inmylivingroom.se

Här delar jag händelser och tankar i mitt liv som sångerska, högstadielärare, mamma och medmänniska. In my livingroom blandas tårar med skratt och jag hoppas du lämnar rummet full av livslust och framtidstro.Follow me in any language you want. Click on the English flag below.

Follow me in any language

41 Pinchas – Pinehas"

Publicerad 2021-07-02 22:29:22 i Torahns parasha (veckoavsnitt),

41 Pinchas – Pinehas"
4 Mos 25:10 – 30:1
 
En ny generation israeliter står på randen till det förlovade landet och avfall, problem och frågor hopar sig. Hur ska man göra och vem har rätt? Allt måste bli klart och vara väl förberett för att överta arvet som man fått i blodslinjen från Abraham, Isak och Jakob.
Det är en ny generation och ett nytt land, och en ny ledare ska tillsättas.
 
Översteprästens son, Pinehas, tog saken i egna händer i ett fall som egentligen skulle ha en rättslig ordning. Men här var det en sann nitälskan för Guds lagar som gjorde att Gud till och med sa att han skulle upprätta ett fridsförbund med honom. 
Frälsningen man varit med om i befrielsen från Egypten går nu över i en annan fas. Nu handlar det om att inta landet - i strid! Men seger i en fysisk strid är det löfte som finns förberett för dem när de går på Guds tilltal, likaväl som det är förberett för oss, men då i en andlig strid.
Man påbörjar en folkräkning för att se hur stor arme´ man har, men även för att se hur man ska fördela landet mellan de olika stammarna. Och mitt i allt detta måste man utse en ny ledare, för Mose ... nej han får ju inte komma in i landet.
 
Det blir inte någon av Mose söner eller släktingar som blir utsedda som ledare och härförare, utan en trogen medarbetare, Josua, som redan från första stund för fyrtio år sedan valt att hålla sig nära tabernaklet och Mose. Även översteprästen bekräftade valet genom urim och tummin. Att allt gjordes offentligt var en viktig handling. Folket skulle aldrig behöva tveka om att Josua var utvald av Gud att bli Mose efterträdare. På liknande sätt har Jesus överlåtit uppdraget till sina lärjungar i vår tid. 
 
Så kommer vi till kapitel tjugoåtta och tjugonio - prästernas kalender. Här ger Mose en förteckning om vilka offer som ska bäras fram och vid vilka tillfällen. Men dessa offer kan enbart ha en plats om det finns ett tabernakel/tempel. Här firade folket en gudsgemenskap i den mat som man åt. I vår tid kan vi se hur Jesus talat om sin kropp och sitt blod som brödet och vinet som vi delar vid nattvarden.
 
Befall Israels barn och säg till dem: 
Var noga att ni på bestämd tid bär fram mina offer, 
min mat av mina eldsoffer,
till en ljuvlig doft för mig.
4 Mos 28:2
 
Varje dag skulle ett lamm bäras fram klockan nio på morgonen och klockan tre på eftermiddagen. Det skulle alltid finnas ett lamm - ett tamidoffer - på altaret. Ordet tamid betyder "ständig" och vi kan se att Jesu offer var ett offer en gång för alla. Ett ständigt verksamt offer. 
 
Det var vid tredje timmen de korsfäste honom .
Mark 15:25
 
Vid nionde timmen ropade Jesus med hög röst: 
"Eloi, Eloi, lema sabaktani?"
Det betyder "Min Gud, min Gud, varför har du övergivit mig?"
Men Jesus ropade med hög röst och gav upp andan.
Mark 15: 34, 37
 
Det var fastställda tider för bön vilket vi kan läsa om i bland annat  apostlagärningarnas berättelse från den första tiden. Vid dessa avtalade tider för offer i templet var det daglig bön. 
Om pingstdagen läser vi :
Det är inte som ni tror att de är berusade.
Det är ju bara tredje timmen på dagen.
Apg 2:15
 
Petrus och Johannes var påväg upp till templet
vid tiden för bönen man ber vid nionde timmen.
Apg 3:1
 
Det förekom även mat och drickoffer samt morgonrökelse, och minorahn skulle underhållas för att aldrig slockna. På sabbaten fördubblades offren och de stora högtiderna hade sina bestämda offer. Det var tilläggsoffer som kallas mussaf. I vår tid har vi Jesu ständigt verksamma offer som gäller och utan tempel är det inte heller aktuellt för det judiska folket att frambära djuroffer. 
 
Men vad rör allt detta oss? Allt har sin symbolik och sitt syfte, samt att det finns högtider som har uppfyllts och som skall uppfyllas. Kanske är det våra "mussaf" i att läsa och studera, som hjälper oss att rikta vår uppmärksamhet till de avtalade högtidstillfällen som HERREN inbjuder oss att fira tillsammans med honom. 
Det finns även en mötestid vid nymånad, Rosh Chodesh, när man ser den första lilla månstrimman. I mitten på månaden är det fullmåne och i slutet på månaden är den osynlig. Men denna dag räknas inte som en helig sammankomst, men det är något som uppmärksammas i bön eller med några enkla festligheter. 
 
Och nymånadsdag efter nymånadsdag och sabbatsdag efter sabbatsdag
skall alla människor komma och tillbe inför mig, säger HERREN.
Jes 66:23
 
Det finns en tanke kring detta att månen "föds på nytt", och i detta kan vi se pånyttfödelsens högtid. 
En tid av förnyelse och att börja om där vi ser Guds trofasthet i sitt förbund.
 
Se dagar skall komma, säger HERREN,
då jag skall sluta ett nytt förbund med Israels hus och med Juda hus.
Jer 31:31
 
"Nytt förbund" - brit chadashah - har samma grundord men olika böjningar som chodesh (månad).
 
Rosh Chodesh - Nymånad
Brit Chadashah - Nytt förbund
 
 
Under nästa vecka ska ni läsa två texter:
 
42 Mattot – "Stammar"
4 Mos 30:2  – 32:42
43 Massei - "Vandringar"
4 Mos 33:1 – 36:13
 
🕎  Shabbat Shalom!  🕎
 
/Eleonora 
 
Ps. Om du läser inlägget på datorn ligger en annons från blogg.se över endel av texten. Tyvärr har jag ingen möjlighet att styra över det, men i telefonen finns inte det problemet. Där ligger annonsen innan inlägget. Ds.

Kommentarer

Postat av: Bibelgänget

Publicerad 2021-07-07 20:47:49

Jag håller på att läsa Mose, när Farao vägrar släppa Israels folk. :) Läser även Lukasevangeliet 9 kapitlet.


Jag söker kristna bloggar,, svårt att hitta bra bloggare som tror samma sak som mig. Det finns många bloggare som säger att det är kristna, men håller på andra mörka saker.. :/ Eller tror på konversationsteorier..


// Ellen , serietecknare till Tidningen Bibelgänget

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Eleonora Lahti

Alla människor har ett gudomligt uppdrag att förverkliga, som kan se väldigt olika ut för oss alla. Resan kan vara tuff och krävande, men med himlens nycklar från Guds ord kan vi få utvecklas och bli det vi är ämnade till att vara. In My Living Room blandas tårar med skratt och jag hoppas du lämnar rummet full av livslust och framtidstro. Det finns så många drömmar som ska förverkligas... Hemsida: eleonoralahti.com Mailadress: info@eleonoralahti.com

Vardagsbetraktelser bloggar Jesussajten.se Follow me in any language Follow me in any languageFollow on Bloglovin
 
 
Här är min Instagram
 
Twingly Blog Search link:http://mylivingroom.blogg.se/ sort:published Most recent posts linking to Twingly Blog3

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela