inmylivingroom.se

Här delar jag händelser och tankar i mitt liv som sångerska, högstadielärare, mamma och medmänniska. In my livingroom blandas tårar med skratt och jag hoppas du lämnar rummet full av livslust och framtidstro.Follow me in any language you want. Click on the English flag below.

Follow me in any language

48 Shoftim – "Domare"

Publicerad 2021-08-12 22:50:08 i Torahns parasha (veckoavsnitt),

48 Shoftim – "Domare"
5 Mos 16:18 - 21:9
 
För att en nation ska fungera behövs ordningar och regler för samhället. De som ska leda och döma måste vara sanna och trovärdiga och inte ha anseende till personen. Här finns domare, tjänstemän, präster, leviter – och med tiden en kung. Allt ska ledas och styras med rätt och rättvisa. 
 
Denna veckotext rör de bud som handlar om människor emellan. I varje litet Torahsamhälle skulle det traditionellt finnas en liten domstol, bet din, med minst tre domare. I Matt. 18:15-20 talar Jesus om hur detta skall fungera i församlingens synagoga – och något för oss även i vår tid. Det talas om äldste och församlingsledare, och då även domare, som kan förmodas stå som synonymer, med uppgifter som att undervisa,  leda och vårda men också fatta beslut för att upprätthålla ordningen.
Utifrån denna text i Moseboken, upprättades med tiden även Högsta domstolen i Jerusalem, Sanhedrin, med sjuttio äldste över Israel, som skulle bedöma de svåraste fallen.
 
Efter den lag de undervisar dig i 
och efter den dom de avkunnar för dig skall du handla.
Du skall inte vika av från de ord de meddelar, 
vare sig till höger eller vänster.
5 Mos 17:11
 
Förförelse var en av de stora utmaningarna som folket utsattes för. Man ville bli som grannfolken och följa deras seder och bruk. Därför behövdes det tydlig undervisning
 
När du kommer in i det land som HERREN, din Gud, ger dig,
skall du inte lära dig handla enligt dessa folks vedervärdiga seder.
Hos dig får inte finnas någon som låter sin son eller dotter gå genom eld
eller befattar sig med spådom, teckentydning, svartkonst eller häxeri,
ingen som utövar besvärjelsekonster, ingen andebesvärjare, 
ingen som bedriver trolldom och ingen som söker råd hos döda. 
Ty avskyvärd för HERREN är var och en som gör sådant ...
5 Mos 18:9 – 12
 
I vår tid använder vi bland annat även ord och uttryck som medium, tarotkort, astrologi, vit magi. Det är ockulta krafter som har med den onda andliga världen att göra och som man absolut INTE ska befatta sig med. Men vapnet och befrielsemedlet är Jesu blod, för den som fångats i detta nät. 
 
Vi kan också i detta textavsnitt se hur bilden av Messias finns i det fullkomliga offret, men även som prästen, profeten och kungen kliver Messias fram i de olika funktionerna. 
Prästen skulle förutom att hjälpa till med offren och undervisa, även uppmuntra och tala Guds Ord när man skulle ut i strid. Profeten skulle likt Mose tala det Gud befallt honom att tala, och kungen skulle ha sin egen Torah som han skrivit av med egen hand – och Messias är den levande Torahn!
 
När ni står beredda att gå till strid, skall prästen träda fram och tala till folket.
Han skall säga till dem: "Hör, Israel! Ni står idag beredda att gå till strid mot era fiender.
Låt inte era hjärtan vara modlösa. Var inte rädda, bäva inte för dem och var inte förskräckta,
ty HERREN, er Gud, går själv med er för att strida för er mot era fiender och ge er seger.
5 Mos 20:2–4
 
Gud strider – OCH ger oss segern!! 
 
 
Under nästa vecka ska ni läsa:
49 Ki Tetse – "När du drar ut"
5 Mos 21:10 – 25:19
 
🕎  Shabbat Shalom!  🕎
 
/Eleonora 
 
Ps. Om du läser inlägget på datorn ligger en annons från blogg.se över endel av texten. Tyvärr har jag ingen möjlighet att styra över det, men i telefonen finns inte det problemet. Där ligger annonsen innan inlägget. Ds.

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Eleonora Lahti

Alla människor har ett gudomligt uppdrag att förverkliga, som kan se väldigt olika ut för oss alla. Resan kan vara tuff och krävande, men med himlens nycklar från Guds ord kan vi få utvecklas och bli det vi är ämnade till att vara. In My Living Room blandas tårar med skratt och jag hoppas du lämnar rummet full av livslust och framtidstro. Det finns så många drömmar som ska förverkligas... Hemsida: eleonoralahti.com Mailadress: info@eleonoralahti.com

Vardagsbetraktelser bloggar Jesussajten.se Follow me in any language Follow me in any languageFollow on Bloglovin
 
 
Här är min Instagram
 
Twingly Blog Search link:http://mylivingroom.blogg.se/ sort:published Most recent posts linking to Twingly Blog3

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela