hem, Morgon och kväll med min Bibel, Podcast / Sveriges Kristna Radio,

Så var det då dags att börja om från början. Läsårsplanen av Torahn är avslutad, men nu är det dags igen - ett varv till! 🇮🇱
Det handlar om Simchat Torah, och nu är alla hösthögtider i Israel avslutade.
Om du inte vet vad detta är har jag full förståelse, men lever man i ett land där denna dag är en av de största festdagarna att fira, så kan man inte missa detta.
 
Det var i början av 2000-talet och vi bodde i Israel. Våra två yngsta barn gick i Israelisk skola och det var bara att hänga med i alla högtider och traditioner.
En dag kom Ester hem och sa att vi skulle dekorera en bok det finaste vi kunde. Vi slog in boken i ett fint papper och dekorerade med klistermärken, bokmärken, pärlor och glitter. Vad var det vi höll på att göra...? Jo, det var barnens lärobok i Torahn, i en helt vanlig skola, och boken skulle sedan lämnas in till fröken.
 
En regnig höstkväll var vi alla föräldrar  tillsammans med barnen inbjudna till bostadsområdets synagoga. Det var sång och dans och man förklarde något (som jag inte förstod något av) i samband med att man fick gå fram och se Torahrullarna bakom ett draperi.
Så var det sedan dags att gå över till skolan för att fika. Under högtidliga former fick barnen en påse med nötter, mandlar och torkade frukter av fröken och samtidigt tog de emot "sin Torah" som de tidigare dekorerat och gjort fin.
Och tårtan - ja, det var en stor vacker Torahrulle!
Det här är en högtid man tror judarna firat sedan den babyloniska fångenskapen. Då låg templet i ruiner och de var bosatta i främmande land, men man gladde sig över att Guds Ord fanns mitt ibland dem.  De hade läst igenom sin Torah (de fem moseböckerna) och jublade över att ännu en gång få börja om från början i denna bok där Gud uppenbarar sig själv. Ceremonin påminner mycket om ett judiskt bröllop där man nu får dela sin vardag med Gud och hans ord in i framtiden..
 
I Israel har man dansat och firat med full kraft idag. Själv gick jag och funderade på ett och annat som skaver och får mig att undra över några saker. Och glädjen över Ordet kunde jag inte riktigt omfamna när detta okuperade mitt sinne. Så lätt att glömma, missa och tappa focus... 😣
 
Så ser jag: Blessed beyond measure - Välsignad i överflöd!!! 🙏📖🙏
Det är ju detta hela Guds Ord handlar om -  att jag är välsignad!!!! Från Guds hjärta är det kärlek och välsignelse som flödar. Det är detta hela bibeln centreras kring. Jag kan försöka få min bekräftelse från andra människor, eller låta frustration, oro och fruktan av omständigheter styra mig,  när ALLT egentligen handlar om att se att Guds kärlek och välsignelse står över allt detta.
Grunden och fundamentet för vår tro - jag är "Blessed beyond measure!" ❤️❤️❤️
När vi ser och förstår Guds godhet, så finns inte fruktan inom oss längre. Här har vi jordmånen som får vår tro att växa. I överlåtelsen ger vi Gud möjligheterna att verka i våra liv. 
Fria från fruktan och allt annat skräp....
 
🙏💙🙏
I helighet, Gud, går du fram.
Vilken gud är så stor som du, o Gud?
Du är den Gud som gör under,
du visade folken din kraft.
Med stark arm befriade du ditt folk..
Genom havet gick din väg,
din stig gick genom stora vatten -
du lämnade inga spår.
Du ledde ditt folk som en hjord...
Ps. 77:14,15,20,21
💙
 
Som sagt... nu börjar man om från början igen i synagogorna att läsa den undervisning som Gud gav i sin Torah. En god regel är att aldrig sluta läsa Ordet bara för att man en gång läst igenom det. Det finns ett djup av rikedom som bara den som söker finner...
 
/Eleonora 💞
Du är välkommen att följa mig, Eleonora Lahti, via FB som "följare" eller Bloglovin. Jag har även FB - sida, "In my living room" som du kan gå in och gilla. Dela länken vidare får du gärna göra... 😊

Kommentarer

Postat av: Anna

Publicerad 2017-10-14 22:09:56

Vi skulle nog behöva slå in Bibeln det finaste vi kan och dekorera den på det allra vackraste sättet. För att uppskatta den skatt som Bibeln är till oss, var och en.

Svar: Ja, det är en fin symbolhandling 😊🎁
Eleonora Lahti

Postat av: johnny segal

Publicerad 2019-10-21 18:52:02

Eleonora, vad fint du skriver. Din kärlek till Gud, kan man inte missförstå.
Nu ska jag ,fru och 1 st.barnbarn ta oss till kvarterets synagoga, för att vara med på firandet.Som du vet, så delas torah in i 52 avsnitt, en för var vecka. Runt omkring i Israel sitter grupper(olika antal)1 gång i veckan och läser veckans avsnitt. Det blir många diskussioner och berättelser under kvällen, som oftast tar 3-4 timmar. Och idag har vi alltså avslutat alla avsnitt, så nu är det bara att sätta igång med Skapelseberättelsen och få vara med på nya diskussioner och berättelser.
Hoppas du och Curt har det bra, och att vi träffas snart igen. Kram johnny

Svar: Hej Johnny!
Så roligt att du gillar detta 😃🙌
Ja, nu är hösthögtiderna över och allt kan återgå till det normala 😅
Minns hur rörigt och svårt för oss att förstå hur samhället fungerade under dessa veckor när vi precis hade flyttat till Israel. Skulle barnen till skolan eller var dom lediga...
Nu är det Chanukka som väntar...
Må så gott!
Eleonora Lahti

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Eleonora Lahti

Alla människor har ett gudomligt uppdrag att förverkliga, som kan se väldigt olika ut för oss alla. Resan kan vara tuff och krävande, men med himlens nycklar från Guds ord kan vi få utvecklas och bli det vi är ämnade till att vara. In My Living Room blandas tårar med skratt och jag hoppas du lämnar rummet full av livslust och framtidstro. Det finns så många drömmar som ska förverkligas... Hemsida: eleonoralahti.com Mailadress: info@eleonoralahti.com

Vardagsbetraktelser bloggar Jesussajten.se Follow me in any language Follow me in any languageFollow on Bloglovin
 
 
Här är min Instagram
 
Twingly Blog Search link:http://mylivingroom.blogg.se/ sort:published Most recent posts linking to Twingly Blog3

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela