inmylivingroom.se

Här delar jag händelser och tankar i mitt liv som sångerska, högstadielärare, mamma och medmänniska. In my livingroom blandas tårar med skratt och jag hoppas du lämnar rummet full av livslust och framtidstro.Follow me in any language you want. Click on the English flag below.

Follow me in any language

50 Ki Tavo – "När du kommer"

Publicerad 2021-08-26 22:56:05 i Torahns parasha (veckoavsnitt),

50 Ki Tavo – "När du kommer"
5 Mos 26:1 – 29:9
 
 
Välsignelser och förbannelser – ja, det handlar om troheten till det förbund som upprättats mellan Herren och folket. Nu står den nya unga generationen beredd att gå in i löfteslandet och Mose vet sitt ansvar att förklara, instruera och vägleda folket så att de kan få njuta av "ett land som flyter av mjölk och honung." Landet som Gud lovat till Abraham och hans ättlingar. 
När Abraham först kom till landet byggde han ett altare i Sikem, för det var där Gud talade till honom. Nu, flera hundra är senare, står hela Israel tillsammans med präster och leviter nere i Sikems dal (Nablus) runtomkring arken. På bergen Geressim och Ebal finns representanter för sex olika stammar var. Nu läser man upp välsignelser och förbannelser, för att förnya den nya generationen i det förbund man ingått på Sinai berg, för det är inget man bara ärver hur som helst. 
Detta var också en knutpunkt och en strategiskt utvald plats. Här gick den stora farvägen Via Maris som band samman områden från alla väderstreck i de olika vägarna. Allt folk som färdades förbi skulle på ett eller annat sätt då få del av vem deras Gud var, för landets ledare skulle vara Herren själv. 
 
Det finns en enkel liten berättelse i 5 Mos 26:3-10 som generation efter generation läste när man under pingsten (shavuot) kom med förstlingsfrukten till prästerna som bestod av vete, korn, dadlar, vindruvor, fikon, granatäpplen och oliver. 
 
För oss gäller det som Jesus säger:
 
Sök först Guds rike och hans rättfärdighet,
så skall ni få allt det andra också.
Matt 6:33
 
Vi lever inte i ett förbund där det handlar om att visa upp något inför andra, göra något för att få belöning eller försöka undkomma straff. Men ändå är vi likt Israels barn i ett Gudsförhållande där det handlar om trofasthet och lydnad.
 
Skarpa varningar fick Mose ge till folket och tyvärr visar historien att de föll på punkt efter punkt. 
 
Eftersom du inte tjänade Herren, din Gud,
med glädje och av hjärtans lust,
medan du hade överflöd på allt,
skall du komma att tjäna fiender ...
5 Mos 28:47-48
 
Assyrier och babylonier förde bort folket från landet. Judiska rebeller sädes av Titus till slavarbete i Egypten. År 135 förbjöd romarna att de skulle få bo i landet, och med tiden tvingades man in i andra trossystem och läror om man inte åtlydde order.
Det var inte lätt att hamna under förbannelsen när man valde olydnadens väg, men Mose förstod och såg att folket hade oberäkneliga hjärtan.
 
Men ännu till denna dag har Herren inte gett er hjärtan till att förstå,
ögon till att se och öron till att höra.
5 Mos 29:4
 
Och här är vi nu i vår tid, när vi lever i nåden av att Jesus har lyft bort förbannelsen från oss och tagit den på sig, det som Habakuk, Hesekiel och Jeremia profeterade om. 
 
Men den rättfärdige skall leva genom sin tro.
Hab 2:4
 
Jag skall ge dem ett och samma hjärtan,
och en ny ande skall jag lägga i deras bröst.
Jag skall ta bort stenhjärtat ur deras kropp
och ge dem ett hjärta av kött,
för att de skall vandra efter mina stadgar ...
Hes 11:19-20
 
Nej, detta är det förbund som jag efter denna tid
skall sluta med Israels hus, säger Herren:
Jag skall lägga min lag i deras inre
och skriva den i deras hjärtan.
Jag skall vara deras Gud
och de skall vara mitt folk.
Jer 31:33
 
 
Under nästa vecka ska ni läsa:
51 Nitsavim – "Ni står"
5 Mos 29:10 – 30:20
 
🕎  Shabbat Shalom!  🕎
 
/Eleonora 
 
Ps. Om du läser inlägget på datorn ligger en annons från blogg.se över endel av texten. Tyvärr har jag ingen möjlighet att styra över det, men i telefonen finns inte det problemet. Där ligger annonsen innan inlägget. Ds.

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Eleonora Lahti

Alla människor har ett gudomligt uppdrag att förverkliga, som kan se väldigt olika ut för oss alla. Resan kan vara tuff och krävande, men med himlens nycklar från Guds ord kan vi få utvecklas och bli det vi är ämnade till att vara. In My Living Room blandas tårar med skratt och jag hoppas du lämnar rummet full av livslust och framtidstro. Det finns så många drömmar som ska förverkligas... Hemsida: eleonoralahti.com Mailadress: info@eleonoralahti.com

Vardagsbetraktelser bloggar Jesussajten.se Follow me in any language Follow me in any languageFollow on Bloglovin
 
 
Här är min Instagram
 
Twingly Blog Search link:http://mylivingroom.blogg.se/ sort:published Most recent posts linking to Twingly Blog3

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela