inmylivingroom.se

Här delar jag händelser och tankar i mitt liv som sångerska, högstadielärare, mamma och medmänniska. In my livingroom blandas tårar med skratt och jag hoppas du lämnar rummet full av livslust och framtidstro.Follow me in any language you want. Click on the English flag below.

Follow me in any language

4.Vayera - "Uppenbarade sig "

Publicerad 2020-11-06 19:35:46 i Torahns parasha (veckoavsnitt),

Nu har vi kommit till del fyra för er som följer med i resan genom de fem Moseböckerna under ett år. Ett nytt kapitel försöker jag lägga ut till varje sabbat.
Välkommen att följa med!
 
Vayera - "Uppenbarade sig " 
1 Mos 18:1 - 22:24
 
Varje vecka läser man i synagogan ett avsnitt från Moseböckerna. Det är en uråldrig tradition som praktiserades redan på Jesu tid. Förra veckans avsnitt, Lech Lecha, inleddes med de löften Gud gav Abraham om det land han skulle visa honom och ge till hans efterkommande. 
År 70 e.Kr. förlorar man sitt land efter Titus erövring, och så följer det slag i slag en kamp om landet.
Året 1917 läser man i synagogan utifrån sin kalender, den förutbestämda texten från läsplanden som rabbinerna satt samman, och någon dag senare, 2:a november 1917  undertecknas Balfourdeklarationen, som stöder upprättandet av ett judisk hemland, och Guds Ord befäster återigen rätten för det judiska folket att leva, bo och äga detta land. 
Under århundraden har dessa parasha (veckoavsnitt), sammanfallit med ett flertal historiska händelser som med kraft understrukit Bibelns trovärdighet på ett märkligt sätt. (Vill du få del av dessa kan du läsa Jonathan Cahns bok "Oraklet")
 
Det som gör bibelläsningen så spännande och fascinerande på flera olika sätt, är att upptäcka de olika bottnar, djup och paralleller som finns. Att jämföra de hebreiska skrifternas texter och berättelser (GT) med de apostoliska texterna (NT), för att ta det vidare in i vår tid och därefter framtiden kan vi få del av allt detta. Här får vi verkligen be att Guds ande hjälper oss att få bort den slöja som hindrar oss att se Guds hemligheter som han vill uppenbara. 
 
I veckans avsnitt får vi se hur tre män, Herrens själv och två änglar, besöker Abraham och Sara och meddelar att de ska bli föräldrar till en liten son. I detta glädjerus fortsätter Herren att tala:
 
Kan jag dölja för Abraham vad jag tänker göra?
...
Sedan sade Herren:
Ropet över Sodom och Gomorra är starkt
och deras synd är mycket svår.
1 Mos 18: 17, 20
 
Här lyfter Gud Abraham vidare, bort från hans självupptagenhet av sin kallelse och glädjen om hur Gud "löst" hans problem av att sakna en arvinge. Nu handlar det om att göra allt han kan för att rädda de rättfärdiga från domen. Där fanns Lot och hans familj och nu börjar "köpslåendet" med Gud om deras räddning. I vår tid skulle vi nog kalla det för förbön för sin släkt. 
Och här kanske både du och jag bör rannsaka oss ...
 
Men vad var Sodoms synd?
 
Se, detta var din syster Sodoms synd:
Högmod, överflöd av mat och bekymmerslös säkerhet
utmärkte henne och hennes döttrar.
Och hon hjälpte inte den nödställde och fattige.
Hes 16:49
 
På samma sätt bedrev de otukt
 och följde onaturliga begär ...
Jud v.7
 
Nu får Abraham för sig att flytta vidare och återigen ställer han till det, trons fader, när han ljuger om att Sara är hans syster och hon blir förd till kungens harem. Gud måste verkligen ha gjort något mirakel med denna 90-åriga kvinna när hon fortfarande är så attraktiv, eller hur?
Hela berättelsen handlar här om synd och misstag, som resulterar i barnlöshet bland kvinnorna i kungens närhet, men även om förlåtelse, omvändelse och förbön, som resulterar i Saras graviditet och Isaks födelse.
Ibland är det riktig kaos innan miraklet kommer!
 
Men "misstaget" Ismael har Gud också en plan för - och omsorg om! Fastän Ismael och hans mor Hagar inte passade in i den plan som låg utstakad för  Isak och hans familj, ropar en Guds ängel från himlen:
 
"Hur är det Hagar? Var inte rädd!
Gud har hört pojkens rop där han ligger.
Gå och res upp honom och tag hand om honom.
Jag skall göra honom till ett stort folk." 
Och Gud öppnade hennes ögon
så att hon fick syn på en brunn med vatten.
1 Mos 21: 17-19
 
Åren går och Gud sätter Abraham på prov. Något som Gud själv även skulle göra med sin ende son Jesus. 
Offra sin son!
Abraham beger sig iväg med sin son Isak, till "ett berg som Gud skulle visa honom", som hädanefter kallades för "Berget där Herren förser." Här kallas Herren för "Herren som förser - Jehova jireh."
Här finns det tankar om hur namnet Jerusalem har uppkommit. Det äldsta namnet på staden är Salem. Det nämns om Salem när Abraham möter prästen Melkisedek från Salem. 
Sätter man samman "jireh och "Salem" kan det bli Jerusalem. 
 
 
Återigen ropar en ängel från himlen, men nu till Abraham: 
 
"Lyft inte din hand mot pojken
och gör honom ingenting. 
Nu vet jag att du fruktar Gud,
då du inte ens har undanhållit din ende son."
1 Mos 22:12
 
Har Abraham nu äntligen lärt sig sin läxa kanske? Ivern att uppfylla Guds löfte på egen hand är nu helt borta.
- "Det blir som det blir. Har Gud tänkt uppfylla löftet på detta märkliga sätt får han se till att det blir gjort - men då på hans eget sätt." Kanske var det så Abraham nu resonerade.
Det mänskliga måste backa för att det gudomliga ska bli synligt!
OCH det händer bara när kärleken till Gud är större än kärleken och överlåtelsen till kallelsen, för den kan också bli en "gud".
 
"I din avkomma skall alla jordens folk bli välsignade,
därför att du lyssnade till min röst."
1 Mos. 22:18
 
Vad har du sett för paralleller?
 
Omskärelsen och hjärtats omskärelse, Kol 2:11
Isak och Ismael - son efter löftet och son efter köttet
Offrandet och bindandet av Isak - och Jesus
Platsen som Gud visade för offret - platsen för templet, berget där Herren förser. Det innehåller en språklig form som ger oavslutad tid, i betydelsen " där Herren kommer att ses" en profetisk hälsning fram till Jesu närvaro på jorden och till hans andra återkomst till jorden. 
Dåtid, nutid och framtid ....
 
Abraham, er fader, jublade över att få se min dag. 
Han såg den och blev glad."
Joh 8:56
 
Sedan var det ju också förstås parallellen kaos som återkommer åtskilliga gånger "som ett brev på posten ..."
 
Nu kommer vi in i nästa veckas avsnitt!
5. Chayei Sarah - "Saras liv " 😊📜 
Under nästa vecka ska ni läsa 1 Mos 23:1-25:18
 
🕎  Shabbat Shalom!  🕎
 
/Eleonora 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Eleonora Lahti

Alla människor har ett gudomligt uppdrag att förverkliga, som kan se väldigt olika ut för oss alla. Resan kan vara tuff och krävande, men med himlens nycklar från Guds ord kan vi få utvecklas och bli det vi är ämnade till att vara. In My Living Room blandas tårar med skratt och jag hoppas du lämnar rummet full av livslust och framtidstro. Det finns så många drömmar som ska förverkligas... Hemsida: eleonoralahti.com Mailadress: info@eleonoralahti.com

Vardagsbetraktelser bloggar Jesussajten.se Follow me in any language Follow me in any languageFollow on Bloglovin
 
 
Här är min Instagram
 
Twingly Blog Search link:http://mylivingroom.blogg.se/ sort:published Most recent posts linking to Twingly Blog3

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela