inmylivingroom.se

Här delar jag händelser och tankar i mitt liv som sångerska, högstadielärare, mamma och medmänniska. In my livingroom blandas tårar med skratt och jag hoppas du lämnar rummet full av livslust och framtidstro.Follow me in any language you want. Click on the English flag below.

Follow me in any language

3. Lech Lecha - "Gå ut"

Publicerad 2020-10-30 18:51:00 i Torahns parasha (veckoavsnitt),

 
 1Mos 12:1 - 17:27
Lech Lecha - "Gå ut"
 
Nu har vi vandrat genom urhistorien i de första 11 kapitlen i 1:a Mosebok,  för att i denna veckas avsnitt röra oss i en tidsrymd på 25 år. Sakta, sakta börjar en diffus bild visa sig om den frälsningsplan Gud har för världen. 
Och inte går den spirakt!
"Herren sa" är den vanligaste frasen i bibeln och nu talar Gud klart och tydligt till en man som hette Abram. I detta avsnitt talar Gud till honom i tre kapitel, men tillslut börjar Abram också att tala till Gud - och kommer med invändningar!
Efter att ha hört att han skall bli ett stort folk, bli till en välsignelse och få ett land Gud skall visa, börjar han tappa modet.
Han har inte någon arvinge!
 
Herrens ord kom till honom:
"En som kommer från din egen kropp skall bli din arvinge."
Sedan förde han ut honom och sade:
"Se upp mot himlen och räkna stjärnorna, om du kan se dem", 
och han sade till honom:
"Så skall din avkomma bli."
Och Abram trodde på Herren,
och han räknade honom det till rättfärdighet.
1 Mos 15:4-6
 
Vi möter i dessa kapitel en man som förtröstansfullt vandrade vidare från det utlovade landet när han insåg att det led av hungersnöd. Det blev lite ändrade planer för en tid, och nu bor han i Egypten. Tyvärr ställer han till det för sig när han ljuger om att hans fru Saraj är hans syster, och det då blir kalabalik i Faraos palats. Mitt i allt tar Gud över hela situationen, för han har ingått ett nådesförbund med honom. Abram lämnar landet, och var då mycket rik på boskap och på silver och guld, för att återvända till den plats där han tidigare rest upp ett altare i Betel. 
Under resans gång har han med sig sin brorson Lot. Abram har varit som en far för honom och det har nog inte alltid varit så lätt. När landområden ska delas mellan dem tar Lot för sig av det bästa av landet, och förstår samtidigt inte faran av att bosätta sig i närheten av Sodom, "där männen var onda och mycket syndiga inför Herren." (13:13) Vid två tillfällen kommer han också i riktig fara (kap. 14 och 19)
Här möter vi några vi skulle kunna kalla för den "andligt troende" och den "världsligt troende." 
Det som är den stora skillnaden mellan dem, är att Abram sökte inte bara ett nytt landområde utan platsen där Herren själv bor. 
 
I tron lydde Abraham ...
I tron levde han som främling ...
Ty han väntade på staden med de fasta grundvalarna, 
den som Gud har format och skapat.
Hebr. 11: 8-10
 
Men återigen ställer han till det för sig. Det var ju detta med en arvinge. Hur ska allt kunna fullbordas? Det Gud hade sagt måste han ju se till att det blir av, och Ismael föds, men mamman är Abrams tjänstekvinna. En liten pojke är "född efter köttet."
Åren går och nu är Ismael 13 år. En pojke som har namnet om sig att vara en vildåsna. Men mitt i allt detta säger Gud att han ska välsigna Ismael och ett stort folk ska komma från honom.
Men Guds planer kullkastas inte av människors misstag! 
 
Flera år tidigare var Abram med om en märklig händelse när Gud slöt sitt förbund med honom, och nu bekräftas det återigen och Gud ger dem namnen Abraham -far till många folk- och Sara -prinsessa. Och nu skall alla av manligt kön omskäras, ett förbundstecken.
 
I det första tilltalet Abram fick från Herren, sa Gud att han skulle göra honom till ett stort folk. Här ligger något mycket intressant fördolt!  Jag ska (assah - nyskapat) göra dig till ett stort folk. När Gud fått nyskapa Abram till en ny skapelse, Abraham (far till många folk), skulle han bli till stor välsignelse. 
 
I allt detta börjar Gud tala i klartext till Abraham och Sara, så de verkligen ska förstå Herrens planer:
 
"Ifråga om Ismael har jag hört din bön.
Jag skall välsigna honom och föröka honom mycket ...
Men mitt förbund skall jag upprätta med Isak,
honom som Sara skall föda åt dig vid denna tid nästa år."
1 Mos 17:20-21
 
Inte är det lätt att vänta, vänta och vänta på löftet. Och vilken utmaning att få barn i den åldern! Först hade Lot varit en del av familjen, med en karaktär där han var oförmögen att förstå andras känslor och behov. Så kommer Ismael, vildåsnan, som har svårt att anpassa sig och väljer att bli en del av problemet. 
Vad ska komma härnäst?
Att lita på Guds tilltal när man bär på  egna felval, misstag och dåliga erfarenheter kräver tro!
 
I veckans text ser vi löften som Gud gett till några människor som profetior eller förbund. Här har vi början till det som kommer att handla om hur Gud kom och kommer att handla med Israel, men även med det folk som blivit inympade tillsammans med Israel. 
 
I dig skall alla släkter på jorden bli välsignade.
1 Mos 12:3
 
Ordet v´nivrechu på hebreiska, betyder "ska välsigna", och är närbesläktat med uttrycket mavrich, som betyder "blanda sig, ympa", och är ett ord som används när man ympar växter. Och nu ser vi tydligt kopplingen till Romarbrevet kapitel 11. 
 
Men om nu några av grenarna har brutits bort och du,
som är ett vilt olivträd, har blivit inympad bland dem
och fått del av det äkta olivträdets feta rot,
då skall du inte förhäva dig över grenarna.
Rom 11: 17-18
 
Då borde man kunna säga: I dig skall alla släkter på jorden bli inympade!
 
Flera hundra år innan Romarbrevet skrevs, berättar bibeln om två hednakvinnor som blev inympade och till och med blev mödrar till kungarna i Davids ätt, moabitiskan Rut och ammonitiskan Naama.
Vi kommer att få lära känna Abrahams barn, barnbarn och barnbarnsbarn framöver, men som en röd tråd ser vi hur Gud utväljer en man, en släkt och ett folk. 
 
Det finns ett gammalt judiskt talesätt: "Förfädernas gärningar visar sönerna vägen." Här får vi se paralleller och de stora penseldragen genom historien.  Vi ser hur Abraham fick dra ner till Egypten och hur Faraos palats drabbades av plågor samtidigt som Abram fick lämna landet med stora rikedomar. Och om vi går händelserna lite i förväg, kommer vi att se hur även Israels barn kom till Egypten, fick utstå svårigheter men räddades genom Guds ingripanden genom landsplågorna - och de lämnar landet med stora dyrbarheter. Och vi - du och jag - blir befriade från syndens slaveri för att nå löfteslandet, även om det går genom öknen ...
 
Jesus talade till folket i liknelser.
Han talade endast i liknelser till dem,
för att det skulle uppfyllas
som var sagt genom profeten:
Jag vill öppna min mun för att tala i liknelser.
Jag skall förkunna vad som varit dolt
sedan världens skapelse.
Matt 13:34-35
 
Det finns en undervisning som har uppenbarats allteftersom under ett historiskt tidsperspektiv, och vi får vara mitt i händelsernas centrum idag. Allt i Gamla testamentet (hebreiska skrifterna) pekar fram emot mot Jesus, Messias. Och folket, men kanske främst de religiösa ledarna på Jesu tid, hade svårt att uppfatta vad som skedde. Man var blinda och inlåsta i en värld där traditionella föreställningar hindrade uppenbarelsen om Messias. 
 
I vår tid behöver vi dra oss undan, och lämna all mänsklig upplyst tillvaro, för att dra oss ut på fälten för att se stjärnorna, ljuset, som Gud har tänt. 
Låt oss höra Guds kallelse i vår tid: Jag ska öppna skrifterna för er!
 
Sedan öppnade han deras sinnen så att de förstod skrifterna.
Luk 24:45
 
Nu kommer vi in i nästa veckas avsnitt!
Vayera - "Uppenbarade sig " 😊📜 
Under nästa vecka ska ni läsa 1 Mos 18:1 - 22:24
 
🕎  Shabbat Shalom!  🕎
 
/Eleonora 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Eleonora Lahti

Alla människor har ett gudomligt uppdrag att förverkliga, som kan se väldigt olika ut för oss alla. Resan kan vara tuff och krävande, men med himlens nycklar från Guds ord kan vi få utvecklas och bli det vi är ämnade till att vara. In My Living Room blandas tårar med skratt och jag hoppas du lämnar rummet full av livslust och framtidstro. Det finns så många drömmar som ska förverkligas... Hemsida: eleonoralahti.com Mailadress: info@eleonoralahti.com

Vardagsbetraktelser bloggar Jesussajten.se Follow me in any language Follow me in any languageFollow on Bloglovin
 
 
Här är min Instagram
 
Twingly Blog Search link:http://mylivingroom.blogg.se/ sort:published Most recent posts linking to Twingly Blog3

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela