inmylivingroom.se

Här delar jag händelser och tankar i mitt liv som sångerska, högstadielärare, mamma och medmänniska. In my livingroom blandas tårar med skratt och jag hoppas du lämnar rummet full av livslust och framtidstro.Follow me in any language you want. Click on the English flag below.

Follow me in any language

51 Nitsavim – "Ni står"

Publicerad 2021-09-02 23:24:07 i Torahns parasha (veckoavsnitt),

51 Nitsavim – "Ni står"
5 Mos 29:10 – 30:20
 
Mose är mitt uppe i sin, enligt traditionen, fem veckors långa predikan och undervisning till folket. Det är hans sista tal till en generation som består av de som var barn och ungdomar när lagen gavs vid Sinai berg, och de som har fötts under folkets  fyrtioåriga ökenvandring. Förbundet ska förnyas och det gäller att lyssna till Guds ord för det är en fråga om liv eller död. Men hela tanken med förbundet skulle kunna förklaras med att Gud ville välsigna Israeliterna genom att göra dem till en välsignelse för hela världen. Genom att de skulle älska och lyda Gud skulle nationerna få lära känna Gud.
 
I detta textavsnitt finns det starka profetiska tilltal där Mose får se in i framtiden och se folkets destruktiva vägval, men samtidigt Guds oerhörda kärlek och makt att föra sitt folk tillbaka till sin bestämmelse. 
 
Under sitt tal denna dag står här Israels folk inför Herren. Men även främlingen som har valt att vara hos dem blir inkluderade i förbundet. 
 
Ni står idag alla inför Herren, er Gud:
... alla män i Israel, era barn och hustrur,
främlingen som är hos dig i ditt läger ...
5 Mos 29: 10-11
 
Och det är inte endast med er som jag i dag sluter detta förbund, 
detta edsförbund,utan både med dem som i dag står här 
med oss inför Herren, vår Gud, 
och med dem som inte är här med oss i dag. 
5 Mos 29:14-15
 
Här ligger framtida generationers möjligheter att ingå i förbundet och etnisk tillhörighet är inte avgörande för att få tillhöra förbundet. Man blir inte det etniska Israel , alltså blir eller konverterar man inte till jude, men blir "medborgare" i Israel. 
 
Mose ser in i framtiden där folket har vänt sig bort från Torahn och blivit fördrivna bort från landet. Men i allt detta talar Herren om ett återvändande till hans undervisning, Torahn, samt till deras land. Babylon år 586 f.Kr., romarnas bortdrivande efter år 70 e. Kr. samt araberna på 600-talet är resultat av förbundets följder när det inte åtlyds. 
Men mitt i all bedrövelse som Mose ser komma i framtiden ligger ord om hopp. Pånyttfödelsen ligger planerad redan här, och  Ordet kommer med tiden att uppenbaras i var och ens hjärta – men det kommer att dröja många år ...
 
Herren, din Gud, skall omskära ditt hjärta och dina efterkommandes hjärtan, 
så att du älskar Herren, din Gud, av hela ditt hjärta och av hela din själ.
Då ska du få leva.
5 Mos 30:6
 
Ty det bud som jag idag ger dig är inte för svårt för dig
och det är inte långt borta.
Nej, ordet är dig mycket nära, i din mun och i ditt hjärta,
så att du kan följa det.
5 Mos 30: 11, 14
 
Det är inte lätt, ja det är faktiskt omöjligt, att se och förstå Guds vägar och planer när synden "lurar runt hörnet". Man kan själv och vill hitta sina egna vägar i sitt hjärtas hårdhet (5 Mos 29:18-19).
 
Shabbat Shuva (ångerns sabbat) infaller mellan Rosh hashana och Yom Kippur. Det handlar om att rannsaka sig själv och se vart man är påväg. Att omvända sig och börja gå i en annan riktning. Denna sabbath läser man texten från 5 Mos 30: 1–10. 
De sex sista verserna (5 Mos 30: 15-20) är som en sammanfattning av Thorans undervisning. Kanske det är värt att en gång till läsa dessa versar ...? 
 
Se, jag lägger idag fram för dig livet och vad gott är, döden och vad ont är ...
 
 
Under nästa vecka ska ni läsa:
 
52 Vayelech – "Gick iväg"
5 Mos 31:1– 30
 
🕎  Shabbat Shalom!  🕎
 
/Eleonora 
 
Ps. Om du läser inlägget på datorn ligger en annons från blogg.se över endel av texten. Tyvärr har jag ingen möjlighet att styra över det, men i telefonen finns inte det problemet. Där ligger annonsen innan inlägget. Ds.

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Eleonora Lahti

Alla människor har ett gudomligt uppdrag att förverkliga, som kan se väldigt olika ut för oss alla. Resan kan vara tuff och krävande, men med himlens nycklar från Guds ord kan vi få utvecklas och bli det vi är ämnade till att vara. In My Living Room blandas tårar med skratt och jag hoppas du lämnar rummet full av livslust och framtidstro. Det finns så många drömmar som ska förverkligas... Hemsida: eleonoralahti.com Mailadress: info@eleonoralahti.com

Vardagsbetraktelser bloggar Jesussajten.se Follow me in any language Follow me in any languageFollow on Bloglovin
 
 
Här är min Instagram
 
Twingly Blog Search link:http://mylivingroom.blogg.se/ sort:published Most recent posts linking to Twingly Blog3

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela