inmylivingroom.se

Här delar jag händelser och tankar i mitt liv som sångerska, högstadielärare, mamma och medmänniska. In my livingroom blandas tårar med skratt och jag hoppas du lämnar rummet full av livslust och framtidstro.Follow me in any language you want. Click on the English flag below.

Follow me in any language

Jul … och basunen ljuder

Publicerad 2023-12-22 22:26:08 i Allmänt,

Juldagar och allt är lugnt och stilla – men snart kommer hela stora familjen på besök. Tio vuxna och sex barnbarn! Och vi kan längta till både det ena och det andra. 
 
På julafton hade vi julfrukost i kyrkan och på eftermiddagen var det som sig bör, Kalles jul. Jodå, vi känner igen berättelserna och ibland upptäcker vi nya små detaljer – om vi tittar noggrant. 
 
Tiderna förändras, och i slutet av programmet kommer en ursäkt i TV-rutan om de olika karaktärerna, som uttrycker både det ena och det andra bland Kalle och hans vänner - för ingen ska ju få bli krängt.
Men jag ser också något annat i filmerna.
 
Kalle har upptäckt alla fåglar som han vill fota och filma, men det går inte så bra. En ettrig liten fågel ställer till det och det slutar med att fågeln stoppar ner filmremsorna huller om buller i en låda för att sedan klippa bort allt som inte rymdes i lådan. Vilka barn idag förstår vad det var för "remsor"? Så har vi Långben och hans vänner som är ute på husvagnssemester. När det är dags för middag äter de majskolvar och för varje ny rad av majskorn plingar det till - precis som på en skrivmaskin. Jaa ... bilder och ljud man inte har referenspunkter till – och man missar intressanta detaljer för man saknar historia bakom det hela. 
 
Att filmrullen ersatts av en digital kamera och skrivmaskinen av en dator, då krävs det en äldre generation för att fånga och förstå bilder och ljud, medans ursäkterna om olika steriotyper i de tecknade serierna är det som en yngre generation mera uppmärksammar. 
Jaha ... det är olika referenspunkter och erfarnheter som får oss att se, höra och uppfatta till och med Kalles jul lite olika – på självaste julafton – den stund på året när vi samlas runtom i landet och då när någon sorts samhörighet generationer emellan ska infinna sig. 
 
Så kliver vi in i bibelns berättelse där vi har alla inblandade personer som ser händelsen utifrån sina horisoner och referenspunkter. Josef och Maria som levt nio månader i en lång väntan. De vise männen som hört en flera hundra år berättelse, troligtvis från det judiska folkets fångenskap i Babylon, om en messias som skulle födas. Herdarnas plötsliga upplevelse mitt i deras arbete. Hyresvärdar som har sin affärsverksamhet på gång helt ovetande om allt, och så Herodes – som hör ryktet om att en kung har blivit född. 
 
Olika signaler om att något är på gång.
Larmsignaler!
Trötthet och födslovärkar hos Maria, och gamla berättelser får liv som har profetiska uttryck och driver de vise männen på upptäcksfärd. Ljus i natten och sång från himlen avbryter helt plötsligt herdarnas stilla tillvaro sent på kvällen. Så har vi hyresvärdens business som utmanar honom att hitta ett rum till ... 
Och Herodes hat och fruktan blir det första hotet mot ett nyfött barn ...
 
Vad ser vi i vår tid av det som utspelar sig? Kan vi dra lärdom av tidigare skeenden? 
Vi kan känna födslovärkar i tiden, höra bibelns profeter återigen ropa ut sina budskap och kanske även ha andliga upplevelser som förstärker och utmanar tidens alvar. 
Mitt i allt snurrar businessens hjul som hamnar både i ena och andra diket, där hat och fruktan driver tidsandan vidare ...
 
Låt larmsignalen ljuda!
Nu kommer de!
Som en rovfågel slår fienden ner på Guds folk, därför att de har brutit mitt förbund och trotsat mina lagar.
Hosea 8:1 (HFL)
 
Jfr. Matt 2:19–21. Politisk kris
Rom begärde att romarrikets standar – en örn – skulle placeras ovanför templets portar, vilket Herodes tillät. Skriftlärda klättrade upp och kastade ner örnen vilket då ledde till massarresteringar, förföljelser och avrättningar.  (S.S. Matt. s.29)
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Eleonora Lahti

Alla människor har ett gudomligt uppdrag att förverkliga, som kan se väldigt olika ut för oss alla. Resan kan vara tuff och krävande, men med himlens nycklar från Guds ord kan vi få utvecklas och bli det vi är ämnade till att vara. In My Living Room blandas tårar med skratt och jag hoppas du lämnar rummet full av livslust och framtidstro. Det finns så många drömmar som ska förverkligas... Hemsida: eleonoralahti.com Mailadress: info@eleonoralahti.com

Vardagsbetraktelser bloggar Jesussajten.se Follow me in any language Follow me in any languageFollow on Bloglovin
 
 
Här är min Instagram
 
Twingly Blog Search link:http://mylivingroom.blogg.se/ sort:published Most recent posts linking to Twingly Blog3

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela