inmylivingroom.se

Här delar jag händelser och tankar i mitt liv som sångerska, högstadielärare, mamma och medmänniska. In my livingroom blandas tårar med skratt och jag hoppas du lämnar rummet full av livslust och framtidstro.Follow me in any language you want. Click on the English flag below.

Follow me in any language

2. Noach - Noa

Publicerad 2020-10-23 20:44:00 i Torahns parasha (veckoavsnitt),

Vilka konsekvenser händelsen i förra veckans text fick för hela mänskligheten - syndafallet! Genom att lyssna till fel röst och med motiv att hitta genvägar till att uppnå högre kunskap, går man rakt in i fällan. 
Kunskapens träd på gott och ont.
 
I skolans värld finns olika vägar till kunskap. Lyssna och läsa men även att göra, är ingångsportar till kunskap. Men så har vi dem som tror att det också går att fuska för att på pappret visa sin "kunskap". 
Härom dagen så inträffade just detta i mitt klassrum. Jag upptäckte att en av mina elever hade en liten papperslapp med kemiformler i sin hand. Det tragikomiska i det hela var att det inte var rätt. Vid ett annat tillfälle fuskades det med att ta foto på ett påbörjat prov, och sedan spred sig den bilden bland några elever. Nu var det bara så att den eleven inte klarat av den uppgiften, som sedan började cirkulera runt som ett "svar" ...
 
I dagens text möter vi några personer som lyssnat till olika röster - och får olika resultat!
 
1Mos 6:9- 11.32
Noach - Noa
 
Noa vars namn betyder vila, och på hebreiska låter som ´trösta´, levde i en tid när jorden blev mer och fördärvad av omoral och fylld av våld. Världen förändrades inifrån. I allt detta ger Gud människorna tid att reflektera och få en tankeställare om vad som egentligen pågår. Noa får uppdraget att bygga en båt , men samtidigt predika för sina medmänniskor. Det står att han var rättfärdighetens förkunnare (2 Petr. 2:5). Han både arbetade med sitt uppdrag att bygga en ark i ett område helt utan vatten, och predikade - i 120 år! 
Samma grundord som används för att beskriva den korg av papyrus, jordbeck och tjära som Mose mor la honom i, för att undkomma faraos dödsdomar mot de judiska gossebarnen, är samma ord som används här för arken, båten, som Noa byggde. En bild på frälsning och räddning. (Förbundstavlornas ark har ett annat grundord)
När skyfallet började och de underjordiska källorna bröt fram, gjorde Gud sin del och stängde dörren och vattnet lyfte båten.
 
I allt detta ger Gud oss sedan sitt förbundstecken - regnbågen. 
 
Och Gud sade:
"Detta är tecknet på det förbund
som jag för all framtid sluter med er
och med alla levande varelse hos er:
Min regnbåge sätter jag i skyn,
och den ska vara tecknet 
på förbundet mellan mig och jorden."
1 Mos 9:12-13 
 
Men nu händer något! Noas tre söner går åt olika håll i livet. Man brukar ibland tala om hur generationer ärver, förvärvar och till sist fördärvar. 
Sonen ärver, barnbarnet förvärvar och barnbarnsbarnet fördärvar - och här har vi Nimrod!
"Babels torn" av Pieter Bruegel den äldre.
 
Nimrod kommer från Hams släkt och långt tidigare hade Noa profeterat att något kommer att gå fel. Synden lurade med religion, politisk makt och egna ambitioner. 
Det står  att Nimrod var välsignad men samtidigt var han rebellen. Kanske började egna funderingar dyka upp för egen vinning? En enande faktor för att samla folket till en kraft i tiden. Högmodet började ta Guds plats och nu började de stora byggprojekten och monumenten ta form.
Nineve och Babels torn byggdes för att imponera och det hade ett väl utvecklat tekniskt system ca 2800 år f.Kr. 
 
Det sägs att när en sten föll från tornets topp (som troligtvis varit ca. 100 meter högt) stannade alla upp och sörjde, men om en arbetare föll ner, brydde man sig inte. 
 
I vår tid byggs det liknande torn, där bl.a. enhet, kommunikation och politisk maktapparat är paralleller in i vår tid. 
Men något hände!
Den maktfullkomlighet som man utvecklat var påväg att bli mänsklighetens största fara, och Gud bröt den genom en språkförbistring. Allt vad man kunnat fantisera och få för sig, skulle man annars kunna genomföra om utvecklingen fick fortgå.
Ja....
I vår tid har vi på olika sätt tagit oss förbi denna barriär ,och världens mäktiga spänner sina muskler som aldrig förr. 
Och vi kan nästan tappa modet ...
 
Men så händer något på våren för ca. 2000 år sedan. En liten grupp män som levt ett enkelt men annorlunda liv några år, och inte riktigt förstått vad de varit med om, får vara med om ett språkunder på pingstdagen. Helt plötsligt, rent fysiskt, talas det kända världsspråk, och en andlig förening inträffar när domen över Babels språkförbistring upphävs. Nu förs tusentals människor samman i en enhet och guds uppenbarelse som ingen människa kan skapa. Pusselbitarna faller på plats!
 
Några generationer efter Nimrod, inträffar ett annat spår utifrån Noas son Sems släktlinje. Här lever en man som heter Tera i södra delen av Babylon. Och man kan ju anta att området är präglat av Nimrods tidigare maktfullkomliga styre - och nederlag. 
Vi kan läsa om hur Tera miste en av sina söner, och kanske sorgen drev honom vidare eftersom han beslutade sig för att flytta med sin söner Abraham och Nahor, barnbarnet Lot och resten av hela sin stora familj till Kanaans land.
 
 
"Men när de kom till Haran bosatte de sig där ..."
1 Mos 11:31
 
Men Tera, vad händer?!!!
 
Är det här vi står lite vilsna i vår tid? Vi skulle ju till Kanaans land men så stannade vi till i Haran ...
 
Abraham visste vad hans fars dröm var, men vad hjälper det? Han behövde ett eget gudsmöte för att kunna göra de förändringar som krävdes.
Och nu kommer vi in i nästa veckas avsnitt!
"Lech Lecha - Gå" 😊📜 
Under nästa vecka ska ni läsa 1Mos 12:1 - 17:27
 
🕎  Shabbat Shalom!  🕎
 
/Eleonora 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Eleonora Lahti

Alla människor har ett gudomligt uppdrag att förverkliga, som kan se väldigt olika ut för oss alla. Resan kan vara tuff och krävande, men med himlens nycklar från Guds ord kan vi få utvecklas och bli det vi är ämnade till att vara. In My Living Room blandas tårar med skratt och jag hoppas du lämnar rummet full av livslust och framtidstro. Det finns så många drömmar som ska förverkligas... Hemsida: eleonoralahti.com Mailadress: info@eleonoralahti.com

Vardagsbetraktelser bloggar Jesussajten.se Follow me in any language Follow me in any languageFollow on Bloglovin
 
 
Här är min Instagram
 
Twingly Blog Search link:http://mylivingroom.blogg.se/ sort:published Most recent posts linking to Twingly Blog3

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela