inmylivingroom.se

Här delar jag händelser och tankar i mitt liv som sångerska, högstadielärare, mamma och medmänniska. In my livingroom blandas tårar med skratt och jag hoppas du lämnar rummet full av livslust och framtidstro.Follow me in any language you want. Click on the English flag below.

Follow me in any language

10. Miketz - "Vid slutet"

Publicerad 2020-12-19 12:00:18 i Torahns parasha (veckoavsnitt),

10. Miketz - "Vid slutet" 
1 Mos 41:1 - 44:17
 
Så komplicerat och rörigt det kan bli när man inte kan se klart. Konturer som förväntas uppenbara sanningen visar sig vara ett bedrägligt spel eller i ett annat fall försök att dölja sanningen. 
 
Vi har vandrat genom flera fördolda sanningar under vår läsning i 1:a Mosebok, där lögn och manupilation fått övertaget, och lett händelseförloppet på spektakulära vägar.
 
Vi har sett hur Isak, som inte kände igen Jakob, blev bedragen med hjälp av hårigt skinn från getterna.
Jakob som trodde han gift sig med Rakel, men upptäcker att det var Lea han fått på bröllopsnatten.
Juda som blir bedragen av Tamar som sitter utklädd till en sköka. 
Och nu - bröderna som inte känner igen sin bror Josef - han som de hade bedragit och sålt som slav.
 
I veckans text finns det så många paralleller och förebilder där Josef får peka framåt mot Messias.
Det har varit en lång period, som fortfarande pågår, där Israels folk inte ser sin Messias, utan fortsätter att leva i väntan på honom. Men en dag händer det - det fördolda kommer att uppenbaras!
 
Över Davids hus och över Jerusalems invånare 
skall jag utgjuta nådens och bönens Ande,
så att de ser upp till mig som de har genomborrat.
Sak 12:10
 
Josef  kom till Egypten som 17 åring där han sedan levde som slav i 11 år för att därefter sitta 2 år i fängelse - bortglömd och sviken. Kan det finnas någon fortsättning, när allt ser ut att ha gått fel.? 
 
Farao får en dröm, ja två drömmar - precis som Josef. Och i all villervalla och fruktan som Faraos spåmän upplever, eftersom deras okulta kunskap inte förmår att tyda drömmarna, blir Josefs tidigare  medfånge påmind om att han glömt bort Josef som uttytt hans dröm, vilket hade gjort att han kom ut i frihet. Här får vi se hur hovmästarens skuldkänslor ändrar på historiens gång. 
 
I ett nu kommer Josef upp från den lägsta positionen upp till den högsta, näst efter kungen. Det visar sig att han inte bara kan tyda drömmar utan att han också är en mycket skicklig organisatör. Allt han gör lyckas väl och när han får två söner får deras namn bli uttryck för hur hans liv har gestaltat sig.
Den första sonen får heta Manasse,
 
... "ty", sade han, "Gud har låtit mig glömma
all min olycka och hela min fars hus."
Åt den andre gav han namnet Efraim,
"ty", sade han, "Gud har gjort mig fruktsam
i mitt lidandes land."
1 Mos 41: 51-52
 
Josef lät inte bitterhet och hämd bli en del av hans liv, vilket annars hade varit nära till hands. Han inser att han egentligen tillhör ett annat land fastän han är till stor välsignelse och själv får del av välsignelsen i Egeypten. 
 
Även om han försökt glömma sitt lidande blir han nu påmind om sina drömmar när hans bröder kommer för att köpa säd och de budar sig djupt inför honom. Men än kan inte historiens mysterium avslöjas. Brödernas hjärtan prövas, men inte utifrån hämd,  och här kommer Messias släktlinje att dras upp.
Josef ger ett ultimatum att bröderna inte kan komma tillbaka till Egypten för att köpa säd om inte yngste brodern Benjamin kommer med.
Ruben försöker med att låta sina söner bli en bricka i spelet, men det är Juda som tar på sig ansvaret för Benjamins liv  när fadern i sin förtvivlan försöker hålla tillbaka yngste sonen. 
 
Åren har präglat deras liv och det är nog ca. 25 år efter händelsen vid brunnen som de nu börjar konfronteras med sanningen. Även Jokob måste komma till en punkt där han ger upp det dyrbaraste i livet.
Om han ändå visste vad det skulle föra med sig ...
 
I dentta veckoavsnitt ser vi Josef och Juda som tydliga ledare. Med tiden kommer dessa att leda fram till landets två olika riken: Davids monarki "Juda" eller "Juda hus", samt "Josefs stam (Efraim) "Israel" "Josefs hus". 
 
Och bägaren ... ja den fanns också med i detta avsnitt. En hednisk bägare som fick vara med mitt i Guds plan ... 
 

Nu kommer vi in i nästa veckas avsnitt!
11. Vajigash - "Han närmade sig" 😊📜 
Under nästa vecka ska ni läsa 1 Mos 44:18 - 47:27
 
🕎  Shabbat Shalom!  🕎
 
/Eleonora
 
Ps. Om du läser inlägget på datorn ligger en annons från blogg.se över endel av texten. Tyvärr har jag ingen möjlighet att styra över det, men i telefonen finns inte det problemet. Där ligger annonsen innan inlägget. Ds.

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Eleonora Lahti

Alla människor har ett gudomligt uppdrag att förverkliga, som kan se väldigt olika ut för oss alla. Resan kan vara tuff och krävande, men med himlens nycklar från Guds ord kan vi få utvecklas och bli det vi är ämnade till att vara. In My Living Room blandas tårar med skratt och jag hoppas du lämnar rummet full av livslust och framtidstro. Det finns så många drömmar som ska förverkligas... Hemsida: eleonoralahti.com Mailadress: info@eleonoralahti.com

Vardagsbetraktelser bloggar Jesussajten.se Follow me in any language Follow me in any languageFollow on Bloglovin
 
 
Här är min Instagram
 
Twingly Blog Search link:http://mylivingroom.blogg.se/ sort:published Most recent posts linking to Twingly Blog3

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela