inmylivingroom.se

Här delar jag händelser och tankar i mitt liv som sångerska, högstadielärare, mamma och medmänniska. In my livingroom blandas tårar med skratt och jag hoppas du lämnar rummet full av livslust och framtidstro.Follow me in any language you want. Click on the English flag below.

Follow me in any language

45 Va´etchanan – "Jag vädjade"

Publicerad 2021-07-20 23:18:10 i Torahns parasha (veckoavsnitt),

 
45 Va´etchanan – "Jag vädjade"
5 Mos 3:23  – 7:11
 
Mose har nu en helt ny generation framför sig. De äldsta är nu sextio år gamla eftersom bara de som var tjugo år och yngre vid uttåget ur Egypten för fyrtio år sedan var de som blev lovade att få komma till Löfteslandet. Nu behövde Mose undervisa och repetera vad som gällde och vad Gud hade talat till dem i förbundet på berget Sinai.
Vem är Gud och vad förväntas av dem som folk? 
 
Det som kännetecknar undervisningen är inte en massa doktriner utan det handlar mera om en uppmaning till lydnad - där Guds Ord ska levas!
 
Till att börja med får vi veta att Gud är både en renande och en förtärande eld, beroende på vår relation till honom. Vill jag följa Gud renar han mig, men om jag vänder mig emot honom är han en förtärande eld. Han är även en nitälskande Gud, en svartsjuk Gud. Det talar om att vi aldrig kan blanda in någon eller något annat som kan vara vårt beskydd och vårt liv. I allt detta är han en barmhärtig Gud. Det handlar om vår lydnad.
 
Ty HERREN, din Gud är en förtärande eld, han är en nitälskande Gud.
v.4
Men om ni där söker HERREN, din Gud, skall du finna honom, 
om du söker honom av hela ditt hjärta och av hela din själ.
När du är i nöd och allt detta händer dig i kommande dagar, 
skall du vända om till HERREN, din Gud och lyda hans röst.
Ty en barmhärtig Gud är HERREN, din Gud.
Han skall inte överge dig eller förgöra dig.
Han skall inte glömma det förbund
han med ed har ingått med dina fäder.
5 Mos 4: 24, 27-31
 
Om vi nu tror på detta är frågan hur ska vi leva. Om jag tror – vad gör jag då och hur ska jag visa detta – för Guds Ord ska levas!
 
Detta är kärleken till Gud: att vi håller hans bud.
Och hans bud är inte tunga.
1 Joh 5:3
I denna veckotext finns det största budet i den judiska "trosbekännelsen", Shema (hör).
Lyssna och lyd:
 
Hör, Israel! HERREN, vår Gud, HERREN är en.
Och du skall älska HERREN din Gud, av hela ditt hjärta
och av hela din själ och av all din kraft.
5 Mos 6: 4-5
 
HERREN är en, har gett många teologiska diskussioner då judarna inte accepterar treenigheten, eftersom en del kyrkofäder gett felaktiga tolkningar. Men här finns samma tanke som när Adam och Eva blev ett kött. Det handlar om echad, enhet.
 
Dessa ord som jag idag ger dig befallning om , skall du lägga på hjärtat.
Du skall inskärpa dem hos dina barn och tala om dem
när du sitter i ditt hus och när du går på vägen,
när du lägger dig och när du stiger upp.
Du skall binda dem som ett tecken på din hand,
och de skall vara som ett band till påminnelse på din panna.
Och du skall skriva dem på dörrposterna i ditt hus och på dina portar.
5 Mos 6: 6-9
 
Vi ska undervisa, repetera och "vässa" varandra och våra barn. Den första kultur som hade skolor var just den judiska. Den har funnits ca 100 år före vår tideräkning och var då allmän skolgång för alla barn. Vi ska även visa offentligt att vi tillhör Guds folk. Här kan nog vår uppfinningsrikedom behöva tas tillvara. Våra liv och vårt leverne skall väcka till liv hos andra en hunger och längtan efter att få se och uppleva Gud. 
 
Håll sabbatsdagen så att du helgar den,
så som HERREN, din Gud, har befallt dig.
5 Mos 5:12
Tänk på sabbatsdagen så att du helgar den.
2 Mos 20:8
 
Håll sabbatsdagen och tänk på sabbatsdagen ...
I vår kultur och livsrytm kanske det inte är så lätt att leva utifrån detta, men vi kan börja med att tänka på att sabbaten faktiskt börjar på fredagskvällen. Och – egentligen – varför skulle det vara så svårt att ta några steg vidare ..? Så många olika faktorer var inblandade när sabbaten började glida över till söndagen. Jerusalems fall år 70, politik och antisemitism är några av dessa. 
 
Ni skall inte fresta HERREN, er Gud,
så som ni frestade honom i Massa.
5 Mos 6:16
 
Här har vi ett allvarligt ord som är värt att stanna upp något inför. I Massa började folket klaga och kräva att de skulle få vatten. Men minns de inte allt Gud gjort för dem? Var fanns förtröstan och tilliten? Att sätta krav på Gud för att följa och lyda fungerar inte. Då frestar vi Gud! Detta är också exakt det ord Jesus sa till djävulen. Allt handlar om tillit och förtröstan - och det ska då inte behöva krävas manifestationer.
 
Här, mitt emot Jeriko, får nu folket kliva in i berättelsen kring händelserna vid uttåget ur Egypten, som ger frälsning och befrielse i det löfte Gud gett till Abraham. Vid berget Sinai möter de HERREN i röster och eld och får då del i förbundet i budorden, där lydnad till HERRENS ord är vägen vidare i helgelse för sitt folk. 
 
Så kommer vi till andra sidan korset i Apostlagärningarna. På pingsten, när man minns händelserna vid Sinai berg i sitt firande, kommer Guds Ande "såsom tungor av eld" och man talar språk på jordens olika språk ... 
Och lagen börjar skrivas i människors hjärtan – och inte som en skrift på sten ...
 
Jag skall lägga min lag i deras inre 
och skriva den i deras hjärtan.
Jer 31: 33
 
 Och Guds Ord ska levas!
 
 
Under nästa vecka ska ni läsa:
46 Ekev – "Om"
5 Mos 7:12  – 11:25
 
🕎  Shabbat Shalom!  🕎
 
/Eleonora 
 
Ps. Om du läser inlägget på datorn ligger en annons från blogg.se över endel av texten. Tyvärr har jag ingen möjlighet att styra över det, men i telefonen finns inte det problemet. Där ligger annonsen innan inlägget. Ds.
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Eleonora Lahti

Alla människor har ett gudomligt uppdrag att förverkliga, som kan se väldigt olika ut för oss alla. Resan kan vara tuff och krävande, men med himlens nycklar från Guds ord kan vi få utvecklas och bli det vi är ämnade till att vara. In My Living Room blandas tårar med skratt och jag hoppas du lämnar rummet full av livslust och framtidstro. Det finns så många drömmar som ska förverkligas... Hemsida: eleonoralahti.com Mailadress: info@eleonoralahti.com

Vardagsbetraktelser bloggar Jesussajten.se Follow me in any language Follow me in any languageFollow on Bloglovin
 
 
Här är min Instagram
 
Twingly Blog Search link:http://mylivingroom.blogg.se/ sort:published Most recent posts linking to Twingly Blog3

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela