inmylivingroom.se

Här delar jag händelser och tankar i mitt liv som sångerska, högstadielärare, mamma och medmänniska. In my livingroom blandas tårar med skratt och jag hoppas du lämnar rummet full av livslust och framtidstro.Follow me in any language you want. Click on the English flag below.

Follow me in any language

49 Ki Tetse – "När du drar ut"

Publicerad 2021-08-20 13:46:52 i Torahns parasha (veckoavsnitt),

49 Ki Tetse – "När du drar ut"
5 Mos 21:10 – 25:19
 
Vi är mitt uppe i den predikan som Mose höll innan man skulle gå in i löfteslandet. Han själv skulle inte få gå med, men förberedelserna som krävdes var han noga med att undervisa och instruera om. Troligtvis var det också denna bok som översteprästen Hilkia hittade under kung Josias tid (2 Krön 34:14), och som då ledde till stora drastiska åtgärder, för att man skulle kunna leva upp till de instruktioner Mose fått från Gud själv. 
 
Man kan se paralleller i aposteln Paulus undervisning, där han väver in tankar i de levnadsföreskrifter som finns, men nu i en annan tid med ett nytt förhållningssätt under nådens tidsålder. Kläder, skyddsräcken, äktenskap, förbjudna blandningar, förlorade djur eller föremål, plöjning och plantering är exempel på sådant som på ett eller annat sätt lyfts fram, men som nu ska vara skrivna i var och ens hjärta, i ett andligt förhållningssätt som även får fysiska konsekvenser. 
 
I detta veckoavsnitt ser vi hur förbundsdokumentet visar hur vi ska leva för att få se Guds löften uppfyllda i våra liv. Gud värnar om att det ska vara en rättvis behandling av både människor och djur, där även omsorgen om naturen kommer in. 
 
"Om du ser att din broders oxe eller får har kommit vilse ..." (5 Mos 22:1-4), talar om att vi inte får dra oss undan när andra behöver vår hjälp och det talar Paulus om bl.a. i Galaterbrevet:
 
Låt oss därför göra gott mot alla människor medan vi har tillfälle,
och framför allt mot dem som delar vår tro.
Gal 6:10
 
"Du skall inte plöja med en oxe eller åsna tillsammans" (5 Mos 22:19), hittar sin parallell i bland annat Andra Korintierbrevet:
 
Gå inte som omaka par i ok med dem som inte tror.
Vad har väl rättfärdighet med orättfärdighet att göra?
Eller vad har ljus gemensamt med mörker?
2 Kor 6:14
 
"Blanda inte ull med lin" kan också ses som att vi är nya skapelser och blandar inte in denna världen i våra liv.  
 
Många av dessa lagar kan synas märkliga när vi läser det genom vår tids glasögon, men grunden handlar hela tiden om att behandla människor med heder och värdighet och att ingen får favoriseras, något som var helt andra förhållningssätt hos de grannfolk som levde i deras närhet. 
Dödsstraffen var mycket skarpa varningar, men de innehöll villkor och omständigheter vilket ledde till att de mycket sälla behövde verkställas. 
 
Så har vi kläder ...
"En kvinna skall inte bära manskläder, och en man skall inte klä sig i kvinnoplagg. Ty var och en som gör så är avskyvärd för HERREN, din Gud" (5 Mos 22:5).
 
Lär inte själva naturen er att det är en skam för en man
att ha långt hår men en ära för en kvinna,
eftersom hon fått håret som en slöja.
Men om någon har lust att strida om detta,
så skall han veta att vi inte har en sådan sed,
inte heller någon av Guds församlingar.
1 Kor 11:14-16
 
I denna vers kan ordet naturen ha betydelsen "kultur", det vill säga det som känns naturligt i sammanhanget. Det man dock ska ha i åtanke är att bibeln talar om att män ska se ut som män och kvinnor som kvinnor ...
I den judiska traditionen har vi den skrivna och den muntliga Torahn. "De äldstes stadgar" är det som är den muntliga, medans Torahns bud är den skrivna. Många gånger hamnade Jesus i samtal med fariseerna just kring detta. Vad är vad, och hur långt ifrån Guds bud har traditionens äldstes stadgar tagit buden?
Detta är frågor som Jesus utmanade sin samtids fariseer med. Själv var han en av dem i sin lära, men accepterade inte när man la till egna utläggningar och gjorde omtolkningar som skulle vara likvärdigt med det som var skrivet. 
 
Han svarade dem:
"Rätt profeterade Jesaja om er, ni hycklare.
Hos honom står det skrivet:
Detta folk ärar mig med sina läppar, men deras hjärtan är långt ifrån mig.
Förgäves dyrkar de mig, eftersom de läror de förkunnar är människobud.
Ni upphäver Guds bud och håller er till människors stadgar."
Mark 7:6–8
 
 
Under nästa vecka ska ni läsa:
50 Ki Tavo – "När du kommer"
5 Mos 26:1 – 29:9
 
🕎  Shabbat Shalom!  🕎
 
/Eleonora 
 
Ps. Om du läser inlägget på datorn ligger en annons från blogg.se över endel av texten. Tyvärr har jag ingen möjlighet att styra över det, men i telefonen finns inte det problemet. Där ligger annonsen innan inlägget. Ds.

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Eleonora Lahti

Alla människor har ett gudomligt uppdrag att förverkliga, som kan se väldigt olika ut för oss alla. Resan kan vara tuff och krävande, men med himlens nycklar från Guds ord kan vi få utvecklas och bli det vi är ämnade till att vara. In My Living Room blandas tårar med skratt och jag hoppas du lämnar rummet full av livslust och framtidstro. Det finns så många drömmar som ska förverkligas... Hemsida: eleonoralahti.com Mailadress: info@eleonoralahti.com

Vardagsbetraktelser bloggar Jesussajten.se Follow me in any language Follow me in any languageFollow on Bloglovin
 
 
Här är min Instagram
 
Twingly Blog Search link:http://mylivingroom.blogg.se/ sort:published Most recent posts linking to Twingly Blog3

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela