inmylivingroom.se

Här delar jag händelser och tankar i mitt liv som sångerska, högstadielärare, mamma och medmänniska. In my livingroom blandas tårar med skratt och jag hoppas du lämnar rummet full av livslust och framtidstro.Follow me in any language you want. Click on the English flag below.

Follow me in any language

1. Bereshit - I begynnelsen ...

Publicerad 2020-10-16 19:37:00 i Torahns parasha (veckoavsnitt),

1. Bereshit - I begynnelsen
1 Mos 1:1 - 6:8
 
Så var det då dags att börja om igen - och gå vidare!
Någon gång under oktober månad händer 23 Tishrei, Simchat Torah, Torahns glädje. 
- Och vad är det ...?
(Här kan du läsa det jag tidigare skrivit och då  lite mera utförligt om just den högtiden:
 http://inmylivingroom.se/2017/october/blessed-beyond-measure.html )
 
För att förstå tideräkningen behövs en månkalender. Vi är i den sjunde månaden, men samtidigt i början av den civila årsräkningen.  Det är den kalendern som följer månens cykler, och som bibeln utgår ifrån men som blev bortplockad på 300- talet. Det som var klar och tydlig information till läsarna blev nu höljt i ett dunkel. Och inte blev det lättare heller när det blev förjudet att äga en bibel och samtidigt lästes den på latin i kyrkorna. 
Ordet började få en distans i tiden och livet. 
 
Men vi tar de hela från början!
Det finns jämförelser man kan göra mellan 1:a Mosebok och Psaltarpsalmerna 1- 41, människan välsignad, fallen och återlöst av Gud. Oral Roberts har i sina predikningar ställt frågan för olika bibelböcker "Vem är den fjärde mannen (Messias) i den brinnande ugnen?" och här ser vi "Kvinnans säd". Vi ser även hur Gud uppenbarar sig som den allsmäktige skaparen.
 
Bibelns fem första böcker kallas för Torah, som betyder undervisning eller instruktioner. Låter inte det intressant? Det finns helt säkert skatter fördolda här som vi slarvat oss igenom, för vi glömt det som Jesus sa till Emmausvandrarna:
 📖
"Så oförståndiga ni är och tröga till att tro på allt som profeterna har sagt." 
Och han började med Mose och alla profeterna
och förklarade för dem vad som var sagt om honom i alla Skrifterna ...
"Brann inte våra hjärtan när han talade med oss på vägen
och öppnade Skrifterna för oss?"
...sedan öppnade han deras sinnen
så att de förstod Skrifterna.
Luk 24:25-26, 32, 45
 📖
"Om ni trodde Mose, skulle ni tro på mig, ty om mig har han skrivit.
Men tror ni inte hans skrifter, hur skall ni då kunna tro mina ord?"
Joh. 5:46-47
 📖
Min plan är att tillsammans med dig läsa ett av de 52 styckena varje vecka som man delat in Torahn i. Inget stort bibelstudium, men kanske en uppmuntran att bit för bit läsa, och nu inte helt plötsligt fastna i 3:e Mosebok, som kan upplevas obegriplig, för att där lämna fortsättningen av läsplanen. 
 
Nu börjar vi!
Ett textavsnitt som man läser varje vecka i alla synagogor kallas för parasha. Det är avsnittet som Jesus och hans lärjungarna varje vecka gick igenom. 
 📖
Ty Mose har i tidigare släktled
haft sina förkunnare i alla städer,
då han föreläses i synagogorna varje sabbat. 
Apg 15:21
📖
Dags att läsa:
1 Mos 1- 6:8
Bereshit - I begynnelsen ...
 
Häromdagen satt jag och min vuxna dotter och samtalade om vår begränsade förmåga att förstå stora tal. När hon var 6-7 år hade hon gjort en bok med siffror, och när hon kommit till talet 200 var hon klar med boken. Det fanns inga fler siffror, och inga funderingar på detta, för så var det!
Vi kan le åt det hela men samtidigt befinner vi oss i samma begränsning, om än med lite större rörelseutrymme. 
 
Hur ska vi förstå tiden?
"I begynnelsen skapade Gud himmel och jord ..."
"I begynnelsen var Ordet ..."
 
Mitt i skapelsen när allt sammanvävs för att bli det fullkomliga - kommer distansen! Syndafallet med dess konsekvenser blir ett faktum, och avståndet mellan människa och Gud är uppenbar.  När vi inte handlar på Guds tilltal vill synden anfalla oss.  
Genom att lyssna till Guds ord, mitt i en fallen värld, kan vi som skapelsens krona, råda över synden och leva i gemenskap med Gud. Det berättas om Hanok som hade en nära gemenskap med Gud och blev sedan bortryckt, precis som det Elia senare fick vara med om, OCH det som 1 Tess 4: 16-17 berättar om: att Guds församling en dag ska vara med om!
 
Hela denna historia kring syndafallet handlar om att skaffa sig kontroll, status och position. Allt börjar få sina konsekvenser men samtidigt säger Gud att du ska råda över synden (4:7). Det handlar om att inte skylla ifrån sig, annars kommer skuld och ångest ...
Historien upprepar sig - hela tiden!
 
Syndens konsekvenser finns där i veckans bibeltext, och ligger och lurar hela tiden, och nu närmar vi oss översvämningen på Noas tid.
Det står om varelser från andevärlden som kom till människorna och det blev ett perverterat DNA. Nu har vi jättarna, våldsverkarna,  som kliver in på den mänskliga scenen. 
I vår tid möts vi av förstörd arvsmassa som ger missbildningar och sjukdomar. Vi lever i en fallen värld där vi även tagit steget över till "gudarnas värld" där vi klipper och klistrar i arvsmassan, för att rätta till det hela - och kanske skapa något nytt ...?
 
Vi kan se nyttan med delar av detta , men ändå ...
 📖
Jesus vände sig om och sa till Petrus: 
"Gå bort ifrån mig, Satan!
Du vill få mig på fall.
Vad du tänker är inte Guds tankar
utan människotankar."
Matt 16:23
📖 
Att ha insikt i den andliga världen är det som avgör om vi förstår vart vi är påväg i en gudsfrånvänd tillvaro. Vad skapar distansen till Gud i människan? Det som fick den första familjen att gå så fel, var deras egna tankar och egna val. De tvivlade på Guds ord och trodde på satans lögn. 
"Deras hjärtans alla tankar och avsikter var ständigt alltigenom onda." (6:5) och här fattar Gud beslutet att ge människan en ålder till max 120 år vilket, nu också forskare i vår tid erkänner. Det finns helt enkelt en genetiskt "förprogrammerad livslängd" i människans DNA. Men så har vi förstås den genetiska saxen som också vill vara med i utvecklingen ...
 
Att Adam och Eva blev förpassade bort från paradiset var tur, annars vore det mänskliga släktet för evigt förtappad om man ätit av kunskapens träd på gott och ont träd.
 
Jesus säger:
📖
Åt den som segrar
skall jag ge att äta av livets träd,
som står i Guds paradis. 
Upp 2:7
 📖
Nu går vi händelserna lite i förväg, för nu är vägen öppen till vår förlossare och återlösare. Men vi ska ta de små stegen på vår resa under året, för att nu se vår Messias räddningsplan.
I "Bershit"ser vi honom som "kvinnans säd som krossar ormens huvud."
Jag hoppas du nu läst igenom bibelavsnittet, för annars blir det svårt att följa med. 😉😅
 
🕎  Shabbat Shalom!  🕎
 
(Skriv gärna en kommentar här i bloggen eller på FB, och kanske du har några som gärna följer med på denna resa du borde kontakta?)
 
/Eleonora 
 
Under nästa vecka ska ni läsa 1Mos 6:9- 11.32
"Noach - Noa" 😊📜

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Eleonora Lahti

Alla människor har ett gudomligt uppdrag att förverkliga, som kan se väldigt olika ut för oss alla. Resan kan vara tuff och krävande, men med himlens nycklar från Guds ord kan vi få utvecklas och bli det vi är ämnade till att vara. In My Living Room blandas tårar med skratt och jag hoppas du lämnar rummet full av livslust och framtidstro. Det finns så många drömmar som ska förverkligas... Hemsida: eleonoralahti.com Mailadress: info@eleonoralahti.com

Vardagsbetraktelser bloggar Jesussajten.se Follow me in any language Follow me in any languageFollow on Bloglovin
 
 
Här är min Instagram
 
Twingly Blog Search link:http://mylivingroom.blogg.se/ sort:published Most recent posts linking to Twingly Blog3

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela