inmylivingroom.se

Här delar jag händelser och tankar i mitt liv som sångerska, högstadielärare, mamma och medmänniska. In my livingroom blandas tårar med skratt och jag hoppas du lämnar rummet full av livslust och framtidstro.Follow me in any language you want. Click on the English flag below.

Follow me in any language

5. Chayei Sarah - "Saras liv "

Publicerad 2020-11-13 18:10:00 i Torahns parasha (veckoavsnitt),

Nu har vi kommit till veckoavsnitt 5 i vår bibelläsningsplan, och min förhoppning är att du nu under den gångna veckan har läst det avsnitt som nu läses i synagogan på sabbaten. 
 
5. Chayei Sarah - "Saras liv " 
1 Mos 23:1-25:18
 
Växlingen mellan generationer är alltid en svag länk. Har man överfört förståelsen av äkthet, trohet och överlåtelse av sin övertygelse? Det får inte gå fel nu när matriarken Sara dör, och traditioner av tro och liv ska föras vidare, för det finns bara en länk vidare in i framtiden, löftessonen Isak.
 
Det är en vacker berättelse om hur värdefulla egenskaper kan leda människor rätt i uppdraget och i livet. Abraham sänder sin tjänare långt bort till det land där han en gång föddes. Uppdraget är att finna en hustru åt sin ende son som han fått med sin hustru Sara som han nyligen begravt. 
 
Noggrannhet och överlåtelse hos Abrahams tjänare var styrkan, men framför allt hade tjänaren förstått vem hans herre var när han bad:
 
HERRE, min herre Abrahams Gud,
låt mig få framgång idag
och visa nåd mot min herre Abraham.
1 Mos 24:12
 
Det handlar inte om nåd i allmän betydelse. Texten talar om att visa "chesed", ett ord som lyfter fram betydelsen om att visa trohet till förbundet. Det handlar alltså inte om allmän välvilja att kunna utföra uppdraget, utan om insikten av att ett förbund hade ingåtts.
Så har vi Rebecka som får högsta betyg på goda egenskaper, när hon utan förbehåll visar prov på flit, omtänksamhet, villighet och gästvänlighet. I vardagens sysslor händer det omedelbara! Hon vet att hon ska lämna familj och land för att följa med till en okänd framtid. Ett beslut som hon själv ska fatta och stå för. 
 
De kallade till sig Rebecka och frågade henne:
"Vill du följa med den här mannen?"
Hon svarade: "Ja".
1 Mos 24: 58
 
I denna bibliska text kan vi läsa den historiska berättelsen och tolka den som det står, men samtidigt vet vi att det kan finnas så mycket mera att upptäcka av det som finns fördolt. Det är som flera lager i Guds Ord och det är något som vi kan se att också författarna till de apostoliska skrifterna förutsatte att det var på det sättet. 
 
I bl.a. Gal 4: 21-31 finns en jämförelse att Sara är som Jerusalem och templet. Men när hon dog en tid efter att Isak blivit bunden för att offras, blev hennes tält tomt.
Och efter Jesu död blev templet tomt och nedrivet ...
Och Abraham söker en brud till sin son Isak - och finner Rebecka.
Och Gud söker en brud till sin son Jesus - och finner församlingen.
Och tjänaren är ivrig att utföra uppdraget.
Och den helige Ande är hjälparen ...
 
Så börjar den långa resan för Rebecka ...
Och en kväll händer något!
 
När Rebecka lyfte sin blick fick hon se Isak.
Hon steg ner från kamelen och frågade tjänaren:
"Vem är den mannen som kommer emot oss på fältet"?
1 Mos 24:64-65
 
 
Som troende har vi sagt vårt "ja". Vi är på en resa för vi har fattat ett beslut - och vi står för det, precis som Rebecka. Men dagarna går och resan är lång och kvällen är sen ...
Vad ska vi göra då?
 
- Lyft blicken och se lite längre bort.
- Stig ner och ta initiativ för att uppmärksamma det du upptäckt.
- Fråga - och tjänaren vill svara dig.
 
Länken mellan generationerna knyts samman när Rebecka kommer till Saras tält, och härligheten återvänder. Isak har fått sin brud.
Vi kommer som bruden till det himmelska Jerusalem, där vi möter vår brudgum Jesus. 
 
Kanske du ska läsa texten en gång till, och nu med lite andra "glasögon"?
 
Vi ser parallellerna och bilderna, men samtidigt Guds frälsningsplan där han använder människor som gensvarat till Guds kallelse för ca. 4000 år sedan. Ett folk som förstått vad det innebar att vara i förbund med HERREN vår Gud. Generationerna avlöser varandra, men utmaningarna finns där hela tiden. 
Noggrannheten i uppdraget ...
Det måste hålla för nästa generation - också!
 
Nu kommer vi in i nästa veckas avsnitt!
6. Toledot - "Generationer " 😊📜 
Under nästa vecka ska ni läsa 1 Mos 25:19 - 28:9
 
🕎  Shabbat Shalom!  🕎
 
/Eleonora 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Eleonora Lahti

Alla människor har ett gudomligt uppdrag att förverkliga, som kan se väldigt olika ut för oss alla. Resan kan vara tuff och krävande, men med himlens nycklar från Guds ord kan vi få utvecklas och bli det vi är ämnade till att vara. In My Living Room blandas tårar med skratt och jag hoppas du lämnar rummet full av livslust och framtidstro. Det finns så många drömmar som ska förverkligas... Hemsida: eleonoralahti.com Mailadress: info@eleonoralahti.com

Vardagsbetraktelser bloggar Jesussajten.se Follow me in any language Follow me in any languageFollow on Bloglovin
 
 
Här är min Instagram
 
Twingly Blog Search link:http://mylivingroom.blogg.se/ sort:published Most recent posts linking to Twingly Blog3

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela