inmylivingroom.se

Här delar jag händelser och tankar i mitt liv som sångerska, högstadielärare, mamma och medmänniska. In my livingroom blandas tårar med skratt och jag hoppas du lämnar rummet full av livslust och framtidstro.Follow me in any language you want. Click on the English flag below.

Follow me in any language

46 Ekev – "Om"

Publicerad 2021-07-27 20:54:00 i Torahns parasha (veckoavsnitt),

46 Ekev – "Om"
5 Mos 7:12  – 11:25
 
I början på vår vandring genom Moseböckerna kunde det kanske upplevas som ett omöjligt uppdrag att försöka förstå vad dessa böcker har att göra i vår tid, och om de verkligen kan sammankopplas med Jesu och apostlarnas lära.
 
Vi ser att det går en röd tråd av lydnad och välsignelse för folket, men samtidigt finns det fostran och dom. Det gäller att vara hörsam till kallelsen att vara det folk som är utvalt av Gud, för att låta Guds välsignelse komma alla jordens folk tilldel. 
Det är principer, lagar och ordningar i en livsstil som ska föras vidare i generation efter generation, mitt i tider av olika kulturyttringar. 
 
Folket blir nu påminda om vad den tidigare generationen hade ställt till med när man låtit göra en guldkalv. En avgudabild som var en styggelse. Men trots allt detta visade Gud sin trofasthet i att bland annat ge dem manna i öknen.
 
... för att han skulle lära dig förstå
att människan inte bara lever av bröd,
utan av allt som utgår ifrån HERRENS mun.
5 Mos 8:3
 
Det ord som Jesus citerade när han blev frestad av djävulen ...
 
Man har fått ett arv som man nu ska erövra, där tron och överlåtelsen kommer att prövas. En fostran eller en dom väntar, för allt får konsekvenser av handlingar som går utanför Guds vilja. 
 
Men vad kommer att hända när man kommer till "landet som flyter av mjölk och honung" efter att ha vandrat i en torr, het och eländig öken? Här kommer skarpa varningar, för högmodet lurar runt hörnet.
 
Se till att du inte glömmer HERREN din Gud,
utan håller hans bud, föreskrifter och stadgar, som jag idag ger dig. 
... ty det är han som ger dig kraft att förvärva rikedom.
... då må inte ditt hjärta bli högmodigt så att du glömmer HERREN din Gud ...
5 Mos 8: 11, 18, 14
 
Hela tiden kommer uppmaningen att lyssna, tala och leva ordet, men det får aldrig vara något som man har eller gör, som får imponera för att göra sig märkvärdig utav. 
 
Men varför var det så viktigt att man skulle inta detta land fastän de var "ett hårdnackat folk?"
Där fanns ett ogudaktigt folk som måste drivas undan, så de inte skulle bli Israel till fall. Dessutom hade Gud lovat deras fäder, Abraham, Isak och Jakob landet. 
Än idag, några tusen år senare, ljuder orden i trosbekännelsen Shema klart och tydligt:
 
Hör Israel! HERREN, vår Gud, HERREN är en.
Och du skall älska HERREN, din Gud,
av hela ditt hjärta och av hela din själ och av all din kraft.
5 Mos 6: 4-5
 
Jesus sa:
Om ni älskar mig, håller ni fast vid mina bud.
Joh 14: 15
 
Det skrivna Ordet och den levande Messias - Guds Torah!
 
Under nästa vecka ska ni läsa:
47 Re´eh – "Se"
5 Mos 11:26 - 16:17
 
🕎  Shabbat Shalom!  🕎
 
/Eleonora 
 
Ps. Om du läser inlägget på datorn ligger en annons från blogg.se över endel av texten. Tyvärr har jag ingen möjlighet att styra över det, men i telefonen finns inte det problemet. Där ligger annonsen innan inlägget. Ds.

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Eleonora Lahti

Alla människor har ett gudomligt uppdrag att förverkliga, som kan se väldigt olika ut för oss alla. Resan kan vara tuff och krävande, men med himlens nycklar från Guds ord kan vi få utvecklas och bli det vi är ämnade till att vara. In My Living Room blandas tårar med skratt och jag hoppas du lämnar rummet full av livslust och framtidstro. Det finns så många drömmar som ska förverkligas... Hemsida: eleonoralahti.com Mailadress: info@eleonoralahti.com

Vardagsbetraktelser bloggar Jesussajten.se Follow me in any language Follow me in any languageFollow on Bloglovin
 
 
Här är min Instagram
 
Twingly Blog Search link:http://mylivingroom.blogg.se/ sort:published Most recent posts linking to Twingly Blog3

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela